DJ Shadow - Endtroducing..... (1996)

Electronic / Hip-Hop
Label: Mo' Wax

1. Best Foot Forward (0:49)
  2. Building Steam with a Grain of Salt (6:41)
  3. The Number Song (4:38)
  4. Changeling (7:51)
  5. What Does Your Soul Look Like, Pt. 4 (5:08)
  6. - (0:24)
  7. Stem / Long Stem (9:22)
  8. Mutual Slump (4:03)
  9. Organ Donor (1:57)
  10. Why Hip Hop Sucks in '96 (0:41)
  11. Midnight in a Perfect World (5:02)
  12. Napalm Brain / Scatter Brain (9:23)
  13. What Does Your Soul Look Like, Pt. 1: Blue (7:28)
  14. Organ Donor [Extended Version] * (4:25)
  15. Best Foot Forward [Alternate Version] * (1:16)
  16. Building Steam with a Grain of Salt [Alternate Take Without Overdubs] * (6:43)
  17. Number Song [Cut Chemist Party Mix] * (5:14)
  18. Changeling [Original Demo Excerpt] * (1:00)
  19. Stem [Cops 'N' Robbers Mix] * (3:48)
  20. Soup [Single Version] * (0:44)
  21. Red Bus Needs to Leave * (2:45)
  22. Mutual Slump [Alternate Take Without Overdubs] * (4:21)
  23. Organ Donor [Extended Overhaul] * (4:29)
  24. Why Hip Hop Sucks in '96 [Alternate Take] * (0:54)
  25. Midnight in a Perfect World [Gab Mix] * (4:55)
  26. Napalm Brain [Original Demo Beat] * (0:35)
  27. What Does Your Soul Look Like [Peshay Remix] * (9:24)
  28. Live in Oxford, England Oct. 30 1997 * (12:35)
djeffibrelich
heerlijke electronica -cd (dj shadow noemt het zelf gewoon hip-hop)die helemaal uit samples bestaat.
mutual slump is voor mij de mooiste

avatar van waxs
djeffibrelich schreef:
mutual slump is is voor mij de mooiste

Ondanks het feit dat ik het misschien wel iets meer als Electronic beschouw heeft het wel een hoop Hip-Hop invloeden, vooral het drumpatroon en de scratch's doen ut um.

avatar van BoordAppel
Inderdaad. Hiphop toegevoegd als genre.

avatar van Weirdo Wizzy
Als hiphopliefhebber vind ik dit album echt heel erg vet. Ik zie het als electronica met erg veel hiphopinvloeden.

Het eerste nummer 'Building Steam With A Grain Of Salt' is gelijk al een van mijn favoriete nummers die ik bij mijn eerste luisterbeurt al heel gaaf vond. Vervolgens 'The Number Song' weet me nog niet echt te overtuigen maar dat kan nog komen. Vervolgens Changeling en dit is echt een lekkere ontspannende track. What Does Your Soul Looks Like ook maar deze is ook lekker aan de slome kant. Wel ietwat eentonig en die zware electronische stem halverwege het nummer had wel weg gemogen.

Dit album heeft een hele sterke balans wat betreft rustige en de wat drukkere nummers. Er staat eigenlijk geen slecht nummer op, maar wel aantal uitschieters. Heel knap gedaan dit van DJ Shadow. 4,5 ster van mij.

Stem/Long Stem is ook een van mijn favoriete nummers maar dan ook met name tot 3:30. Dit stuk is echt het hoogtepunt van de cd. Dat sombere deuntje en die snelle beat; heel gaaf. Dit nummer vond ik ook bij de eerste luisterbeurt al heel gaaf. Mutual Slump vond ik in het begin niet zo maar nou toch vrij aardig. Organ Donor vervolgens (is bij mij maar 2 minuten) een heel leuk tussendoortje. Als het de lange versie was het een van mijn favoriete nummers geworden.

Midnight In Perfect World is ook een van mijn favorieten. Heel ontspannend en er hangt ook een 'vredig' sfeertje om de track. Dat kan je niet zeggen van Napalm Brain/Scatter Brain. Dit nummer heeft meer een angstaanjagend sfeertje. Ik vond hem eerst niet veel aan maar hij heeft nou toch wel wat. Ik vind hem erg anders dan de rest van de tracks. Tot slot What Does Your Soul Looks Like part. 1. Lijkt wel op de eerder genoemde ontspannende tracks. Lekkere relaxte afsluiter dus.

