Holden - The Inheritors (2013)

Electronic
Label: Border Community

1. Rannoch Dawn (4:25)
  2. ||: A Circle Inside a Circle Inside :|| (6:09)
  3. Renata (5:57)
  4. The Caterpillar’s Intervention (4:04)
  5. Sky Burial (4:26)
  6. The Illuminations (3:13)
  7. Inter-City 125 (5:29)
  8. Delabole (3:44)
  9. Seven Stars (5:49)
  10. Gone Feral (6:23)
  11. The Inheritors (4:54)
  12. Circle of Fifths (3:02)
  13. Some Respite (4:30)
  14. Blackpool Late Eighties (8:38)
  15. Self-Playing Schmaltz (4:46)
Schnee
Ah cool! zag em nog niet in de winkel hier. Maar ff gauw scoren dus.

avatar van IllumSphere
Ik ga hem dit weekend trachten te kopen in Gent. En als ik daar niet geraak, ga ik het wel op het internet kopen.

-SprayIt- schreef:
Dan ben jij stiekem de held die die foto van James heeft geshopt op Facebook?

avatar van niels94
Dit is weer zo'n plaat die perféct is op de fiets bij nacht

Waar sommigen het hebben over een album dat ze bij de eerste luisterbeurt wegblies, moest ik hier weer even inkomen. Maar inmiddels geniet ik met grote teugen van de rijkdom aan klanken en melodieën die Holden hier over ons heen stort

avatar van Abram Olsen
Toch echt verre van mijn ding...in de toekomst nog eens proberen.

niels94 schreef:
Dit is weer zo'n plaat die perféct is

avatar van wibro
Dit album nu al een paar keer beluisterd maar het raakt mij totaal niet en dat is voor mij bij electronic toch een must.

Aanvankelijk vond ik deze plaat véél te gehyped, inmiddels is die al een paar keer stevig binnengekomen. De eerst helft is echt fantastisch voor in de woonkamer De tweede helft lijkt me wat meer geschikt voor de dansvloer. Misschien toch 26 oktober Prisma maar even meepakken om dat te ervaren!

Schnee
Nu op vinyl komt er nog een stuk meer diepte in. Fantastische plaat, ik hoor zelfs my bloody valentine invloeden.

avatar van Urbanoetang
Misschien een beetje off-topic, maar kun je daadwerkelijk het verschil horen tussen 320kbps, FLAC en vinyl dan? Ik weet nog dat het relevant was toen de meeste mp3's geript werden van CD's en 192kbps waren, maar moet je niet over een uitzonderlijk goed gehoor en koptelefoon beschikken om tussen de mp3's van tegenwoordig en vinyl het verschil te kunnen horen? Ik hoor het tegenwoordig in ieder geval niet meer.

avatar van IllumSphere
Met mijn DT880 kan ik het verschil horen tussen 320kbps en FLAC (al kan het best psychologisch zijn), maar met mijn normale in-ear oortjes hoor ik het niet. En tijdens het vinyl luisteren, let ik niet op die kleine details.

tuktak
Cd-audio is altijd beter dan vinyl. Het verschil in geluid is smaak en heeft daarnaast meestal te maken met een andere manier van masteren die nodig is bij vinyl.
Voor het afspelen van vinyl gebruik je daarnaast andere apparatuur dan met digitale muziek. Daarbij hangt het er ook nog vanaf hoe iets geript is en met welk programma en welke instellingen. Maar natuurlijk ook met welk programma je iets afspeelt/streamt en welke instellingen je daarbij hanteert. Veel teveel variabelen om zomaar te kunnen concluderen dat iets altijd beter is. Kwestie van smaak verschillend per elke afzonderlijke release.

tuktak schreef:

You gotta be kidding.. . elke dwaalaap die niet in staat is om het verschil te horen in diepte bij James Blake, Burial, en ik kan nog lang doorgaan, tussen vinyl en cd verdient het niet om zichzelf muziekliefhebber te noemen of moet op een gegeven moment meer geld uitgeven aan spulletjes. Net als je smaak kan je je gehoor ontwikkelen - en ja daar staat een prijs voor.

Deze Holden is voor mij na meerdere weken nog steeds een harde te kraken noot. Mensen die ik hoog heb zitten, waarderen dit, maar mij kan het niet echt boeien.

