Golden Earring - Cut (1982)

Label: Red Bullet

1. The Devil Made Me Do It (3:25)
  2. Future (5:25)
  3. Baby Dynamite (5:15)
  4. Last of the Mohicans (4:09)
  5. Lost and Found (4:00)
  6. Twilight Zone (7:58)
  7. Chargin' Up My Batteries (4:17)
  8. Secrets (4:04)
  9. Twilight Zone [7-Inch Single Version] * (4:47)
  10. King Dark * (3:32)
  11. The Devil Made Me Do It [7-Inch Single Version] * (3:16)
  12. Shadow Avenue * (3:51)
  13. The Devil Made Me Do It [7-Inch US Single Censored Version] * (3:33)
  14. Future [Early Version 11-81] * (4:46)
  15. Twilight Zone [Early Version 11-81] * (5:46)
  16. Don't Be Silly [Monitor Mix 1-82] * (3:23)
  17. Lost and Found [Instrumental Early Mix 2-82] * (4:35)
  18. Future [Alternate Lyrics Version 2-82] * (4:06)
  19. Twilight Zone [Early Mix 2-82] * (8:09)
  20. Chargin' Up My Batteries [Early Mix 2-82] * (4:47)
  21. King Dark [Early Mix 2-82] * (3:21)
  22. Last of the Mohicans [Early Version 2-82] * (4:32)
  23. Jazz - Shadow Avenue (Basic Track 3-82) * (4:05)
  24. Secrets [Early Mix 5-82] * (4:02)
  25. The Devil Made Me Do It [Early Mix 6-82] * (3:28)
  26. Baby Dynamite [Early Mix 6-82] * (6:04)
  27. Twilight Zone [Instrumental Early Mix 2-82] * (8:05)
avatar van haythijs
Heer hendrik, je gaat naar de Zeelandhal, dus een elektrische show? Veel plezier, komt vast wel goed. Ondanks dat ik de heren niet in topvorm zag ( 2 vd 4 waren gewoon iets teveel automatische piloot) was het gewoon een prima avondje rocken! Het basisniveau van de band is nog altijd wel garantie voor een fijn optreden. Overigens ook een prima voorprogramma, the 3rd man. Naast Anouk heeft de band toch vaak pareltjes in het voorprogramma gehad, Billy the kid of The New Shinning bv.

Vielip, er is niet veel veranderd in de setlist, maar wel 1 hele grote verrassing: In mij house. Niet gelijk een nummer dat ik bovenaan een verzoeklijst zou zetten, maar niettemin zeer verrassend. Het nummer is al een aantal keer op de akoestsche set gespeeld en nu dus ook overgeheveld.
De set wordt tegenwoordig weer geopend met Vince Taylor en daarna dus in my House ( beide songs met Rinus op piano) maar voor de rest de geijkte greatest hits set met toch nog 3 nummers van Tits & Ass( Identical Time Bomb en Cadillac).
De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat de uplugged shows meer enthousiasme bij de heren teweeg lijkt te brengen. Hier wordt oa het mooie Murdock 9-6182 gespeeld en bv ook met machtige Mad love's comming. Ikzelf heb een voorkeur voor de elektrische variant, maar het heilige vuur lijkt vaker in de theaters te branden dan in de hallen.

avatar van vielip
Donders Murdock 9-6182!?!?!? Wat een geweldig nummer is dat. Die zou ik weleens live mee willen maken. Maar eens kijken of ze in de buurt in een theater komen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik een voorkeur voor elektrisch heb maar dat ze de apartere nummers toch meestal in het theater doen.
Het nummer In my house zegt me zo 1,2,3 even niks maar ik vind het mooi dat ze altijd wel 1 of 2 van dat soort nummers in de set gooien.

avatar van Droombolus
Nederbiet vriend vielip......... In My House / Smokin' Cigarettes was de Earrings poging tot een dubbele "A" kant in '67 .........

avatar van vielip
Aha, kijk zo leer je weer iets bij
Smoking cigarettes ken ik dan weer wel middels de Live in Ahoy dvd/cd. Mooi nummer!

avatar van haythijs
Droombolus kent zijn klassiekers idd. In my house is uit het tijdperk that day, 1967. Nog uit de tijd zonder Barry en Cesar. Evenals Smoking cigarettes dus , was ook een leuke verrassing in de set destijds.