avatar van KampF
Als niet-hiphopliefhebber vind ik dit album heel erg vet
Ik zit er zelfs aan te denken dit in mn top10 te stoppen Wat een meesterwerk.. En raar, want ik vind The Number song wel het beste nummer denk ik, ook met die overschakelingen erin.. Vet!

avatar van waxs
Oke, eindelijk na 4 maanden wachten hem eindelijk op vinyl binnen. Daarop klinkt de plaat nog mooier, het geluid is dieper en warmer en het gekraak maakt het helemaal af. Kortom verhogen van een 4,5 naar een 5*

avatar van MJ_DA_MAN
Heerlijke plaat die echt bijna alle invloeden bevat. Jammer genoeg deden de nummers 2 (idd) en 3 me weinig. Opzich zonde, want de rest van het album is (grotendeels) heerlijk en/of mooi. Voor nu zet ik er een stevige 4* neer. Dit vind ik nou echt zo'n plaat die elke muziekluisteraar kan beluisteren .

avatar van Dudeness
Redelijk grandioos allemaal.

Ben niet echt een connaisseur van het genre (in tegendeel) laat staan een liefhebber...maar dit album vind ik fenomenaal met als absolute uitschieters Building Steam with a Grain of Salt, The Number Song en Mutual Slump ... maar bovenal Organ Donor: Wat een ronduit fantastiche track!!!!

FuckFace
Prachtig wederom!

Ik luister hem het liefst 's avonds aan één stuk door. Voor mij lijkt het net één groot nummer, want ik weet nog altijd niet hoe elk nummer heet. Misschien omdat de tracklist zo ingewikkeld is dat ik een rekenmachine nodig heb om elk titel bij het juiste nummer te plaatsen . T' is een leuk grapje maar praktisch is het niet.

Wat moet er over de muziek nog gezegd worden? Als alles inderdaad gesamlpet is (zeer goed mogelijk) dan is dat gewoon nog extra respect voor Dj Shadow.

T'is moeilijk te zeggen waarom ik hem zo goed vind, maar dit album is gewoon speciaal voor mij. khad nog nooit zo iets gehoord en dat is tot op dit moment nog altijd zo.

Omdat het zo origineel is, maar tevens ook zo steengoed, blijft dit één van m'n favorieten.

T'is anders en dat mag geweten worden 4.5*

MJ_DA_MAN schreef:
Jammer genoeg deden de nummers 2 (idd) en 3 me weinig. .

, #2 hoort denk ik bij de favorieten van dit album, kun je mij misschien uitleggen wat er niet geniaal is aan dat nummer, zo'n heerlijk nummer.

avatar van MJ_DA_MAN
Nee, je hoort het maar te accepteren...

avatar van Weirdo Wizzy
Heb ik ook bij mijn 3 favoriete nummers gezet. De drie uitschieters op dit album zijn duidelijk: 'Building Steam With A Grain Of Salt', 'Stem/Long Stem' en 'Midnight In A Perfect World'.

Improvision
Ik heb de laatste 3 tracks al favo's.

MJ_DA_MAN schreef:
Nee, je hoort het maar te accepteren...

avatar van Statiegeld
Ik heb echt respect voor DJ Shadow want zo'n plaat als dit maak je niet door een weekje in de studio te zitten. Toch kom ik maar moeilijk door dit album heen. Organ Donar en Midnight in a Perfect World vind ik echt hele vette nummers en in mindere mate Stem/Long Stem, The Number Song en Changelin.

Soms vind ik echt dat de nummers nergens heen gaan. Zoals Building Steam... die pianosample is goed maar rond de 3 minuten gaat het nummer echt nergens meer over. What Does Your Soul Look Like, Pt. 4 en Napalm Brain / Scatter Brain doen me echt helemaal niks.

Ik heb dit album al heel wat kansen gegeven, misschien is het kwartje nog niet gevallen of zal ik hier de genialiteit nooit van inzien.

3.5*

avatar van J.M.
Ik vind dit een geweldig album, ik wist niet dat ik instrumentale hiphop zo goed zou vinden. Ik vind elke productie op dit album top. Ik vind eigenlijk alleen The Number Song wat minder, voor de rest vind ik elk nummer goed, met uitschieters,
-Building Steam with a Grain of Salt
-Stem / Long Stem
-What Does Your Soul Look Like, Pt. 1: Blue

Deze krijgt 4,5*

Statiegeld schreef:

3.5*

Die pianosample is wel het belangrijkste in het nummer 'Building Steam...' , maar die geluiden of instrumenten die je wat minder goed hoort zijn ook erg belangrijk in dat nummer en zorgen voor de afwisseling in mijn ogen. Ik raad je aan om het album echt eens vaker te luisteren. Ik vond hem in het begin eigenlijk al vrij goed maar hoe meer je hem luistert hoe beter hij wordt.

avatar van Reijersen
Heel lang getwijfeld of ik me eens aan deze cd moest wagen. En zonde van de tijd! Echt een superlekkere plaat. Het luistert lekker weg, terwijl het je in de tussentijd ook gewoon vasthoud. Danceable als nooit tevoren.

