Kanye West - Yeezus (2013)

Hip-Hop / Avant-Garde

5. Hold My Liquor (5:27)

met Chief Keef en Justin Vernon

6. I'm in It (3:54)

met Agent Sasco en Justin Vernon

7. Blood on the Leaves (6:00)
  8. Guilt Trip (4:03)

met Kid Cudi

9. Send It Up (2:58)

met King L

10. Bound 2 (3:49)

met Charlie Wilson

Elohim schreef:
Smaken verschillen, dat is waar natuurlijk. Bottle of Humans heeft heerlijke beats, Sole heeft een gruwelijk stemgeluid, zijn flow is aardig, maar voornamelijk interessant omdat de flow zo goed past bij zijn tekstuele stijl, waar ik nog steeds mijn oren bij uit hoor (als tegenhanger van mijn ogen uitkijken?). Dus ja, voor mij zit bij Bottle of Humans elk aspect op zijn minst in orde.

Maar ik vroeg me dus af of er daadwerkelijk mensen zijn die de teksten hier goed vinden...

edit: een quote uit die Rolling Stone review die daar wordt gelinkt:

Ik bedoel, "oh mijn god! Vergelijke hij daar nou schudden met Parkinson's?! OMGWTF WOW! Dat is echt de beste regel die ik ooit heb gehoord!"

"Oh mijn gooooobleblebrrrbwww...";

Nee, ik kan hier echt niet bij hoor... Sorry.

Het gaat op de manier waarop hij dit alles vertelt, maar het is wel duidelijk dat dit album je ligt of helemaal niet ligt. Tussenwegen zijn er bijna niet. Ik begin al te denken aan een 5.0 eigenlijk, de nummers die me ietwat minder bevielen dan anderen blijven nu spontaan in mijn hoofd steken. Hold My Liquor bijvoorbeeld.

avatar van Booyo
Wie mij na de eerste luisterbeurt had verteld dat ik hier 4 sterren voor zou geven had ik voor gek verklaard. God, wat was dat een teleurstelling. Lelijke plastice beats, en weer die irritante autotune. Toch staan ze er nu, een week en (heel) veel luisterbeurten later. Kanye bevestigd waarom hij een van mijn favoriete rappers is, die zich prima met God mag vergelijken Het was erg wennen, maar de lelijke beats zijn gewoon keiharde bangers. Wil dit graag eens live meemaken.

Uh, I'm a rap-lic priest
Uh, getting head by the nuns

Zal Amerika blij mee zijn.

avatar van Silky & Smooth
Booyo schreef:
Wil dit graag eens live meemaken.

Mee eens! Ik hoop alleen niet dat hij, naast zijn cover, singles en video's, ook een tour achterwege laat...

Korreltje Zout schreef:
Deze lachwekkende afgezaagde troep valt inderdaad niet serieus te nemen. Bitches, ho's, bling bling, yoyo kijk-mij-nou-eens-rijk-zijn. Maar, eerlijk is eerlijk, de heer West moet wel een genie zijn als ie met zulke platte namaakzooi anno 2013 nog een dikke boterham kan verdienen en zelfs mensen kan laten denken dat ie iets bijzonders maakt.

Toch grappig dat heden ten dage ironie, geacteerd narcisme en de kracht van de media niet gesnapt worden door, dunkt mij, toch vrij intelligente mensen.

avatar van Bedorvenkebab
Want we kennen Kanye. Persoonlijk.

avatar van woutorrmusic
Zeg dat ook eens tegen alle mensen die hem narcistisch etc. noemen

avatar van Bedorvenkebab
Oké. Nou, bij deze dan.
Overigens is dit best een interessant album, vooral qua producties. Dat het meestal niet goed uitpakt in combinatie met de vocalen van West is een tweede, maar de plaat zelf is intrigeert me veel meer dan zijn voorgaande werken. Ik vind het wel "oké".

woutorrmusic schreef:

Of hier plaats is van acteren vraag ik me af. Zou je kunnen toelichten waarom jij denkt dat het geacteerd is?

avatar van Silky & Smooth
Aangezien ik al Kanye-fan ben sinds het eerste uur (lees: Collega Dropout) en hij het wederom heeft geflikt om mij te verrassen, verdient hij een recensie van mij. Jawel.

