Daft Punk - Random Access Memories (2013)

Frankrijk
Electronic / Funk
Label: Columbia

1. Give Life Back to Music (4:34)

met Nile Rodgers

2. The Game of Love (5:21)
  3. Giorgio by Moroder (9:04)

met Giorgio Moroder

4. Within (3:48)

met Chilly Gonzales

5. Instant Crush (5:37)

met Julian Casablancas

6. Lose Yourself to Dance (5:53)

7. Touch (8:18)

met Paul Williams

8. Get Lucky (6:07)

9. Beyond (4:50)
  10. Motherboard (5:41)
  11. Fragments of Time (4:39)

met Todd Edwards

12. Doin' It Right (4:11)

met Panda Bear

13. Contact (6:21)

met DJ Falcon

14. Horizon * (4:24)
  15. Get Lucky [Daft Punk Remix] * (10:31)

met Pharrell Williams en Nile Rodgers

16. Horizon Ouverture * (2:07)
  17. GLBTM [Studio Outtakes] * (6:21)
  18. Infinity Repeating [2013 Demo] * (3:59)
  19. GL [Early Take] * (0:32)
  20. Prime [2012 Unfinished] * (4:46)
  21. LYTD [Vocoder Tests] * (2:08)
  22. The Writing of Fragments of Time * (8:17)
  23. Touch [2021 Epilogue] * (2:59)
Toch ook maar even een berichtje plaatsen na al het commentaar wat ik gelezen heb...

Ik ben geraakt door Daft Punk vanaf het moment dat ik Alive 2007 ontdekte. Ik kende nummers als Around The World, HBFS, Aerodynamic, etc, al maar dat waren vooral korte stukjes die ik op de TV of radio hoorde. Pas toen ik Alive 2007 heb ontdekt ben ik alles van Daft Punk gaan luisteren en waarderen. Toen ik hoorde dat ze weer een nieuw album hadden gemaakt kon mijn dag ook niet meer stuk.

Fast forward naar de uitbreng van Get Lucky. Lekker plaatje, ben ik na, hoe meer ik hem luister ook meer gaan waarderen. Maar ik was bang dat DP de "commerciele" kant op was gegaan met bekende (beetje brakke) artiesten zoals Pharell Williams gaan samenwerken, maar gelukkig bleek dat niet zo te zijn.

Toen ik het album in zijn geheel had, en hem begon te luisteren was ik verbaasd dat ik het niet in 1x vet vond. Vrijwel alle nummers (ook Get Lucky toen nog) vond ik dramatisch, slecht, en niet luisterbaar voor meerdere keren. Alleen Contact kon mij bekoren (en nu nog steeds trouwens, wat een heerlijke drums!) en ik vreesde dat DP zijn magie tegenover mij kwijt was geraakt.

Teleurgesteld als ik was begon ik hem toch maar gewoon op te zetten en te zien wat het e.e.a. mij bracht. En ja. Toen begon het pas echt door te komen, wat een heerlijke plaat. Nummers als Beyond, Instant Crush, Motherboard raakten mij, ik weet niet hoe en waarom maar in 1x was dit album ontzettend goed en mooi. Er zijn zeker een aantal nummers die ik minder vind (op dit moment) maar die kan ik altijd nog gaan leren waarderen. Vooralsnog geef ik hem een 4, en ik moet en zal dit keer bij een concert van die gasten aanwezig zijn. Een Alive wil ik niet missen!

avatar van FRNKY
Inderdaad een brakke artiest die Will Pharell

Mr.Bungle
Ik kan er niets aan doen,maar ik vind het een zeer saai en stoffig album,enige fris nummertje is Get Lucky,maar in tegenstelling tot het geweldige Homework vind ik deze plaat zwaar overhyped en het is mijn mening dat Daft Punk uitgerangeerd is.Wel jammer maar na Homework werd het gewoon steeds minder (met uitzondering van wat goede songs en de Alive 2007 ).
De gastzangers zijn ook niet zo fijn,daarnaast zijn die vocoder-vocals gruwelijk saai.
Jammer..ik vind het echt 3x niks,nog 1,5 ster omdat ze coole robotpakjes hebben.

FRNKY schreef:
Inderdaad een brakke artiest die Will Pharell

Dat is zijn naam toch? Lol

Lol hij heet pharell williams natuurlijk, aanpassen haha

Ponty Mython
Ik had het album hoger gewaardeerd als ze de vocoders achterwege hadden gelaten. Als je dan zo graag de '70's wil nabootsen, heb dan ook het lef om je zangers puur te laten.

Dikkop
Het gaat toch niet om lef?
Ze kiezen duidelijk voor het geluid van die vocoders.

avatar van Thin Air!
Waar is de energie gebleven van die gasten? "Contact" is gewoon eerrrrggggg lekker en ook Motherboard kan ik waarderen maar de rest....
Elke keer die stemvervorming in combinatie met die discodeuntjes. Dat doet zo goedkoop aan. Het lijkt mij gewoon te veel op Marvin Gaye met keelontsteking.

Ponty Mython
Dikkop schreef:
Het gaat toch niet om lef?
Ze kiezen duidelijk voor het geluid van die vocoders.

