Radiohead - OK Computer (1997)

Label: Parlophone

1. Airbag (4:44)
  2. Paranoid Android (6:23)
  3. Subterranean Homesick Alien (4:27)
  4. Exit Music (For a Film) (4:24)
  5. Let Down (4:59)
  6. Karma Police (4:21)
  7. Fitter Happier (1:57)
  8. Electioneering (3:50)
  9. Climbing Up the Walls (4:45)
  10. No Surprises (3:48)
  11. Lucky (4:19)
  12. The Tourist (5:24)
  13. Polyethylene (Parts 1 & 2) * (4:23)
  14. Pearly * (3:37)
  15. A Reminder * (3:53)
  16. Melatonin * (2:09)
  17. Meeting in the Aisle * (3:09)
  18. Lull * (2:29)
  19. Climbing Up the Walls [Zero 7 Mix] * (5:19)
  20. Climbing Up the Walls [Fila Brazillia Mix] * (6:25)
  21. Palo Alto * (3:44)
  22. How I Made My Millions * (3:09)
  23. Airbag [Live in Berlin] * (4:49)
  24. Lucky [Live in Florence] * (4:36)
  25. No Surprises [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (3:58)
  26. Climbing Up the Walls [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (4:21)
  27. Exit Music (For a Film) [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97] * (4:35)
  28. I Promise * (3:59)
  29. Man of War * (4:29)
  30. Lift * (4:06)
Misterfool
kid a is wel redelijk complex en moet je zeker een stuk of 20 keer luisteren. maar voor de rest is het snel begrepen en pakt de kwaliteit je gelijk

Joy
Misterfool schreef:
ik vind radiohead eigenlijk niet zo super complex. maar goed ben dan ook een prog luisteraar.

over metal het is eigenlijk voor mij totaal vlak(zegt niks over de kwaliteit) eigenlijk is het vooral veel van het zelfde. kwalitatief zit er vast en zeker wel een aantal goede tussen.
t

beperkte gedachtengang en het duidt op weinig kennis mbt de muziekstroming an sich

metalmuziek is net zo divers als deze hele plaat

die ik inmiddels toch dik ok vind

avatar van Obscure Thing

avatar van Smiechtel
Ik val niet in slaap hoor, als Paranoid Android door mijn speakers knalt.

Obscure Thing schreef:

echt slaapverwekkende muziek.

Gewoon flink hard zetten, is dat probleem meteen uit de weg geruimd

avatar van Werwolf
Paranoid Android is een goed nummer, en Karma Police vind ik een van de beste nummers die ik ken, maar voor de rest kan de CD me niet bekoren. Hetzelfde voor de andere albums van Radiohead; vaak 1 of 2 nummers die er met kop en schouders bovenuit steken, maar de rest vind ik dan weer helemaal niks.
Ik heb het ook de tijd gegeven, omdat ik vaak hoor dat je nummers van deze band vaker moet beluisteren voordat het zich laat doordringen, maar bij mij is dit helaas gefaald.

Jensi
Obscure Thing schreef:

echt slaapverwekkende muziek.

Zeg dan gewoon niks. Je gebruikt niet eens argumenten etc..

Joy
hij vind het slaapverwekkende muziek, dat zegt genoeg

of moetie dat gaan onderbouwen met een hoop kul die niets toevoegt?

Kid A(cid)
Ik erger me een beetje aan Fitter Happier, dat voor mij toch een soort rip-off is van Sonic Youth's Providence. Eenzelfde soort pianomelodie, nog wat ruis op het einde. Met het verschil dat Providence me wel kan boeien.

Binnenkort een verder oordeel.

Misterfool schreef:

ook ben ik het niet eens met de mensen die hier een slecht nummer op denken te ondekken. of op de kid a(cid) manier

Mag ik over dat laatste eens een uitgebreide uitleg?

Kid A(cid) schreef:

Mag ik over dat laatste eens een uitgebreide uitleg?

ik dacht dat jij ooit eens bij een zeer goed album a killer without a filler gezecht had. dat vond ik z'on toffe uitspraak dat ik hem bij dit album wel op zijn plaats vond.

maar maarten wat vind je van het album tot nu? net zo mooi als half mume of toch wat minder

Een van de betere albums aller tijden,ook tijdloos,blijft gewoon goed en ook het beste van Radiohead naar mijn mening,ik vond Kid A een stuk minder

Per liedje besproken:

Airbag opent mooi met die cello's, die helaas niet erg duidelijk terug komen in de rest van het nummer. Voor mijn gevoel duurt het liedje toch zo'n 30 seconden tot een minuut te lang.

Paranoid Android is een prachtnummer. Mooie songopbouw, maar tekstueel vind ik het toch iets te erg leunen op citaten uit The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (in mijn verdediging, ik heb dat boek gelezen! Nou ja, de helft, want de andere helft van het verhaal hadden ze bij de bieb niet en het was in twee film-editie boeken verdeeld.)

Subterranean Homesick Blues, ik heb er niet veel mee. Het nummer blijft nou niet bepaald bij me hangen. Beetje saai zou ik wel willen stellen.

