Kanye West - Yeezus (2013)

Hip-Hop / Avant-Garde

5. Hold My Liquor (5:27)

met Chief Keef en Justin Vernon

6. I'm in It (3:54)

met Agent Sasco en Justin Vernon

7. Blood on the Leaves (6:00)
  8. Guilt Trip (4:03)

met Kid Cudi

9. Send It Up (2:58)

met King L

10. Bound 2 (3:49)

met Charlie Wilson

avatar van René.
hond racisme schreef:
De vraag is niet of Kanye interessant 'probeert te doen' of niet... De vraag is of het interessant is of niet?
Niet.
Wat het des te pijnlijker maakt dat hij het zo hard probeert.

René. schreef:
Niet.
Wat het des te pijnlijker maakt dat hij het zo hard probeert.

Tja, bij mij ligt dat dan weer anders. Mijn vader moet normaal gezien nooit van hiphop hebben, tot ik Yeezus opzette in de auto en dat opeens wél zijn interesse wekte, terwijl hiphop in de stijl van Kendrick Lamar of Pusha T echt niet zijn ding is.

avatar van Rudi S
Ik snap dat best hoor, ik heb ook niets met hip hop maar die liedjes van Kanye vind ik dan weer heel leuk

avatar van Holla
Kanye toont juist gigantisch interessant te zijn. Naast Kanye en in mindere mate Kendrick weet ik dit jaar geen artiest die zo lang in de conversatie is geweest.

avatar van Shelter
bennerd schreef:

De Bennerd-categorie

Heel interessante argumenten, Improvision! Het geeft ook mijn gevoel over dit album weer, alleen vind ik het op dit album nog wat hebben. Maar het haalt het met alle zekerheid niet bij zijn voorgaande platen.

Echt waar? je bedoelt te zeggen dat je juist dat soort rappers tof vindt?
Nou ja ieder zijn eigen ding zullen we maar zeggen

avatar van bennerd
Shelter schreef:

Echt waar? je bedoelt te zeggen dat je juist dat soort rappers tof vindt?
Nou ja ieder zijn eigen ding zullen we maar zeggen

Jazeker, ik doe niet alsof Hoewel Guru ook heel sterk is, verkies ik Young Jeezy boven hem. Om maar een voorbeeld te geven.

En de muziek is eigenlijk ook helemaal niet te vergelijken.

avatar van Shelter
dapper om er voor uit te komen
Guru vind ik eigenlijk maar een matige rapper eerlijk gezegd, zijn flow is erg monotoon.
Maar Young J vind ik een gedrocht hahaha.
Kanye heeft skills maar zijn ego zit nu flink in de weg, kerel is niet serieus meer te nemen.

FelipeGutiérrez
Het heeft heel erg lang geduurd, maar het kwartje is eindelijk gevallen.
Van een 1 naar een 3,5 gegaan.

avatar van Elohim
[quote]Improvision schreef:
[quote]Dudeness schreef:
Dat dus. Telkens als ik dit weer probeer krijg ik een frons op mijn gezicht, die er pas weer af komt als ik The Rise and Liberation of Niggy Tardust weer opzet.
Edit: mijn quote lijkt verkeerd gegaan te zijn... Ik bedoelde Impro te citeren waarin hij bovenstaand album noemt.

Vind het wel heel anders, maar na het een tijdje geluisterd te hebben vind ik het een top album!

avatar van Xel
Xel
Erg onderschat album. Van de 100 albums die ik vorig jaar heb "aangeschaft" zijn er maar twee hip-hop. Waaronder dus deze. Ik vind het geen makkelijk album, maar ik draai 'm vaak.

SIck of geniaal, komt op het zelfde neer.
Ik kende m van Jesus Walks van jaren geleden, geweldig nummer en clip.
Boogie Down Productions is zo ongeveer de het beste hiphop wat er bestaat, daarnaast PE, NAS en Madvillain. Kanye is misschien ook een rapper maar dit overstijgt de rap, heb je zo'n kut woord voor Eclectisch, dus eigenlijk van alles wat, hoor er zelfs Jeff Wayne achtige dingen in en bv Scraping Foetus Off The Wheel, hoor m nu voor het eerst echt goed en deze kan wel 's sensationeel worden. Trouwens sowieso een "raar" jaar 2013 met mijn geval van Darkside tot Deafheaven, van Daugh Gibson tot Kanye, van Matthew E White tot Bill Callahan, van Cave tot the FIeld. ECLECTISCH all over dus.
Wat ik zeggen wil, dit is geen hiphop wel iemand die rapt, dit is genre overstijgend. Oordeel volgt nog maar I am a god en new slaves zijn beesten.

Na alle jaarlijsten van 2013 toch maar eens goed naar deze vent geluisterd, want misschien mis je toch iets... maar ik vrees dat bij mij het lampje niet aan gaat.
Een sound waarbij ik elk moment vrees dat Aguilera, Britney Spears, Timberlake, Beyonce etc. als extra "featuring" guest star om de hoek komt kijken.
Als dit de toekomst is van hiphop (of het hoogtepunt van 2013) dan heb ik gelukkig het beste al lang geleden gehoord.

