Blondie - Parallel Lines (1978)

Label: Chrysalis

1. Hanging on the Telephone (2:17)
  2. One Way or Another (3:31)
  3. Picture This (2:53)
  4. Fade Away and Radiate (3:57)
  5. Pretty Baby (3:16)
  6. I Know but I Don't Know (3:53)
  7. 11:59 (3:19)
  8. Will Anything Happen? (2:55)
  9. Sunday Girl (3:01)
  10. Heart of Glass (3:45)
  11. I'm Gonna Love You Too (2:03)
  12. Just Go Away (3:21)
  13. Once I Had a Love (Aka the Disco Song) [1978 Version] * (3:18)
  14. Bang a Gong (Get It On) [Live] * (5:30)
  15. I Know but I Don't Know [Live] * (4:35)
  16. Hanging on the Telephone [Live] * (2:22)
stuart
kaztor schreef:
Waarom zou dit gemeten moeten worden aan Beatles-albums? Dit is, zeker als je het in z'n tijd plaatst, zeer zeker wel een geslaagd album.

Er staat een smiley bij naar Father McKenzie, Kaztor.

avatar van musician
Méér dan verdienstelijk Blondie Album.

Eigenlijk het album waar Blondie klinkt zoals ik vind dat ze moet klinken: enigszins rauw, korte rocksongs met een wave-sausje met een licht commerciële inslag.

Kortom, een aantrekkelijke zit voor een minuut of 40.

Uiteindelijk geef ik toch strafpunten voor Heart of glass. Dat geflirt met de disco, ook al was die muziekstroming dan zeer gangbaar in 1979.

Het gaat net even te ver, misstaat eigenlijk een beetje op dit album. Bij de extra tracks staat een vertwijfelde poging om het nummer van z'n disco-lading te ontdoen. Blondie is accoord gegaan met Heart of glass na de discomix die producer Mike Chapman er van had gemaakt.

Het nummer heeft haar geen windeieren gelegd, maar ik hou toch meer van tracks als Hanging on the telephone, Picture this en de cover I'm gonna love you too.

Bij de live-nummers staat ook het bekende Get it on van T.Rex. Blondie wordt dan wel tot de punk gerekend, ze waren bepaald niet bezig met de omverwerping van het systeem, alternatief wonen, een gewapende revolutie of gewoon het afzeiken van "de gevestigde orde".

Er is juist sprake van enige vrolijkheid.
Dat maakt dat Parallel lines de tand des tijds prima heeft doorstaan en verre van gedateerd klinkt.

Father McKenzie
Plastic Letters was de blauwdruk, maar hier is alles nog wat mooier uitgewerkt; Spannende en zeer onderhoudende popplaat.
Voor mij hun absoluut beste album.

avatar van musician
Het zouden eigenlijk toch ook nog prima albums zijn voor 'de jeugd van tegenwoordig', Patrick?

Father McKenzie
Ik denk van wel hoor, Hans!

avatar van avdj
Het album is toch wat wisselvallig. Nummers 1, 2, 9 en 10 vind ik super terwijl met name 4 en 6 negatieve uitschieters zijn in mijn ogen. De zang ligt me wel en het is verder natuurlijk een lekker vrolijk album. Goede new wave maar toch wel ietwat gedateerd.

Toch een tikkeltje gedateerd, en soms iets te punky voor mij, maar verder is hier niet veel op aan te merken.

Father McKenzie
Dit is in geen honderd jaar gedateerd, Stijn, echt niet. Klinkt prima en dat blijft het doen, en voor mij geheid en zonder enige twijfel hun enige ***** plaat, minder is haast... misdadig... sorry hoor!

avatar van LucM
Ik vind dit meer poppy dan punky klinken en zeker niet gedateerd.

Father McKenzie
Poppy, ok, maar wel allemaal lekker strakke songs, haast stuk voor stuk echt geschikt voor de juke-box en dat vind ik een groot compliment. Tijloos mooi en onverwoestbaar. Nà dit album vond ik het minder worden, met uitzondering van het sterke Rapture dan.

avatar van LucM
De songs zijn nog steeds erg aanstekelijk, zijn erg goed en strak gespeeld en hebben nog een rauw randje. Voorganger Plastic Letters was meer punky, na dit album ging Blondie meer richting hitparadepop met ook disco- en reggae-invloeden.

avatar van avdj
Begrijp me niet verkeerd, de songs zijn inderdaad aanstekelijk en velen klinken nog steeds fantastisch. Toch vindt ik de mindere goden van dit album wat gedateerd klinken.

Even goed luister ik dit de laatste dagen maar al te graag. One Way Or Another is mijn favoriet.

avatar van Slowgaze
Stijn_Slayer schreef:

Punk is vies! Een, twee of drie akkoorden kennen ze maar, de waardeloze muzikanten! Bovendien zien punks er niet uit!

avatar van PUbu
Wel een beetje knieval naar de commercie deze plaat....maarja.....ze moesten toch ook eten!
Ik heb the sunday girl in het frans,....b kant van gelijknamige single, wat is dat toch verschrikkelijk ingezongen haha....heerlijk, dat is blondie!
Maar een geweldige plaat, uit een geweldige tijdsperiode voor de popmuziek.
De bands van de jaren 80 werden door bands als blondie flink op weg geholpen..
Haha...lang leve de punk.....dankzij hun hebben veel mensen een dikke boterham kunnen verdienen.

