Radiohead - OK Computer (1997)

Label: Parlophone

1. Airbag (4:44)
  2. Paranoid Android (6:23)
  3. Subterranean Homesick Alien (4:27)
  4. Exit Music (For a Film) (4:24)
  5. Let Down (4:59)
  6. Karma Police (4:21)
  7. Fitter Happier (1:57)
  8. Electioneering (3:50)
  9. Climbing Up the Walls (4:45)
  10. No Surprises (3:48)
  11. Lucky (4:19)
  12. The Tourist (5:24)
  13. Polyethylene (Parts 1 & 2) * (4:23)
  14. Pearly * (3:37)
  15. A Reminder * (3:53)
  16. Melatonin * (2:09)
  17. Meeting in the Aisle * (3:09)
  18. Lull * (2:29)
  19. Climbing Up the Walls [Zero 7 Mix] * (5:19)
  20. Climbing Up the Walls [Fila Brazillia Mix] * (6:25)
  21. Palo Alto * (3:44)
  22. How I Made My Millions * (3:09)
  23. Airbag [Live in Berlin] * (4:49)
  24. Lucky [Live in Florence] * (4:36)
  25. No Surprises [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (3:58)
  26. Climbing Up the Walls [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (4:21)
  27. Exit Music (For a Film) [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97] * (4:35)
  28. I Promise * (3:59)

nu weten we het wel Don

he...moetje hem niet weghalen

he...moetje hem niet weghalen

fredpit

er stonden nog wat berichtjes tussen....eigenlijk best grappig allemaal.

eehhhh ....terug naar ok pc van de legendarische band Radiohead.

Paalhaas schreef:

En ik denk dat Lukas een grapje maakte, felix...

daar zou ik nog niet zo zeker van zijn

voltazy
felix89 schreef:

daar zou ik nog niet zo zeker van zijn

er word anders wat afgelachen op deze site

Zola
Nog even voordat ik mijn 2e Kerstdag een vervolg ga geven in een kroeg in mijn ouderlijk dorp, moest ik even aan Ok Computer denken van Radiohead.

'Ok Computer' is een leuk, innovatief popalbum. Toch blijf ik mij verbazen vanwege de vele lof die dit album in de toplijsten en van de critici krijgt.
Ik mis de pure overtuiging, de zogenaamde rillingen en kippenvel. Ik versta ook de kunst van albums die mij minder in het gehoor liggen, maar Ok Computer doet mij niks en ook niets beseffen.
Ik hoor goede muzikanten die een strak geproduceerde plaat afleveren, ik hoor een stem van een zanger die van een bariton explodeert in een befaamde eunuch, maar ik hoor niet de pure klasse, de overtuigingskracht die ik wil horen in de nr.1 van de top250 aller tijden.
De plaat ontbreekt het aan dat ene element dat een plaat een klassieker maakt: passie.
Ik mis de pure passie, de drijfveer, ik mis de 'echtheid' in deze composities. Geen stem die mij doet afsluiten van alle geluiden op straat of in mijn kamer, geen boodschap of statement dat mij moet beseffen in wat voor verrekte wereld wij leven of dat mij inspireert, geen melodieuze riff die mij als een pijl raakt in mijn hart, ik hoor een leuk popalbum dat mij kan plezieren maar niet kan overtuigen.

Misschien hoor ik het verkeerd, maar van waar toch die hoge waardering voor dit album en deze band?

fredpit
Zola..ik ben het met je eens wat het missen van passie op dit album betreft.
Ik ben alleen bang dat je goede betoog weinig effect zal hebben......mensen zonder passie voelen weinig passie en missen logischerwijs die passie dan ook niet..

deze discussie ben ik al twee maal opgestart zonder veel resultaat (zie voorgaande pagina's)

toch prettig om te zien dat ik niet alleen sta wat mijn mening over dit album betreft.

Feeder
Je staat zeker niet alleen !

Want ook ik ben het meer dan 100% eens met Zola. Het is goede muziek, maar het mist die x-factor.

avatar van Nightrider
En voor anderen mist het die X-factor niet.

En dit
fredpit schreef:

is natuurlijk idioot. Je beweert dus dat iedereen die OK Computer mooi vindt geen passie voelt?

Bovendien klopt je berichtje niet; mensen zonder passie voelen niet 'weinig' passie, maar helemaal geen passie. Gelukkig zijn dat niet noodzakelijkerwijs alle OK Computerluisteraars.

