menu

Boz Scaggs - Silk Degrees (1976)

mijn stem
3,77 (162)
162 stemmen

Verenigde Staten
Pop / Soul
Label: Columbia

 1. What Can I Say (3:00)
 2. Georgia (3:57)
 3. Jump Street (5:14)
 4. What Do You Want the Girl to Do (3:53)
 5. Harbor Lights (6:00)
 6. Lowdown (5:18)
 7. It's Over (2:53)
 8. Love Me Tomorrow (3:17)
 9. Lido Shuffle (3:44)
 10. We're All Alone (4:14)
 11. What Can I Say [Live] * (3:24)
 12. Jump Street [Live] * (5:06)
 13. It's Over [Live] * (3:37)
toon 3 bonustracks
totale tijdsduur: 41:30 (53:37)
zoeken in:
avatar van T8T
T8T
Een hoog radio 2 gehalte, en leuk om zoveel bekende songs te horen. De Lido shuffle is een bekende van deze artiest, en dan zijn die andere bekende songs een verrassing in de trant van ... heeft hij die ook gemaakt?-herkenning.

Ik ben vrij bekend met de Steve Miller Band, omdat ik er mee opgegroeid ben. Kinks, Dire Straights, Mink de Ville, en Eric Clapton.

kuifenco
gaucho schreef:

Het moet gezegd: dat Fred Tackett hier ook op meespeelde, dat wist ik dan weer niet. Al was/is de invloed van Little Feat op de platen van Boz Scaggs ook nooit ver weg. Ook op deze plaat niet, zij het minder dan voorheen.


Little Feat wat invloed betreft relateren aan dit album lijkt mij nogal mal. Hun muziek was toch echt een ander verhaal. En Fred Tackett leverde pas een bijdrage aan het werk van Little Feat ná dit album van Scaggs toen, de voor hun kenmerkende stijl cruciale, Lowell George deze aardkloot al had verlaten. Of vergis ik me?

Zeer commerciële en toch smaakvolle plaat, deze van Scaggs. Eén van de betere stemmen uit het wittesoul peloton. Ook zijn meer recente werk vind ik niet te versmaden. En Toto? Daar maak ik geen woord aan vuil.

avatar van Droombolus
3,5
Fred Tackett was een vriend van de band. Hij schreef Fool Yourself voor Dixie Chicken en speelde acoustiese gitaar partijtjes mee op dat album, het begin van de Feat MkII bezetting

Scaggs en George waren allebei grote fans van Alan Toussaint en dat is te horen. What Do You Want The Girl To Do is een Toussaint compositie en zou ook op Thanks I'll Eat It Here, Lowell's solo album, terecht komen. Maar beide acts hadden al eerder Toussaint nummers opgenomen: Feat deed On your Way Down op Dixie Chicken en Scaggs Freedom For The Stallion op My Time

avatar van bikkel2
3,5
Bepaalde boys van Toto speelden heel regelmatig albums vol van gerenomeerde acts/ artiesten, nog voordat zij bekend werden als groep zijnde.
Steely Dan heeft ook wel een lijntje met Boz trouwens, evenals The Doobie Brothers en idd Little Feat.
Het is toch wel het ons kent ons sfeertje.
Micheal Mcdonald zong veel coirtjes bij The Dan, was een Doobie en deed een aantal jaren terug een tourtje met Boz en Donald Fagen onder de naam The Dukes Of September, waar alle klassiekers van de heren de revue passeerden.
Bill Payne is naast Little Feat, nu ook de toetsenist van The Doobies.
Toeval? Geenszins.
Generatiegenoten met veel respect naar elkaar toe.

Dit is een heel aardige plaat. ik hou van Boz zijn stem en er staan een paar fikse klassiekers op.
Wel wat gelikt, maar niet zozeer storend.

avatar van Lontanovicolo
4,0
Wil de heren hier boven bedanken voor de toevoegingen, ben gek op dit soort feitjes !!

avatar van gaucho
4,5
kuifenco schreef:
Little Feat wat invloed betreft relateren aan dit album lijkt mij nogal mal. Hun muziek was toch echt een ander verhaal. En Fred Tackett leverde pas een bijdrage aan het werk van Little Feat ná dit album van Scaggs toen, de voor hun kenmerkende stijl cruciale, Lowell George deze aardkloot al had verlaten. Of vergis ik me?

Even nagezocht, want dat stond mij ook niet bij. Maar je hebt gelijk: Tackett deed op sommige albums van LF in de jaren 70 mee als sessiemuzikant, leverde de song Fool yourself (van Dixie Chicken) en schreef samen met Lowell George enkele nummers voor diens soloplaat Thanks I'll eat it here en voor het restjesalbum Down on the farm.
Maar hij werd pas volwaardig lid van Little Feat toen die band in '88 heropgericht werd, en is dat kennelijk sindsdien gebleven.