Exit Music (For a Film) vind ik een mooi gearrangeerd liedje, maar de emotionele geraaktheid die veel anderen wel schijnen te hebben, voel ik niet.

Let Down heeft een mooie opbouw en is mooi gearrangeerd.

Karma Police is zo'n prijsnummer. Mooie pianoballad met een tekst die zowaar nog ergens op kan slaan.

fitter happier is voor mij toch een stomvervelende "Providence zonder antwoordapparaat, maar mét speech synthesizer" en zou minder storend geweest zijn als het zo'n 50 seconden had geduurd.

Electioneering, Radiohead rockt de koebel. Eindelijk weer eens wat vaart en een mooie tekst.

Climbing Up the Walls klinkt lekker lo-fi en heeft mooie drums. Dit vind ik een van de betere nummers op de plaat.

No Surprises is misschien wel mijn favoriete nummer van deze plaat. Mooie, simpele xylofoon-melodie weet het nummer naar grote hoogten te tillen.

Lucky is tekstueel een lichtelijk abstract liefdesliedje en gezien de tekst had ik het wat meer up-tempo verwacht, maar helaas. Iets te traag voor me, zodat het niet helemaal blijft hangen.

The Tourist is leuk, maar een langere tekst had het nummer wonderen gedaan. Nu is het na zo'n twee minuten alleen nog maar "Slow down, slow down", iets dat totaal niet nodig is, ik zou Radiohead soms liever toeroepen: "Faster! Faster!"

Ik ga voor een 4. Ik vind hem ongeveer op het niveau van Hail to the Thie zitten. Misschien wordt dit nog wel een 4,5. Kid A en The Bends vind ik toch een stuk beter.

Een heerlijke plaat van Radiohead ik ben verder niet bekent met andere albums maar deze ken ik wel en daar ben ik blij om dit is echt een klassieker en ik snap zijn plaats in de top 250 ook wel alleen eerste is voor mij mischien wat te hoog maar in de top 10 hoort die wel thuis. 4,5 sterren voor Radiohead's OK Computer

Ice1968 schreef:

Kan ik me alleen maar bij aansluiten.

Link ?

avatar van douwens
Smiechtel schreef:
Ik val niet in slaap hoor, als Paranoid Android door mijn speakers knalt.

Van paranoid android val je niet in slaap nee, maar menigeen gebruikt bijvoorbeeld een Kid A weleens als muziek voor het slapengaan, althans dat heb ik wel een ergens zien staan in het desbetreffende forum.

avatar van Nicholas123
Ik vind muziek voor het slapengaan niet per se een belediging eigenlijk. Betekend gewoon dat er een hele rustgevende, dromerige sfeer over het album zit. Kan soms best mooi zijn.

avatar van douwens
Nicholas123 schreef:

Precies mijn punt inderdaad!

edris.
Per liedje besproken:

Airbag opent mooi met die cello's

(knip)

Na deze zin ben ik opgehouden met lezen. Waar in Airbag hoor jij in hemelsnaam cello's? (En je eerdere vergelijking van Fitter Happier met Providence vond ik ook maar raar eigenlijk, maar ik kan wel begrijpen dat iemand het erin hoort.)

avatar van Nicholas123
Er zitten in Airbag wel degelijk cello's hoor. Je moet gewoon goed luisteren.

edris.
Jemig, het klopt ook nog.

avatar van Arrie
douwens schreef:

Ik bijvoorbeeld.
En zoals je aan m'n top 10-plaats van Kid A kan zien, is dat totaal niet negatief.

Nicholas123 schreef:
Er zitten in Airbag wel degelijk cello's hoor. Je moet gewoon goed luisteren.

Die cello's waren het eerste die me opvielen.

edris., je mag nu ook wel verder lezen hoor.

exit music, het mooiste aan de film van romeo en juliet (de song in de aftiteling - afijn - dat zegt het zelf al )

stuart
Dat stuk waar de 'solo' begint, bij Climbing Up The Walls, en eindigt met de (akelige) schreeuw van Yorke bezorgt me telkens weer kippevel....( en zo zijn op dit album wel meer momenten).

avatar van ken90
veel te bombastisch!!!
ik snap niet dat dit album zo hoog scoort
vind geen enkel nummer echt goed, misschien is het gewoon mijn genre niet.

ken90 schreef:
veel te bombastisch!!!
ik snap niet dat dit album zo hoog scoort
vind geen enkel nummer echt goed, misschien is het gewoon mijn genre niet.

Het is je 'genre' niet.

Het is een Goede cd maar radiohead heeft veel betere cd gemaakt volgend mij. Ik snap nog niet echt waarom deze op nummer 1 staat. mischien nog maar eens luister dan.

Na in Rainbows toch overstag en laatst Radiohead uit de kast van mn vader gehaald. OK computer, na een paar keer luisteren vind ik het erg goed en mooi. Maar de genialiteit die ik had verwacht heb ik nog niet kunnen vinden. Het zit er wel, maar komt nog niet naar boven hier. Dat gebeurd over een tijdje wel, verwacht ik. Voorlopig 4.0*.