John Coltrane - A Love Supreme (1965)

Jazz
Label: Impulse!

1. Part I: Acknowledgement (7:44)
  2. Part II: Resolution (7:21)
  3. Part III: Pursuance (10:44)
  4. Part IV: Psalm (7:03)
  5. Introduction by Andre Francis [Live at the Antibes Jazz Festival, July 1965] * (1:16)
  6. Part I: Acknowledegment [Live at the Antibes Jazz Festival, July 1965] * (6:12)
  7. Part II: Resolution [Live at the Antibes Jazz Festival, July 1965] * (11:38)
  8. Part III: Pursuance [Live at the Antibes Jazz Festival, July 1965] * (21:32)
  9. Part IV: Psalm [Live at the Antibes Jazz Festival, July 1965] * (8:50)
  10. Part II: Resolution [Alternate Studio Take, December 1964] * (7:26)
  11. Part II: Resolution (Breakdown, December 1964) * (2:15)
  12. Part I: Acknowledgment [Alternate Studio Take (Sextet), December 1964] * (9:11)
  13. Part I: Acknowledgment [Alternate Studio Take (Sextet), December 1964] * (9:22)
avatar van Paalhaas
Correctie ingestuurd, op de deluxe edition staan Part 3 en 4 inderdaad ook als aparte tracks.

avatar van MJ_DA_MAN
Dan zal ik die versie ook wel hebben gezien dat bij mij ook is.

Paalhaas schreef:
Niet dat ik moeilijk wil doen maar die correctie zou niet mogen geaccepteerd worden vrees ik, normaal alleen volgens de originele release, ze zouden gewoon eventjes de moeite moeten doen als ze willen om 2 redenen vind ik:
1. Omdat dit album een speciaal geval is op dat vlak
2. Meerdere mensen die het echt willen.

eazyfan
Ik heb 2 favorieten gekozen, Paalhaas erg bedankt, eigenlijk klopt de tracklist nu gewoon niet maar we laten het zo

Resolution blijft hier de grote favoriet, na 20sec vliegt Coltrane er geniaal in met een stukje van anderhalve minuut dat gewoon prachtig is en gewoon zijn beste melodie tot nu toe vind ik, gewoon geniaal! Dan volgen 2min van erg mooi piano/druk-werk dat gewoon erg fijn is om te luisteren, na 4min begint Coltrane weer, gewoon wat vrij spelen maar dat gevoel dat hij erin brengt is gewoon zo briljant dat ik maar blijf genieten, halverwege 6de minuut herhaalt hij z'n beginmelodie met wat variatiestukken. Een track die gewoon van begin tot einde perfect maar dan ook echt perfect klopt, m'n favoriete Jazz-track tot nu toe.

Acknowledgement is hier 2de favo, Coltrane begin meteen top, daarna volgt een soort spel zoals je het hoort op Interstellar Space maar relatief rustiger, op einde nog gezang van heer Coltrane Klinkt wel grappig.

Pt 3 en 4 zijn hier geen directe favo's, wel erg vette tracks vind ik, Pt3 net niet omdat ik daar toch wat teveel bas naar einde toe hoor wat beetje verveelt maar nog altijd toptrack gewoon, Pt4 is gewoon prachtig rustig en zo fijn om s'avonds te luisteren, 7min lang wordt je geweldig begeleid door Coltrane's fantastische sound.

Social_Mask
Yep, ik ook. Het eerste en het derde nummer. Dat zijn mijn grote favorieten.

Harald
A Jazz Supreme

eazyfan schreef:
eigenlijk klopt de tracklist nu gewoon niet

Heb jij de originele LP dan? En staan daar part III en IV ook gecombineerd dan? Je gaat hier uit van een cd-reissue voor de originele tracklist, moet je natuurlijk nooit doen.

Wie kan er duidelijkheid verschaffen over dit niet al te boeiende vraagstuk?

Social_Mask schreef:
Yep, ik ook. Het eerste en het derde nummer. Dat zijn mijn grote favorieten.

eazyfan had het juist over het eerste en het tweede nummer.

Social_Mask
Nee, met IK OOK bedoelde ik, dat ik ook mijn favorieten had gekozen

fredpit
pfff.....Ik vind wel dat er de laatste tijd veel zinloos gelul bij dit album staat.

Social_Mask
Ach jah, dan hebben we tenminste wat te doen hé.

moeilijk doen over je favoriete track op A Love Supreme....

Eens. Ik begin er niet aan, dit album is gewoon 1 nummer wat mij betreft.

moeilijk doen over je favoriete track op A Love Supreme....

Inderdaad een zielig, puberaal en naar zwitsal ruikend geouwehoer over tracks en minuutjes. Heren stop dit zinloos geweld!

avatar van Xel
Xel
Interessant album met briljante momenten. Ik duik er de laatste paar dagen met genoegen in. Het is even wat anders dan wat ik normaal draai, en ook verschilt het met het oudere Coltrane materiaal (Giant Steps, Olé, F. Things).
Het begint zich echter in me vast te bijten, en steeds vaker neem ik 'm mee de auto in als ik weer een paar uur moet gaan rijden.

Dit kan nog groeien. Dit zal nog groeien. En elke keer hoor je weer iets anders, gister viel het drumwerk me erg op en luisterde ik daar wat gerichter naar. Briljant klonk dat. Niet alleen een goede ondersteuning, maar ook echt medehoofdrolspeler.....

