menu

Arctic Monkeys - Whatever People Say I Am, That's What I'm Not (2006)

mijn stem
4,03 (2330)
2330 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Rock
Label: Domino

 1. The View from the Afternoon (3:40)
 2. I Bet You Look Good on the Dancefloor (2:56)
 3. Fake Tales of San Francisco (3:00)
 4. Dancing Shoes (2:23)
 5. You Probably Couldn't See for the Lights But You Were Staring Straight at Me (2:13)
 6. Still Take You Home (2:56)
 7. Riot Van (2:17)
 8. Red Light Indicates Doors Are Secured (2:26)
 9. Mardy Bum (2:58)
 10. Perhaps Vampires Is a Bit Strong But... (4:31)
 11. When the Sun Goes Down (3:22)
 12. From the Ritz to the Rubble (3:16)
 13. A Certain Romance (5:31)
totale tijdsduur: 41:29
zoeken in:
avatar van Maartenn
5,0
Maartenn (crew)
popstranger schreef:
Het is allemaal gemaakt volgens het boekje maar het raakt me nergens echt.


Ik vind de kracht van dit album dat het juist zonder enig precedent gemaakt is. Je moet wel realiseren dat de heren van AM in deze tijd een jaar of 17/18 waren (leeftijdsgenoten) dus dat je ook niet moet verwachten dat de hele wereldproblematiek of verbroken relaties worden bezongen. Vanuit dat perspectief vind ik het juist een wereldknap album met veel gevoel voor taal en rijmschema's ondersteund door krachtige melodielijnen.

avatar van iHateDolphins
5,0
yvar_wolfmother schreef:
ik denk niet dat ze nog zo'n album maken, en misschien is dat maar goed ook. nu is dit album samen met FWN uniek. het is met niets te vergelijken. als dat wel zo zou zijn, zou de magie toch een beetje verloren gaan.

ik vind opeens ritz to the rubble ook weer helemaal geweldig en fake tales luister ik ook steeds meer. het lijkt er toch op dat een top 3 bijna ondoenlijk is voor dit album.


Eens, ik vind die 2 ook de beste albums van The Arctic Monkeys, waar ik FWN nog net ff wat beter vind. Meer volwassen en betere teksten. Daarna komt deze. Met AM gaan ze wel een richting op die ik graag van ze zie, maar nog net niet het niveau van deze 2 platen.

avatar van JVT
5,0
JVT
Humbug blijft IMO veruit hun beste. Deze is lang mn nummer 1 geweest in mijn top 10 maar ik luister deze bijna nooit meer. Humbug nog altijd wekelijks. Ik ben overigens wel eens benieuwd waar ze naartoe gaan met een nieuw album, je hoort er nog niets over, het is windstil rond de heren...

4,5
absoluut geweldig album! Ik verveel me geen moment en alle nummers voelen anders. Verder zorgen de energie en de lyrics gecombineerd voor een interessant en uiterst vermakelijk rock album!

avatar van JVT
5,0
JVT
Ik knal deze ook weer naar de 5*, ik heb em heel lang niet meer gedraaid maar recent weer opgepikt, en ik voel weer hetzelfde enthousiasme als vroeger. Er staat eigenlijk geen minder nummer op, het enige dat jammer is , is dat sommige nummers wel erg kort zijn. Maar goed, voor de rest, heerlijke plaat, mss toch maar weer in m'n top 10 zetten.

avatar van Maartenn
5,0
Maartenn (crew)
Ik ben ook om. Iedere keer als ik deze plaat opzet is het weer een feestje. Ja, de heren zijn nog jong, ja, dat is te merken aan de onderwerpen van de teksten. Het creatieve taalgebruik van Turner doet dat overigens allemaal vergeten.

Maar wat maakt het uit? De onbevangenheid van een groep jongens die met dit energieke album de basis leggen voor het veroveren van de wereld is een genot om naar te luisteren. Dit album heeft definitief een plekje in mijn top10 verdiend.

Maartenn schreef:
Dit album heeft definitief een plekje in mijn top10 verdiend.


Los van het feit dat ik jouw enthousiasme ten volle begrijp lijkt me wel heel vroeg dag om nu al tot trouwen over te gaan. Nu, een echtscheiding is tegenwoordig zo gepiept. Wie weet luister je binnen een jaar enkel nog naar peruviaanse panfluitmuziek. Je zou de eerste niet zijn!

avatar van Snoeperd
5,0
Maartenn schreef:


Maar wat maakt het uit? De onbevangenheid van een groep jongens die met dit energieke album de basis leggen voor het veroveren van de wereld is een genot om naar te luisteren. Dit album heeft definitief een plekje in mijn top10 verdiend.


