Black Sabbath - 13 (2013)

Label: Universal

1. End of the Beginning (8:07)
  2. God Is Dead? (8:54)
  3. Loner (5:06)
  4. Zeitgeist (4:28)
  5. Age of Reason (7:02)
  6. Live Forever (4:49)
  7. Damaged Soul (7:43)
  8. Dear Father (7:06)
  9. Methademic * (5:57)
  10. Peace of Mind * (3:40)
  11. Pariah * (5:34)
  12. Naïveté in Black * (3:50)
  13. Dirty Woman [Live] * (7:21)

avatar van Supersid
Uiteindelijk toch weer een halfje naar boven gegaan. Ik vind 'm echt wel goed, enige opmerking is dat ze af en toe wel érg hard hun stinkende best doen om de eerste platen (en dan vooral paranoid) te benaderen. "Zeitgeist" is daar het beste voorbeeld van...

avatar van lynyrd
De dinosaurus is levend geworden en hoe die echte Black Sabbath muren die sound, teksten en uiteraard Ozzy dat hij geen geweldige goede zanger is weten we ook al bijna 40 jaar maak niks uit Black Sabbath is Black Sabbath.
En wat heeft Tony met Ritchie? helemaal niets allemaal indianen verhalen...

avatar van Kronos
Dat Ozzy het tot dit album heeft gehaald is best een mirakel. Dat blijkt ook uit de docu God Bless Ozzy. Straks op tv, om 17u05 op Ned 2.

avatar van Bluebird

Gave docu, het meeste wist ik al maar het werd toch heel eerlijk uit de doeken gedaan. Nu maar hopen dat de concerten het er net zo eerlijk af gaan brengen.

avatar van AstroRocker
Ruim een maand verder en ik kan nog niet super enthousiast zijn. Zal het ook niet worden denk ik. Het is zeker niet slecht, maar ik had er toch meer van verwacht. End of the Beginning, God is Dead?, Zeitgeist en Methademic zijn de mooiste stukken. Ik blijf bij 3,5 ster en dat is minder dan gehoopt.
Black Sabbath's Sabotage blijft bij mij huizenhoog op 1 staan

Edit: vwb de laatste opmerking, ik bedoel dan echt de Ozzy era albums.

avatar van Bluebird
Geheel met de vorige spreker eens.

avatar van AOVV
Op '13', de nieuwe plaat van Black Sabbath, grijpen de heren veelvuldig terug naar hun verwoestende beginjaren in Birmingham. 'Zeitgeist' is 'Planet Caravan' in een ander kostuum, op 'End of the Beginning' pakt Iommi weer uit met die typische riffs van 'm, en een geweldige gitaarsolo, als je 't mij vraagt. Technisch misschien niet hoogstaand, maar wel erg snedig. 'Damaged Soul' doet me vaag denken aan 'War Pigs'.

Enfin, '13' is een nostalgisch bad, en ik moet toegeven dat ik daar graag in word ondergedompeld. Jazeker, de zang van Ozzy klinkt, zelfs na het ongetwijfeld vakkundig en uitgebreide geschaaf eraan in de studio, niet al te best. De teksten zijn soms bedrieglijk eenvoudig, maar ademen toch wel, zij het in mindere mate, dat enge sfeertje van begin jaren '70 uit. En met 'Loner' en 'Dear Father' staan er (naar mijn smaak) toch ook enkele mindere nummers op.

Maar al bij al moeten we hier gewoon tevreden mee zijn. Ik betrap me er toch weer altijd op dat ik intens zit te genieten van het gitaarwerk van Iommi, of dat ik 'ns instemmend knik als Ozzy zijn zoveelste "Yeah" uitkraamt. Van mij mag dit wel gerust hun laatst album zijn; de cirkel is nu wel rond. Met '13' komt Black Sabbath weer uit bij de roots, en het heeft een oerdegelijke worp opgeleverd. Ik kan er enkel nog aan toevoegen dat bonustrack 'Methademic' ook meer dan de moeite waard is.

3,5 sterren

avatar van Supersid
De teksten zijn soms bedrieglijk eenvoudig

Zijn ze dat niet altijd geweest?

Casino Boogie
AOVV schreef:

3,5 sterren

Het reguliere album eindigt ook met onweer en klokgelui, net als op het debuut begon. Zal dit ook wel de laatste plaat van BS zijn.

avatar van frolunda
Een paar mindere nummers maar over het algemeen ben ik toch wel positief verrast over 13.De ritme sectie zorgt voor een fundament dat staat als een huis en over het gitaarwerk wordt ik per draaibeurt enthousiaster.En Ozzy....ach die doet het nog niet zo slecht aangezien het feit dat ie al met één been in het graf staat.Vooral God is dead,Age of reason en Dear father kunnen me erg bekoren en het bonus nummer Methademic is inderdaad ook een topper.Mocht dit inderdaad hun laatste album zijn dan is het een meer dan waardige afsluiter.

avatar van HugovdBos
Dat er na 18 jaar weer een nieuw album van Black Sabbath verschijnt kan verrassend worden genoemd. Met het album 13 maken ze een mooie comeback in de originele samenstelling (zonder Bill Ward dan).

