Machine Head - Burn My Eyes (1994)

Label: Roadrunner

1. Davidian (4:56)
  2. Old (4:05)
  3. A Thousand Lies (6:13)
  4. None but My Own (6:14)
  5. The Rage to Overcome (4:46)
  6. Death Church (6:33)
  7. A Nation on Fire (5:33)
  8. Blood for Blood (3:40)
  9. I'm Your God Now (5:50)
  10. Real Eyes, Realize, Real Lies (2:45)
  11. Block (4:59)
  12. Alan's on Fire * (4:02)
  13. Davidian [Live] * (7:26)
  14. Hard Times * (2:27)
  15. Death Church [Demo] * (6:18)
  16. Old [Demo] * (4:23)
  17. The Rage to Overcome [Demo] * (5:04)
  18. A Nation on Fire [Demo] * (4:46)
  19. Real Lies / Fuck It All [Demo] * (6:54)
Joy
davidian is zon beetje het vetste nummer wat ik ooit gehoord heb

het geluid is precies zoals het moet zijn, van dik hout

none but my own een hele goede 2e

strak, hard, vet

helaas werd het niveau van deze plaat niet meer gehaalt

avatar van bver
De outro van Davidian !!!!

Volume op 10 (en das nog te zacht) en niet kunnen kiezen tussen luchtgitaar of meedrummen. Meestal doe ik dan een mengeling van beiden, zeer vermakelijk voor de mensen naast me in de file .

avatar van andnino
Wat dacht je van de outro van Block die laatste brul moet ik altijd even meedoen... Altijd leuk in openbare ruimtes

avatar van bver

Joy
bver schreef:
De outro van Davidian !!!!

ik ken nog steeds geen vetter geluid dan dat outtro, al komt het intro van lombardos superbrute drumwerk op skeletons of society (dat andere harde bandje ) dicht in de buurt

geweldig

clutch schreef:
MACHINE FUCKIN' HEAD!!

? maar.. ik vind The Blackening toch net iets beter.. misschien dat ik te laat geboren ben ofzo, maar die plaat doet me toch wat meer.

Met die stomme mee zing refreinen in het nummer? Het haalt dik het tempo eruit!

andnino schreef:

Wat dacht je van die tempo wisseling van A NATION ON FIRE, dat is toch wel het vetste moment van dit album!

Verder geweldig album, niks is slecht! Behalve dat Machine Head hierna niet van zulke goede albums heeft gemaakt

avatar van Thomzic
Schizophrenia schreef:

Met die stomme mee zing refreinen in het nummer? Het haalt dik het tempo eruit!

Waar praat jij in hemelsnaam over? Haalt het tempo er uit? Ja, juist ja. Over tempowisselingen gesproken! Luister jij maar eens een keer goed A Farewall to Arms! Een fantastisch opgebouwd nummer, heerlijk.

En so what dat er in andere nummers een refrein in zit? Ik stoor me er niet aan.

En wat betreft Burn My Eyes: een 4.

Thomzic schreef:

En wat betreft Burn My Eyes: een 4.

Tempowisselingen vind ik zelf heel erg gaaf, alleen als ik die twee super cleane stemmen hoor op Clenching The Fist Of Dissent dan vind ik dat het tempo er helemaal uit word gehaald dat niet alleen het verpest ook de sfeer van het nummer. Ze moeten gewoon rammen.

avatar van andnino
Zit een kern van waarheid in.
Machine Head heeft in zijn hele loopbaan slechts een paar momenten weten te vangen waarop de emotie écht goed uit de verf komt, namelijk The Burning Red (alleen het nummer, niet de rest van het album) en Through the Ashes of Empires.
Hoewel The Blackening een fantastisch album is, vind ik de ingetogen passages niet volledig overtuigend, hun hoogtijdagen liggen absoluut rond de eerste twee albums.

Schizophrenia schreef:

Zeker!!! Dat nep-einde, dan die count-in en die heerlijke, snelle gitaarriff, een vette drumfill gevolgd door een nóg onbeschofter ramfestijn!

None But My Own heeft iets soortgelijks dat ook heel erg vet is!

