R.A. the Rugged Man - Legends Never Die (2013)

Label: Nature

1. Still Diggin' Wit Buck (Legends Intro) (1:34)
  2. The People's Champ (3:53)
  3. Definition of a Rap Flow (Albee 3000) (3:29)

met Amalie Bruun

4. Learn Truth (3:16)

met Talib Kweli

5. Bang Boogie (1:55)
  6. Tom Thum (3:12)
  7. Holla-Loo-Yuh (3:12)

met Tech N9ne en Krizz Kaliko

8. Media Midgets (3:43)
  9. Shoot Me in the Head (3:54)
  10. Legends Never Die (Daddy's Halo) (3:21)
  11. The Dangerous Three (3:58)

met Brother Ali en Masta Ace

12. Luv to Fuk (4:19)

met Eamon

13. Underground Hitz (2:49)

met Hopsin

14. Laugh, Clown, Laugh (2:55)
  15. Sam Peckinpah (3:18)

met Vinnie Paz en Sadat X

16. Shuko Outro (0:32)
  17. Still Get Through the Day (3:36)

met Eamon

18. Make You Famous * (4:07)

met Block McCloud

19. Complex Superiority * (3:27)
  20. It's Gone * (4:10)
avatar van René.
Wat een herrie.

avatar van Silky & Smooth
Vind de beat niet geweldig, nee. Het bewijst echter wel weer dat R.A. overal vet op kan rappen!

avatar van flow natural
Klinkt wel komisch 'underground hitz'

avatar van flow natural
Rhythm & Poetry schreef:
Een van de slechtste nummers ooit gemaakt (Underground Hitz).

Dat is wel overdreven;er zijn zeker slechtere.

En het klinkt wel komisch maar ik had toch net iets anders verwacht .

avatar van Elohim
Heerlijke intro!

avatar van He$$el_01
Die beat had nog even een half minuutje langer door moeten gaan.

nedbed
Geweldige intro! Had die beat dan gebruikt voor de track met Hopsin...

avatar van Holla
Vind het allemaal kei en keihard klinken, als R.A. dit niveau het hele album vasthoudt dan wordt het gewoon een grote kanshebber op album van het jaar. Veelbelovend klinkt het allemaal! Nog niet gelekt? Morgen komt het uit :O

Rhythm & Poetry schreef:
Een van de slechtste nummers ooit gemaakt (Underground Hitz).

vind je dat echt? ik vind het stiekem best een lekker nummer

avatar van He$$el_01
Video van Learn Truth toegevoegd.

avatar van The SS
prachtig nummer learn truth

Albums die met veel verwachtingen komen maken het zelden waar. Voor Legends Never Die maak ik geen uitzondering. Het album verdient wellicht meerdere luisterbeurten. Na het horen van de eerste tracks die verschenen, leek de 'belofte' wel het wachten waard. De klassieker waarop ik heb zitten wachten is het helaas niet geworden. Dit album brengt voor ieder wat wils maar daardoor mis ik het geheel van een plaat die ik blijf luisteren. Daarom geef ik dit album hooguit een 3,5. Meer zit er voor mij op dit moment niet in. Albums die ik als klassieker bestempel zoals Nas - Illmatic, Mobb Deep - The Infamous, Beastie Boys - Pauls Boutique etc., zijn van een andere categorie. Albums die ik heb grijs gedraaid en goed blijven. Maar zelfs naast klassiekers zijn er nog tal van albums die ik veel beter vind. Hold It Down van Das EFX, Livin Proof van Group Home maar ook bijv. Stone Crazy van The Beatnuts, zijn albums die mij veel meer doen. Ik ga nog een poging wagen maar voor mij is de glans er nu al vanaf.

avatar van Harderwiek
Learn Truth is denk ik het beste nummer van 2013 tot nu toe voor mij. Wat een bizar goede track. Zometeen maar ff hele album checken.

Edit: Inmiddels aan het luisteren. Wtf, wat gaat die kerel tekeer op Definition of a Rap Flow,

Rene1979
Ben ook behoorlijk benieuwd.

avatar van V.B.
Zo jammer van underground hitz. De overige tracks vind ik allemaal erg dope! Ik had niet verwacht dat ik een album van zijn stem zou kunnen genieten, maar dit gaat prima! Door Make You Famous kreeg ik meteen zin om het album nog een keer op te zetten, lekker nummertje.

