DJ Shadow - Endtroducing..... (1996)

Electronic / Hip-Hop
Label: Mo' Wax

1. Best Foot Forward (0:49)
  2. Building Steam with a Grain of Salt (6:41)
  3. The Number Song (4:38)
  4. Changeling (7:51)
  5. What Does Your Soul Look Like, Pt. 4 (5:08)
  6. - (0:24)
  7. Stem / Long Stem (9:22)
  8. Mutual Slump (4:03)
  9. Organ Donor (1:57)
  10. Why Hip Hop Sucks in '96 (0:41)
  11. Midnight in a Perfect World (5:02)
  12. Napalm Brain / Scatter Brain (9:23)
  13. What Does Your Soul Look Like, Pt. 1: Blue (7:28)
  14. Organ Donor [Extended Version] * (4:25)
  15. Best Foot Forward [Alternate Version] * (1:16)
  16. Building Steam with a Grain of Salt [Alternate Take Without Overdubs] * (6:43)
  17. Number Song [Cut Chemist Party Mix] * (5:14)
  18. Changeling [Original Demo Excerpt] * (1:00)
  19. Stem [Cops 'N' Robbers Mix] * (3:48)
  20. Soup [Single Version] * (0:44)
  21. Red Bus Needs to Leave * (2:45)
  22. Mutual Slump [Alternate Take Without Overdubs] * (4:21)
  23. Organ Donor [Extended Overhaul] * (4:29)
  24. Why Hip Hop Sucks in '96 [Alternate Take] * (0:54)
  25. Midnight in a Perfect World [Gab Mix] * (4:55)
  26. Napalm Brain [Original Demo Beat] * (0:35)
  27. What Does Your Soul Look Like [Peshay Remix] * (9:24)
  28. Live in Oxford, England Oct. 30 1997 * (12:35)
avatar van dix
dix
je zou moeten meewegen dat dit al 12 jaar oud is.

avatar van Gyzzz
Je moet hiervan ook niet een paar nummers zitten chekken, maar het album echt een paar keer goed in z'n geheel beluisteren. Het gaat hier om het totaalplaatje. Dat die nummers afzonderlijk niet zo speciaal zijn, doet er hier helemaal niet toe.

avatar van dix
dix
Leuk dat je hier op de hoes ergens 'Hole' van Scraping Foetus off the Wheel kunt ontdekken.
En die is natuurlijk veel beter ...

Fantastisch album. Grensverleggend in de tijd dat het uitkwam, en nu nog het beste in zn genre. Laatst de deluxe edition gehaald, waar de tweede cd een hele fijne toevoeging is!

avatar van deagleking
Gyzzz schreef:

Thnx zei een andere gast ook al een keer tege me, ga eens een keertje als ik tijd heb er uitgebreid voor zitten

P-DawG
Wat een heerlijk album is dit. Ik dacht dat een volledig instrumental album me snel zou vervelen maar DJ Shadow bewijst hier het tegendeel. Hij wisselt de wat rustigere beats heel goed af met de wat snellere waardoor je je nooit verveeld. Ik heb trouwens de versie met Organ Donor Extended* hier staat die er niet bij.

avatar van MurryMusic
ja idd. bij mij ook zoals je weet. Gelukkig maar dat ik die tip kreeg van een bepaalde koerd..
egt top!!

tuktak
altijd als ik deze hoes zie, krijg ik zelf zin om meteen naar de platenzaak te gaan.

avatar van Didgeplayer
Fantastisch album, mijn eerste kennismaking met DJ Shadow. Toch (her)kende ik al een aantal tracks. In dit genre vind ik het een tijdloos album. Zet hem nog regelmatig op.

avatar van Jacktherapper
als ik tegen een dag op zie, is dit een plaat die ik snel opzet. met opzet, heerlijk.

P-DawG
Jacktherapper schreef:
met opzet, .

avatar van Biemo
Dit was één van die cd's waarvan ik bij de eerste luisterbeurt in de platenzaak wist: 'ik MOET deze hebben, al kost het al m'n zakgeld!'

