The Blue Nile - A Walk Across the Rooftops (1984)

Label: Linn

1. A Walk Across the Rooftops (4:56)
  2. Tinseltown in the Rain (5:57)
  3. From Rags to Riches (5:59)
  4. Stay (4:57)
  5. Easter Parade (4:34)
  6. Heatwave (6:28)
  7. Automobile Noise (5:08)
  8. I Love This Life * (4:02)
  9. Heatwave [Rhythm Mix] * (5:50)
  10. St. Catherine's Day * (4:42)
  11. Tinseltown in the Rain [Mix] * (6:31)
  12. The Second Act * (4:49)
  13. Stay [Little Mix] * (3:34)
  14. Regret * (3:37)
avatar van dennisversteeg
Dit is een sterk debuut met een paar geweldige nummers. Helaas blijft het over het algeheel wat eentonig. Ik vind hun latere werk (en dan zeker Hats) beter, maar dit album is absoluut de moeite waard.

avatar van James Douglas
Easter Parade deed mij de eerste keer denken aan een song van Peter Gabriel. Het huidige weer leent zich niet zo voor de koude herfstachtige muziek. Wat mij betreft vanaf oktober weer..

avatar van Tony
Een van de weinige acts waarvan ik volmondig kan zeggen dat ik alles heb wat ze ooit geproduceerd hebben, maar dat is niet zo moeilijk... Er zit overigens wel en mooie wiskundige reeks in de releasedata van hun albums; Na Walk Across The Rooftops duurde het 6 jaar tot Hats, 7 jaar tot Peace At Last en 8 jaar tot High verscheen. Ik kan niet wachten tot het 2013 is, dan komt de 5e van The Blue Nile, wedden?

Alles van The Blue Nile schrijf ik in hoofdletters, net als God altijd met een hoofdletter wordt geschreven. Beter oevre dan deze 4 albums ken ik niet!!

avatar van Ceasar
Weet je dat wel zeker? Heb je ook de nummers Halfway to Paradise,

avatar van James Douglas
Het kan inmiddels weer. Het is buiten wat nat, guur en grijs, kortom herfst. En met dat aangezicht komt deze debuutplaat van The Blue Nile het beste tot zijn recht. De kille electronisch instrumentatie gecombineerd met de warme melancholische vocalen van Paul Buchanan. Tinseltown in the Rain heeft mij altijd al erg kunnen bekoren maar ook de andere songs mogen er zijn. Een klein nadeel aan deze plaat (en wellicht ook band) is dat het voor mij maar met mate te consumeren is en erg afhankelijk is van secundaire omstandigheden.

avatar van Paalhaas
Aangename verrassing dit. Je hoort duidelijk dat het uit de jaren '80 komt, maar toch ( ) klinkt het stijlvol en verfijnd. De grootste invloed die ik hoor is Peter Gabriel, al komt dat misschien doordat Buchanans stem wel wat van die van Gabriel wegheeft. Vooral op de tweede helft van de cd is dat erg hoorbaar.

avatar van decicco
Het nummer Tinseltown in the rain is gewoon weg fantastisch en zal altijd een van mijn favorieten blijven!

Eén van de beste nummers of all time is ongetwijfeld 'tinseltown in the rain' met een funky gitaar,een lekkere bas,mooie piano en prachtige violen.
Zulke schoonheid wordt de dag van heden niet meer gemaakt!
Dit is 6 minuten een oorgasme van jewelste...

...AND HEY THERE'S A RED CAR IN THE FOUNTAIN...

avatar van Tony
Ceasar schreef: Weet je dat wel zeker? Heb je ook de nummers Halfway to Paradise, The Wires are Down en de versie van Easter Parade waarop Rickie Lee Jones meezingt?

Het heeft even geduurd, want @#$&($)#&!?@#$ moeilijk aan te komen, maar gisteren heb ik dan eindelijk de onofficiele release "Birthday Cards and Silent Music" in huis gekregen.