4 sterren.

What Does Your Soul Look Like, Pt. 1: Blue is echt geniaal

avatar van Weirdo Wizzy
Toch maar 4 ster deze plaat. Het is wel duidelijk voor mij dat er gewoon 3 echte topnummers opstaan namelijk #2 #7 en #11. Verder is 'Changeling' het lekkerste 'lounge' nummer. Organ Donor is gewoon stoer (hoewel de lange versie helemaaaaal vet is) en Napalm Brain/Scatter Brain is erg goed omdat er een mooi duister tintje aan zit. De anderen zijn wel goed maar niet bijzonder verder.

Mijn top 10 van deze plaat

08 The Number Song
09 What Does Your Soul Look Like, Pt. 4
10 Mutual Slump

Social_Mask
Vandaag dit album beluisterd toen ik in de stad was. Heb het dus niet met de volle aandacht beluisterd, maar ik pikte hier en daar heerlijke dingen op. Waaronder het fantastische Stem / Long Stem ( ) Al komt het erg bekend voor... mss in een topic gehoord. Dit zal ik weer eens beter beluisteren..maar nu weer Stem / Long Stem opzetten

avatar van psychonaatje
Ik weet niet of je wel eens naar het actualiteitenprogramma Een Vandaag kijkt, maar in dat programma wordt Stem/Long Stem vaak als achtergrondgeluid gebruikt.

Maarten||
J.M. schreef:
What Does Your Soul Look Like, Pt. 1: Blue is echt geniaal

Dit hele album is geniaal!

Ja idd ,
ik zit er al een tijdje aan te denken om dit in mijn top 10 te zetten, maar weet nooit welke ik er dan uit moet halen.
Maar een album van deze kwaliteit hoort er eigenlijk wel in.

Maarten||
J.M. schreef:
Ja idd ,
Maar een album van deze kwaliteit hoort er eigenlijk wel in.

Ik zeg niets .

Social_Mask
Erg goed album. Een paar zeer sterke nummers, Building Steam with a Grain of Salt, Changeling, Stem / Long Stem en Midnight in a Perfect World. Heerlijk! Geweldig gebruik van ... alles! Dit album klopt, en het verveelt op geen momenten. Maar soms gaan het ietsje te lang door... Voor de rest, geweldig! En dat terwijl instrumentale Hip-Hop niet mijn ding is/was.

avatar van LeRoi
....eindelijk deze klassieker maar eens aangeschafd.....begin met 3,5....zou zo maar eens om hoog kunnen gaan....
N.b. Mutual Slump is zo'n nr. wat je nog vaak op TV (op de achtergrond) voorbij hoort komen.....meesterlijk!

avatar van LeRoi
Luister 'm nu een week en stel de waardering bij naar 3 stars. Blijft denk ik wel een icoon binnen het genre...maar vind toch wat te 'onrustig' zeker de vele drim(computer)sessies die telkens opduiken....voor mij typisch iets eind '90 begin 2000 en dat begon me toen ook al te irriteren....wat dat betreft is voor mij denk ik 'Krush' van DJ Krush eigenlijk meer mij persoonlijke icoon....

djeffibrelich
ik draai hem nu weer in het holst van de nacht en hij doet het echt goed als achtergond-plaat, naast dat het gewoon al een klasse plaat was om je op in te spannen of bij weg te dromen.
ik vind dat shadow het hier goed heeft gedaan met zijn sample-gebruik, zo zit hier echt een flnke bak soul in, b.v. in ''midnight in a perfect world''.
het melancholische element van die gekozen samples geeft net dat beetje extra.
zo luister je tenminste niet zomaar naar een dj-plaat van iemand die maar wat beats in elkaar tovert, maar valt er ook flink te genieten van de sfeer van de nummers.
zo kan elke dj wel wat samples opnemen maar je moet wel een beetje gevoel voor stijl hebben,dj shadow heeft dat.
deze plaat is echt een grote reclame voor de mpc.
terecht een classic wat mij betreft.

avatar van deagleking
Ik heb een beetje een paar nummers zitten chekken, snap niet echt wat iedereen hier zo vet aan vindt. Het klinkt wel ok, maar vind deze score wel een beetje overdreven..