Rene1979
Underground Hitz kent niet de beste beat maar zie de lol er wel van in.. En het past wel binnen de context van de rijms.. Dus ach stoor me er niet aan.. Dit album knalt hem wel.. Had misschien iets meer verwacht na zijn lange afwezigheid. Toch blijft RA een van de beste mc's van de laatste tien jaar.

avatar van Delars
Definition of a Rap Flow jezusss

nedbed
Echt te ziek hoe hij daar flowt inderdaad!

avatar van Holla
Pff, ik baal dat het koninginnedag is, nu moet ik eerst een hele dag feesten voor ik dit kan luisteren

nedbed schreef:
Echt te ziek hoe hij daar flowt inderdaad!

En dan zo'n duffe beat als ondersteuning samen met zo'n hopeloos gedateerd refreintje. Heel knap hoor dat R.A. zo kan rappen, maar muzikaal gezien levert het prutwerk op.

avatar van Rhythm & Poetry
Met R.A. the Rugged Man is op dit album vrij weinig mis, hij is hooguit wat voorspelbaar. De tempoversnellingen zijn niet meer zo indrukwekkend dan dat ze voorheen waren, waarschijnlijk omdat het toch steeds meer op een trucje begint te lijken: de beat wordt even wat zachter gezet of er is een korte break en de rapper versnelt. Emotieloos. Niet ongewoon is het daarom Talib Kweli die een veel betere indruk achterlaat op een melodramatische beat, waar het bij R.A. lijkt te ontbreken aan inlevingsvermogen heeft Talib Kweli dit nog altijd volop.

Maar goed, nog altijd zijn de teksten van R.A. veelal indrukwekkend en is de snelle manier van rappen wel degelijk vermakelijk. Het zijn dan ook regelmatig andere elementen die ervoor zorgen dat Legends Never Die niet de plaat is geworden die het had kunnen worden. Met enkele producties wordt de plank volledig misgeslagen, bijvoorbeeld omdat ze te saai zijn (Definition of a Rap Flow (Albee 3000)), kitscherig zijn (Underground Hitz) of een vreselijke (poppy) sample bevatten (Legends Never Die (Daddy's Halo)). En juist op dat laatste nummer toont R.A. aan wel degelijk emotie door zijn stem te laten weerklinken, wordt het toch nog verpest door een vastlopende beat met een vreselijke chorus.

En ook de gastartiesten zijn behoorlijk wisselvallig. Sommige halen, net als de gastheer, hun trucje uit door niks anders te doen dan anders (Hopsin en Vinnie Paz), een enkeling rapt nogal lusteloos (Masta Ace) en de ander schreeuwt kenmerkend vals over de beat (Eamon). Ook dit zorgt ervoor dat Legends Never Die nooit het album wordt wat het had kunnen worden.

Bovendien duurt de plaat, toch nog geen uur, wat te lang - temeer omdat R.A. the Rugged Man teveel van hetzelfde laat horen. Als echte hoogtepunten, ik dacht dat The Dangerous Three de track van het jaar zou worden, dan ook nog eens uitblijven dan is dit simpelweg een tegenvaller en is het enige dat Legends Never Die nog doet vermaken.

Rhythm & Poetry schreef:

Gezien dit commentaar, ken je volgens mij het origineel van Biz Markie niet

YouTube - Biz Markie - Albee Square Mall

Waarom zou ik het dan geen duffe beat kunnen vinden?

Knap binnengekopt hoor, die had ik zelf nooit kunnen vinden.

Simpelweg omdat je in je commentaar die track van Biz Markie niet noemt, noch met 'gedateerd refreintje', 'muzikaal prutswerk' de link naar het origineel legt, of iets wat anderszins doet vermoeden dat je die track van Biz Markie kende.

Dat is geen schande hoor; ontkennen komt veel dommer over

avatar van René.
Doe eens lief tegen Rob.

Jezus..

Wat een album!! ^^

Supervette intro!

Definition of a rap flow is zooo keihard. wat een flow!! vooral die eerste paar lines op 2:00

Daddy's halo is lyricaal ook prachtig, Mr Green op de beat ftw:
"U was always quick to pick a pocket, u the only one in heaven probably slick enough to pull of stealing God his wallet."

Learn Truth ongetwijfeld een van de beste tracks, echt heerlijk.

Alles hier boven is nog een understatement.

Wauw.. Rugged.. wat heb je jezelf overtreft op dit album, damn..
sws een favoriete rapper van mij op dit moment

peefizz schreef:
Knap binnengekopt hoor, die had ik zelf nooit kunnen vinden.

Dat is geen schande hoor; ontkennen komt veel dommer over

Kijk anders eens bij Biz Markie Goin' Off. Staat een bericht en een stem van mij. Al flink wat jaren. In die tijd kon dat nog, zo'n beat, inmiddels zijn we 25 jaar verder.

En nu eis ik excuses. Want met mijn kennis van hiphop mag niet gefuckt worden.

vooruit dan. excuses. op dagen als deze is er maar 1 die de kroon verdient, en dat ben jij.