Die onbevangenheid en energie vind ik ook de grote kracht van dit album. Ga er maar vanuit dat die je top 10 ook niet meer uit gaat. Bij mij staat hij inmiddels alweer 3 a 4 jaar in mijn top 10 en voor mij heeft het nog steeds niets van zijn charme verloren. Ik hoop dan ook dat Arctic Monkeys ook weer een keer gaan touren waarin ze dit album (en de follow up) eens integraal gaan spelen. De nieuwe Arctic Monkeys zijn nog steeds goed en een stuk volwassener geworden, maar dit debuut is iets wat ze niet meer gaan overtreffen.

avatar van Maartenn
5,0
Maartenn (crew)
Franck Maudit schreef:
(quote)


Los van het feit dat ik jouw enthousiasme ten volle begrijp lijkt me wel heel vroeg dag om nu al tot trouwen over te gaan. Nu, een echtscheiding is tegenwoordig zo gepiept. Wie weet luister je binnen een jaar enkel nog naar peruviaanse panfluitmuziek. Je zou de eerste niet zijn!


Ach ja, ik ben nog jong he

Ik had vandaag ook een discussie met Lura die al 40 jaar naar Nick Drake luistert. Ik luister maximaal 15 jaar naar een willekeurige band in mijn top10, dus hoe anders kan die eruit zien over pak-em-beet nog eens 15 jaar. Je blijft altijd nieuwe dingen ontdekken en muziek kan soms heel vergankelijk zijn. Wellicht ook dit album, maar de tijd zal het leren.

avatar van Maartenn
5,0
Maartenn (crew)
Snoeperd schreef:
(quote)


Ik hoop dan ook dat Arctic Monkeys ook weer een keer gaan touren waarin ze dit album (en de follow up) eens integraal gaan spelen. De nieuwe Arctic Monkeys zijn nog steeds goed en een stuk volwassener geworden, maar dit debuut is iets wat ze niet meer gaan overtreffen.


Hmm, ik snap dat ten dele wel, maar anderzijds, als je eerdere platen weer integraal gaat spelen, zegt dat meestal dat je niets nieuws meer hebt toe te voegen. Op dat punt zijn The Arctic Monkeys mijns inziens nog lang niet aangekomen. (dat wil overigens niet zeggen dat jouw voorstel mij ook te gek lijkt hoor ).

avatar van Lura
Maartenn schreef:

Ik had vandaag ook een discussie met Lura die al 40 jaar naar Nick Drake luistert. Ik luister maximaal 15 jaar naar een willekeurige band in mijn top10, dus hoe anders kan die eruit zien over pak-em-beet nog eens 15 jaar. Je blijft altijd nieuwe dingen ontdekken en muziek kan soms heel vergankelijk zijn.
Ik denk dat het meer te maken zal hebben, met het veranderen, evolueren van je smaak

3,0
Ik begrijp niet waarom deze een hogere rating heeft dan FWN. Dancing Shoes is een leuk nummer maar de rest vind ik meh. 3/5

avatar van wibro
2,5
Gezien de hoge notering in het topic De MuMe Top 40 (editie 6): 00s dit album maar eens een kans gegeven. Het is ook de eerste keer dat ik een album van deze Monkeys heb beluisterd en helaas tevens ook de laatste keer. Deze muziek is gewoon niet mijn ding en dat geldt trouwens niet alleen voor deze band maar voor alle bands die dit soort loeiharde gitaarrock maken. Ik geef tegenwoordig de voorkeur aan wat meer rustige muziek. Tja, zal wel aan mijn leeftijd liggen denk ik. Ik behoor bij MusicMeter nu eenmaal niet tot de jonge luisteraars.

avatar van iHateDolphins
5,0
Gelink schreef:
Ik begrijp niet waarom deze een hogere rating heeft dan FWN. Dancing Shoes is een leuk nummer maar de rest vind ik meh. 3/5


Misschien een beetje een late quote, maar ik zat hier weer even te gluren bij dit album. De verklaring is denk ik de impact die deze plaat toentertijd had. Ook ik vind FWN beter dan dit album, toch snap ik dat deze qua muziekgeschiedenis belangrijker is. Het was (als ik het goed heb) de eerste keer dat na de beatles een debuutplaat vanuit het niks op nummer 1 binnen kwam. Op dat moment was het ook het best verkochte debuutalbum ooit in de UK. Dat kwam voornamelijk door de toen al grote fan schare en populariteit die ze hadden opgedaan via myspace. Het was daarmee ook de eerste band die zo groot werd via online/social media.

