R.E.M. - Automatic for the People (1992)

Label: Warner Bros.

1. Drive (4:30)
  2. Try Not to Breathe (3:49)
  3. The Sidewinder Sleeps Tonite (4:06)
  4. Everybody Hurts (5:17)
  5. New Orleans Instrumental No. 1 (2:12)
  6. Sweetness Follows (4:19)
  7. Monty Got a Raw Deal (3:16)
  8. Ignoreland (4:24)
  9. Star Me Kitten (3:15)
  10. Man on the Moon (5:12)
  11. Nightswimming (4:16)
  12. Find the River (3:49)
  13. Drive [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (4:51)
  14. Monty Got a Raw Deal [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (3:21)
  15. Everybody Hurts [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (7:19)
  16. Man on the Moon [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (6:28)
  17. Losing My Religion [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (4:32)
  18. Country Feedback [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (4:53)
  19. Begin the Begin [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (3:28)
  20. Fall on Me [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (3:34)
  21. Me in Honey [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (4:07)
  22. Finest Worksong [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (5:28)
  23. Love Is All Around [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (3:23)
  24. Funtime [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (2:16)
  25. Radio Free Europe [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (4:39)
  26. Drive [Demo] * (4:44)
  27. Wake Her Up ["The Sidewinder Sleeps Tonite"Demo] * (4:37)
  28. Mike's Pop Song [Demo] * (4:33)
  29. C to D Slide 13 ["Man on the Moon" Demo] * (5:35)
  30. Cello Scud ["Sweetness Follows" Demo] * (4:20)
  31. 10K Minimal ["Find the River" Demo] * (3:33)
  32. Peter's New Song [Demo] * (3:15)
  33. Eastern 983111 [Demo] * (4:03)
  34. Bill's Acoustic [Demo] * (2:54)
  35. Arabic Feedback ["Christmas in Tunisia" Demo] * (4:55)
  36. Howler Monkey ["Ignoreland" Demo] * (4:39)
  37. Pakiderm ["New Orleans Instrumental No. 1" Demo] * (3:34)
  38. Afterthought ["New Orleans Instrumental No. 2" Demo] * (3:57)
  39. Bozouki Song ["Monty Got a Raw Deal" Demo] * (3:04)
  40. Photograph [Demo] * (3:32)
  41. Michael's Organ ["Everybody Hurts" Demo] * (4:33)
  42. Pete's Acoustic Idea [Demo] * (1:06)
  43. 6-8 Passion & Voc ["Try Not to Breathe" Demo] * (3:46)
  44. Hey Love ["Star Me Kitten" Demo] * (3:03)
  45. Devil Rides Backwards [Demo] * (5:17)
avatar van musicfriek
floris013 schreef:
tja...
ken je klassiekers
Michiel Romeyn in Jiskefet.
Raaaaaaar!

Ow okee, dat programma heb ik nooit gevolgd, verschrikkelijke humor...

avatar van floris013
toch eens kijk zou ik zeggen,precies neworleansnumberone, in slaptstick

avatar van brooklyn
Collega van mij zij dat 'Everybody Hurts' (en misschien wel dit hele album) opgenomen is in een werfkelder in Utrecht. Bij een gebrek aan geld moest het in een kleine studio daar worden opgenomen. Klonk bij mij als een sterk verhaal, zit daar enige waarheid in?

avatar van Mozzer
Ha ha, natuurlijk niet!

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Sommigen schijnen te vinden dat "The Road Ahead" van City To City op het grote "Everybody Hurts" lijkt. Tja, dat is misschien wel een werfkelderproductie.

avatar van Ben Post
Anders (het intro van) 'Love Rescue Me" van U2's Rattle and Hum wel .

Everybody hurts is mooi door zijn eenvoud, maar daarom klinkt het wel een beetje als vele andere songs. Blijft voor mij nog altijd de minste track van een super album.

Wat zet dit album een prachtige sfeertekening van Amerika neer...

avatar van Ben Post
Overigens over dat werfkelder verhaal, REM heeft wel in 2003 (?) een aantal dagen gerepeteerd in Tivoli in Utrecht.

avatar van Thuurke
Anders (het intro van) 'Love Rescue Me" van U2's Rattle and Hum wel .

We gaan de boel niet omdraaien, Love Rescue Me is van 1988, Everybody Hurts van 1992.

Vandaar de

Ben Post schreef:

Ik woonde toen aan de Oudegracht in Utrecht. R.E.M. heeft daar een aantal dagen gewerkt in een werfkelder aan het nieuwe album voor 2004: Around the sun. Daarna volgde nog een optreden in Tivoli (ook aan de Oudegracht, maar niet in een werfkelder).

Het is dus geen broodje aap verhaal.

avatar van brooklyn
aha, zo zit het. Thanks man

avatar van LeRoi
Voor mij, naast Green, het beste van REM.

avatar van dix
dix
Casartelli schreef:

Ik vind dat 'everybody hurts' toch vooral veel lijkt op 'een beetje verliefd' van andré hazes ..

je moet wel in staat zijn om vanuit je high culture bastion zonder vooroordelen naar low culture te luisteren, maar dan hoor je het ook...

fredpit

Ik ben even afgedaald naar de low culture en inderdaad, er zijn zeker gelijkenissen.

