Nas - Stillmatic (2001)

Label: Ill Will

1. Stillmatic (The Intro) (2:11)
  2. Ether (4:37)
  3. Got Ur Self A... (3:48)
  4. Smokin' (3:47)
  5. You're da Man (3:26)
  6. Rewind (2:13)
  7. One Mic (4:28)
  8. 2nd Childhood (3:51)
  9. Destroy & Rebuild (5:24)
  10. The Flyest (4:38)

met AZ

11. Braveheart Party (3:43)

met Mary J. Blige

12. Rule (4:32)

met Amerie

13. My Country (5:12)

met Millenium Thug

14. What Goes Around (4:59)

met Keon Bryce

15. Every Ghetto * (3:29)

met Blitz

16. No Idea's Original * (4:04)
  17. Everybody's Crazy * (3:40)
avatar van J.M.
''Now Jigga want the Crown, how that sound pour thing''

tuktak
one mic is echt een unieke track, zo gaaf hoe er steeds meer power in zijn stem komt en de energie steeds meer lading krijgt, en dan plots weer die rust in de break. grappig ook die versie met brainpower hiervan, dan merk je nog beter het gigantische kwaliteitsverschil. ik heb bijna medelijden met brainpower dat zo'n niveau als van nas totaal onhaalbaar voor hem is, terwijl hij het toch zo hard probeert...

Social_Mask
Om eerlijk te zijn vind ik Brain op dat nummer helemaal niet onder Nas doen hoor. Sterker nog, de versie met Brain vind ikzelf nog nét wat beter. Omdat Brain beter dan Nas zijn energie kan opbouwen en afsluiten, vindik dan.

avatar van MurryMusic

Ik vind persoonlijk dat Braintje dat nummer verpest man. Hij heb egt geen moer te zeggen en et komt er ook niet zo tof uit als bij NaS, muja

Social_Mask
Tekstueel vind ik Nas (een stuk) beter. Maar Brain vind ik gewoon erg goed in wat hij moest doen. En dat was dat energie in zijn stem veranderen. Dat heeft hij beter dan Nas gedaan. Naar mijn mening verpest hij dat nummer totáál niet... man

avatar van MurryMusic
Ik heb ze beide weer even beluisterd, ik d8 van space ik em nou..
MAAR NIET DUS
haha nee serieus ik vind brain zelfs niet op dat punt waar jij het hebt beter "van energie veranderen" als nas het doet krijg ik egt kippenvel
muja iedere zn ding he

Social_Mask
Laten we het daarop houden jah

|Joël|
Wat is dit toch een heerlijk album van Nas!
Had deze tijdje niet opgezet en nu is ie weer helemaal geweldig
Die 4,0* blijft gewoon staan.

avatar van hiphopisntdead
mijn versie van dit album bevat ook nog braveheart party everybody's crazy en no idea's original limited edition d8 ik

heb de cd en vinyl, op het vinyl staat braveheart party er nog op, maar dat vind ik niet zo'n boeiende track

verder een vette rebirth van Nas

hoop vette tracks

avatar van Raul
Ik weet nog hoe verschrikkelijk blij ik was met dit come back album van Nas. Was al jaren fan van de man maar had de recente Nas al lang en breed opgegeven en me verzoend met het feit dat ik tot in de lengte van dagen moest gaan genieten van Illmatic en It Was Written. In de maanden voor de release was de naam in ieder geval al heel hoopgevend. Stillmatic, terug naar toen Nas nog Nasty was!

In het begin heb ik het album wel wat overschat. De hype eromheen, de beef met Jay-Z, de vijf sterren in de Source, iedereen wílde dit album gewoon de hemel in prijzen.

Een paar maanden later was ik in staat de voor mij juiste mening te vormen: een solide album, de naam Nas waard, en daarom een overtuigende rebirth, maar nog absoluut geen topper. De grootste zwakte van het album is dat na The Flyest niet meer zoveel te genieten valt, op Poison na (geweldig nummer). Smokin', Rule, My Country, Every Ghetto, het is allemaal de moeite niet waard. En dan is de grootste misser, Braveheart Party die gewoon pijn deed aan je oren, zelfs nog verwijderd na de eerste lading cd's. Maar goed, daartegenover staan een aantal rotsvaste klassiekers met One Mic als voornaamste voltreffer. Ook Ether, You're the Man, Stillmatic (Intro) en 2nd Childhood zijn geweldige nummers.

Als met al een dope album van Nas en een opstapje naar zijn beste album sinds Illmatic; God's Son

3,5 sterren.

avatar van FunkyMonk
Ahh, Smokin' is toch een goeed nummer

Pardon but I gotta question of life now
Look at the nigga next to you right now
Is he real, fake or scared
Do it like this niggas right hands in the air
Ball it to a fist and put it over your heart
Now let's say it all together let the ceremony start
I shall - stay real stay true stay holdin figures
Never put a bitch over my niggas
I shall never, cooperate with the law
Never snake me I always hold you down in war
If they take one of mine, I take one of theirs
I never break the oath to the death I swear

I swear...

Alsje dat live meemaakt is het gwn de shiiiit

avatar van 'State Of Mind'
rewind is echt vet inelkaar gestoken

P-DawG
Ik heb een versie met nog 3 extra nummers maar die staan in het Tjechisch ofzo (denk ik). Dit zijn volgens mij geen officiele tracks, maar zeker niet slecht. Goede beats en Nas in vorm. 1 van de nummers heet in ieder geval Poisson die kende ik volgens mij al van een ander album, of als losse track.

avatar van Raul
Poison is hetzelfde nummer als What Goes Around, nummer 13 op deze cd. Volgens mij staat ook Everybody's Crazy als bonustrack op deze cd (die later gereleased werd op The Lost Tapes), maar ik kan het nu niet nakijken want ik zit op m'n werk...