Kortom: het zal me nog niet gaan vervelen voorlopig.

avatar van MJ_DA_MAN
Hoewel jazz niet echt mijn genre is, vind ik het toch altijd wel fijn en ontspannend klinken. Ik krijg er geen kippenvel e.d. van, maar het ontspant gewoon. Perfect voor op de achtergrond. Ik geef hem een 3,5*.

eazyfan
Mijn definiteve #1, besluit staat voor nu vast, owja MJ bedankt dat je het geluistert heb, erg vriendelijk van je Ik appreciëer het ten volste. Deze Cd vandaag 3 keer geluistert na aankoop, kan niet anders dan m'n favo Cd zijn, gewoon geweldig, Coltrane blijft m'n favo artiest momenteel, ik ga proberen deze Cd heel de vakantie nog elke dag veel te luisteren, verdere revieuw volgt!

[Owja, ik neem dus m'n woorden van 33min te kort om #1 te worden zo terug, 33min van pure Jazz-genialiteit!]

MJ_DA_MAN schreef:

jazz werkt idd onspannend voor de geest omdat er niemand is die je dmv zang iets wil opdringen of laten weten...

Toen ik net met jazz begon vond ik dat een openbaring, nadeel is dat ik, nu ik meer en meer jazz luister ik veel zangers/essen maar zeikerige zeurpieten of vervelende aandachtvragers ga vinden.

..mijn mening he !!....

Nicci
veel jazzmuziek heeft wel degelijk een vocale partij . . . .

avatar van kaztor

..mijn mening he !!....

Haha, vind ik eigenlijk ook wel een beetje.

Door dit soort muziek ga je zangpartijen secundair vinden.

Deze plaat heb ik recentelijk leren kennen. De melodieën glijen als het ware je brein binnen om daar nooit meer weg te gaan.

4,5.

|Joël|
Mijn eerste Jazz cd. Luister deze pas sinds vandaag, klink goed en lekker rustig. Na 1 keer luisteren kreeg ik steeds weer zin om dit album nog een keer helemaal van begin tot eind op te zetten. Goed album dus, beoordeling volgt binnenkort.

Raekwon the chef
Ik heb dit album een tijd geleden ook eens opgelegt, ik moet toegeven dat ik er niet echt warm of koud van werd. Jammer dat ik er niet echt van kan genieten, want dit schijnt één van de beste jazz-platen te zijn,
Zoals bij de oude ATCQ-platen vond ik een klein jazz-stukje nog wel eens lekker, maar een hele cd ermee vol vind ik toch weer wat te veel van het goede. Ik vind het meer klinken als wat willekeurig gespeel dan echte structuren en melodieen.
Natuurlijk zegt één luisterbeurt niet zo heel veel, ik zal hem nog wel een aantal kansen geven, maar ik ben bang dat ik dit nooit echt geniaal zal gaan vinden

Nicci schreef:
veel jazzmuziek heeft wel degelijk een vocale partij . . . .

en heel veel jazzmuziek ook niet . . . .

Kom op nicci... Coltrane staat nu niet bekend om zijn zangkunsten. en nee, natuurlijk heb ik het in mijn reactie bij dit album niet over Jazzvocalisten.

Maar bedankt voor de wijze les...

avatar van J.M.
Ik zag deze gister in de winkel liggen en had al wat goede dingen over deze plaat gehoord. Dit is tevens mijn eerste Jazz plaat die ik beluister, en het is echt heel anders dan wat ik had verwacht. Bijvoorbeeld de eerste 3 nummers, daar lijkt het eerder op improvisatie dan dat hij daar een melodie probeert te maken. Maar nummer 4 vind ik echt geniaal, perfect nummer. Bij dat nummer heb ik echt het gevoel dat hij met zijn saxofoon zingt, prachtig gewoon. Ik had liever 4 van dat soort rustige melodieën op deze plaat gezien.
Maar kan iemand mij vertellen of je hieraan moet wennen zoals de eerste 3 nummers of ligt het je meteen of meteen niet?

Voor nu krijgt deze een 3,5*

eazyfan
Zo tof dat meerdere hiphop-liefhebbers naast mij ook deze plaats luisteren/geluisterd hebben Erg bedankt

Harald
Maar ook Rock en Blues liefhebbers houden van deze fantastische en sprituele plaat. Een van de beste jazz plaaten aller tijden

|Joël|
Part IV: Psalm is ook mijn favoriet, leuk album dit.

avatar van Statiegeld
Raekwon the chef schreef:

Ik heb eigenlijk precies hetzelfde. Ik hou van hip-hop met jazz-invloeden maar een heel jazz album is volgens mij niet echt wat voor mij. Ik heb dit album al een half jaar en ik heb het al een paar keer geluisterd maar ik weet totaal niet wat ik er mee aan moet.

Maarten||
Afgelopen week meerdere keren opgezet, geweldig album en cijfer zal veranderen. Part 2 & 4 het meest mooi hoewel de andere 2 ook goed zijn.

Maarten|| schreef:
Dat verrast me erg positief gewoon Bedankt

avatar van J.M.
Ik verhoog deze naar 4*. Ik moet zeggen dat ik hem wat meer begin te voelen. Vooral nummer 1 waar ik me voorheen aan stoorde voelt nu beter aan. Ik begin nou ook steeds meer te begrijpen waarom dit als een klassieker word aangegeven en één van de beste albums ooit is. Bij het eerste nummer snap ik nou ook dat daar een gevoel van vrijheid geuit word.
Dus hopelijk groeit deze nog naar de 4,5