Overall vind ik Block toch het hoogtepunt. Dat riffje in het refrein doet 't 'm.

avatar van Schizophrenia
Ja klopt Block is ook mijn favoriet. Met die heerlijke rauwe schreeuw er in!
Een waardige afsluiter, de gitaar solo in None But My Own is ook heerlijk. Live was het dit jaar trouwens ook super vet. Ik baalde ook flink dat ze hadden afgezegd op Fields Of Rock. Want ondanks dat hun cd's later van mindere kwaliteit waren, zijn ze live nog steeds super strak. Een stuk ruwer en de Cleane zang lijnen komen dan ook wat ruwer over wat ik zelf heel erg positief vind.

avatar van bennerd
En Blood For Blood natuurlijk! Heerlijk bruut nummer.

Hoe dat nummer begint

luijsterburg
Goed hard album, wel is een goede subwoofer een vereiste. Favo's; Davidian, Nation on Fire & Blood for Blood.

avatar van James Douglas
Het lijkt wel de soundtrack voor de etnische spanningen die zich in de begin jaren negentig voordeden in de straten van Los Angeles. Robb Flynn is kwaad en toornt die woede met een moddervette sound. ‘Let freedom reign with a shotgun blast!!!’

avatar van MuchTheSame
Superplaat! om te draaien als je aan het rijden bent

Meestal neem ik 2 cd's van M.H. mee in de wagen , ra ra.... welke zouden het toch zijn ?

Idd,

Deze als eerst om te draaien en daarna heb ik altijd The More Things Change bij

Vind The Blackening er ook wel geschikt voor

na deze is Through the Ashes of Empires toch echt het sterkst

avatar van MuchTheSame
Ja,The Blackening ook maar die combineer ik altijd samen met TtAoE

avatar van Mr. Olaf
Dit is gewoon een van de beste metal albums ever en absoluut het beste werk van MH. Het is een cliche maar Davidian is het hoogtepunt van dit album en altijd weer heerlijk om live te horen.
Dikke 5*

PriestMaiden
LET FREEDOM RING WITH THE SHOTGUN BLAST!
Dit is echt een goeie cd! Maar The Blackening is ook zeer goed
Deze cd is een 5/5 waard, het laat me een beetje denken aan Pantera. Davidian is echt een topnummer.

PriestMaiden schreef:
LET FREEDOM RING WITH THE SHOTGUN BLAST!
Dit is echt een goeie cd! Maar The Blackening is ook zeer goed

Pantera heeft zich hier inderdaad erg op geïnspireerd voor Vulgar Display of Power ja. De Machine Head-invloeden die je op die plaat hoort zijn enorm.

Lijkt me straf aangezien Vulgar Display of Power 2 jaar eerder uitkwam
Dus eigenlijk zijn de Pantera invloeden hier enorm.

Ironie, oh ironie...

Als ik het echt moet gaan uitleggen: dit album is een soort van reïncarnatie van Pantera's Vulgar Display (hoewel het ook veel weg heeft van Far Beyond Driven). Maar naarmate ik deze plaat iets beter vind dan Vulgar Display of Power...

avatar van Harribo
bennerd schreef:

klopt niet .....pantera met vulgar display of power was hiervoor al uit....
machine head heeft het wat van pantera afgekeken.
ik heb van beiden cds...gejat of niet...het klonk mij toen mooi in de oren....nu niet meer.....ben af van het genre

ik weet niet meer precies hoe deze cd klinkt, maar ik weet nog wel dat ik a nation on fire een fantastisch nummer vond

Harribo schreef:

klopt niet .....pantera met vulgar display of power was hiervoor al uit....
machine head heeft het wat van pantera afgekeken.

Lees even alles na graag. Het is hier ook verboden om flauwe lollen te maken

bro
bennerd schreef:

Lees even alles na graag. Het is hier ook verboden om flauwe lollen te maken

zo gaat dat hier in dit wereldje op Mume. niemand snapt jou en jij snapt niemand. Ik ken dat gevoel

desallniettemin heb ik nooit de neiging gehad deze cd aan pantera te linken, maarja

Grindpad
@Bennerd:
ZOO!!! Weet jij niet eens dat Vulgar er eerder was dan Burn my Eyes?

Guardian of Isis
None But My Own Dé topper van dit album. Bij die climax heb ik nog nooit kunnen blijven stilzitten.

Verder vind ik The Blackening toch een hééél klein beetje beter.

avatar van king_pin
Ik wist dat dit een vet album was maar nu ik het laatste nummer (Block) weer hoor snap waarom dit een klassieker is geworden! Tering wat een gaaf nummer!