Murdock is idd weer op de akoestische set gezet, Het eerste nummer na de pauze, George opent het bal in zijn eentje en wordt daarbij ondersteund door Rinus op mondharmonica. Erg gaaf idd, ook een nummer als Yellow & blue is op deze manier wel eens gebracht, of where will i Be zoals te horen op naked 2.
Ook ik heb een voorkeur voor de elektrische variant hoor. Maar unplugged wordt bv ook Vanilla Queen gespeeld, Mad Love, en Just a little bit of piece gebracht. Klassiekers uit hun oevre die ik eigenlijk elke show wel zou willen horen dus ook elektrisch. Maar dat geldt ook voor bv save your skin en zo zijn er wel meer. Aangezien driekwart toch bestaat uit de geijkte greatest hits, is een verrassing als In my house al mooi meegenomen. Aan de andere kant is die variatie tussen eletrisch en akoestisch ook wel weer fijn om het scherp te houden
Qua setlist zijn ze eigenlijk wel redelijk conservatief, hoewel met name de laatste 10 jaar toch veelvuldig nummers zijn opgedoken die ik ook niet had verwacht.

avatar van Heer Hendrik
Nou Haythijs geef gelijk de hele setlist maar door, dan weet ik wat ik zaterdag 5 april kan verwachten

avatar van frolunda
Geen onaangenaam album maar naast de uitstekende singles staat er toch ook veel middelmatig materiaal op.

avatar van ricardo
Deze plaat vind ik buiten hun topsongs: the devil en twillight zone maar middelmaat troef. Ik vind dat deze teveel credits heeft gekregen voor een comeback album.

Heb hun latere albums bloody bucaneers en tits n ass ook, maar die vind ik stukken beter dan dit album.

avatar van haythijs
De comeback kwam natuurlijk vooral door die ene hit, twilight zone zoog dit album in zijn schaduw mee. Had dat nummer er niet opgestaan en was er geen megahit dus geweest, dan was dit album een stuk minder succesvoller geweest geweest. En wellicht was de band dan gestopt zoals eigenlijkde bedoeling was. Overigens vergeet je Future als topsong ��

Wat betreft status als comeback album, dat is het natuurlijk wel. Vele malen succesvoller dan de voorgangers vanaf bv live 77, amerika was weer wakker, twilight zone werd er zelfs een grotere hit dan Radar Love en de heren besloten nog ' even 'door te gaan. De zalen zaten ineens weer bomvol, zelfs dat was in de periode 80/81 minder.
Het album was immers bedoeld als laatste, vandaar de titel ��. Vergadering bij Haayen, we nemen nog 1 plaat op, ieder draagt wat bij ( George had al nummers voor solo albums geschreven waaronder Twilight zone) en ook Barry en Rinus brachten eign materiaal in.

Het geheel is overigens wel wat mager, dat ben ik wel met je eens. Wel mijn eerste kennismaking met de band destijds in de zomer van 1982.

haythijs schreef:
De zalen zaten ineens weer bomvol, zelfs dat was in de periode 80/81 minder.

