Camel - Mirage (1974)

Label: Deram

1. Freefall (5:52)
  2. Supertwister (3:18)
  3. Nimrodel / The Procession / The White Rider (9:16)
  4. Earthrise (6:40)
  5. Lady Fantasy: Encounter / Smiles for You / Lady Fantasy (12:43)
  6. Supertwister [Live 30-10-1974] * (3:14)
  7. Mystic Queen [Live 30-10-1974] * (6:09)
  8. Arubaluba [Live 30-10-1974] * (7:44)
  9. Lady Fantasy: Encounter / Smiles for You / Lady Fantasy [Original Basing Street Studios Mix] * (12:59)
Mijn kennismakning met Camel was direct raak. Hierna volgend Moonmadness en Snowgoose. Ik kon mijn geluk niet op!!

avatar van kareltjemusic
Ik heb dit album eind 70tiger leren kennen met dit album. Vond het toen te gek, en dat vind ik nog steeds wel. Daarna nog meer van ze gekocht.
Camel is echt een lp band. Ze hebben weliswaar een paar singles uitgebracht, maar die deden niet al te veel. Wat ik nooit heb begrepen dat ze nooit gedonder om deze hoes hebben gekregen door de sigaretten fabrikant met dezelfde naam. Zou je dit nu doen dan heb je a la minute een schade claim aan je broek hangen.

@kareltjemusic: ik mis je waardering

Neal Peart schreef:
@kareltjemusic: ik mis je waardering

Bij deze gedaan. is een 4.5 geworden.

kareltjemusic schreef:

Vice versa. Het sigarettenmerk wilde maar al te graag dat de band met het merk flirtte. Ze boden zelfs merchandise aan.

Het gedonder kwam dat Gallico niet geassocieerd wilde worden met een band met een sigarettenfabrikant-naam. Gallico was de schrijver van Snow Goose.
Daarom staat er op de hoes "Inspired by...'. Op die manier mochten ze de plaat uitbrengen.

avatar van kareltjemusic
Op Wikipedia staat bij het album moonmadness dat ze met de vorige album hoezen problemen met het sigarettenmerk hadden.
Dat is ook de reden waarschijnlijk dat de Amerikaanse persing een andere hoes had.
Images for Camel - Mirage - discogs.com

Ozric Spacefolk
Het grote probleem met Wikipedia is, dat het grotendeels niet waar is, of achterhaald.
Er zijn veel Camel-sites, waar betere verhalen zijn te lezen.
Ik zal eens voor je zoeken.

avatar van Rudi S
Dit staat op de eigen site van Camel:
Welcome to the Official Camel Website - camelproductions.com
Opmerking bij het 2e album (Mirage)

Ozric Spacefolk
Dus alleen de Amerikaanse tak van de sigarettenfabrikant had er moeite mee.

Dat verhaal van die pakjes sigaretten, en het de songtitel-suggesties die kende ik.
Grappig, dat juist de band de associatie niet wilde, maar de sigarettenfabrikant het wel wilde.

Deze band in een donker donkerbruin verleden (mijn jeugd in de seventies) ontdekt, ook live gezien. Jaren later bij de release van "The Wall" van Pink floyd maakte ik de schrandere opmerkingen dat er wel hier en daarvan Camel was gekopieerd. Werd mij niet in dank afgenomen.

Maar het blijft leuk dat ik nu als 50+ deze muziek weer herontdek. De elpee "Mirage" heb ik nog steeds in mijn bezit, evenals 300+ andere. Mijn partner roept regelmatig: gooi die ouwe junk toch weg, gelukkig kan ik het niet.

WPE
Dit album was een van de eerste albums die ik van Camel hoorde. En ondanks dat dit echt "de oude" Camel is, heeft Mirage me nooit zo gepakt. Ik vind het latere werk (zoals Stationary Traveller, Nude en The Single Factor om er eens een paar te noemen) toch wel een stuk beter. Maar...er staan toch een paar pareltjes op Mirage, zoals Supertwister en natuurlijk ook Lady Fantasy.

WPE schreef:

Ik snap je wel. Op papier zou ik dit ook niet zo leuk moeten vinden. Maar bij Camel is het net even anders. Het is te nostalgisch voor me. En ik kan het gewoon niet niet goed vinden.

Ik zet de latere, beter gespeelde/geproduceerde platen ook liever op. Toch blijft mijn 5*

zozo Ozric

Stijn_Slayer schreef:
Ik heb Camel ook hoger zitten, en zeker op het gebied van instrumentbeheersing blazen ze Floyd en Genesis wel weg. Gentle Giant gaat wat dat betreft nog weer een stapje verder.

Wat dacht je van King Crimson?

Ozric Spacefolk schreef:
Da's een moelijke vraag... Ze begonnen met symfo (eerste paar albums) en gingen langzaam richting jazz/fusion om daarna met hun laatste platen in de pop te belanden... Ik zou zeggen: Gentle Giant, Free Hand, Power & The Glory, Three Friends en In A Glass House
Huh?Geen Octopus of The Missing Piece?