Raynman schreef:

Een sound waarbij je op elk moment vreest dat Aguilera, Britney Spears, Timberlake, Beyonce etc. als extra ''featuring'' guest star om de hoek komt kijken. Volgens mij is dit juist precies het tegenovergestelde van zo'n dergelijke sound, nog nooit iets gelezen wat zo botste met mijn beleving van dit album.

avatar van niels94
Met Kanye West weet je het nooit, natuurlijk (Bon Iver en Chief Keef op één track: waarom ook niet ), maar dit qua sound vergelijken met muziek waarop je een Britney Spears kunt verwachten is toch wel erg de plank misslaan, of je het nou goed vindt of niet.

Raynman schreef:

Ik zat 40 minuten lang te hopen dat Morgan Freeman zou opduiken en wat uitleg geven aan mensen die opmerkingen als dit neerpennen.

avatar van IllumSphere
Kanye West 'moet' al genoeg zijn 'visie' uitleggen in de media.

hond racisme schreef:

Als jij ook maar ergens een link probeert te leggen tussen mijn mening over dit "grensverleggende" album en racisme, dan sla je de plank wel heel erg mis. Vrees dat jij de teksten van Morgan Freeman harder nodig hebt dan ik.

Holla schreef:

Als het je puur om die namen gaat, ik had idd net zo goed Katy Perry of Rihanna kunnen noemen... daar heeft ie wel al mee samengewerkt. (Of zijn die wezenlijk heel veel beter dan de vier die ik noemde?)

Raynman schreef:

Wat heeft racisme hier mee te maken.. Ik denk dat je het wat te ver zoekt.

Raynman schreef:

Het gaat me totaal niet om de namen maar om zo'n persoon ineens op DIT Kanye album voorbij te horen komen, dat zou pas onverwachts zijn. Op zijn eerste 5 albums kan ik er nog meer inkomen maar op Yeezus? De sound is het tegenovergestelde van wat populair is zowat... Je angst dat zo iemand langskomt is zoals eerder gezegd: de plank flink mis slaan

Als je denkt dat hier op één van de tracks één van die popsingers voorbij zou kunnen komen dan begrijp je het album echt niet.

Je kan dit album niet echt ontleden naar muziek en/of teksten/flow etc. Je moet dit album echt als een totaalplaatje zien en dat totaalplaatje is geniaal.

avatar van Bobo_NL
FelipeGutiérrez schreef:
Het heeft heel erg lang geduurd, maar het kwartje is eindelijk gevallen.
Van een 1 naar een 3,5 gegaan.

Mmmm....misschien moet ik deze plaat ook maar weer eens gaan luisteren

FelipeGutiérrez
Bobo_NL schreef:

Mmmm....misschien moet ik deze plaat ook maar weer eens gaan luisteren

Dat is zeker aan te raden, doe het wel als je er in de mood voor bent.

avatar van Elohim
plasman schreef:

Ben het eens met de eerste bewering.

Dat het totaalplaatje geniaal is... daar kan ik nog steeds niet bij. Wat is er zo geniaal aan een watered down versie van The Rise And Liberation of Niggy Tardust? Want dat is het eigenlijk. Dat, in combinatie met inhoudelijke pretenties die worden 'waargemaakt' door middel van onzinteksten. Tsja, die genialiteit vind ik ver te zoeken.

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Ik ben absoluut geen hip-hop liefhebber maar na alle stukken die ik hierover heb gelezen was ik wel benieuwd.
En ik moet zeggen dat ik dit album zeker niet slecht vind, ik beoordeel dit album dan ook met een 8 gelet op eerdere ervaringen met hip-hop. Daarbij ligt dit album veel prettiger in het gehoor. Zal ook wel voor een groter publiek zijn bedoeld denk ik, maar het is een geheel dat prettig wegluisterd.

Wie vorig jaar had bedacht dat ik een album van Kanye West zou beluisteren had ik toen voor gek verklaart, maar zo kan er in een jaar tijd veel veranderen.

avatar van -SprayIt-
Halfje omhoog. Na alle consternatie wat meer onbevooroordeeld kunnen beluisteren. Zit toch wel erg lekker in elkaar, zeker de eerst helft van het album. Keihard.

Nihilisme
Bound 2 is echt een waanzinnig slecht nummer, zelfs voor Kanye West's doen.

avatar van Don Cappuccino
Bound 2 klinkt als een ruwe schets. Niks sluit goed op elkaar aan, de raps van Kanye slaan niet eens een deuk in een verkeersbord. Iets wat zijn hoofd trouwens wel deed.

Ik zie een aantal mensen steeds verder omhoog gaan, ik heb de neiging om steeds verder omlaag te gaan qua beoordeling. Black Skinhead vind ik de enige echt goede track, met een lekker stuwende drumbeat en een dreigend sfeertje.

avatar van Ralph.
Nihilisme schreef:
Bound 2 is echt een waanzinnig slecht nummer, zelfs voor Kanye West's doen.
Bound 2 staat haaks op de rest en dat is bewust zo gedaan. Ruwe schets is inderdaad wel goede benaming. Maar dat zal hij zeker met een doel gedaan hebben. Misschien dat zijn volgende album weer terug gaat naar zijn 'oude' sound vol soulsamples, na drie experimentele albums. Ik vind het in ieder geval een geweldige track met die uithalen van Charlie Wilson ook. Heerlijk.