Kanye West heeft sinds het begin niet alleen lekkere muziek gemaakt, maar hij heeft zich per album altijd vernieuwd. Iets wat veel meer artiesten zouden moeten doen. College Dropout en ook Late Registration kunnen nog gezien worden als traditionele hiphop-albums. Graduation was al totaal andere koek, om nog maar te zwijgen over de samensmelting van genres op 808s & Heartbreak. Maar goed, genres zijn ook maar hokjes, ontworpen om muziek te ordenen en voor mensen die Spotify als radio gebruiken. Dus fuck genres! En zo denkt 'Ye er ook over en dat bewees hij (nogmaals) in 2010. My Beautiful Dark Twisted Fantasy was een symfonie van muziekstijlen. Een zeer indrukwekkende symfonie zelf, want hoewel ik Kanye altijd al vernieuwend heb gevonden, was dit album wel heel bijzonder. Hij kon beter stoppen, want overtreffen zou onmogelijk zijn... Of toch niet?

Nou spreek ik bij Kanye West niet van overtreffen in de zin van betere muziek, ik vind alle vijf albums ongeëvenaard sterk. Bij hem staat overtreffen gelijk aan vernieuwen. Weet hij opnieuw die grens te verleggen en een stap verder te zetten? Het antwoord daarop is volmondig JA!

Yeezus is voor mij het meest innovatieve album ooit (ik ben nog maar 23, dus ik heb de Rolling Stones en Beatles niet meegemaakt). Ondanks een, voor mij twijfelachtige aanloop naar het album, was mijn vreugde groot toen ik zag dat het album online stond. Snel downloaden en luisteren. BAM! On Sight, nogmaals een dikke 'fuck you' richting genres. Ik werd heen en weer geslingerd. Op het moment dat ik het gevoel had dat ik het eerste nummer van zijn nieuwe album begreep, veranderde de compleet chaotische beat naar een rustig koortje. En BAM!, weer terug. Chaos! Heerlijk! Bij Black Skinhead ging mijn hand direct naar de volumeknop. Harder! Die trommels, iedereen in huis moest ze horen. Door rauwe, agressieve en dreigende productie wordt voortgezet op I Am A God, alleen ditmaal met een triomfantelijk tintje dat perfect aansluit bij het narcisme van Kanye. Pusha T mag dan wel zeggen dat hij op Gods playlist staat, maar waarschijnlijk heeft God dit nummer nu op repeat. Zelden zulke treffende muziek gehoord bij een titel. Dan mag je jezelf ook een god noemen ja.

New Slaves was de reden voor mij twijfelachtige aanloop naar dit album toe. De projecties vond ik cool, maar ik was niet onder de indruk van het nummer. Het was wel erg minimalistisch. Dat is het nog steeds, maar het klopt wel gewoon. De doordringende tonen en een oprecht boze Kanye West die elke punchline letterlijk uitspuugt. En dan kippenvel, wat een prachtig einde. Alsof alles weer goed komt na de hatelijke woorden. En trouwens, houd een op te janken over de waarde van Kanye's woorden? Hoe kun je ontkennen dat de woorden op New Slaves niet krachtig zijn? Daar gaat toch om? De complexiteit zegt niet over de overtuigingskracht van taal.

En nu, vingers opsteken. Wie had ooit verwacht dat Justin Vernon en Chief Keef op één nummer zouden staan? Ik niet. Ik heb al honderd keer gezegd dat Kanye West er altijd in slaagt het maximale uit gastartiesten te halen. Nu was ik daar bij Bon Iver niet zo bang voor, maar Chief Keef volgt hem toch perfect op? De gedempte beats, de trieste zang van Justin Vernon, de beat zwelt aan en Chief Keef zingt over het handlen van liquor en elke zin van Kanye wordt met een schel geluid aangezet. Het plaatje klopt. Net als bij I'm In It. Donkere, rustige opbouwend en perfect getimed. Die perfecte timing wordt even benadrukt door Agent Sasco, die er ongelooflijk lekker in knalt na een paar seconden stilte.

