Camel - Mirage (1974)

Label: Deram

1. Freefall (5:52)
  2. Supertwister (3:18)
  3. Nimrodel / The Procession / The White Rider (9:16)
  4. Earthrise (6:40)
  5. Lady Fantasy: Encounter / Smiles for You / Lady Fantasy (12:43)
  6. Supertwister [Live 30-10-1974] * (3:14)
  7. Mystic Queen [Live 30-10-1974] * (6:09)
  8. Arubaluba [Live 30-10-1974] * (7:44)
  9. Lady Fantasy: Encounter / Smiles for You / Lady Fantasy [Original Basing Street Studios Mix] * (12:59)
avatar van HiLL
Met name Lady Fantasy is echt een heel goed nummer! Jammer dat Camel niet bekender is. Ze doen niet onder aan Genesis, Yes en ELP bijv.

HiLL schreef:

Dit is inderdaad een hele goeie van Camel en tegelijkertijd ook de 'stevigste'. Je vergelijking met de andere bands is goed; ik zou daar nog Allan Parsons aan willen toevoegen. Ik vind overigens wel dat Genesis een hogere status verdient hoor

Bas666 schreef:

Tja dat vind ik ook, maar jammer genoeg kent men Genesis niet echt of ze vinden het niks. Alan Parsons ken ik niet echt. Wel de bekendste hit natuurlijk en die is al schitterend.

Ik denk dat "men" Genesis wel degelijk kent, hoor (meer dan Camel)
evenals Alan Parsons trouwens, die veel meer mooie muziek heeft dan de bekendere hitjes.

erwku
Dit is een erg goede plaat, vooral Lady fantasy,

zeker de moeite waard, maar moeilijk te vinden in de winkel.

Ik heb de lp. En ik ben daar best trots op:P

avatar van ChrisX
Hoe zo moeilijk te vinden? Tja, het is geen band die ontzettend bekend is hoewel dat ook wel weer meevalt want hun toernee's beslaan altijd zeker een stuk 4 a 5 concerten in Nederland die dan ook bijna altijd allemaal goedgevulde zalen betreft.

avatar van c-moon
Heel knappe CD. En als het jullie een troost mag zijn, in mijn lessen bij het vak Audio vertel ik mijn leerlingen ook wat over popgeschiedenis. En ik liet hen iets uit dit album horen, en enkelen (17 jarigen) vonden dit "cool"..

avatar van HiLL
Muzikaal is dit echt een hele goede cd. De drummer is werkelijk briljant, maar ook gitarist Latimer is erg goed op dreef. Toetsenspel klinkt zeer goed en is lekker snel maar niet te snel. Ja puike band Camel..

avatar van Lying Mouth
Vroeguh een van mijn favoriete bands, t/m Stationairy Travellers alle lp's gekocht.

Maar wel een band die (net als Genesis) de tand des tijds slecht doorstaan heeft. Als ik dit vergelijk met bijv. de eerste Rush platen vind ik dit erg gedateerd klinken. Deze en Pressure Points nog wel een keertje op cd aangeschaft maar ze komen bijna nooit uit de kast.

Ik voel er niets voor om mijn oude helden nu per se naar beneden te stemmen dus mijn stem is voor de helft op nostalgie en de andere helft hoe leuk ik het nu nog vind gebaseerd (niet zo erg leuk dus).

De eerste paar Rush platen NIET gedateerd? ROTFLMAO

Ach... het concept gedateerd zijn is toch waar ik me helemaal niet mee bezig hou eigenlijk

avatar van HiLL
Gedateerd...Camel? Wat vind jij nog meer gedateerd dan?

avatar van Lying Mouth
Nou eigenlijk niet eens zo heel veel (ik draai nog steeds regelmatig 70s afgewisseld met alles wat daarna kwam). Maar bands als Camel, Genesis, EL&P en Focus komen bij nu aanzienlijk minder aan dan in die tijd. Dit geldt niet voor die hele periode/genre. Yes (Fragile, Close to the Edge) en Pink Floyd mag ik nog steeds graag horen (oja en Rush 2112 natuurlijk ).

Oja nog een tip als je dit soort muziek leuk vindt moet je misschien ook eens naar Alquin luisteren (is oa pas een Ultimate Collection van verschenen).

avatar van Wolter
Ha, geweldig dat er nog zoveel om Camel te doen is. Prima band... Jammer dat ze zijn gestopt. Heb ze een aantal maal zien optreden en dat was sensationeel: uitstekende geluidskwaliteit, en perfect spel. Wel jammer dat ik drummer Andy Ward nooit bezig heb gezien, die was toen al opgestapt. Had een veel subtielere stijl dan zijn opvolger(s).