Ik zag ze in een driekwart lege Agora in Lelystad toen ze, na Twilight Zone, net terug waren uit de States. Ze bliezen het dak eraf, dus over hun prestaties geen klachten

avatar van ricardo
Ik vind de opvolger van deze NEWS een stuk energieker en klinken van we hebben er weer zin in. Eigenlijk jammer dat twilight zone niet op die plaat staat, want dat zou een mooie comeback plaat geweest zijn die daar eigenlijk meer recht op zou hebben dan deze vind ik. Buiten die ene hit klinken ze hier nog behoorlijk uitgeblust en zo van pff we moeten maar weer. Ik zal futere nog eens beter beluisteren. Vind trouwens nog 2 nummers naast hun 2 bekende singles nog wel aardig, de rest is idd wat mager, en eigenlijk te.

avatar van haythijs
De opvolger komt ook na de doorstart Ricardo, dus op zich wel logisch. Immers ten tijde van de opnames en produktie van Cut was er natuurlijk deels ook sprake van een gelatenheid. Zoals gemeld, de band wou al stoppen en Freddie Haayen, de toenmalige manager wist hun te ovetuigen om dan nog maar 1 plaat te maken, hij zou voor het geld en platencontract zorgen. Er was dus niet echt sprake van een groepje vol elan bravoure etc. Door de euforie van het succes van album , single en USA tour kwam er uiteraard een totaal andere drive en elan. Dus ja, dan is er dus na Cut meer een drive van ' we hebben er zin in'.

Een comeback plaat werd het dus pas achteraf, volgens mij plaats je het niet in juiste historisch perspectief. Deatijds werd het dus niet als comeback aangekondigd of opgenomen, die status kreeg het pas toen de band besloot door te gaan en dus ook News kwam. Oftewel de status is het album pas opgelegd na het succes en omdat de band nadien besloot door te gaan. Het is dus nimmer opgenomen en uitgebracht met de intentie comeback, dat hebben " wij" er achteraf van gemaakt ��

Droombolus schreef:

Das hun voordeel, on stage leveren ze altijd wel. Zelfs het rockpalast optreden in koln , opgenomen in juni 1982 in een meer lege dan volle zaal voor de release van Twilight zone en Cut, laat nog immer een inspirerend optreden zien.

Was dat het try out concert na de tour, april 83? Try out voor het optreden in ahoy 2 dagen later wat wel uitverkocht was

avatar van ricardo
Moest hem nog even terughoren, maar idd future is nog een mooi nummer net als het laatste nummer secrets nog wel ok is, de rest doet mij eigenlijk maar weinig, en vind ik maar weinig geinspireerd klinken.

Future spelen ze trouwens ook op het live album something heavy going down en klinkt daarop super.

avatar van lennon
In september speelden ze Future in Utrecht ook nog. Live echt heerlijk nummer!

avatar van haythijs
Future is idd een nummer wat regelmatig terugkeert, en terecht. Soms afgewisseld met Mission Impossible. Heerlijk baswerk ook van Rinus in Future en tegenwoordig speelt George het weer op de klassieke gibson maurdor. Wel spelen ze het een stikje sneller

avatar van Heer Hendrik
Het moest het laatste album worden, maar laat ik het nu net 1 van de betere vinden.Ik vind dit album juist wel geïnspireerd klinken. Doordat nummers werden gepakt waar maar 1 bandlid als schrijver voor verantwoordelijk was krijg je een goed gevarieerd album. baby Dynamite, Secrets en Lost and Found zijn prima songs. Misschien dat Last of the mohicans een beetje uit de toon valt. Dit album klinkt qua productie ook lekkerder dan de opvolger NEWS, die toch echt last heeft van de jaren 80productie en nu op verschillende momenten enorm gedateerd klinkt. Te electronisch op nummers als Fist in Glove, News en ja ook helaas op When the lady smiles.

En dan is er nog iets waardoor ik niet mee ga in het verhaal"geen zin meer"of "ongeinspireerd" of "uitgeblust"'
De clip van Twilight Zone is er eentje om door een ringetje te halen en zeker voor die tijd. Waarom zoveel moeite doen om zo'n promovideo neer te zetten , met de achterliggende gedachte. we stoppen er hierna toch mee. Het is gewoon een mini-speelfilm.
Ook de naam van dit album was met opzet gekozen en dat heeft weer met de Haagse humor te maken. Hoe in hemelsnaam moet een nederlander de titel uitspreken, zonder dat de medenederlander aan het vrouwelijk geslachtsorgaan moest denken. Alles bij elkaar is er best goed over nagedacht om Golden Earring destijds weer goed te positioneren.
- Verschillende schrijvers voor de songs
- Een verwarrende titel om uit te spreken
- een superclip maken bij het beste nummer van het album
Dus misschien wilden ze hierna wel helemaal niet stoppen