Ik ben het met je eens dat Silk Degrees muzikaal een ander palet bestrijkt dan Little Feat. Ik doelde meer op Scaggs' vroegere werk, dat soms qua groove iets meer in lijn ligt met het werk van Little Feat. Maar het lijkt zeker niet als twee druppels water op elkaar. Wel zijn het twee van de betere, zo niet de beste blanke soulzangers.

De enige link is dat Scaggs zich hier ontfermd heeft over het Allen Toussaint-nummer What do you want the girl to do?, dat Lowell George ook op zijn twee jaar later verschijnende solo-LP zou zetten. Het nummer was kennelijk populair rond die tijd. Bonnie Raitt nam het midden jaren zeventig ook al op, uiteraard met de omgekeerde genderkeuze: What do you want the boy to do (op Home plate uit '75, een van haar beste albums).

kuifenco
Enigszins off-topic maar nu we het toch over Fred Tackett hebben: hij speelt een glansrol op de recent uitgebrachte 'bootleg' van Bob Dylan Trouble No More. Erg de moeite waard overigens, die twee live-schijven. Dylan in de Heer en waarom ook niet? Aretha Frankling ging hem voor en zo zijn er nog wel wat erg goede artiesten die dat geloof aanhangen (T-Bone Burnett, John Hiatt etc.) Maar dit terzijde Terug naar Boz!

avatar van kapiteingilo
4,0
Heel leuk album dat de tand des tijds meer dan doorstaat. Aanrader voor elke muziekliefhebber - wordt alleen maar beter na meerdere luisterbeurten

avatar van Marco van Lochem
4,0
William Royce “Boz” Scaggs werd geboren op 8 juni 1944 in Canton Ohio, USA. Dit jaar bracht de muziekveteraan nog een nieuw album uit, “OUT OF THE BLUES”, zijn 19e. In maart 1976 bracht hij zijn zevende album uit, “SILK DEGREES”, dat uitgroeide tot zijn meest succesvolle plaat, 5 keer platina in Amerika. Voordat hij solo albums op ging nemen, werkte hij samen met onder andere Steve Miller. In 1965 bracht hij zijn eerste album uit, getiteld “BOZ”. Met “SILK DEGREES” bracht Scaggs zijn meest poppy album uit, waarop 1 cover staat, het door Allen Toussaint geschreven “WHAT DO YOU WANT THE GIRL TO DO”. De rest van de songs schreef hij alleen of met (latere) Toto toetsenist David Paich, die ook verantwoordelijk is door het door hem alleen geschreven “LOVE ME TOMMOROW”. Het werken met Boz Scaggs zorgde ervoor dat de toen 22 jarige Paich meer werk kreeg en daardoor een paar jaar later de band Toto kon oprichten. Onder de muzikanten die meespelen op “SILK DEGREES” zijn ook drummer Jeff Porcaro en bassist David Hungate te vinden, die in de eerste Toto bezetting zaten. “SILK DEGREES” is een album met pop, rock en funk invloeden. Het gaat van start met de hit “WHAT CAN I SAY”, een lekker popsong met mooie achtergrond vocalen. De funky bass/drum sound die te horen is, is één van de ingrediënten die later in Toto veelvuldig te horen waren. Het uptempo “GEORGIA” is een lekker poprocker, waarbij Scaggs zijn karakteristieke stemgeluid optimaal kan etaleren. “JUMP STREET” is een typische Amerikaanse rock song en “WHAT DO YOU WANT THE GIRL TO DO” een heerlijke funky midtempo track. “HARBOR LIGHTS” is met 6 minuten het langste nummer op deze klassieker en is een prachtige ballad. “LOWDOWN” is één van de 3 Top 40 hits in Nederland van “SILK DEGREES”, een midtempo funk/pop song met schitterend basgitaar werk van Hungate. “IT’S OVER” een uptempo popsong met mooie achtergrond vocalen. “LOVE ME TOMMOROW” heeft een reggaefeel en past toch prima tussen de andere 9 songs. Het heerlijke uptempo “LIDO SHUFFLE” staat als een huis en werd terecht een hit. “WE’RE ALL ALONE” werd in 1977 een internationale hit in de uitvoering van Rita Coolidge en is op dit album het prachtige slotakkoord. Met de opvolger “DOWN TWO THEN LEFT” probeerde Scaggs het succes van “SILK DEGREES” te evenaren en dat lukte niet. Tegenwoordig brengt hij af en toe nieuw werk uit, meestal blues georiënteerd en ligt het mega succes van dit album ver achter hem. Bijna 41 en een halve minuut Amerikaanse pop/rock muziek, kwalitatief erg hoog en daarom terecht een klassieker.

avatar van Minneapolis
De afbeelding van de mooie hoes klopt hier niet met hoe ik 'm herinner.
Lowdown is erg cool. Jammer dat dat voor de rest van de plaat niet echt geldt.