Hierop de nummers die Ceasar noemde en nog veel meer moois. Hail Ceasar!! dat je me op het spoor naar de 5e release van The Blue Nile hebt geleid.

avatar van Tony
Ik heb eerder vandaag een oproep voor MuMe gepost een nieuwe Toplijst aan te maken: De beste reeks achtereenvolgende albums van 1 band.

1. De 6 albums van de Beatles vanaf Rubber Soul t/m Abbey Road,
2. De 3 albums van Big Star
3. De 4 albums van The Blue Nile

Hoe vinden jullie Andrea Corr's versie van Tinseltown In The Rain?

avatar van Tony
Ken ik helemaal niet, maar ga ik zeer zeker even opzoeken op You Tube.

avatar van Mjuman
Stanley Koekblik schreef:
Hoe vinden jullie Andrea Corr's versie van Tinseltown In The Rain?

Hoe vind jij dit dan - a perfect vocal match:

YouTube - ‪Peter Gabriel & Cocteau Twins‬‏

avatar van Tony
Ik heb 't gehoord... En zo zie je maar hoe complex deze muziek is; Die Andrea Corr bakt er wat mij betreft niet veel van. Slap aftreksel dat verbleekt bij het glorieuze origineel. Krijg haast nog meer respect voor The Blue Nile en de zware, vette sound die ze op Tinseltown neerzetten.

avatar van Thuurke
Nog 2 jaar wachten en dan komt de nieuwe plaat van The Blue Nile uit. Tussen het eerste en tweede album zat 6 jaar, tussen het tweede en derde 7 jaar, tussen de derde en vierde album 8 jaar, dus in 2013 kunnen we (na 9 jaar) weer een schitterende plaat van ze verwachten.

avatar van AOVV
Erg mooie plaat, je kan er sterke beelden bij dromen als het ware. Uitstekend debuut van The Blue Nile.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Ben van plan om komende tijd alle 4 albums van The Blue Nile weer eens te beluisteren.
Tinseltown In the Rain is natuurlijk een knaller van jewelste maar hun 2e plaat Hats vind ik toch beter dan hun debuut.

avatar van Tony
Er zijn wel eens slechtere voornemens gedaan... Zeg even hoe het bevallen is, wellicht volg ik je voorbeeld. Weet niet of ik zoveel rust achter elkaar wel aankan...

Tony schreef:

Dat wil ik je met alle plezier laten weten hoor Ton, net zoals waarschijnlijk bij jou het geval is staat het kwartet albums van The Blue Nile in mijn platenkast te pronken met Hats & High als uitschieters.
Nu maar geduldig wachten tot 2013 wanneer album nummer 5 verschijnt

avatar van Tony
Ik hoop eerlijk gezegd dat ze zelf niet op de hoogte zijn van hun steeds tragere release-verleden. 2013 duurt nog zo lang!!

Maar als 't wel zo is, roep ik 'm hierbij alvast uit tot beste album van 2013! Topplaat!!

avatar van TEQUILA SUNRISE
Merkwaardig debuut van een band wiens oeuvre door de jaren heen niet bepaald omvangrijk is gebleken.
In mijn jeugdige overmoed in 1983 ( 19 jaar jong ) dacht ik met dit album 9 Tinseltowns In The Rain in huis te halen wat natuurlijk de volle mep had opgeleverd.
Dat viel behoorlijk tegen, de meeste nummers zijn traag maar wel mooi al moest ik daar erg aan wennen.
Tinseltown blijft natuurlijk een van de mooiste nummers aller tijden wat mij betreft, de rest is goed tot zeer goed.
Maar dit album haalt het niet bij hun opvolger Hats.

avatar van Tony
Goed tot zeer goed is bij mij 4,0 tot 4,5. Tinseltown is een 5,0 bij jou neem ik maar even aan...

