Joy Division - Closer (1980)

Label: Factory

1. Atrocity Exhibition (6:07)
  2. Isolation (2:53)
  3. Passover (4:47)
  4. Colony (3:56)
  5. A Means to an End (4:10)
  6. Heart and Soul (5:52)
  7. Twenty Four Hours (4:26)
  8. The Eternal (6:08)
  9. Decades (6:11)
  10. Dead Souls [Live] * (4:59)
  11. Glass [Live] * (3:42)
  12. A Means to an End [Live] * (4:01)
  13. Twenty Four Hours [Live] * (4:06)
  14. Passover [Live] * (4:54)
  15. Insight [Live] * (4:01)
  16. Colony [Live] * (4:04)
  17. These Days [Live] * (4:17)
  18. Love Will Tear Us Apart [Live] * (3:14)
  19. Isolation [Live] * (4:42)
  20. The Eternal [Live] * (6:30)
  21. Digital [Live] * (3:14)
avatar van VanDeGriend
Nou bij mij staat ie ook op 1. Gelukkig draai ik al wat langer mee dan. Verdacht is t wel maar onterecht in mijn beleving natuurlijk helemaal niet. Een plaat als deze is toch echt een mijlpaal.

Heeft er trouwens nog iemand tips voor nicknames. Ben er een beetje doorheen

avatar van psychonaatje
1,0
VanDeGriend schreef:
Heeft er trouwens nog iemand tips voor nicknames. Ben er een beetje doorheen

Je kunt natuurlijk altijd nog met cijfers gaan werken (VanDeGriend1, VanDeGriend2 enz), hoewel dat misschien een beetje opvalt.

5 sterren, briljante plaat. Veel meer valt er eigenlijk niet over te melden.

avatar van Ward
Dit album ligt mij zo na de eerste luisterbeurten iets beter dan Unknown Pleasures. Die viel mij toch iets zwaarder.
Dit vind ik een erg mooi album wat veel gaat langs komen deze winter. Vooral Isolation en Decades springen er voor mij uit tot nu toe. Ik hou het voorlopig nog op 4*, maar wie weet.

avatar van Koston
Die laatste 2 nummers geven me echt koude rillingen, zalige donkere muziek

avatar van IMPULS
Tsja, toen dit album uitkwam had Ian Curtis zich reeds verhangen. Maakt "Closer" nog donkerder dan z'n voorganger. Prachtig monument vanwege z'n somberheid en zeer wel te draaien onder de koptelefoon met de ogen dicht. Vooral als je in opperbeste stemming bent kun je de oprechte zwaarmoedigheid van Joy Division goed tot je innemen.
Try it Out !

Absoluut een 5 sterrenplaat

Ik heb een lichte voorkeur voor Unknown Pleasures. Deze cd klinkt wat vrolijker.

avatar van Dielie
Sanvean schreef:

Of grijp naar dit soort platen als je je lekker depressief wilt voelen. Totaal onderschatte emotie.

Of ben ik de enige die er zo over denkt...?

idd, zo denk ik er ook over

maar kan iemand zeggen hoe de muziek eigenlijk is, want ik ken Joy Division eigenlijk niet..

heb deze plaat al gezien en ze spreekt aan, maar welke stijl is dit? akoestisch, metal, eurosongpop? Ik lul maar wat, iemand?

Ooit wel eens wind en regen langs loszittende golfplaten horen schuren? Voeg daarbij een schizofrene, volledig paranoide zanger met zelfmoordneigingen, en je hebt Joy Division. IJskoude new wave.

avatar van Dielie
aja, zoiets zal ik ook maar eens een paar snippets beluisteren

alvast bedankt midnightcowboy

avatar van Premonition
Closer is wat minder rauw dan Unknown Pleasures, maar veel intenser. Hoogtepunten zijn de laatste vier nummers.
New Order vind ik muzikaal interessanter dan YD.

avatar van the viking
Legendarisch band,legendarisch album met prachtnummers als Atroxity Exhibition, Isolation en A Means to An End!
Maar het absolute topnummer voor mij is Decades,wat een gruwelijk mooi nummer is dat !
Waarschijnlijk krijgt dit album een plaats in mijn nog te maken persoonlijke top 10 !

the viking schreef:

Een welgemeende vriendelijke groet is dienaangaande zondermeer op zijn plaats.

