Joy Division - Closer (1980)

Label: Factory

1. Atrocity Exhibition (6:07)
  2. Isolation (2:53)
  3. Passover (4:47)
  4. Colony (3:56)
  5. A Means to an End (4:10)
  6. Heart and Soul (5:52)
  7. Twenty Four Hours (4:26)
  8. The Eternal (6:08)
  9. Decades (6:11)
  10. Dead Souls [Live] * (4:59)
  11. Glass [Live] * (3:42)
  12. A Means to an End [Live] * (4:01)
  13. Twenty Four Hours [Live] * (4:06)
  14. Passover [Live] * (4:54)
  15. Insight [Live] * (4:01)
  16. Colony [Live] * (4:04)
  17. These Days [Live] * (4:17)
  18. Love Will Tear Us Apart [Live] * (3:14)
  19. Isolation [Live] * (4:42)
  20. The Eternal [Live] * (6:30)
  21. Digital [Live] * (3:14)
avatar van VanDeGriend
solida schreef:
en bovenstaande voorbeelden eerder gemiddeld tot matig.
Hetgeen maar aangeeft dat de kwaliteit van de muziek is die van JD zo'n gewaardeerde band maakt, en niet omdat de zanger is overleden.

Jornaquin schreef:

Voeg daarbij ook nog even 10 miljoen mensen die romantiserend over de dood en muziek van Ian Curtis praten. Pff wat een suffe muziek vind ik dit zeg. Die emoties zijn ver te zoeken in mijn beleving, gewoon eindeloos gezever. 1,5*

Jornaquin zou dit album toch wat langer op je laten inwerken,want Joy Division's muziek is niet voor iedereen gelijk een hapklare brok ! Al eens eerder beschreven dat de muziek en zang van Joy Division bedekt zijn met enorme mistvelden en daardoor niet even toegankelijk is ! Wacht tot de mistflarden opgetrokken zijn anders blijft de schoonheid van dit album voor jouw in nevelen gehuld !

Jornaquin
Ik moet het misschien nog maar eens een paar keer de kans de geven en niet te snel oordelen. Zo vond ik sommige platen die ik eerst bagger vond nu ook geweldig, dus ik ga het nog eens een kans geven.

Jornaquin
Ik heb het album dus nog maar eens een paar keer geluisterd en heb mijn stem inmiddels van 1,5 naar 3,5 verhoogd. Een favoriet van me zal het niet worden maar in mijn eerdere reactie was ik een beetje voorbarig en het is toch best 'mooie' muziek.

avatar van Thibault14
Kan iemand mij aub vertellen welk schilderij er op de cover van dit album staat?

Het moet Jezus en Maria Magdalena voorstellen.

Help, hoe goed is 'decades'.. Ik moet me maar eens dieper verdiepen in deze band.
Geen emoties zegt er ene! Check dat laatste lied!

avatar van the viking
Decades is een gruwelijk mooi nummer,hemelse klanken voortgestuwd door de wanhopige vocalen van Ian Curtis
kippenvel gewoon !

Showmaster K
Het duurde even voordat ik deze muziek 'snapte', toen ik het voor het eerst hoorde vond ik het redelijk saai, maar het is juist dat monotone wat het zo speciaal maakt. Een beklemmend gevoel wat je langzaam maar zeker overrompelt. De vocalen van Ian Curtis maken het af.

avatar van mic
mic
Thibault14 schreef:

Het is een foto van de 'Staglieno Cemetery in Genova, Italy'.

avatar van Oldfart
MONUMENT, dan bedoel ik de plaat.

avatar van The Scientist
Deze plaat vind ik nogal lastig, ik blijf het moeilijk vinden me echt in te leven, maar toch raakt hij me. Ik vind vooral de bas in combinatie met de stem van Curtis heel mooi, het wekt een soort angst-gevoel op, moeilijk te omschrijven. Voor het grootste deel vind ik deze plaat iets minder dan Unknown Pleasures, de voorganger. Maar dan breken de laatste 3 nummers aan, en die vind alledrie echt subliem, luister bijvoorbeeld naar het begin van The Eternal, voordat er nog zang in komt, dat vind ik echt z'n mooi stuk.

Verder is het gewoon de dreiging, een bepaalde sfeer die me erg aangrijpt, heb vaker dat ik puur door een bepaalde sfeer word vastgepakt, deze sfeer vind ik ook op De-Loused in the Comatorium bijvoorbeeld, daar krijg ik een zeer vergelijkbaar gevoel bij, ondanks dat het heel anders is.

En Decades is helemaal een wondertje, jammer dat we zo weinig van ze gehoord hebben.

Jammer dat ze zo kort bestaan hebben. Curtis is slechts 23 jaar geworden geloof ik.
Tsja, het sfeertje dat Joy uitstraalt is aangrijpend. Je moet er wel voor in de stemming zijn, maar het is gruwelijk mooi en deprimerend tegelijk.

Ben wel benieuwd naar de film die Anton Corbijn aan het maken is over Ian Curtis.

avatar van Nanne
The Scientist schreef:
jammer dat we zo weinig van ze gehoord hebben.