avatar van haythijs
Helaas Jeroen, dat wilden ze toch echt wel. Lees haagsche bluf, rock die niet roest er beiden maar eens op na. Interviews met de heren zelf in fanclubbladen, docu dont stop te show etc, zelfde verhalen ook vd 4 zelf.
De clip kwam er alleen omdat Van Kooten en Haayen de geldbuidel hebben getrokken. Zij hadden net 21 records opgezet, earring zat inmiddels zonder contract (2nd live was mede gemaakt om er makkelijk vanaf te komen, er was geen inspiratie meer voor nog een studioalbum en ze moesten nog 1 voor polydor maken) en deze 2 heren hebben eigenlijk persoonlijk de 4 heren overtuigd om het nog 1 keer te proberen. Zij hebben dus de basis gelegd en een soort van hypotheek verschaft, vervolgens Schelkens aangetrokken. Kooijmans was echt al bezig met andere plannen buiten de Earring om, twilight zone had hij voor een solo plaat geschreven. Het idee dat iedereen zelf een nummer schreef lag daar ook ten grondslag aan, dan konden ze gelijktijdig met zowel de band als hun eigen straatje door. in de docu dont stop the show moet kooijmans er achteraf zelfs om lachen, hoe kwamen ze erop.
Dick maas was bevriend met Zuiderwijk en werd benaderd voor een clip, ook dat kwam meer uit de koker van Haayen, hij voorzag namelijk in twilight zone een hit, mits goed begeleid en gepromoot. Haayen was ook wel een grote meneer in de Vs inmiddels met de juiste ingangen en voorzag dat Mtv wel eens belangrijk kon zijn. Was dat mislukt of TZ dus niet door kooijmans aangeleverd, dan was de band al ruim 30 jaar historie grweest.

Dus ja, er is idd goed ovr nagedacht, maar niet met het idee we maken een doorstart. Meer het idee, dit wordt een last blast ��

avatar van Heer Hendrik
He Haythijs. Zoals je al aan het emotie-icoontje kan zien , moet je het laatste deel van mijn berichtje niet al te serieus nemen. Al is het wel leuk om het hele aspect vanuit een ander perspectief te zien. Het is natuurlijk wel een gelaagd verhaal en dat maakt het wat mij betreft heel interessant. Iets wat een finaleklapstuk moet worden met als idee: daarna stopt het, geeft zo'n wending aan het geheel dat ze wel door moesten gaan.
Ik heb het boek Haagsche Bluf ook gelezen. Dat moet je wel he als echte earring-fan

Waar ik wel serieus over ben is het album zelf. Ik zal altijd wel een voorvechter blijven van dit mooie schijfje. De meeste mensen zijn er in mijn ogen te kritisch over. Gelukkig dat meningen verschillen , toch?

haythijs schreef:

Geen idee, weet alleen nog dat ze nèt terug waren.

gibson maurdor

Marauder heet dat model En klassiek ? Wereldberoemd van de hoes van de 1e Shirts LP ? Bij de kombinatie klassiek en Kooijmans denk ik ook eerder aan B.C.Rich

En nog even OT: Baby Dynamite blijf ik ook een prima nummer vinden ........

avatar van nlkink
Ik heb de Earring in 1983 voor het eerst gezien en dat was inderdaad nadat ze net terug waren uit Amerika. Het verhaal ging zelfs dat de lichtshow die ze toen bij zich hadden geleend was van Whitesnake. Het zag er in elk geval indrukwekkend uit. Toevallig ook nog de eerste keer dat ik met een meisje naar een concert ging. Voordat ik haar mee mocht nemen moest ik op audiëntie bij haar ouders.
De volgende dag fietste ik al vroeg door het centrum van Assen en zag ik George Kooijmans moederziel alleen op een leeg terras voor het hotel zitten. Even de hand geschud, verteld dat ik erg van het concert had genoten en wat gegevens over gitaren en versterkers uitgewisseld. Mooie tijd. Vraag me af hoe het met dat meisje van toen ging.....

avatar van haythijs
Was zij je Vannila Queen? ?