Blood On the Leaves doet mij enigszins denken aan MBDTF. Mysterieus, melancholisch, een tikkeltje triomfantelijk, maar dan harder en rauwer. Dit nummer onderstreept nog maar eens het feit dat er geen lijn in dit album zit. Ook Kid Cudi doet, ondanks een vrij minimale bijdrage, weer eens heerlijk zijn ding op Guilt Trip. Het album lijkt een beetje in te kakken door de plotselinge 'rust' na I'm In It, maar niets is minder waar. Send It Up is een banger van jewelste. Een schreeuwend alarm en een trage beat, want gek genoeg ligt het tempo helemaal niet hoog. En hoewel de mouse-over op zijn site met dit nummer enorm storend was, is de afsluiter is ook weer ouderwets genieten. En natuurlijk zou dit nummer wel volkomen misstaan op College Dropout. Het knip- en plakwerk is typisch Yeezus. Charlie Wilson krijgt niet eens de kans om zijn zin af te maken. Ja, alleen aan het einde.

Yeezus is simpelweg het zoveelste meesterwerk van Kanye. Hij heeft grenzen verlegd en daarmee de lat voor zichzelf weer enorm hoog gelegd. Ik kijk enorm uit naar zijn volgende project en tot dan toe geniet ik met volle teugen van dit album. Bravo!

En ik lees net dat WOW HD Yeezus mijn kant op stuurt, dus ik ben blij!

avatar van Elohim
Holla schreef:

Grappig dat mensen dat blijven zeggen. Ik vind het zeker niet niks. De instrumentatie is met vlagen leuk, zijn flow is niet slecht, alleen zijn zijn teksten zo verschrikkelijk belabberd... Echt niet om aan te horen, dat.

Zoals ik eerder al zei, als ik dit meerdere keren had beluisterd, had ik hier een 2,5 gegeven. Lijkt me toch een aardige middenweg.

Mooi S&S!

angelin schreef:

Ik bedoelde meer zijn imago in het algemeen.

Elohim schreef:

Nouja ik heb het idee dat een middenweg niet echt mogelijk is voor mij persoonlijk. Toen ik dit voor het eerst luisterde zat ik echt even van: wat the f is dit nou weer voor herrie? Waar is mijn waardige MBDTF opvolger!? Maar uiteindelijk ging ik het toch waarderen voor wat het is, iets waar ik verder met mijn hoofd ook niet bij kan. Mooi als je toch de helft van het album kunt waarderen, hoor je bij die middenweg .

Yeezus is voor mij een briljante combinatie van dingen die ik enorm verachtte toen ik er eerst naar luisterde. Lyrics zijn nog net geen Chief Keef, geluiden als alarmen en dan die herrie-beat van Onsight, autotune en dan heb je ook nog die Kanye West met het ego van hier tot Tokyo. Nou ben ik helemaal niet iemand die het erg vind als een artiest een ego heeft, al is het zo groot als van Kanye, maar ik ga me eraan irriteren als ik wat hij dropt totaal afschuwelijk vind. Ik dacht na een kleine luisterpoging maar weer terug naar Born Sinner en WMWTSO te gaan, maar toen bleven die beats en slechte teksten ineens terugkomen in mijn hoofd. Het is alsof het puur door de hoeveelheid lawaai die 2 albums overstijgt voor me op bepaalde momenten.

In elk geval ben ik vrij blij met het album, een oorspronkelijke teleurstelling die uitmondt in een leuke verrassing.

avatar van kobe bryant fan
Het feit dat hier zijn ego nog groter is dan anders en dan doel ik vooral op bv. I Am A God maakt het dan weer krankzinnig. En op die manier stoor ik mij er haast nauwelijks aan, net omdat het zo over the top is zeg maar.

avatar van woutorrmusic
Ja. En hoe vaak meldt een artiest dat hij 'bang is voor zijn demonen', maar dat hij tegelijkertijd 'een god is'. Wat moet je geloven? Geloof mij maar dat Ye met ons speelt

edit: een quote uit die Rolling Stone review die daar wordt gelinkt:

"Oh mijn gooooobleblebrrrbwww...";

Nee, ik kan hier echt niet bij hoor... Sorry.

Dat van Sole was natuurlijk maar een flauwe opmerking, omdat ik die plaat helemaal niet trek Maar over de lyrics van Kanye: geen idee of het klopt, maar het lijkt alsof veel hiphopfans hier gemist hebben dat de laatste (grofweg) twee jaar het belang van lyrics enorm heeft afgenomen.