Meen je toch niet serieus, hoop ik. Je kent toch het vervolg?

avatar van VanDeGriend
Verheugend citaatje

"As mention by Peter Hook in an interview, Joy Division will have their albums re-release, remaster next year. We should expect a brand new liner note, unreleased pix, restored artwork, bonus tracks. A well thought high quality re-release package with full involvement from the management and the band. 2007 will be the year to rediscover Joy Division."

Verheugend is wel een goed woord ja. Ik ben heel benieuwd!

Iemand wel eens opgevallen dat Ian heel erg z'n best deed om als Jim Morrison te klinken?

Is het toeval dat toen hij zich verhing hij 'The End' van The Doors afspeelde?

avatar van Toon1
politik* schreef:

Is het toeval dat toen hij zich verhing hij 'The End' van The Doors afspeelde?

Ik dacht dat het laaste wat hij speelde Iggy Pop was?

Afspeelde Toon. Dat nummer stond op toen hij zichzelf ophing.

Toon1 schreef:

Ik dacht dat het laaste wat hij speelde Iggy Pop was?

Dat is waar ook, 'The Idiot' naar ik me herinner...

avatar van cddrive
VanDeGriend schreef:
Verheugend citaatje

zou dat echt zo zijn...?? Kan niet wachten!!

VanDeGriend schreef:
Verheugend citaatje

Kan mij niet voorstellen dat het nog iets toevoegt aan de Heart and Soul box,maar ja

vandaag het nummer decades gehoord, is tevens het eerste wat ik ooit hoorde van joy division, behalve dan de bekende klassiekers atmosphere en love will tear us apart die ik wel kende, maar nooit er voor zorgde dat ik interrese had in deze band,
tot deze namiddag dan. wat een kracht dat ik voelde tijdens dit nummer. ik ga mij echt verdiepen in deze band.

Feeder
En gelijk heb je !

avatar van reptile71
Grappig om te lezen over de verdeelde meningen over Joy Division en dat sommigen zelfs denken dat de band gewaardeerd is omdat de zanger zelfmoord heeft gepleegd. Dat de zelfmoord een rol speelt daar ben ik van overtuigd. Tenslotte geeft die wel aan dat Ian Curtis er net zo wanhopig aan toe was als hij op de platen klinkt. Het maakt de emotie dus volledig echt, integendeel tot sommige gespeelde emoties van bands. Na zijn dood heeft de rest van de band als New Order de lijn van Joy Division nog een beetje doorgetrokken met hun eerste album Movement, maar daarna werd hun muziek toch een stuk vrolijker en toegankelijker.
Joy Division is denk ik voornamelijk zo bekend geworden omdat ze als tegenhanger van de punk in die tijd, niet hun woede uitte en overal tegenaan wilde trappen, maar een hele andere emotie uitte, namelijk die van diepe individuele pijn en wanhoop; een gevoel waar veel mensen zich in konden vinden, toen en nu nog steeds.
Als je ze werkelijk gaat beoordelen op hun muzikale kunnen, dan zou je ze onder gemiddeld kunnen geven. Ik heb live opnames van ze gehoord die klonken echt als bagger, maar ze worden vergeven, want ze uiten een zo puur en diep gevoel van pijn dat ze iedereen op momenten in zijn/haar leven zouden moeten kunnen raken. En uiteraard is hun muziek niet voor iedereen even toegankelijk, maar geef niet te snel op...

avatar van orbit
Mooi omschreven reptile71

Dit is denk ik inderdaad de kern van de waardering voor JD. Muzikaal stelde de band inderdaad een stuk minder voor. Maar dat is ondergeschikt aan de intense wanhoop van Curtis. Mij maakt het eigenlijk nooit zoveel uit of iets nu echt van binnenuit komt of niet, als het maar gemeend intens overkomt!
Maar Closer blijft wel een meesterwerkje natuurlijk

Feeder
reptile71 schreef:

Hier sluit ik me echt voor 200% bij aan. Heel mooi geschreven reptile !

onder gemiddeld ? luister eens naar de BBC sessions; daar is muzikaal technisch niks mee hoor ....
totaal niet mee eens ...

da's hetzelfde als de zoveelste die de technische capacitetien van neil young veroordeeld: Niet relevant ..
Je kan met 5 of 6 akkoorden al prachtige nummers maken, echter het is de timing en het gevoel waar het om gaat: en die waren/ zijn nou eenmaal perfect bij joy division (EN Neil Young)

Voorbeeld hoe het niet moet: Steve Vai.... een technische alleskunner (fantastische gitarist) , maar ik vind er geen donder aan ....

avatar van reptile71
Je hoort mij ook niet zeggen dat er muzikaal technisch iets iets mis is met Joy Division, ben trouwens zelf ook fan van ze dus. Ben er wel van overtuigd dat het niet de beste muzikanten ter wereld zijn/ waren. Ik hou zelf ook van de schoonheid van de eenvoud. Ik bedoel alleen te zeggen dat Joy Division nooit een Pyramid Song van Radiohead had kunnen maken, gewoonweg omdat dat, in mijn ogen, het is dus mijn mening (!), op een hoger nivo van kunnen staat. Het wil niet zeggen dat het één daardoor per definitie beter is dan het ander, want waar het voor mij omgaat bij muziek is wat je er gevoelsmatig mee bereikt. En ieders gevoel is anders en smaken verschillen...