avatar van orbit
Mooie plaat Ik zou zelf willen zeggen dat de drie laatste nummers meesterwerkjes zijn! Maar evengoed is het muziek die door zijn minimalisme en kille klank niet vaak mijn cd-speler bereikt. Een aantal andere bands heeft dat m.i. toch wat muzikaler bereikt (die donkerheid dan) dan JD. Blijft wel het feit dat zij een van de eersten waren die deze mate van desparatie konden oproepen, misschien hoogstens door Lou Reed voorafgegaan met Berlin (maar die is nauwelijks muzikaler te noemen, vooral "kaler" )

orbit schreef:

The Cure zal dan wel een van de bands zijn die je bedoelt, maar ben wel benieuwd naar die andere !

avatar van Edwin
the viking schreef:

Donkere muziek in de jaren 80. Tsja... Bauhaus, Siouxsie and the Banshees, Killing Joke, Clan of Xymox en Dead Can Dance zijn enkele namen die bij mij boven komen.

avatar van orbit
Ik doel naast the cure meer op The Chameleons, The Church of The Sound.

orbit schreef:
Ik doel naast the cure meer op The Chameleons, The Church of The Sound.

Ha ga dit maar eens beluisteren wie weet !

Voipy
Joy Division is ultiem luistergenot...zeker als je ergens in een donker verleden ian curtis live hebt zien zingen (Effenaar, Eindhoven...1980..(??))

avatar van the viking
Kon ik maar terug in de tijd !

avatar van twin
Mooi artikel over Curis kijk

Hier

avatar van sherpa
Begin jaren tachtig woonde ik een tijdje op een studentenflat in Groningen. Daar waren vaak feestjes in de gemeenschappelijke keuken.
Als zó'n feestje naar ons idee lang genoeg geduurd had maakten we er een eind aan door deze plaat van JD op te zetten. Binnen de kortste keren ging dan iedereen naar huis.

Prachtplaat, pracht hoes.

avatar van sherpa
orbit schreef:

Misschien dat Iggy Pop in die zin een wegbereider was.
Volgens de legende draaide Ian Curtis voor hij zijn hoofd in de strop stak "The Idiot" van Iggy Pop.

Lost Highway
Ben ik de enige die vindt dat de laatste liedjes op de cd veel mooier zijn dan de eerste?
Ben hem nog eens aan het beluisteren en wou na het horen van het eerste nummer spontaan mijn stem verlagen,maar denk daar nu gelukkig weer anders over.Ik vind hem vanaf nr5 echt top worden.

Ik vind alleen Passover en eventueel Colony wat minder. En The Eternal. 1, 5, 7 en 9 zijn mijn favorieten.

Veel mooier? Die laatste songs zijn geniaal, en Heart and Soul zou je zelfs als een soort morbide en verkapte disco kunnen zien.
Hier staat trouwens geen enkele slechte song op.

Jornaquin
midnightcowboy schreef:

Voeg daarbij ook nog even 10 miljoen mensen die romantiserend over de dood en muziek van Ian Curtis praten. Pff wat een suffe muziek vind ik dit zeg. Die emoties zijn ver te zoeken in mijn beleving, gewoon eindeloos gezever. 1,5*

Jornaquin schreef:
10 miljoen mensen

Nou nou 10 miljoen? Dat mochten ze willen. Is echter niet zo, ook omdat veel mensen die JD uitproberen het weinig tijd gunnen en na anderhalf keer draaien besluiten dat t niks is. Prima. Had ik zelf destijds ook wel even ja. Ben t gelukkig blijven draaien en heb de kracht van Unkown Pleasures leren waarderen waarna deze top plaat natuurlijk een makkie was.

Met de dood van Curtis heeft t allemaal weinig te maken. Het is de muziek, die destijds (en ja , ik ben oud dus was erbij) ook bij leven direct al enorme impact had. Op de schrijvende pers en op de muziekliefhebbers. Lees maar eens de Oor recensie van Unknown Pleasures bijvoorbeeld.

By the way...AIC, Inxs, Rex Gildo en Herman Brood zijn ook niet bepaald meer platen gaan verkopen.

Hum, ik vind unknown pleasres te gek, maar deze dan weer niet..
neemt niet weg dat joy division gewoon een goede band is natuurlijk en bovenstaande voorbeelden eerder gemiddeld tot matig.