Iedereen vindt iets anders mooi, en iedereen voelt bij iets anders passie of emotie. Als jij dat niet voelt bij OK Computer, prima, maar zeg niet dat iedereen die dit mooi vindt geen passie kan voelen.

avatar van dvdschaaf
[quote]fredpit schreef:

Dit is volgens mij gewoon een reactie uitlokken!!
Zoiets kan hij niet menen, wel??

Aan de andere kant; hij heeft de discussie al eerder op willen starten.

HELP IK BEN PASSIELOOS!!!!

avatar van frankvankesteren
fredpit schreef:
Zola..ik ben het met je eens wat het missen van passie op dit album betreft.

Ik vind je wel degelijk een punt hebben, al is het misschien neit zo handig om tegenover een massa Radiohead-fans de indruk te wekken dat ze geen passie hebben...

Maar je hebt wel ergens gelijk, hoever ik ook terug blader, ik kom weinig tegen dat mensen dit een goed album vinden vanwege de passie die erin zit, ik vind passie en vooral overtuiging erg belangrijk, en ook al heb ik deze plaat nog steeds niet beluisterd( ), aan de andere reacties kan ik wel lezen dat je iets van een punt hebt.. ikzelf heb ook een paar Radiohead nummers beluisterd en ik werd er nog niet echt warm of koud van, wat niet wil zeggen dat ik er meteen een oordeel over heb...

Al met al, ik denk dat passie bij jou misschien wat hoger staat dan de meeste mensen, die bekritiseren een album misschien op wat adnere punten, zeggen dat een plaat ergens totaal aan ontbreekt is sowieso niet zo handig lijkt me, maar misschien heb je wel gelijk wat betreft dat de Radiohead-fans wat minder waarde hechten aan passie...

avatar van Nightrider
Frank, wat mij betreft is Radiohead een van de meest passievolle bands ooit.

avatar van dvdschaaf
Wat is eigenlijk passie?
Naar mijn bekrompen geest is dat iets met volle overtuiging en emotie iets overbrengen. Volgens mij doet Thom Yorke niets anders, als ik naar hem kijk moet ik al bijna wenen (misschien komt dat ook door zijn uiterlijk, maar dat terzijde)

Fred en Frank, jullie mogen in ieder geval niet in mijn Passie-album schrijven!

avatar van bloempje24
Is dit album niet deels een aanklacht op een berekenende, geconditioneerde (passieloze) maatschappij waarin weinig plaats is voor gevoel en menselijkheid (passie)?

don't cry in public

Spoort dit album niet deels aan om juist te genieten van het leven en menselijker te worden?

idiot slow down

De passie zit niet direct aan de oppervlakte, maar diep binnen OK Computer is het een brei van emoties. OK Computer een gebrek aan passie verwijten is eigenlijk aangeven niets van het album te snappen.

Zola
'If men define situations as real, they are real in their consequences', schreef de Amerikaanse socioloog William Isaac Thomas ooit in een van zijn boeken. Zo is het ook met OK Computer.

Waarom staat Bohemian Rhapsody deccenialang op nr.1 in de top100-lijstjes als beste nummer ooit gemaakt? Waarom is OK Computer met een voorsprong van een straatlengte nr.1 in de top250 van musicmeter.nl?
Is dat echt omdat Bohemian Rhapsody het beste nummer ooit gemaakt is? Ik kan je een oppervlakte noemen met meer diamant.

De nummer een is in beschouwing altijd de beste. Mijn neefje is gek op Bohemian Rhapsody omdat hij op de radio hoort dat dit het beste nummer ooit gemaakt is. Zo zie ik dat ook bij OK Computer. In beschouwing de beste plaat omdat het simpelweg de lijstaanvoerder is. Puur psychologisch voordeel ten opzichte van andere platen, zou ik zeggen.

Dat zeg je mooi. En inderdaad, misschien snap ik er niets van zoals al die mensen dat jazz zo erg op elkaar lijkt er ook niets van begrepen hebben. Toch blijf ik bij mijn standpunt dat OK Computer de onterechte nr.1 is.

anathema
Volgens mij snap je er alles van; je vindt het gewoon niet mooi, hetgeen volkomen legitiem is. Je mist de passie, die anderen er wel in horen.
Toen deze plaat uitkwam was ik halverwege de twintig en bij mij sloeg ie in als een bom; dit was anders, van mijn generatie, je was er dus 'bij' en daarmee was het van ook van jou. Zoiets.
Ik werd bijvoorbeeld helemaal gek van al die mensen die stelden dat er na The Beatles weinig ècht goeds meer was gemaakt. Goede band hoor, natuurlijk, maar er was toch wel wat meer gemaakt dat mooi en goed was (en is).
Wellicht dat dit soort weinig rationele argumenten, onbewust, ook een rol spelen?

