Ook ik ben me eindelijk aan de discografie van deze legendarische (want zo mogen ze wel genoemd worden) band aan het onderwerpen, en dat heeft me tot dusverre geen windeieren gelegd. Alleen met de debuutplaat, Scream Bloody Gore, heb ik vrij weinig, aangezien daar de thrash nog wel aardig overheersend is. Stapsgewijs bevallen de platen van Death me beter, maar met Human bereikt Death toch wel een absoluut creatief en muzikaal hoogtepunt: ik moet nog een aantal platen (Symbolic en The Sound of Perseverance) beluisteren, maar tot nu toe is Human met afstand de beste plaat van Chuck Schuldiner en consorten.
Acht moddervette, smerige, brute en briljante composities die Death als kanonskogels op je afvuurt. Chuck is fenomenaal bij stem, wat mij betreft klinkt hij op deze plaat het allerbeste (ook al heb ik die laatste twee platen nog niet beluisterd). De gitaarriffs klinken als een klok, waarbij elke riff en elke solo memorabel is, super goed is ingespeeld en het niet overkomt alsof er nodeloos krachtpatserij moet worden getoond. Het bass-spel hier is echt om van te smullen. Ik ben nog geen enkele andere deathmetalplaat tegengekomen waarbij het bass-spel zo inventief, smaakvol en passend is als op deze plaat. Ik moet ook zeggen trouwens dat de bass enorm goed gemixt is in de reissue uit 2011, welke overigens in zijn totaliteit fabelachtig goed klinkt (zeker het aanschaffen waard!). Steve DiGiorgio tovert veelvuldig enorm kleurrijke bassloopjes uit zijn bassgitaar en zijn spel sluit naadloos aan op het 'ademende' drumwerk van Sean Reinert, waar ik nu de loftrompet over zal steken.
Sean Reinert dus, de beste drummer die Death heeft gehad als je het mij vraagt. Waarom? Hij geeft Death een wat jazzy, luchtig karakter mee, maar tegelijkertijd klinkt hij even bruut als de rest van de bandleden. Zijn drums klinken alsof het hem totaal geen moeite kost, waarbij hij op de één of andere manier een bepaalde ruimte in zijn drumspel laat doorschemeren waardoor zijn drumspel erg 'ademt'. Wat dat betreft doet Reinert me sterk denken aan wat drummer Martin Axenrot bij Opeth heeft gedaan; ook hij zorgde ervoor dat het brute Opeth-geluid een zeer natuurlijk, jazzy, luchtig en fluïde karakter mee kreeg (Watershed is hier het beste voorbeeld van). Kortom, de accenten die hij legt, de fills die hij speelt, de jazzy touch die wordt gegeven aan de brute, agressieve drumpartijen: dit alles maakt dat Human de beste drums heeft in Death's discografie (en misschien wel van alle deathmetal platen...).
Favorieten zijn moeilijk om aan te wijzen, aangezien alle nummers hier raak zijn. Als ik dan toch zou moeten kiezen, dan zou ik Flattening of Emotions, Together as One en Cosmic Sea aanwijzen als echte hoogtepunten. Maar ik moet heel eerlijk bekennen alle acht composities als een hoogtepunt te beschouwen. Ik zal dan ook maar met de klapper op de vuurpijl afsluiten; dit is de beste pure (let wel: pure) deathmetalplaat die ik ken. Als iemand denkt me van het tegendeel te kunnen bewijzen, graag (ik ben altijd in voor nieuwe muziek

), maar dat gaat erg lastig worden. Dit is grote klasse, met een hoofdletter K. En een uitroepteken!