Overigens ga ik morgen maar eens luisteren naar een aantal fijne nieuwe platenspelers

tuktak
Ik hoor wel verschil, zoals ik al zei is dat een smaakkwestie en geen kwaliteitskwestie.
James Blake is wat mij betreft overigens een perfect voorbeeld van muziek die je op cd moet kopen en niet op vinyl. En zoals ik ook al zei kan je de twee alleen objectief vergelijken met dezelfde gear en dat is natuurlijk per definitie onmogelijk.

avatar van Mjuman
Als het alleen een smaakkwestie was, had je een punt. Sietse heeft echter elders haarfijn uitgelegd wat het verschil tussen een analoog geluid (vinyl) en digitaal (cd). Ik ga zijn argumenten niet herhalen - je kunt het een beetje vergelijken met foto's (analoog - digitaal) en resolutie.

Ik zou je overigens kunnen laten horen dat bijv Trentemoller en Lulu Rouge (de eerste) op vinyl beduidend dieper en warmer klinken.

Gear: in de keten - ceteris paribus - is er maar één verschil: de bron (cd-speler vs platenspeler). De meesten hier menen een oordeel te kunnen vellen aan de hand van mp3's op een iPod of een ander apparaat. So be it - doe dan niet of het gefundeerd is. Het loont echt om goede spulletjes te kopen (ook de draadjes). En een platenspeler van zo'n 300 foppen geeft - bij een goed opgenomen en geproduceerde albums - een beter resultaat dan een cd-speler van 500.

tuktak
Warm is smaak. Vinyl klinkt warmer omdat de luisteraar vind dat vinyl warmer hoort te klinken, dat is een masteringkeuze. Beetje extra maggi in de soep. Wellicht tijd om naast Sietse eens andere bronnen op te zoeken

avatar van Urbanoetang
Ik hoor ook wel enigszins verschil, maar zoals tuktak aangeeft lijkt het voor mij meer een verschil in smaak dan in kwaliteit te zijn. Bij 320kbps of FLAC moet ik echt erop letten om soms wat kleine verschillen hier en daar te horen, en bij vinyl is het meer alsof de EQ anders staat zeg maar.

Komt erop neer dat het voor mij vrij weinig uitmaakt waarop ik iets luister. Mijn gear is trouwens een Fiio E17, Grado SR80i en Rega RP1. Vrij budget, dus misschien niet high-end genoeg?

tuktak
Wellicht dat Mjuman een topic kan vinden waarbij Sietse aangeeft dat het anders is, maar de bitrate van een ripje is niet heilig. Het fotovoorbeeld van Mjuman is daarbij mooi, mensen denken vaak dat resolutie de fotokwaliteit bepaald. De nieuwe Nokia 1020 heeft bijvoorbeeld een resolutie van (geen grap) 41 megapixel, een Canon 5d heeft 22 megapixel. Drie keer raden met welk fototoestel je in de basis betere foto's kan maken. Het hangt uiteindelijk af van vele variabelen, lens, body, software, de gebruiker, etc.

320Kbps zegt ook eigenlijk helemaal niks. Als je met een of ander slecht freewareprogramma een cd omzet naar mp3, dan is de vervorming natuurlijk veel groter dan als je het door een specialist laat doen. Er is zelfs freeware om je mp3 automatisch mee op te pompen naar meer kbps, iedereen kan bedenken dat dat een slecht idee is. Een geripte cd naar 320 of een officiele 320 release kan dus zeer veel uitmaken. De vraag is natuurlijk wel of het iets uitmaakt aan de beleving van de luisteraar.

Om het ontopic te houden, 320, cd of vinyl, het geluid is op geen enkele manier gelijk aan zoals Holden de muziek hoorde tijdens het produceren, er is altijd vervorming. Dus kies gewoon wat je zelf het mooiste vind klinken lijkt me.

avatar van Mjuman
Precies op dit moment staat The Inheritors op en nog steeds weet ik er niet goed raad mee - het schuurt en knerpt, van cd weliswaar, maar het grijpt me nog niet.

@Tuktak en Urban Oetang: volgens mij is er een speciaal topic waarop Sietse klip-en-klaar eea verwoordt - met een hoop technische uitleg erbij; ik ben een simpele alfa die heeft bijgeleerd, vandaar - maar ik begreep zijn redenering. Ik zal zoeken en ik kom erop terug.

Zonder een statement te willen maken kan ik wel zeggen dat de meeste verkopers in platenzaken - zoals Kompakt in Keulen - het leuk vinden als je met een flinke tas vol zwart goud de winkel verlaat.