De laatste jaren draait hiphop meer om de instrumentale sfeer dan om de diepgaande lyrics. Iets als Illmatic of Ready to Die zou de laatste jaren niet meer populair kunnen worden. Iets als Waka Flocka Flame, Gucci Mane en Chief Keef ('ignorance'), A$AP Rocky, en Raider Klan (donkere sfeer) of Wiz Khalifa en Curren$y's gang (laidback, luchtige hiphop) doet het dan wel weer extreem goed. Beats, stemgeluid en flow zijn belangrijker geworden dan tekstuele inhoud. Invloed van de south?

Wat je van die evolutie vindt, dat maakt ieder voor zichzelf uit (ik vind het geweldig), maar het is in ieder geval de trend van de laatste jaren. Kanye heeft daar voor een deel zelf voor gezorgd (met het Watch the Throne-album, Niggas in Paris is niet voor niets een hit geworden) en zit nu zelf helemaal in die trend.

Wat vind ik van de 'slechte' lyrics? Ik struikel er niet over. Als de beats, de flow en het stemgeluid goed zitten, ben ik fan. Dan moet het inhoudelijk wel al heel ver gaan eer ik over lyrics ga struikelen.

bennerd schreef:

Beats zijn tegenwoordig zelfs nog slechter dan lyrics als je het mij vraagt. Koop een microKORG speel wat in en je krijgt vanzelf vergelijkbare beats.

avatar van bennerd
Dat is smaakgerelateerd, ik heb het enkel op het belang van de elementen. Yeezus is trouwens ook geen plaat die ik de lucht in zal prijzen.

avatar van Glaciers of Ice
Lyrics zijn altijd al overschat geweest. Zelf zijn mijn favoriete rappers wel sterke schrijvers, maar groepen als De La Soul en Jungle Brothers hadden aan het begin geen diepe teksten ofzo. Gewoon goede muziek en een leuke vibe. 3FHAR is een van mijn favoriete hiphopalbums.

avatar van bennerd
Zo hoort het. Wat heb je aan diepgaande teksten als er geen leuke muziek bij zit?

avatar van Elohim
bennerd schreef:

Dat van Sole had ik door, ik herinnerde me jouw reactie nog wel toen ik die als HHAvdW had neergezet. Ik dacht, laat ik op zijn minst even reageren. Natuurlijk hebben we allemaal in de gaten dat teksten minder belangrijk zijn geworden in hiphop. Dat betekent toch niet dat ik mijn mening moet conformeren aan de geldende norm binnen het genre, of dat onze mede-MuMe'ers (waarvan ik toch veel niet bij de meeste hiphop albums zien) dat doen?

@Glaciers, ik moet toegeven dat het mij enigszins stoort hoe jij de neiging hebt om jouw subjectieve voorkeuren (teksten zijn niet zó belangrijk als mensen vaak doen lijken) neerzet als objectief geldend (Lyrics zijn altijd al overschat geweest). Als ze altijd al overschat geweest zijn, betekent dat niet gewoon dat andere mensen altijd al lyrics belangrijker hebben gevonden dan jij? En als dat niet het geval is, dan zijn ze ook niet overschat geweest, en dan betekent het gewoon dat sommige mensen lyrics belangrijker vinden dan jij. Ik, bijvoorbeeld, ben daar één van. Ik luister muziek met aandacht en heb moeite om dat anders te doen (ik kan dan ook moeilijk lezen met muziek aan, omdat ik compleet naar de muziek luister), waarbij ik dan ook erg veel aandacht besteed aan de teksten. Als ik de tekst niet interessant vind, is het hele nummer oninteressant.

Elohim schreef:

Neen, maar als ik zie hoeveel mensen struikelen over een uitspraak als "lyrics in hiphop zijn overschat" (of de uitspraak niet begrijpen) wou ik toch even dat statement maken. Natuurlijk moet je het niet goed vinden of je conformeren naar de geldende normen, maar je moet wel begrijpen dat het de geldende norm is en dat dit album steunt op die geldende norm.