Ozric Spacefolk schreef:
Ik houd van symfo op de manier van Camel, Eloy, vroege MMEB, Jane, Nektar... lekker uitgesponnen en zweverig... Jazzy en klassieke invloeden graag, maar geen experimenten zoals Zappa, King Crimson of Krautrock... Ik zal eens Trace bekijken....
MMEB=Manfred Mann"s Earth Band?

rico24 schreef:
Prachtig album om op vinyl te hebben, alleen de hoes al !
Heb van de week deze puike Mirage en het wisselvallige i Can See Your House From Here voor respectievelijk 7,50 en 10 euro op het zwarte goud gekocht.Voordat ik deze tegenkwam was het de bedoeling om mijn Camel jaren 70 vinyl output compleet te maken.Missie geslaagd.

rico24
The Eggman schreef:

Proficiat, mooie verzameling, zonder twijfel. Veel luisterplezier.

The Eggman schreef:
Huh?Geen Octopus en ik mis hier The Missing Piece.

rico24 schreef:
Proficiat, mooie verzameling, zonder twijfel. Veel luisterplezier.
Ga nadat ik begin dit jaar hun debuut Camel,The Snow Goose.Moonmadness,Rain Dances,Breathless en Nude in een bundel had gekocht,deze zelfde platen binnenkort zeker nog weer aan een nieuwe luisterbeurt onderwerpen.Na begin jaren 90 n.a.v.de cd show Dust & Dreams op cd te hebben gekocht was ik er op een paar songs na toendertijd nog lang niet klaar voor.Na jarenlange groei en werk aan mijn muzikale ontwikkeling deze na nu blijkt fabelachtig goede plaat weer in de herkansing gezet.Met deze Camel herwaardering tot gevolg.
Na veel diverse recensies op deze prachtige site vandaag toch maar besloten om mij op MM in te schrijven.Post anders veel op youtube,maar vind deze interactie ook wel top.Dank voor u reactie.

The Eggman schreef:
Huh?Geen Octopus of The Missing Piece?

The MIssing Piece en Free Hand zijn mijn favoriete Gentle Giant platen. Maar dat vindt niet iedereen. Vooral Missing Piece scoort slecht bij symfo-liefhebbers, heb ik gemerkt. Dus die raad ik dan niet aan. Van mijn part koopt een ieder alles van die band. Maar ik denk toch dat het debuut, Free Hand en Glass House het beste de band weergeven.

The Eggman schreef:
MMEB=Manfred Mann"s Earth Band?

Ik kort bandnamen nooit af, maar ik maak voor een enkele een uitzondering, omdat iedereen het doet, en wel weet waar het over gaat: MMEB, RATM, RCHP, GYBE! etc.

Ozric Spacefolk schreef:

Ik kort bandnamen nooit af, maar ik maak voor een enkele een uitzondering, omdat iedereen het doet, en wel weet waar het over gaat: , RCHP, .

Red Hot Chilly Peppers, denk ik

Rudi S schreef:

Red Hot Chilly Peppers, denk ik

Yes, al decennia lang op t-shirts, aanstekers, stickers en in magazines of internet op die manier afgekort. Ik verzin het niet zelf.

Ozric Spacefolk schreef:

Dat is wat ik bedoel, jij verzint het wel, want de afkorting klopt niet

Ozric Spacefolk
Oh, ik draai in een dyslectische bui, de letters om... Tja, dat was nogal slordig... Gelukkig begreep je het wel...

Stijn_Slayer
The Eggman schreef:

Wat dacht je van King Crimson?

Zeker, al hangt het er wel een klein beetje vanaf welke Crimson-periode je neemt. De periode in de jaren 80 lijkt me afdoende om summa cum laude af te studeren bij ieder conservatorium, maar ze zijn dan ook wel ietwat (te) klinisch.

avatar van The Eggman
weet dat we nu afdwalen van het onderwerp camel,maar denk toch wel dat
het larks"tongues in aspic album en derde line up k.c.band toch wel ontzettend veel indruk heeft gemaakt.ik bedoel
jamie muir,david cross,bill bruford,john wetton en koning karmozijn himself in een bundel,dat is toch telkens weer niet te versmaden nectar voor de trommelvliezen.de daaropvolgende 2 albums starless and bible black en red zonder meneer muir waren toch ook van uitzonderlijke klasse.

avatar van Jaep
Wat een briljante plaat! Deze heeft een heel speciaal plekje in mijn collectie. Ik wil zelfs zover gaan om dit mijn favoriete progrock album te noemen. Het is grotendeels wat steviger en harder dan hun latere albums, die ik overigens ook weet te waarderen.

Het album begint nog relatief conventioneel en strak met Freefall. Supertwister is een wat rustiger nummer, met prima fluitwerk van Latimer, maar in mijn ogen toch het minst interessante op het album. Vanaf Nimrodel/The Procession/The White Rider barst het album voor mij in volle glorie los. En hoe! De solo van Bardens halverwege The White Rider is een absoluut hoogtepunt. Dan volgt Earthrise, ook een ijzersterk nummer. Tegen het eind lijkt het nummer te verzanden in chaos, maar precies op tijd trekken de bandleden alles weer samen en volgt een strakker einde. Het gezamenlijk geschreven Lady Fantasy, ten slotte, is een heerlijk lange afsluiting, met tegen het einde nog een aangename verrassing als de band besluit dat er nog één keer flink gerockt moet worden.

Absoluut fantastisch. 5 sterren.

Jaep schreef:

Absoluut fantastisch. 5 sterren.

Als je de rock-kant van Camel zo lekker vind, is het debuut misschien ook wat voor je.