Ben het met veel mensen eens dat je 'm ook in z'n geheel moet beluisteren. Ongrijpbaar goed.

gipspoot
Ben het wel met de meeste reacties eens. Erg goed album gewoon en ook leuk dat een album als dit redelijk goed in de top 250 staat. Toch zijn er wel een paar nummers waar ik niet echt in kan komen, zoals Number Song of Mutual Slump. 4 ster

avatar van Leonard91
Vet album, maar ook als ik hem in een ruk door luister vind ik niet alles even goed.
Maar neemt niet weg dat nummers als 2, 3 en natuurlijk Organ Donor ontzettend vet zijn.
Een 4*

avatar van Carolaah
Zijn er nog mensen die aanraders hebben? Iets in de trend van DJ Shadow. Ik ben op zoek naar meer muziek a la Kruder & Dorfmeister of richting Drum 'n Bass..
Maar Shadow zet werkelijk ook iets neer wat ik nog niet eerder ben tegengekomen maar waar ik wel lang naar heb gezocht, gewoon dat instrumentale waar het voornamelijk om een goede beat draait..

Hier kan ik dus wel meer van gebruiken suggesties zijn dus welkom..

Dit album vind ik trouwens echt top, denk dat ik vandaag maar eens de bestelling plaats bij bol.com

avatar van Shelter
Shadow/goede beat : Prefuse 73, DJ Krush, DJ Punk-Roc, DJ Logic, DJ Nu-Mark

K&D: Thievery Corporation, The Herbaliser, EZ Rollers

avatar van Carolaah
ik dank u zeer! daar ga ik eens even wat van proberen

avatar van Verbston
Check ook eens wat van DJ Cam. Zal je hoogstwaarschijnlijk ook niet tegenvallen!

Stem/Long Stem was gisteren te horen tijdens de afvalronde bij het tv-programma 'Dames In De Dop'

IK schaam me da`k nog niet eerder van deze DJ en dit album gehoord heb :$

avatar van T.O.
Carolaah schreef:

Hier kan ik dus wel meer van gebruiken suggesties zijn dus welkom..

Hebben we een apart hoekje voor tegenwoordig

T.O. schreef:

Hebben we een apart hoekje voor tegenwoordig

Dankje, al vind ik de last.fm similar artists soms werkelijk nergens op slaan . Vandaar dat ik af en toe de mening van de mensen preferereer . Desalniettemin, is het 'nieuwe hoekje' wel handig er zit vaak wel iets tussen

avatar van Zjapp
Wat ben ik blij dat ik een week of 3 geleden de geniale ingeving kreeg om dit cd'tje mee te graaien bij een lokale platenboer in Leuven.

De verschillende dimmensies waarin je terechtkomt, het lijkt of je in een bodemloze put valt en doorheen de tijd reist. Je val brengt je naar vergane tijden van muzikale glorie. Je stemming verandert keer op keer van gedaante, het zuigt je energie op om even later weer volledig geruisloos terug te keren naar waar je was gebleven.

Ik bekijk deze plaat ook liever als geheel, omdat ik hem aanvoel als een puzzel die net zorgvuldig in mekaar is gestoken. Als ik Endtroducing beluister dan heb ik het gevoel dat ik naar de ineengestoken puzzel kijk en enorm blij ben met het resultaat, het totale plaatje dat meer opvalt dan bepaalde stukken uit die puzzel.

Ik kan enkel besluiten dat het één van mijn meest unieke levenservaringen was. Hij krijgt van mij 4,5*

avatar van Zjapp
Al verhoogd naar 5* en een top 10 plek na een nieuwe luisterbeurt!

avatar van shimahero
classic. wordt moeilijk voor Josh om te evenaren. Hopelijk keert hij alleszins terug naar deze stijl

avatar van Psycholamp
Bij de eerste luisterbeurt was ik helemaal niet zo onder de indruk, maar na een paar keer luisteren, is ie toch wel erg vet.

avatar van Rhythm & Poetry
Hiphop en electronic. Een combinatie waar ik graag naar mag luisteren. Veel goede projecten zijn uit deze twee genres voortgekomen. Een van de beste is gemaakt in het jaar 1996 en kent de naam Entroducing... De man die dit project uitvoerd is Josh Davis, beter bekend als DJ Shadow.