Je voelde, ik in ieder geval, op het moment dat dit gebeurde je muziekgeschiedenis meemaakte. Zo heb ik het in ieder geval ervaren en ik gok meerdere met mij.

avatar van jellecomicgek72
5,0
wibro schreef:
Deze muziek is gewoon niet mijn ding en dat geldt trouwens niet alleen voor deze band maar voor alle bands die dit soort loeiharde gitaarrock maken.


Loeiharde gitaarrock?

avatar van Rudi S
5,0
jellecomicgek72 schreef:
(quote)


Loeiharde gitaarrock?


Hey, onderschat de brute deathmetal van onze aapjes niet.
Alex is een grunter pur sang

avatar van Reflektor
4,5
Pas in 2013 raakte ik in de ban van de Artic Monkeys met het album 'AM'. Voor de rest heb ik nooit de moeite genomen om verder te luisteren, behalve dan het nummer 'Fluorescent Adolescent' die ook heerlijk weg luisterde. Nu, 4 jaar later ben ik even teruggegaan naar de Artic Monkeys en wat is 'Whatever People Say I'm That's What I'm Not' heerlijk. Ben vooral fan van het tweede gedeelte van het album, iets minder hard en iets meer verhaal. Hoop dat ze dit jaar op Lowlands staan met hun nieuwe album.

ElPatron
Paar keer dit album beluisterd,ehhh.... Nee punkrock van dit album is niet vernieuwend in mijn oren, hoewel er best wel een paar catchy tunes op staan. Helaas voor de die-hard fans van dit album: Te simpele benadering en uitvoering van de meeste songs. Ik heb soortgelijke punkrock al heel lang geleden gehoord, dus dit album is er niet een voor mij om nog vaak te gaan beluisteren. Desalniettemin voor de jonge knapen van AM indertijd een puike prestatie om op jonge leeftijd in het het VK van 2006 een hype te realiseren; maar om die hype hier oa in het lage land als zoete koek mee te gaan absorberen - komaan zeg! 'Go home & shave!'

3-ster waardering meer dan genoeg op het rapport van AM, dus een voldoende voor dit album op nationaal niveau van het VK. In 2006 beslist nog geen wereldact deze band.

De albums van AM uit 2009, 2011 en 2013 kan ik beamen als zijnde van een kwalitatiever hoger niveau.

avatar van Grecio
5,0
ElPatron schreef:
Ik heb soortgelijke punkrock al heel lang geleden gehoord, dus dit album is er niet een voor mij om nog vaak te gaan beluisteren.


Puur uit interesse, kan je eens wat songs/bands noemen?

avatar van SirPsychoSexy
5,0
Grecio schreef:
Puur uit interesse, kan je eens wat songs/bands noemen?
Hij heeft zich al uitgeschreven ondertussen. Jammer, want ik had ook wel graag nog wat suggesties gekregen van bands die even sterke muziek schrijven als er op deze plaat staat.

avatar van Niek
5,0
Sinds lange tijd weer eens opgezet en wat is dit toch een heerlijke bak energie! Ongecompliceerd zonder simpel te zijn. Elk nummer staat als een huis. Vergeleken hiermee is hun latere werk (vanaf Humbug en AM zeker niet uitgezonderd) toch wat flets/gewoontjes. De nieuwste heb ik nog niet geluisterd en heb daar ook geen haast mee. Zonde, als je hoort hoe sterk het allemaal begon.. Ik gooi snel ook Favourite Worst Nightmare er weer eens in .

Rudi1984
Bij het doorploegen van de top 250-titels die ik nog niet kende, raak ik meer verbaasd dan dat ik interessante titels ontdek (die Aphex Twin is een positieve uitzondering). Ook dit weer; wat heeft dit in vredesnaam in de top 25 van beste albums ooit te zoeken?

Ja, goede energie, dat wel. Maar als elk nummer precies dezelfde dosis energie brengt, ebt dat na een tijdje ook weer weg. Alles klinkt hetzelfde. En dan die 'zanger', daar is toch helemaal niet naar te luisteren?