Na een schurend begin komt Holden bij track 3 wel op gang.

avatar van Paap_Floyd
Blijven luisteren Mju, je komt er wel

avatar van McSavah
Fascinerende mening, Paap

McSavah schreef:
Fascinerende mening, Paap

Paap poogt mij een motiverend hart onder de riem te steken. Daar zit trouwens al een andere 'motivator': I've paid my dues bij Amazon, ca 10 euro - en nu wil ik satisfaction eruit halen, zijnde waar voor m'n geld!

Voor maestro TukTak en Urban Oetang even de posts van Sietse inzake cd vs lp

d.d. 11/01/06
Overigen >> Apparatuur >> Vinyl Vinyl Vinyl (o.a. over platenspelers)

en d.d.1 2/11/07
Overigen >> Apparatuur >> Vinyl Vinyl Vinyl (o.a. over platenspelers)

tuktak
Sorry Mjuman, die conclusies kloppen echt niet, ik ga er ook wel vanuit dat Sietse tegenwoordig een genuanceerder standpunt heeft. Ik zal je prive wel even wat uitleg geven zodat je deze belediging kan terugnemen.

avatar van Paap_Floyd
Nou nou, belediging. Dat gaat wel weer ver

avatar van Mjuman
Maestro - belediging??? Da's de (ere)titel voor een dirigent!

tuktak
Ik word niet graag "een dwaalaap zonder ontwikkeld gehoor, die het niet verdient om zichzelf muziekliefhebber te noemen" genoemd op basis van nonsens. Het zal aan mij liggen dat dat tegenwoordig normaal is.

PM is onderweg - relax!

Verder snap ik eerlijk gezegd niet zo goed waarom je zo'n generieke opmerking uit z'n verband gerukt, zeer persoonlijk opvat. Ik doelde op alle wijsneuzerige puberali ( < 23) , van wie ik - eerlijk gezegd - wel eens het heen-en-weer krijg met hun ongenuanceerde uitspraken over dit album ("album van het jaar"), gebaseerd op mp3 of sportify-luisteren,

Mjuman schreef:

Muziek kan niet goed (genoeg) zijn op mp3 en spotify?

avatar van Mjuman
Mp3 en Spotify zijn (hulp)middellen om een muziek te leren kennen. Om muziek, klankkleur, dynamiek etc. etc. beter te kunnen waarderen is uitgaan van een fysiek album - let wel dat kan cd, ook een hoogwaardige rip (als je streamt mv een NAS) of lp zijn - ten zeerste aanbevolen.

Nou kan ik vergelijkingen gaan maken met wijn of hamurgers (bij McD en bij echte restaurants), maar ik denk dat je ook met entry level hifi wel snapt waar ik op doel - een Pro-Ject Debut of een Rega P1 geeft beduidend meer fun dan een iOn-platenspeler (als het budget hebt). En voor alle duidelijkheid: beluister de eerste Lulu Rouge maar eens via mp3 op pc of mp3speler en daarna nog eens op een redelijke Cambridge Audio set met bijv AudioPhysik Yara speakers. En dan heb ik het nog niet eens over Lulu Rouge op vinyl, op een Transrotor platenspeler, met Spectral voor- en eindversterker en Avalon speakers.

avatar van Urbanoetang
Wat is een hoogwaardige rip dan? Zoals ik al aangaf hoor ik niet of weinig merkwaardig verschil tussen 320kbps en FLAC, en zijn deze bestanden vaak direct afkomstig zijn van het label of de artiest zelf, dus lijkt het mij sterk dat daar iets mis mee is. En zover ik begrepen heb is FLAC beter of minimaal de kwaliteit van een CD (in geval van een rip).

Die plaat van Lulu Rouge check ik sowieso wel even aangezien Trentemøller erbij betrokken was, en als ik het interessant genoeg vind zal ik ook even de vinyl release checken. Had hiervoor een instapmodel van AKG, en tussen die en de Rega P1 merk ik zeker verschil inderdaad. High-end speakers zal ik nog niet aan beginnen (student), dus ik houd het even bij een goede headset. Komt vast nog wel een keer.

Overigens hoop ik dat ik mij ook niet aangesproken hoef te voelen wat betreft de wijsneuzerige puberali? Ben zelf < 23, maar neem aan dat je je tot Dre Beats eigenaars en dergelijke richt.