Wat is er zo appart aan dit album? Ten eerste het feit dat dit het eerste album is wat volledig bestaat uit samples. Hiermee heeft het ook het Guinness Book of Records weten te halen. Het tweede punt wat het voor mij zo bijzonder maakt is de diversiteit aan genres. Naast de twee hoofdgenres (hiphop en electronic) werkt Josh met rock, soul en jazz samples. De term triphop zou van toepassing kunnen zijn op dit album. DJ Shadow is zelf geen fan van deze term en dus respecteer ik hem hier in en zal ik de term uit liefde voor zijn muziek niet meer laten vallen.

Naast het gebruik van samples weet Shadow de luisteraar te verbazen met zijn geweldig gescratch bijvoorbeeld op het nummer The Number Song. Deze kent naast de nodige drum solo's, scratches van formaat. Deze vorm van geluid kenmerkt zich door het ritmisch heen en weer bewegen van een vinylplaat. Het geluid wat hierbij ontstaat wordt scratchen genoemd en is met name in de hiphop erg populair.

Mijn absolute favoriet op deze plaat is zonder enige twijfel Stem / Long Stem. Elke keer als ik deze track hoor begeef ik mij in een soort droom. De opbouw is werkelijk prachtig, met enkele fraaie samples en het geluid van bellen begint de track. Hiernaa wordt het steviger met de mooie drums en zal het nummer nog een x aantal keer veranderen van klank. Over het hele nummer zit een wat droevige sfeer en elke keer als ik het nummer hoor speelt er een film af in mijn hoofd, vol met spanning. Zelde heb ik zo'n nummer gehoord, zelfs mijn hart gaat er sneller van slaan.

Een DJ die dit kan bereiken, behoort van mij tot de beste ter wereld en dat is Shadow dan ook. Zelfs als de nummers hierna mij niet meer zo weten te boeien als de voorgangers, blijft deze cd goed. Mutual Slump is een voorbeeld van een nummer dat ik wat minder vind, met name de drumsolo's in het begin doen mij niet zoveel.

En toch blijft mijn aandacht makkelijk bij de cd en komt het geen moment tot een echt skip nummer. Zeker als ook nog eens het prachtige Midnight in a Perfect World komt. Dit nummer kent een prachtige sample van een hoge vrouwenstem die voor de nodige spanning zorgt.

En zo lijkt dit album dat in werkelijkheid een slordige 1 uur en 10 minuten duurt, snel voorbij. En dat is dan ook net de kracht van dit meesterwerk. Muziek dat zonder beelden dicht bij een adembenemende film komt, dát is Entroducing... voor mij.

avatar van lebowski
Rhythm & Poetry schreef:

Voel me ineens oud

avatar van Rhythm & Poetry
Met dank aan wikipedia, had het zelf niet zo mooi uit kunnen leggen hoor .

avatar van lebowski
Rhythm & Poetry schreef:
Met dank aan wikipedia, had het zelf niet zo mooi uit kunnen leggen hoor .

Mooie review van een bijzonder album in ieder geval. Weet nog dat ik als jong jongetje voor het eerst iemand hoorde scratchen in de disco. Dat was wat! Heb thuis tientallen platen op de schroothoop gescratcht

avatar van KampF
Mooi stuk Rhythm & Poetry. En wiki is natuurlijk een uitermate geschikt hulpmiddel, mits de bronnen kloppen. Ik wil graag nog toevoegen dat de sound van dit album vrij tekenend is voor het jaar waarin het uitkwam. En dat Shadow live ook veel aan scratchen doet, want met zo'n enorme lading aan samples is het moeilijk je muziek live op te bouwen ;p