Dan kom ik niet aan een 3,5. Pas eens gauw aan die stem!

avatar van TEQUILA SUNRISE
Zeer goed is van toepassing op zijn opvolger Hats Tony.
Tinseltown is een dikke vette 5 inderdaad

avatar van Tony
Hats is wat evenwichtiger misschien, maar ook een voortzetting van wat ze op dit debuut zo prachtig in gang gezet hebben. Dat originele aspect, dat je uiteraard voornamelijk bij een debuutalbum van een band terugvindt, zou ook wat punten waard moeten zijn.

avatar van Momo
Net als "Tequila sunsrise" hieronder, heb ik het album indertijd aangeschaft in de hoop allemaal juweeltjes á la "Tinseltown in the rain" aan te treffen. Niet dus! Disapointed! (At first).

Na luisteren, luisteren en nog nog eens luisteren begon het album wel degelijk op me in te werken en moest ik constateren dat er toch een aantal wonderschone nummers opstonden ( "A walk across the rooftops", "Heatwave" etc.) en ben ik het album meer en meer gaan waarderen, al wordt het niveau van dat ene briljante nummer nergens meer geëvenaard.

Het album straalt continu een bepaalde melancholieke sfeer uit, wat mede wordt bijgedragen door het typerende stemgeluid van Paul Buchanan (doet me soms wat aan Peter Gabriel denken), en je moet er absoluut voor "in the mood" zijn, maar nu de druilerige herfstdagen er weer aankomen is de tijd er weer rijp voor.

Het nummer herinnert me so wie so aan lang vervlogen tijden, aan de tijd van VARA's Verrukkelijke 15, waar dit nummer regelmatig voorbij kwam, vergezeld door andere juweeltjes als:
The The - Uncertain smile
The Associates - Breakfast
David Sylvian - Red guitar
Lloyd Cole - Rattlesnakes
China Crisis - Wishful thinking
Suzanne Vega - Marlene on the wall

Zucht, waar is die tijd gebleven, ik geloof dat er een melancholieke bui aan zit te komen, tijd om "A walk across the rooftops" uit de kast te halen, af te stoffen en op de draaitafel te leggen...

avatar van Tompie
Afgemeten, berekend, minimalistisch.
Maar: alles raak! Perfecte popsongs.
Vakmanschap.

avatar van Broem
Inderdaad een fantastisch mooi album van THE Blue Nile. Ik begrijp eerlijk gezegd niet waarom ik het latere werk nooit heb aangeschaft en beluisterd. Destijds viel ik voor Tinseltown en heb de plaat enkel maar op vinyl. En die is van perfecte kwaliteit en geproduceerd door het gerenommeerde merk Linn Record (ja van die mooie draaitafels) Top. Ga werk maken om de andere albums in mijn bezit te krijgen. Waar staat Tinseltown overigens in de Top 2000? Zeker te laag!

avatar van Tony
Lekker belangrijk waar Tinseltown staat in een lijst die wordt samengesteld door nauwelijks in muziek geinteresseerde radioluisteraars. Veel belangrijker is dat je een goudmijntje van nog 3 niet te missen albums hebt aangeboord. Je zult je voor je kop slaan dat je ze nu pas ontdekt, maar beter laat dan nooit zeggen we dan. Veel luisterplezier!

avatar van Broem
Tuurlijk heb je gelijk w.b. Die Top 2000. Ook niet mijn lijst hoewel ik het tv programma wel weet te waarderen. Muziekprofessor Leo weet toch wel erg mooie items te maken. Het kan echter wel een aandachttrekker zijn voor relatief onbekende nrs die voor de happy few de top zijn. Met wat initiatieven kun je er leuke lijstduwer van maken. Zo blijft Tinseltown te onbekend. En dat is en blijft jammer.

avatar van Ceasar
Op 19 november wordt dit album opnieuw uitgebracht, maar nu als dubbelaar. Op de tweede CD staan:
1. I Love This Life
2. Heatwave