Nu weer snel naar boven................

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
ik blijf wel in mijn high culture ivoren toren hoor... andré hazes, godbetert...

avatar van ForgottenSon
Dit album is natuurlijk een pareltje, ook na al die jaren die volgden blijft het nog steeds heerlijk om naar te luisteren. Absolute uitschieter voor mij is "Nightswimming", wat een schitterend lied is dit!

Wat ik mij afvraag is, of van dit nummer ooit een instrumentale versie is uitgebracht. Als b-side o.i.d., iemand enig idee?

avatar van SirNoodle
Voor zover ik weet niet, bij monster zijn een aantal instrumentale versies van de nummers op de singles verschenen, maar bij automatic for the people was dat nog niet zo.

Enkel man on the moon heb je wat instrumentale versies, maar die komen uit de soundtrack 'man on the moon', over Andy Kaufmann.

Dus ik denk het niet...

avatar van Jumperjack
Er is een tribute album uit voor Automatic For the People en het mooie is,het is gratis the downloaden, zie de link hieronder:

Dit album is uitgekomen ter gelegenheid van het 15 jarig jubileum van AFTP

avatar van jellorum
dit stond, staat en zal blijven staan als een huis, één van de top-albums van de jaren '90!

avatar van Premonition
Overall, is deze sterker als Out of Time. Maar Out of Time heeft op mij toch meer impact. Diep melancholische klassenummers als Low, Half a World Away en Country Feedback zie ik hier niet terug, behalve dan Sweetness Follows.

avatar van thetinderstick
Wat mij betreft de beste plaat allertijden. Ik heb deze cd aangeschaft in 1994, en in al die jaren is het deze plaat geworden die de meeste indruk op me heeft gemaakt. Werkelijk ieder nummer is fantastisch en doet me herinneren aan bepaalde momenten uit mn leven. R.E.M. heeft meerdere meesterwerken afgeleverd, maar op dit album zijn ze toch op hun allerbest. Michael Stipe's stem gaat hier door merg en been, de composities zijn ijzersterk en het geheel heeft een prachtige sfeer. De dood is hier een centraal thema en misschien is het daarom wel zo'n indringend album.
Met name de finale van deze cd is ongeevenaard: Man On The Moon - Nightswimming - Find The River.. prachtig!
Nooit heeft een album me meer weten te beroeren dan Automatic For The People. Daarom: een dikke 5 sterren.

Kid A(cid)
Voor een eurotje gekocht bij de bieb. Een paar keer geluisterd, mijn oordeel komt binnekort.

avatar van FunkStar
Verschrikkelijk goed album! Drive en Nightswimming zijn mijn ultieme favorieten van dit album. Dit album had ik vroeger op CD maar ben het helaas kwijt geraakt, toch maar eens op zoek gaan in een 2e hands zaak!

avatar van Come On
Na Green en Out of time dacht ik dat het hoogtepunt wel was bereikt. En toen kwam deze geweldige plaat. Geweldig! Eentje voor het onbewoonde eiland.

dix schreef:

En daarmee is niet gezegd dat er wat mis is met Hazes !!

Goed album, everybody hurts vind ik een van de mindere nummers.

Drive ook een van mijn favorieten. schitterend album!

avatar van SirNoodle
Ik ga hier ook even een lans breken voor de wondermooie pracht van 'drive'. Als ik het met beelden zou moeten zeggen, dan zou dit een filmscene zijn waarbij de oudere wijzere man tegen de opkomende wilde jonge hoden zegt dat 'jezelf zijn' niet gaat over luidruchtig zijn, opvallend zijn, en anti te zijn gewoon om anti te zijn... nee, 'jezelf zijn' is je eigen keuzes maken en soms lopen die gelijk met bestaande zaken, soms niet.

En de oudere wijzere man zegt dit alles op een rustige maar gepassioneerde toon, en af en toe als hij ziet dat de wilde jonge honden hem niet serieus pakken, voel je de passie in zijn stem oplaaien.

Ingetogen passie of zoiets, 't is een voorbeeldnummer voor mij van een 'zachtere' song die eigenlijk heel dreigend & sterk is.

avatar van otherfool
Jumperjack schreef:

Dit album is uitgekomen ter gelegenheid van het 15 jarig jubileum van AFTP

Heb hem net binnengetrokken. The Veils, Rogue Wave... ik ben benieuwd.

avatar van musicfriek
Heb het beluisterd en snel weer van mijn pc gegooid. Alleen Veils vond ik wel redelijk, de rest moest ik hard om lachen.

avatar van donmarko22
hahaha...buiten het feit dat ik vind dat je volledig de plank mis slaat, vind ik het wel eerlijk. 4 sterren voor mij....