Rizz
Ik schijn dit album in bezit te hebben, maar mijn cd-kast zegt van niet.
Tof album van Blondie, vooral Heart of Glass blijft

Heerlijk album, heb het wezenlijk grijs gedraaid (als LP dan, he)...?

avatar van Queen Bitch
laatst dit album (samen met plastic letters) op lp gekocht en mijn stem dan toch maar verhoogd naar 5* alle nummers zijn fantastisch en het hele album voelt als een geheel zonder dat het ergens eentonig word. raar trouwens dat just go away maar 1 stem heeft, dat is nou juist mijn favoriet op het album! de clips zijn natuurlijk ook allemaal fantastisch! debbie harry

avatar van spinout
Mijn twee kinderen zijn gek op "one way or another". Van One Direction dan. Ik vergeef het ze.

avatar van Boermetkiespijn
Sterk album, was vooral erg gecharmeerd van de cover en de live-uitvoeringen in de bonustracks.

"Hanging on the Telephone" is een cover van The Nerves, "I'm Gonna Love You Too" is gepikt van Buddy Holly. "One Way Or Another" is een sterk nummer, "Heart of Glass" vind ik ook kicken.

avatar van teus
voor de liefhebbers....!!!! (zoals ik)

vanavond op NPO 2 23.00u Het uur van de wolf....
Special over Parallel lines
Interessant voor Blondie en/of Muziekfreaks

avatar van bikkel2
Interessante docu. Mooi verhaal over dit album.
Kijk er nu anders tegen aan. Mij eigenlijk nooit zo verdiept in de lyrics van Blondie.

Maar weer eens snel draaien.

avatar van spoiler
Geen liefhebber, maar wel gekeken. En inderdaad leuk om te zien hoe LP tot stand kwam.

avatar van bikkel2
Toch besloten om wat reguliere albums in bezit te krijgen van Blondie. Wel copietje van deze en een compilatie.

Morgen komt er een pakketje uit van Plastic Letters en deze samen.
Leuk geprijst ook ( 11,95)
Staat in bestelling.

avatar van heartofsoul
Overgewaardeerd album van een niet zo erg goede groep -het spijt me. Debbie Harry is een nogal beperkte zangeres, en de musici in de groep vind ik ook niet zo goed. De liedjes zijn wél aardig, maar -helaas- ik kan het verder nauwelijks aanhoren.

avatar van bikkel2
Blondie ontstond uit de punk, maar had uiteindelijk wel meer noten op haar zang.
Blondie laat horen een veelzijdige band te zijn.
Ongetwijfeld technisch niet de beste band, maar deze mensen konden echt wel wat op hun instrument.
Clem Burke bijv is een straffe drummer met een sound die herkenbaar is en de gitaarpartijen zijn m.i prima.

Debbie Harry moest natuurlijk ook een hoop van haar uiterlijk hebben. Geen topvocaliste, zeker niet, maar haar stem past prima bij de sound v/d band.
Voor zolang het duurde klopte het totaalplaatje aardig.
Ik vind dit een kostelijk album.

avatar van Rudi S
Blondie was wel redelijk ingespeeld als band, midden jaren 70 traden zij al regelmatig op in zalen in NY.
De tijdsgeest was er niet naar om een hele goede instrumenten beheersing te tonen, de energie zat er bij de band toch behoorlijk in.

bikkel2 schreef:
Voor zolang het duurde klopte het totaalplaatje aardig.

Helemaal mee eens, niet de aller mooiste stem uit de popgeschiedenis maar zeker voor deze band/muziek wel een goede zangeres.

avatar van heartofsoul
Destijds (eind jaren '70 - begin jaren '80) kocht ik allerlei platen van groepen en artiesten die toen met "nieuwe muziek" kwamen. Nog steeds luister ik naar bijvoorbeeld Talking Heads en Television, maar Blondie is voor mij "afgevallen". Destijds kocht ik Parallel Lines omdat ik Hanging on the Telephone zo'n pakkend nummer vond, maar een topplaat heb ik het nooit gevonden. Dat zal ongetwijfeld voor een deel een kwestie van smaak zijn. Bovendien is muzikale smaak aan verandering onderhevig, bij mij in ieder geval wel. Het is misschien ook tekenend dat ik de gitaarpartij op Fade Away and Radiate zo mooi vond (en vind) - in die richting ben ik het toen verder gaan zoeken.
De drummer (Clem Burke) vind ik trouwens wel erg boeiend.

avatar van bikkel2
Herkenbaar gitaarwerk op Fade Away And Radiate.......... Robert Fripp dus.

Vind ik overigens ook een prachtsong. Zonder meer het donkerste nummer van de plaat.

avatar van luigifort
Zozo Fripp speelt bij Blondie..kijk nu raak ik geinteresseerd

Is maar 1 nummer....... maar toch

Fripp deed wel meer als gast mee.
Bij Bowie kwam ie ook wel eens langs en bij Sylvian ook natuurlijk.
Geweldige sound die man. Heerlijk die tegendraadsheid.