anathema
Die Beatles-freaks kreeg je er overigens niet mee stil.

avatar van bloempje24
Zola schreef:

Houd altijd in je achterhoofd dat een nummer één nooit als nummer één geboren wordt. Dit is pas later zo gegroeid doordat veel mensen er 'door geraakt'worden of er anderszins van genieten. Het klopt natuurlijk wel dat een numer één positie interesse en luisteraars aantrekt waardoor zo'n album alleen maar sterker komt te staan (negatieve stemmen zijn immers niet mogelijk).

Ik denk dat in de toekomst de nummer één van Musicmeter gewoon een plaat zal zijn die onderhand in de meeste collecties een plekje heeft. Om kwaliteitstemmers van massastemmers (zie "rood" in de top 2000) te onderscheiden zal het systeem grondig gewijzigd moeten worden door het vooral stemgemiddelde en het aantal stemmen mee te laten spelen en misschien zelfs negatieve stemmen ipv alleen de top10. Toch kan ik goed leven met deze nummer 1. Er zijn enorm veel mindere platen.

avatar van avdj
Ik vond dit een erg verassende nummer 1. Dat iedereen dit 0,5* geeft komt juist dóór die nummer 1 positie. Hoge bomen vangen veel wind. Dat pure psychologische voordeel heeft deze plaat zeker niet. De mensen worden juist kritischer als ze de Top 250 bekijken.

Daar gaan we weer

Met mijn zin over passie doelde ik niet direct op de Radioheadstemmer maar op de reactie's die dit onderwerp oplevert.

Ik had het beter kunnen formuleren...inderdaad. Als excuus kan ik het tijdstip aanvoeren..of mijn Passievolle aard mischien?

Uit de reacties is mij nog steeds niet duidelijk waarin nu de passie/gevoel van dit album zit...waar is het contact ?
herkenning ? Ik zie geen reactie waarin dat naar voren komt (Ik heb nog niemand horen zeggen dat dat mischien ook niet de bedoeling van dit album is..)

Deze discussie is achter een computerscherm verder zinloos...Ik heb daarbij dan echt een gezichtsuitdrukking een gebaar,oogoslag, stemintonatie etcetc nodig om het plaatje duidelijk te krijgen...

waar gaat dit album ook alweer over....?

De "massa"weet niet waar dit album over gaat..en volgt zonder na te denken de rest van de kudde...Wat ik met mijn "discussie's" los wilde maken is juist de intentie van dit album naar boven te krijgen..De mens is geen geconditioneerde machine....daarom heb ik het de hele tijd over gevoel..waar is het contact..(nu geen opmerkingen als ;"dus jij vind dat ik de massa ben" a.u.b. dat ben je niet )

Knap dat Thom Yorke die afstandelijkheid zo goed in dit album verwerkt heeft....toch ?

Het heeft in ieder geval wel wat mooie waardevolle reactie's opgeleverd.....ach laat ik het maar toegeven ik ben mijn passiebetogen juist begonnen om wat passie los te weken...juist de liefhebbers van dit album hebben dat nodig. En joepiedepoepie het werkt..(zie reactie's)

P.S....Feeder zeg jij ook eens iets inhoudelijks...voeren kun je goed....

wel erg grappig om deze reacties door te lezen, OK computer verliest bij mij ook steeds meer kracht en is toch niet zo ''tijdloos'' als iedere lijst zegt.
Maar dat het daarom zo erg is dat dit op nummer 1 staat, het kan nog erger jongens, bekijk de nummer 2 is, dat is pas muziek zonder passie.

fredpit
die discusie moet je bij desbetreffend album voeren.....

wat staat er eigenlijk op 2...??

Edit: COLDPLEE

felix89 schreef:

Daarmee bedoel ik dus dat ik Coldplay ook verschrikkelijk vind

avatar van frankvankesteren
Nightrider schreef:

Daarmee bedoel ik dus dat ik Coldplay ook verschrikkelijk vind

maar laten we die discussie ajb niet hier op gang brengen.. er komt al genoeg kritiek op het Coldplay-forum..dan hoeft dit er niet ook nog bij

De enige passie op dit album zit in Let Down en Paranoid Android, de rest is stuk voor stuk gewoon standaard goede muziek.

exit music geen passie ?