Geërgerd reageren op slechte lyrics op deze plaat vind ik ook nogal gemakkelijk scoren. Kanye is geen Nas en het draait bij Kanye ook niet om te teksten. Dat is kort door de bocht verwoord door mijzelve, maar daar gaat het wel min of meer om. Om de een of andere reden voelt het voor mij wat aan als een metalhead die bij Flying Lotus gaat zeuren dat er geen loeiharde gitaarriffs zijn. Of iets in die trant.

avatar van Glaciers of Ice
Zoals ik al zei Elohim zijn mijn favoriete rappers allemaal rappers die bekend staan vanwege hun intelligente teksten. Ik heb vaak genoeg gezegd 'Ik vind' en ik heb geen zin om telkens mijn zin daarmee te starten, dat is zo overdreven. Ik vind lyrics ook erg belangrijk, maar voor mij gaat niks boven de muziek. Teksten kunnen zeker heel veel kracht geven aan de muziek, maar dat kan een sterke flow of een bepaalde stijl van rap ook. Als je mij wat beter zou kennen zou je juist weten dat ik heel erg aandachtig naar muziek luister. Mijn favoriete muzikanten beschikken over heel erg veel techniek, krijg al van kleine details kippenvel. Ik word vaak erop gewezen dat ik dit juist niet moet doen.

Ik bedoelde ook meer dat mensen praten over hoe de 90s zo 'lyrical' was, maar dat valt echt wel mee. Toen was het gewoon een dikke beat en onderwerpen die de fan aansprak. Dan was je al gauw een goede schrijver. Zo is Illmatic een van mijn favoriete albums, maar vind ik de teksten vrij simpel en behoorlijk overschat door de fanbase.

Maak je geen zorgen. Ik vind dit album behoorlijk k*t. Wacke beats, lyrics gaan nergens over, zijn flow helpt ook echt niet. Ik vind het op geen enkele manier interessant.

bennerd schreef:

Mee eens, zoals ik al 10x Chief Keef erbij heb gehaalt om dit te verwoorden zeg je het zoals het is. Kanye draait niet om teksten, dus waarom luister je Kanye? Als het voor het eerst is kan je het natuurlijk proberen maar als je Kanye al kent en je weet dat hij geen diepgaande teksten heeft, waarom luister je dan? (Overigens heeft hij naar mijn mening op dit album wel de teksten het meest ondergeschikt gemaakt ten opzichte van de verdelingen op andere albums.)

Ieder zijn ding natuurlijk!

avatar van He$$el_01
1,0
Holla schreef:

Omdat hij een paar albums geleden in ieder geval nog goede beats had. En tekstueel is hij echt niet altijd slecht (geweest), hij doet hier alleen totaal niet zijn best meer om met leuke teksten te komen.

He$$el_01 schreef:

Klopt zeker, ik zei het ook verkeerd eigenlijk lees ik nu... Ik bedoelde eerder te zeggen dat je niet naar Kanye luistert om zijn teksten, dus waarom zijn teksten zo enorm afkraken? Je weet dat hij daar niet sterk in is, en zoveel slechter dan zijn vorige album vind ik het tekstueel ook weer niet eigenlijk. Het is zeker slechter maar hij is nooit een briljante lyricist geweest. Excuses overigens voor mijn foute verwoording

avatar van He$$el_01
1,0
Dat klinkt al een stuk logischer inderdaad, maar dan nog. Ik luister naar muziek voor het geheel. Teksten horen daar nou eenmaal bij, vooral bij Hip Hop. Als de teksten dan slecht zijn mag je dat toch gewoon opmerken. Als de beats nou geweldig waren had ik er minder moeite mee gehad, maar ik vind de beats ook vrij dramatisch. Tel daarbij op dat Kanye qua skills niet de beste rapper is en je hebt een belabberd album. Voor de een vallen de slechte teksten meer op, voor de ander de beats (je moet er van houden denk ik).

avatar van Johnny Marr
ZIEK album! Vooral New Slaves, Hold My Liquor en Bound 2 zijn TE geniaal!

He$$el_01 schreef:

Je moet ervan houden inderdaad . Tuurlijk mag je dat opmerken, maar ik lees zoveel mensen die dit opblazen dat ik me afvraag wat sommigen zoeken in een Ye-CD. Beats moeten je ook maar liggen denk ik, dit album is niet voor iedereen neergelegd. Had ik bij 808s veelal bijvoorbeeld.

avatar van kobe bryant fan
Nieuwe favoriet: Hold My Liquor.
Die donkere sfeer waar ik steeds naar teruggrijp wordt hier al vanaf de eerste seconde overtuigend neergezet. Fantastische beat, vooral die gitaar/synth noot die tijdens die verses speelt klinkt zo sterk. Ik hoor hier een daar ook ambient invloeden op de achtergrond.
Geweldig werk ook van Justin, Chief en natuurlijk Kanye.
De manier waarop hij "And Bitch I'm Outta Of My Coma" roept/rapt is schitterend.