FunkyMonk, daar heb je gelijk in, live is Smokin' zeker wel vet, op cd vind ik het ook wel een aardig nummer bij nader inzien, maar het neigt naat middelmatigheid.

P-DawG
FunkyMonk schreef:
Ahh, Smokin' is toch een goeed nummer

Pardon but I gotta question of life now
Look at the nigga next to you right now
Is he real, fake or scared
Do it like this niggas right hands in the air
Ball it to a fist and put it over your heart
Now let's say it all together let the ceremony start
I shall - stay real stay true stay holdin figures
Never put a bitch over my niggas
I shall never, cooperate with the law
Never snake me I always hold you down in war
If they take one of mine, I take one of theirs
I never break the oath to the death I swear

I swear...

Alsje dat live meemaakt is het gwn de shiiiit
Word up ! Ik heb Nas vorig jaar live gezien in de Melkweg en toen heeft hij ook Smokin gedaan. Het was zeker de shitttt

melkweg was echt te vet!

Kan me alleen niet meer heugen dat ie Smokin' heeft gedaan daar

wel You're da man

M'n favoriete nummers

1 What goes around (poison)
2 Rule
3 One mic
4 My Country
5 Ether

Tot nudan m'n favoriete album van NaS, op illmatic natuurlijk na.

Goed album. Een paar mindere nummers. Ether vind ik bijvoorbeeld niet alles..Ik hou sowieso niet echt van disstracks. Ik luister liever naar een nr dat ergens over gaat. Destroy en Rebuild vind ik echt niks. Rule vind ik helemaal niet slecht, maar wel niet echt bij het album passen. My country skip ik ook altijd (erg commercieel nummer) en dat geldt ook voor Got ur Self a...
Uitschieters zijn wat mij betreft de intro, smokin' vind ik ook erg lekker, Rewind, One mic , 2nd Childhood en What goes around.
In de middenmoot vallen dan You're da man(die claps vind ik echt afbreuk doen), The Flyest en Rule zou ik hier toch ook wel bij kunnen zetten.

Social_Mask
Got Ur Self A... vind ik juist 1 van de beste nummers hier.

|Joël|
Ether, You're Da Man en One Mic vind ik de beste. Ik heb ook niet gek veel met Got Ur Self A... maar skippen doe ik eigenlijk geen nummer van dit album. Het luistert naar mijn mening allemaal wel lekker weg.

Social_Mask schreef:
Got Ur Self A... vind ik juist 1 van de beste nummers hier.

Ik vind het nummer veel te westcoastachtig..meer iets voor dr dre ofzo imo. Daarnaast vind ik het begin...("i got mine, i hope ya...you want beef i hope ya..." etc.) zo niet-nas quasi gangsterachtig gerapt..bah..Dan haak ik eigenlijk al af. Maar de productie is niet slecht, dus ik kan wel begrijpen dat mensen het een leuke tack vinden.

Mezelf
Gek genoeg is dit album heel goed ontvangen. Voor mij één van zijn mindere albums, want de meeste nummers zijn zwaar oppervlakkig en toch wel een beetje Nas onwaardig...

Mezelf schreef:

Ieder z'n mening.
Poison/What goes around is echt gewoon "classic" voor mij.

Weer eens een andere hoes.

Dit album is goed ontvangen omdat de meeste Nas hadden afgeschreven na het album NaStradamus.

Stillmatic hoort nu bij mn top 3 Nas albums

Smoking, Your Da Man, What Goes Around, Rewind, Ether, Destroy & Rebuild.. allemaal classics.

They thought I'll make another "Illmatic"
But it's always forward I'm moving
Never backwards stupid here's another classic!

BX-ELa schreef:
Op YouTube zijn er een aantal door fans gemaakte clips te vinden van Rewind, erg grappig gedaan..!

Ik vind die van "What goes on" juist goed, misschien vind je het wel goed. Daar word bij elke zin een passende plaatje gegeven. Ik ben toen het nummer nog meer gaan waarderen en behoord nu zelfs tot m'n favoriete Nas nummers.

avatar van P Jay
Nas is inderdaad tekstueel altijd wel goed, en hier ook. Maar de producties en de sfeer weten mij hier niet altijd te overtuigen. Enkele sterke momenten zoals You're da Man, 2nd Childhood, Destroy & Rebuild, What Goes Around, Ether, Got Yourself A... Maar toch blijft deze "renaissance" van Nas steken op 3*

avatar van VforVictor
Luister em nu voor de eerste x en vind em best lekker klinken. een aantal nummers kende ik natuurlijk al: Got Urself A.., One MIc & Ether, ook gelijk de drie bangers van het album, voorderest klinkt het allemaal smooth en laidback wat me best bevalt. Oordeel volgt.. Maar wat een FOUTE hoes!

avatar van VforVictor
A3_operation_P schreef:
Canibus heeft echt wel 2 goede albums achter elkaar gemaakt, deze albums: Canibus - Mic Club: The Curriculum (2002) en
Canibus - Rip the Jacker (2003) zijn echt wel goede albums achter elkaar, en zijn inteligente rap stijl is echt indrukwekkend.
Ik zou wel eens willen in diss freestyle nas vs canibus wie het zal winnen, iedereen zou zeggen NAS, maar onderschat canibus ook maar niet. Hij is ook soldaat in Irak op geweest of hij zit er nog dat weet ik niet echt.

ja daarom kan Canibus ook vet freestylen :/

avatar van Stapler
Tuurlijk.. soldaten freestylen het hardst dat weet iedereen toch?