Nee, nooit iets van deze hype begrepen.

avatar van Grecio
5,0
Rudi1984 schreef:

Ja, goede energie, dat wel. Maar als elk nummer precies dezelfde dosis energie brengt, ebt dat na een tijdje ook weer weg. Alles klinkt hetzelfde. En dan die 'zanger', daar is toch helemaal niet naar te luisteren?


Klinkt alsof je even snel door het album heen bent gelopen. Mardy Bum en The View From The Afternoon zelfde dosis energie. Nee, dat slaat nergens op. Ik vind het juist een prachtig album wat van snel naar rustig naar snel naar mijn favoriete nummer a Certain Romance. Ook zijn de teksten heel slim en gevat. Staat bij mij op 6 in mijn top tien dus ik moest even fan-boyen

Dat je zijn stem niet naar te luisteren vindt is natuurlijk een kwestie van smaak

Rudi1984
Grecio schreef:
(quote)


Klinkt alsof je even snel door het album heen bent gelopen.


Nee hoor, geen seconde geskipt.

avatar van deric raven
4,0
Hun vorige album AM is wat duisterder, meer Nick Cave invloeden, spreekt je misschien meer aan; niet op de achtergrondkoortje letten, die zijn wel minder.

avatar van WoNa
5,0
Het overdonderende debuut van een band die in de afgelopen 12 jaar is uitgegroeid tot de meest interessante nieuwe band van deze eeuw. Ook ik heb de plaat niet heel veel gedraaid de afgelopen jaren, maar sinds ik hem op vinyl had aangeschaft, komt hij weer voorbij en eigenlijk is de impact op mij niet veranderd. Met een groot verschil: ik vind het midden stuk van de plaat nu een enorm stuk beter dan in 2006. FWN heb ik altijd hoger aangeslagen, maar dat is nog maar de vraag anno laat in 2018.

De energie die uit deze plaat knalt, is fenomenaal. De muziek slaag continue hard in het gezicht, laat geen moment los en verdient in de beste nummers geen 5* maar 10*. 'Dancefloor', 'The View', 'Faketales', 'Dancing Shoes', 'Sun Goes Down', zijn allemaal fenomenaal.

In de jaren daarvoor was ik al weggeblazen door Franz Ferdinand en Kaizers Orchestra en daar kwam AM even moeiteloos overheen. Daarna is er geen band meer geweest die in dit genre een dergelijke impact heeft gehad. Misschien word ik oud, omdat het nu bands zijn in het "mid-tempo" segment die mij diep raken. TMGS, The LVE, Maggie Brown en Elene May. Misschien daarom dat alles na 'Humbug' (het minste album voor mij) het ook zo goed doet op mijn lijstjes?

Dat neemt niet weg dat 'Whatever' nog steeds fantastisch is. Daarom denk ik dat er daarna nooit meer een dergelijk goed album is gemaakt, m.u.v. FWN, met de power, energie en kunde die AM hier uitstraalt.

avatar van deric raven
4,0
Ik weet niet hoe oud je bent, maar ik herken het wel dat er voor mijn gevoel in een bepaalde periode de beste muziek werd gemaakt, voor mij was dat rond mijn 21e jaar, vervolgens luister ik muziek vluchtiger.

avatar van Leeds
2,0
Spijtig heb ik dit gevoel nooit echt gehad met deze plaat. Toen de plaat uitkwam vond ik het allemaal wel redelijk goed. Maar voor mij heeft het de tand des tijds echt niet overleefd. Niet dat het gedateerd klinkt of misschien toch wel. Hmm. In ieder geval is deze plaat niets meer voor mij.

avatar van TornadoEF5
3,5
Dat mensen dit hard noemen zeg Ik word hier juist rustig van. Dit album is gewoon lekker relaxed. Twee keer beluisterd, maar ik ga meer luisterbeurten nodig hebben, maar ik vind het wel mooi en qua geluid zit het goed. Nu is het meer kwestie van 'voeling' met de nummers krijgen en wachten tot het eigenlijke kwartje valt.

4,5
Rudi1984 schreef:
Nee, nooit iets van deze hype begrepen.


Misschien even opzoeken wat een hype is, want dat begrijp je ook niet.

Vandaag weer eens opgezet en wat mij betreft samen met de laatste worp het beste wat ze uitgebracht hebben.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:25 uur

geplaatst: vandaag om 17:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.