50 Cent - Get Rich or Die Tryin' (2003)

Label: Aftermath (II)

1. Intro (0:06)
  2. What Up Gangsta (2:59)
  3. Patiently Waiting (4:48)

met Eminem

4. Many Men (Wish Death) (4:16)
  5. In da Club (3:13)
  6. High All the Time (4:29)
  7. Heat (4:14)
  8. If I Can't (3:16)
  9. Blood Hound (4:00)

met Young Buck

10. Back Down (4:03)
  11. P.I.M.P. (4:09)
  12. Like My Style (3:13)

met Tony Yayo

13. Poor Lil' Rich (3:19)
  14. 21 Questions (3:44)

met Nate Dogg

15. Don't Push Me (4:08)

met Lloyd Banks en Eminem

16. Gotta Make It to Heaven (4:00)
  17. Wanksta * (3:39)
  18. U Not Like Me * (4:15)
  19. Life's on the Line * (3:38)
  20. P.I.M.P. [Remix] * (4:49)

met Snoop Dogg, Lloyd Banks en Young Buck

avatar van Arrie
Dat verkoopcijfers niks zeggen over kwaliteit. Je weet dat Crazy Frog een nummer 1-hit had? En Schnappi. En zo zijn er talloze voorbeelden. Ook bijvoorbeeld Jan Smit, Frans Bauer, Nick & Simon, verkopen geweldig. Vind je dat allemaal goed?

De massa heeft misschien niet per se een slechte smaak, maar de massa heeft niet genoeg interesse in muziek om verder te kijken dan hun neus lang is, en daarom luisteren ze allemaal naar de muziek die hun wordt opgedrongen (die bijvoorbeeld wordt geplugd op de radio).

MAS
Ik vond dit vroeger een vette album cover maar nu ik eens goed kijk vind ik het eigenlijk een beetje gay.

avatar van Dirruk
Arrie schreef:

Ik snap wat je bedoelt. Maar ik vind dat je geen voorbeeld kan nemen aan een nummer wat waarschijnlijk wel een aantal keer gedownload is. Dat over Jan Smit en al die andere artiesten klopt niet, aangezien dit een hip-hop album is waar (volgensmij) slechts hip-hop liefhebbers op stemmen. Als je op wikipedia kijkt zie je dat dit album goed scoort qua stemmen in bijvoorbeeld XXL of Rolling Stone. Vandaar dat ik deze score (of hoe je het wilt noemen) niet helemaal begrijp. Verder accepteer ik wel dat er mensen zijn die het een slecht album vinden, maar ik mag het raar vinden.

avatar van Arrie
Ik denk dat hier juist heel veel niet-hiphop liefhebbers op hebben gestemd. En ik denk ook dat dat voor een groot deel de lage score veroorzaakt. En waarom? Rap wordt door heel veel mensen niet gewaardeerd. En wat is zo ongeveer de populairste rapper? Juist, 50 Cent. Dan krijg je dus nogal wat haatstemmen. Zelf ken ik dit album overigens niet hoor, ik ken alleen In Da Club, wat ik nog wel een aardig nummertje vind.

avatar van Shelter
populairste rappers zijn Dr dre, snoop, tupac enz enz
die haatstemmen zijn er daar vrijwel niet... neem gewoon een keer aan dat iemand het gewoon echt kut vind.
Mijn stem is ook geen haatstem, ik vind zijn flow kut, zijn teksten triest, zijn woordspelingen zijn minimaal, er zit geen enkel interessant rijmschema in... moet ik hem dan 2 sterren geven omdat de man zoveel verkoopt? Zo kunnen we Souljaboy ook heel hoog zetten en ik weet niet hoeveel kutrappers nog meer.

avatar van Dirruk
Shelter schreef:

Mijn stem is ook geen haatstem, ik vind zijn flow kut, zijn teksten triest, zijn woordspelingen zijn minimaal, er zit geen enkel interessant rijmschema in... moet ik hem dan 2 sterren geven omdat de man zoveel verkoopt? .

Oke dat kan. Maar ik denk niet dat souljaboy zo verschrikkelijk goed verkoopt.:p

MAS
Even opgezocht. Zijn eerste album stond op 4 in de US billboard top 200. Maar dit heeft eigenlijk helemaal niks meer het album te maken.

Ontopic: In Da Club is voor mij toch wel een kleine klassieker.

Shelter schreef:
populairste rappers zijn Dr dre, snoop, tupac enz enz

Onzin natuurlijk, ik heb het over nu, niet over de jaren 90. Deze site bestaat nog maar sinds 2004. Tuurlijk, 2Pac is ongelofelijk populair bij de hip-hopliefhebbers, maar als je zou tellen hoeveel 50 Cent voorbijgekomen is op bijvoorbeeld TMF, MTV, Radio 538, enzo, in de afgelopen, pak 'm beet, 5 jaar, dan durf ik te wedden dat dat een stuk meer is dan Dre, Snoop en Pac.