4,5
Lido Shuffle ook niks??? Openingsnummer ook niks??

avatar van gaucho
4,5
Minneapolis schreef:
De afbeelding van de mooie hoes klopt hier niet met hoe ik 'm herinner.
Lowdown is erg cool. Jammer dat dat voor de rest van de plaat niet echt geldt.

Hoe herinner jij 'm je dan? Volgens mij klopt de hoesafbeelding hierboven, hoor... Of zie ik 'minor details' over het hoofd?

Ik vond dit album destijds (maar ik was toen veertien... ) toch wel zo'n beetje 'the epitome of cool'. Niet alleen Lowdown, ook de meeste andere nummers. Het is een laidback-stijl die in die tijd toch voornamelijk in zonnig Californië gemaakt werd. En met name ook Scaggs zelf: zo'n blue eyed soulzanger, die het gemaakt heeft. Goed in het pak op een zonnige zomeravond aan wat toch de Grote Oceaan moet zijn, voor de Californische kust. Een beetje vergelijkbaar met de uitstraling van Robert Palmer uit diezelfde tijd.

Tegenwoordig is dat soort muziek heel wat minder cool, hoewel 'yacht rock' - een term die overigens pas tientallen jaren later opgeworpen werd - een heuse come-back schijnt te beleven.

EDIT: Toch even opgezocht waar de hoesfoto gemaakt is, want tegenwoordig kun je dat allemaal opzoeken op het internet: op Catalina Island, voor de Californische kust, ongeveer ter hoogte van Laguna Beach, iets onder Los Angeles. Damn, ben daar begin jaren negentig wel eens geweest. Had ik dat geweten, dan was ik misschien gaan zoeken of dat bankje er nog staat...

avatar van Minneapolis
gaucho schreef:
(quote)

Hoe herinner jij 'm je dan? Volgens mij klopt de hoesafbeelding hierboven, hoor... Of zie ik 'minor details' over het hoofd?


Toegegeven; ik liet het open omdat ik me soms afvraag of ik de enige ben met zo'n (waarschijnlijk beroeps-) afwijking, maar kleur is geen minor detail. Sterker nog het is het belangrijkste element van compositie in die hele foto. Sorry.

Over je edit: ik zag het bankje inderdaad al langskomen op google. Dat soort speuracties op reis (je weet wel, vroeger kon dat..) houd ik ook wel van. Idem met filmlocaties.

Tja.. ik ik vind de reggae vibe van Love me tomorrow zeker wel zomers, maar de plaat heeft grotendeels toch iets braaf knulligs. Lido shuffle is mij ook iets te veel een blije vakantie meezinger. Ik weet niet hoe het beter te duiden. What can i say heeft inderdaad ook wel lekkere instrumentatie, tot het refreintje komt.

avatar van gaucho
4,5
Mijn eigen LP er maar eens bijgepakt ter vergelijking. Ik zie nu wat je bedoelt: de kleurstelling van de cover is inderdaad wel heel anders, helderder blauw vooral, en sterk bepalend voor de sfeer van de foto. Ik heb een andere hoes opgezocht en een correctie ingediend. De hoes die ik heb ge-upload komt naar mijn idee meer in de buurt van het origineel. Hopelijk denk je er ook zo over.

avatar van gaucho
4,5
Het bankje is overigens gesloopt, lees ik in de laatste regel van dit artikel. Kon ook haast niet anders, na zoveel jaar. Hoe het 'the girl in the pumps' is vergaan, daarover is verder niets bekend...

avatar van Minneapolis
gaucho schreef:
Mijn eigen LP er maar eens bijgepakt ter vergelijking. Ik zie nu wat je bedoelt: de kleurstelling van de cover is inderdaad wel heel anders, helderder blauw vooral, en sterk bepalend voor de sfeer van de foto. Ik heb een andere hoes opgezocht en een correctie ingediend. De hoes die ik heb ge-upload komt naar mijn idee meer in de buurt van het origineel. Hopelijk denk je er ook zo over.

Mooooiiiiiii!
Dat maakt de hele hoes inderdaad. Bedankt!

avatar van pureshores
4,5
Dit album hangt nu toch wel onder mijn top 10.
Ik had eerst de cd via de kringloop gevonden (niet een album dat ik vaak daar heb zien liggen) en 2 jaar terug de LP voor 5 Euro in Doetinchem gevonden bij een speciaalzaak.
Het hele album bulkt eigenlijk van single materiaal, vooral kant A zit erg gelikt en hitgevoelig in elkaar.
De singles zelf zijn wel erg verschillend, waar Lido shuffle een poprock feel heeft gaat What can I say voor de blue eyed soul aanpak. Lowdown blijft voor mij toch de toptrack, een soort funkdisco track met luie zang en een killer break.
Verder zijn Harbor lights en What do you want the girl to do ook erg fijn.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:43 uur

geplaatst: vandaag om 05:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.