Dat wil nog niet zeggen dat het een goeie keuze is geweest. Althans, ik vind van niet.

Ik vind de drie nummers op het nieuwe album van Kanye West - welke geproduceerd zijn door de heren - beter dan alles wat op dit album te vinden is. Met die nummers bewijzen ze i.i.g. dat ze nog rauwe electronische muziek kunnen maken in plaats van de zouteloze discofunk op deze plaat.

avatar van chevy93
Ja ja, we weten nu wel dat je het niks vindt.

avatar van judgepaddy
Gaaf stuk.l vooral ook dat ze alles simultaan analoog en digitaal hebben opgenomen, en later konden kiezen wat ze in de mix gooiden.
En dat van die bass natuurlijk, want die maakt voor een groot gedeelte dit album

Punt verhoogd van 2,5* naar 3,5* is toch wel een leuke achtergrondplaat. Dat kan misschien denigrerend klinken maar tegenwoordig luister ik zo de meeste muziek thuis (en onderweg) dus vanuit mijn perspectief is dat een compliment. (Voor de rest blijft live muziek uiteraard nog steeds onverslaanbaar)

poontan64
Ben eigenlijk totaal geen fan dit muziekgenre, maar na het beluisteren van Alive 2007 ben ik om; mijn voorbarige eerste 1-ster waardering staat nu al op 3-sterren na 1 volledige serieuze beluistering. Kan alleen nog maar groeien, yes! (Mijn perceptie van house/hakkuh-muziek uit de jaren negentig vorige eeuw blijft overeind, maar is BESLIST NIET van toepassing op het duo Daft Punk en dit of hun eerdere albums...)

Welk genre, dat van Alive2007 of van dit album?

En zeg je nou dat je voordat je er serieus naar geluisterd had 1 ster had gegeven?

Ponty Mython schreef:

- Black Skinhead
- I am a God
- Send It Up

poontan64
Bij mij staat 1 ster voor voldoende, althans dat nieuwe principe hanteer ik sinds kort - inderdaad probeer ik iedere persoonlijke stem in zijn of haar waarde te laten..... Dus 2 sterren is ruim voldoende, 3 is goed, 4 zeer goed en 5 is uitmuntend. Dus van mij geen ster bij albums op mume staat voor ken ik niet/weet niet/geen mening/voor mij geen interessante muziek.:-)

poontan64

avatar van kobe bryant fan
Bij mij staat 1 ster voor voldoende

Als je een 1* stemt op een plaat met weinig stemmen zal het gemiddelde toch wel fors dalen en dat terwijl je het voldoende vindt?

poontan64
Sorry voor het dubbele bericht. M'n tablet weigerde even.

avatar van Ward
Hmm wel erg vertekenend voor gemiddeldes zo'n houding. Ik begrijp best dat iedereen een iets andere invulling van de waarde van sterren heeft, maar dit gaat wel erg ver. Bij mij staat 0,5 voortaan voor perfect en 5 sterren voor een absolute flutplaat.

poontan64
Ach nee, ik bevind me natuurlijk op mume - sorry, te veel geblowd denk ik. Net als waarderingen voor speelfilms staat 1 ster op mume voor slecht, 2 matig, 3 voldoende, 4 goed en 5 meesterwerk! Eerdere berichtgeving van mij geeft geen pas. Please verwijder of blokkeer me nu niet op deze site!

avatar van -SprayIt-
poontan64 schreef:

Heel erg vreemd. Vanuit jezelf een andere redenatie en waarde toekennen aan een vrij overzichtelijk en simpel scoringssysteem. Hou het dan in Excel voor jezelf bij, of zoiets, maar een vertekend beeld scheppen in waardering, is voor zo'n nette site een teleurstellende constatering.

avatar van Thin Air!
poontan64 schreef:
Ach nee, ik bevind me natuurlijk op mume - sorry, te veel geblowd denk ik !

We wachten met spanning op je beoordelingen van het werk van Snoop Dogg

Dikkop
poontan64 schreef:
Ach nee, ik bevind me natuurlijk op mume - sorry, te veel geblowd denk ik.

Waar dacht je wel dat je zat?

avatar van Pinsnider
Na nog een aantal extra luisterbeurten heb ik de volgende mening:
Eén van de beste liedjes van de afgelopen vijf jaar (Get Lucky) op één van de meest teleurstellende langspelers van de laatste vijf jaar....
Vooral die vervormde computerstem (vocoder?) irriteert me mateloos en sommige stukken zijn ronduit saai en/of vervelend. Revolutionaire opnametechnieken of niet....

avatar van Raul
blijft een lekker album om te draaien, bizar ook hoe goed Pharrell Williams bij de Daft Punk producties past, heerlijke tracks!

avatar van Flipm0de
Pinsnider schreef:
Na nog een aantal extra luisterbeurten heb ik de volgende mening:

Hoe kan je teleurgesteld zijn, met als reden dat Daft Punk "vervormde computerstemmen" gebruikt? Dat je teleurgesteld bent betekent dat je positieve verwachtingen had. Juist de "vervormde computerstemmen" heeft een groot aandeel gehad in het success van Daft Punk.