Moonmadness en The Snow Goose blijven mijn favorieten. Mooi boek ook trouwens, de The Snow Goose, ben ik door Camel gaan lezen en heb daar geen spijt van gehad!

avatar van ChrisX
Camel gestopt? Niet echt dunkt me. Het is zelfs zo dat Andy Latimer en Susan Hoover weer terug gaan verhuizen naar Engeland (ze hebben jaren in Californie gewoond) en hierdoor is de deur naar een eventuele toekomstige serie optredens in Europa ook weer behoorlijk open.

avatar van Wolter
Ik dacht toch echt dat ze vorig jaar een afscheidstour zouden maken, maar wellicht is die niet doorgegaan!

avatar van ChrisX
Klopt.. die toer is er ook geweest maar een tijdje nadat die er op zat hebben ze besloten om weer te remigreren naar Engeland. Andy word ook een dagje ouder en ik denk toch dat hij uiteindelijk echt oud wil worden in zijn thuisland.
En dit alles heeft de deur dus weer naar toeren opengezet omdat dat vanuit Engeland op veel makkelijkere manier valt te regelen. Het is sneu voor de VS maar daar speelde hij per toer toch maar 1 of 2 opwarmconcerten.

avatar van Wolter
Dat klinkt goed! Laat ze gerust de Noordzee nog eens overkomen. Ik wil Lady Fantasy wel weer eens echt live horen!

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Nu dus voor de 20-stemmen mijlpaal. Een klassiek symfoalbum, wat mij betreft later nog wel overtroffen door Moonmadness. Lady fantasy springt het meest in het oog, maar eigenlijk zijn het allemaal fijne nummers, al heb ik wat moeite ze uit elkaar te houden. 3½*

avatar van HammerHead
Wat te denken van de meesterlijke gitaarsolo aan het eind van The White Rider.

avatar van Jester
Casartelli schreef:
Nu dus voor de 20-stemmen mijlpaal.

Het eerste album van Camel dat de 20-stemmen grens zal nemen. Wie maakt ons los? Zelfs Chris heeft al gestemd!

avatar van Jester
En Hankshaw is de winnaar!

Nummer 6 in de toplijst van 1974, nog voor Crime of the Century.

Toch verrassend dat dit album zoveel stemmen haalt, het is niet hun bekendste, noch hun beste album. Wel is het voor mij het eerste echt geslaagde album van Camel, met als enige minder nummer eigenlijk Freefall. Earthrise en Lady Fantasy zijn voor mij klassiekers in het repertoire van Camel, en ook het drieluik Nimrodel is erg de moeite waard. Vooral Earthrise heeft me bij herbeluistering positief verrast (supernummer), reden genoeg om de score te verhogen naar 4*.

avatar van HiLL
Supertwister, aan het einde van dit nummer hoor je een drankje wat wordt ingeschonken, dat blijf ik zo cool vinden. En het klinkt nog mooi ook! Dit album blijft overigens steengoed!

Tering! Hoe los kun je gaan!!?
Earthrise

avatar van Music4ever
Weer een erg mooie cd deze van Camel.
Zit vol met mooie symphonische stukken en verrassende dingen zijn er ook genoeg te vinden. Die toetsenist en die gitarist zijn echt topmuzikanten, maar de drummer is helemaal geniaal! begin met 4 sterren maar kan wellicht meer worden.

Joy
volgens imj is gedateerd muziek die je op moment van uitkomen veel draait, maar pakkumbeet 3 jaar later totaal oninteressant is

een plaat als deze vind ik niet gedateerd, de muziek kan me nog steeds boeien

Dit is een verbluffend album met prachtige muziek! Heftige nummers, de prachtige fluit in Supertwister, de opener freefall....het beste album van Camel voor zover ik er nu van op de hoogte ben! 5 sterren

Heb echt bijna alles van Camel, maar deze ben ik nooit kapot van geweest... Toch maar weer eens opzetten ...
Ga ik wel uit van de originele LP en niet de extra nr's. Want die live nr's pakken (ook) uit die tijd, erg goed uit ....

avatar van HiLL
Ahhh Marcello maar wel van Lady Fantasy toch? Wat mij betreft een van de betere van Camel!

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Hm als marcello nou bijvoorbeeld het debuut boven deze verkiest... want dát is wel een van de meest onderschatte albums van deze site.

ChrisX schreef:

In België met veel geluk twee