Het album opent gelijk sterk met de schitterende track "End of the Beginning" waarbij ik gelijk weer moet terugdenken aan een hoop klassiekers zoals "Iron Man" en "War Pigs". Het gitaargeweld op deze track is van grote klasse en ook Ozzy klinkt goed. Na de opening volgt weer een toptrack "God is Dead". Opnieuw qua sound heel herkenbaar voor Black Sabbath en het nummer gaat niet vervelen ondanks de lengte.
"Loner" is wat mij betreft een wat minder nummer ondanks dat het met de muziek goed past op het album. Daarna volgt het ontspannen "Zeigeist", even een rustig moment op dit stevige album. Niet erg opvallend maar het klinkt toch ook wel weer goed zo tussendoor.
"Age of Reason" is dan weer een nummer waarin Tony Lommi zijn stempel duidelijk drukt met een geweldige gitaarsolo. Wat opvalt is dat Ozzy over het algemeen zeer goed bij stem is ondanks zijn levensstijl en leeftijd. "Live Forever" borduurt een beetje voort op de kenmerkende sound van Black Sabbath, geen sterke track maar ook niet vervelend.
De twee lange tracks die daarna volgen "Damaged Soul" en "Dear Father" passen duidelijk in het plaatje van Black Sabbath waarbij "Damaged Soul" de sterkste is van de twee door opnieuw Tony in een sterke rol.

Het album is een goede comeback van Black Sabbath en vooral de de eerste twee tracks zijn van grote klasse. Daarna is het wat wisselend maar bevat het album de kenmerkende sound van de band. Ik ben wel toch wel positief verrast door deze plaat.

28 november 2013 staan ze in de ZIggo Dome tijdens hun 13 tour, ik kijk er al naar uit om zowel het oude als het nieuwe materiaal te horen.

Mmm: 3,66 is wel een toepasselijke score maar is wel aan de lage kant voor dit steengoede album.

avatar van Kronos
Tja, we kunnen toch moeilijk allemaal 5* geven aan dit (voor Sabbath) wat ondermaatse album.

avatar van Supersid
We kunnen inderdaad niet allemaal de maximum geven, maar ook ik vind dat dit bescheiden prijsbeest iets meer zou mogen krijgen...

Casino Boogie
Eergisteren naar het optreden in de Ziggodome geweest. Was erg goed. Het materiaal van 13 paste prima tussen de klassieke tracks.

avatar van Bulldozer
Casino Boogie schreef:

Ben er ook geweest. De heren hadden er zin in, dat was duidelijk te merken. De tracks van 13 doen zeker niet onder ten opzichte van het oude werk. Ik vind dit gewoon een uitstekend album.

avatar van ozwald
Puike set. Sabbath stond als een huis!

Mbt "13": nieuwe songs vielen inderdaad niet uit de toon. Jammer dat Loner en Methademic niet gespeeld werden. Staan wel weer op de erg mooie DVD... "gathered in their masses".

avatar van Edwynn
Age Of Reason daarentegen: indrukwekkende apotheose hoor. Goddomme, wat zijn Geezer Butler en Tony Iommi beesten van muzikanten. Een tweekoppig mythisch monster dat gromt als een aardverschuivende bulldozer.

avatar van AstroRocker
Hoogtepunt van de set was toch wel het nummer Black Sabbath, wat daverde dat door die Ziggo dome heen. Geweldig! En blijft Ozzy toch wel grappig om naar te kijken met zijn manier van doen en laten en hij heeft nog steeds die ondeugende kop!

avatar van Edwynn
Daveren deed het zeker. En Ozzy was beter in zijn doen dan de laatste keer dat ik hem zag. Absolute hoogtepunt was voor mij Under The Sun. Die bulderende doomopening deed mijn middenrif samentrekken van genot.

avatar van Bartjeking
Voor mij was dit een ontzettende verassing, nooit gedacht dat dit niveau nog gehaald zou kunnen worden. Het is dat mijn concertbudget méér dan op was, anders was ik graag naar het Ziggo Dome gegaan om deze nummers live te horen. Met name de riffs van dhr. Iommi zijn weer ongeëvenaard.

Mochten mensen overwegen om dit album in de top 10 van 2013 te zetten, dan zou ik willen vragen dat vooral te doen. Beter dan nog een vaag folk album in de top 100 van MM.

avatar van Edwynn
Ik heb het overwogen. Heel even. Maar toch niet gedaan.

Deranged
Ik ben niet eens bekend met tien releases van dit jaar, daar ben ik te conservatief voor.

Maar dan nog komt ie er bij mij niet in.

avatar van Kronos
Minstens 10 albums uit 2013 heb ik 4,5* gegeven. 13 komt dus niet in aanmerking voor mijn top 10.

avatar van Edwynn
Wij metalo's laten ons niet voorschrijven wat er in die stomme lijstjes moet.

Ok, ik heb 'm weggehaald. Heb een longontsteking gehad: ook slecht voor je humeur...

avatar van Drs. DAJA
Prachtige terugkeer van Black Sabbath met een overigens bijpassende fantastische tour. Het album heeft mijn inziens weer de kwaliteiten van de early Sabbath-dagen, qua klank voel je dat de heren ietsje ouder zijn geworden maar dat wordt op deze plaat met bijpassende feel alleen meer in hun voordeel gebruikt. Dat betekend overigens niet dat het album niet rockt; het is steen hard en heerlijk solide. End of the Beginning opent zeer smakelijk en God is Dead? is voor mij een van de gaafste nummers van de afgelopen jaren die sinds het optreden in Ziggo Dome nog steeds door mijn hoofd spookt. Ik ben zeer aangenaam verrast!

Verhip: het is gelukt! 13 staat zowaar in de jaarlijst van Musicmeter. Net als Alice in Chains. (kijk onderaan, dat wel natuurlijk)