MAS
Dat is logisch TMF draait vooral nieuwe nummers en Pac en Dre maken niet meer zoveel nieuwe nummers. Snoop wel maar die wordt volgens mij nog wel gedraaid. Teminste wel in de tijd dat ik nog wel eens TMF keek.

avatar van Shelter
@Arrie; ik weet niet of het je wel is opgevallen dat zowel oude generatie als nieuwe generatie hiphop liefhebbers (niet de underground gasten dan) veelal met shirts lopen van Tupac, Biggie, Dre en Snoop. ok 50 cents is ook mateloos populair, maar die anderen hebben echt niet alleen hun populariteit in de jaren 90.
En toch hebben die toch hele redelijke gemiddelde scores.
Ongetwijfeld zijn er haatstemmen van mensen die bijvoorbeeld dit album nooit gedraaid hebben maar de rapper gewoon shit vinden, dat weet ik wel zeker. Maar ik denk dat er toch flink wat mensen zijn die het gehoord hebben en opnieuw bevestigd kregen dat 50 cents toch echt niet boven modale kwaliteiten heeft. Het is echt een marketing product, vraag me af of hij zoveel populariteit had gekregen als hij niet 9 (of hoeveel was het) kogels in zijn donder had overleefd.

@Mas Voorbeeld met Souljaboy had wel degelijk met de beoordeling over dit album te maken, want het was een andervoorbeeld van een weinig inspirerende rapper die veel verkoopt en daardoor niet per se een geweldige artiest mee is.

Daar heb je gelijk in.

avatar van CarealotCarrot
Geen leuk album, wat ik wel had verwacht. Teksten gaan nergens over en de flow van 50 stelt niks voor. Toch kan ik me wel vermaken met nummers als "In Da Club" en "P.I.M.P.". Maar dat komt waarschijnlijk doordat ikzelf een Pimp ben.

avatar van Psycholamp
0,5
Sprak hij met droge ogen...

avatar van KILLERBEE99
Heel mooi album, dit waren nog eens goede tijden voor 50 Cent, Na dit album is het echt minder geworden...

Kan mezelf wel vermaken op zowat elk nummer.

5* omdat het gemiddelde te laag is --> anders 3.5

Zo werkt het hier niet, stem + reacties verwijderd.

edit: + een bericht over de top 250

toris
het valt me op dat mensen op deze site bij andere albums van 50 cent en in topics verwijzen naar GRODT als het enige goede 50 cent album terwijl dit album ook maar 2.70 heeft... dit album is inderdaad wel onderschat

MAS
De mensen die je hierna door verwijzen vinden het dan blijkbaar wel een goed album maar de meerderheid niet.

avatar van CarealotCarrot
toris schreef:

Power of the Dollar LP vind ik persoonlijk de beste plaat van 50.

avatar van soer1988
Leuk om een keer te luisteren maar ook echt niet vaker. Niets bijzonders, PIMP remix is wel oke!

avatar van Flipm0de
Misschien niet een van de beste hip hop platen. Maar heb hier echt veel van genoten.

50 zijn flow, stem en op de meeste tracks ook zijn lyrics zijn erg prettig om naar te luisteren. Tel daarbij de gruwelijke producties bij op en je hebt een heel erg sterk album.

2,71 is echt een belachelijk laag gemiddelde voor een plaat die echt wel goed is.

twijfel tussen de 4 en 4,5*. Kwaliteit is een 4 waard, maar omdat ik hem zo vaak heb geluisterd ga ik toch voor een 4,5*.

avatar van Raul
Verrassend lage score voor 50's 'debuut' album (voor de mainstream), blijkbaar is bij veel mensen het besef gekomen dat 50 Cent een hele matige rapper is. Desondanks vind ik juist dit plaatje nog wel te pruimen van hem. Het is veel te lang naar mijn zin maar er staan wel enkele nummers op die ik nog steeds sterk vind.
En de productie is hier natuurlijk prima in order!

3 stemmen voor Get Rich Or Die Trying, vind Many Men, What Up Gangsta en If I Can't nog steeds lekker klinken. En die beat van In Da Club is natuurlijk nog steeds briljant.

avatar van matn
MAS schreef:

Wat is er nu gay aan dit album?
Dit is gewoon een top album van wanneer 50 juist doorbrak

avatar van Psycholamp
0,5
Raul schreef:
En die beat van In Da Club is natuurlijk nog steeds briljant.

Daar ben ik het juist niet mee eens. Mega-saaie beat.

Luister eens naar:

Swollen Members - Lady Venom
Consolidated feat. Paris - Guerillas in the Mist
Public enemy - Welcome to the Terrordome
Schoolly D - Psk what does it Mean

Dat zijn briljante beats. Smaken verschillen, maar toch zou je, als hiphopliefhebber, tenminste een paar van deze beats (op z'n minst) vet moeten vinden.

toris
Ik vind in da club ook vet, en ik die nummers van jou ken ik allemaal ( en die vind ik ook goed hoor )...

MAS
Het valt me nu pas op dat er belachelijk veel clips zijn van dit album.

avatar van sanchez
damn wat vind ik High all the Time een relaxte track!

Hunter
MAS schreef:

Niks mis met gay, en als een man met ontbloot bovenlijf al gay is..
Ik vond dit album vroeger geweldig, gewoon chille gangsterrap. 2.5 voor de jeugdsentiment.

MAS
Het gaat me meer om de houding die hij aanneemt en de kleren die hij erbij aanheeft.

avatar van BZN
BZN
life's one the line en many men zijn 2 fucking dikke tracks,
verder een waardeloos kut album voor mij.. maar k ga hier niet voor stemmen of zo..
en het is een jeugdsentiment, iets positiefs