@ droombolus, het eerste concert wat GE gaf na de Usa tour was idd in Lelystad. Of eigenlijk zou dat Ahoy worden, een Back Home concert maar daags ( of 2 dagen) daarvoor gaf GE een try out in die hal in Lelystad, ter voorbereiding dus op Ahoy. April 83 als ik het goed heb.

Marauder dus, hoe kon ik het mishebben ?. Ik doelde erop dat hij deze weer is gaan bespelen voor Future, nadat hij het ding jarenlang links liet liggen voor een telecaster. En idd, bij Kooy hoort vooral zijn Bc Rich, maar dat ding staat al een aantal jaar in de kelder. Volgrns mij werd hem deze te zwaar ?

avatar van nlkink
Zij was inderdaad meer een Vanilla Queen dan een Long Blond Animal. Het was een mooie brunette. Woont tegenwoordig in Winsum, vertrouwde mijn moeder me een paar jaren geleden ongevraagd toe.
Maar ik heb het geluk dat ik tegenwoordig met mijn vrouw naar de Earring kan. De kaarten liggen al weer klaar voor maart.

avatar van haythijs
Je vrouw heeft smaak ?. Wordt het unplugged of ga je elektrisch?

avatar van Heer Hendrik
en vergeet december 2015 Ziggodome niet he!!!!!

Heer Hendrik schreef:
en vergeet december 2015 Ziggodome niet he!!!!!

Ik zat afgelopen zaterdag voor de computer ( TICKETMASTER). Alleen nog staanplaatsen (69 euro) of VIP plaatsen 149 euro. Sorry, maar dan zie de Earring nog wel een keertje in de VELO kantine in Wateringen waar ze elke jaar spelen. Dan zou ik voor een kaartje in Ziggo Dome nog meer uitgeven dan voor Pearl Jam of the Who die ik daar allebei ( beide top conserten!!!!) heb gezien.
Nee ik ben opgegroeid met de EarringS, mijn eerste single was Please Go, heb ze een paar keer live gezien o.a. met Anouk in het voorprogramma, maar nu pas ik........jammer, maar ik kom ze nog wel een keertje tegen ( en naar unplugged ga ik sowieso niet, want dan klinken veel nummers hetzelfde, is althans mijn beleving)

avatar van nlkink
Deze keer Unplugged. Maar we pakken ook regelmatig een electrische gig.

avatar van lennon
Neal Peart schreef:

Voor 35 euro heb je een top show in Tivoli Utrecht op 09-10-2015.

avatar van haythijs
Naar het schijnt wordt het optreden in Ziggo dome wel wat grootser dan dan normaal. Geruchten gaan over wat nieuwe nummers ( left over van bv T&A, my lips are sealed) dan wel bkantjes die nooit gespeeld zijn. Ook is er een verhaal over een soort last blast 2, danwel 2 optredens waarvan 1 unplugged en een elektrisch. Dit gebeurde ook tijdens het strandoptreden in scheveningen 93. Gastoptredens van Waylon, wellicht Stips en Borgers.
Op een fanforum word ook gesproken over bv oudleden als Frans Krassenburg en Sieb warner, maar of dit gebeurt? Het meest aangevraagde vezoekje is Eelco Gelling, maar gezien zijn persoonlijke omstandigheid zie ik ook dat niet snel gebeuren.

Spektakel zal het zeker worden, maar zoals Neal al aangeeft, ik zie het ook liever rocken met zijn vieren in een dampende sporthal.

lennon schreef:

Voor 35 euro heb je een top show in Tivoli Utrecht op 09-10-2015.

Bedankt voor de tip!!