Radiohead - OK Computer (1997)

Label: Parlophone

1. Airbag (4:44)
  2. Paranoid Android (6:23)
  3. Subterranean Homesick Alien (4:27)
  4. Exit Music (For a Film) (4:24)
  5. Let Down (4:59)
  6. Karma Police (4:21)
  7. Fitter Happier (1:57)
  8. Electioneering (3:50)
  9. Climbing Up the Walls (4:45)
  10. No Surprises (3:48)
  11. Lucky (4:19)
  12. The Tourist (5:24)
  13. Polyethylene (Parts 1 & 2) * (4:23)
  14. Pearly * (3:37)
  15. A Reminder * (3:53)
  16. Melatonin * (2:09)
  17. Meeting in the Aisle * (3:09)
  18. Lull * (2:29)
  19. Climbing Up the Walls [Zero 7 Mix] * (5:19)
  20. Climbing Up the Walls [Fila Brazillia Mix] * (6:25)
  21. Palo Alto * (3:44)
  22. How I Made My Millions * (3:09)
  23. Airbag [Live in Berlin] * (4:49)
  24. Lucky [Live in Florence] * (4:36)
  25. No Surprises [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (3:58)
  26. Climbing Up the Walls [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (4:21)
  27. Exit Music (For a Film) [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97] * (4:35)
  28. I Promise * (3:59)
  29. Man of War * (4:29)
  30. Lift * (4:06)
avatar van Rhythm & Poetry
Op dit album ken ik de twee nummers met clip.

Rhythm & Poetry schreef:
maar zal het album zo objectief proberen te beoordelen.
Veel succes, je bent de eerste als het je lukt .

Maar ik vind dit ook gewoon een mooi album. Natuurlijk niet de grootste en allerbeste plaat ooit imo, maar gewoon een puik album.

avatar van Rhythm & Poetry
Opeens zie ik dat ik het woord 'mogelijk' ben vergeten, dank MJ .

avatar van Arrie
Volgens mij bedoelde hij dat niet.
Overigens zijn dat wel zo ongeveer de twee beste nummers van het album, over het algemeen genomen, niet dat iedereen dat vindt, maar gemiddeld genomen wel. Dus als je die twee nummers al niks vindt, vrees ik het ergste.

avatar van MJ_DA_MAN
Een album valt niet objectief te beoordelen, R&P .

avatar van Rhythm & Poetry
Volgens mij kun je een album wel zo objectief mogelijk beoordelen. Zolang je maar open staat voor nieuwe muziek en onbevooroordeeld het album gaat beluisteren.

Rhythm & Poetry schreef:
Volgens mij kun je een album wel zo objectief mogelijk beoordelen.
Nee, kan niet.

avatar van frankmulder
Beoordelingen zijn altijd subjectief, natuurlijk. Maar onbevooroordeeld zijn is wel een goed streven.

avatar van Gyzzz
Alleen technische perfectie is objectief te beoordelen, maar laat dat nou net meestal de werkelijke (emotionele) kwaliteiten van een album in de weg staan..

Dit album blijf ik overigens graag horen, maar het is enkel Climbing Up the Walls dat ik geniaal vind, terwijl de rest vooral erg goede liedjes zijn waarvan de sfeer me verder niet zoveel doet. Het mist toch een bepaalde identiteit voor mijn gevoel, geen idee hoe ik dat beter zou kunnen uitdrukken. Waar Climbing Up the Walls heel diep gaat, doet de rest dat eigenlijk niet zo. De rest vind ik erg goed, maar net wat te bedacht, te voorgefabriceerd.

Ik twijfel echt of ik er een halfje af moet doen, maar ik denk dat ik dat toch moet doen. Ik vind natuurlijk sowieso al dat dit album gigantisch overgewaardeerd wordt, maar goed dat doet niks af aan mijn stem. Ik kan een fors aantal nummers simpelweg niet goed aanhoren, echt irritant bijna af en toe de zang in combinatie met de muziek. Wel blijft het Radiohead, en dat hoor je er wel doorheen. Er zitten veel mooie stukken op dit album, maar ik zet 'm echt nooit op om naar te luisteren. Ik heb slechts iets van 5 nummers die ik redelijk goed of mooi vind. Ik weet niet wat het is, de hele sfeer om het album staat me ontzettend tegen, heb ik altijd al gehad. Maar ben er nu definitief uit, al helemaal naast de pareltjes zoals Amnesiac.
Echt, ongelooflijk dat OK Computer zo belachelijk hoog staat. Snap sowieso niet dat mensen de vroegere Radiohead beter vinden dan de latere, maar goed, smaak he.

Favorietjes dan maar: Exit Music, Climbing Up The Walls, Karma Police. En Airbag, maar dan eigenlijk alleen op muzikaal gebied.

avatar van Rhythm & Poetry
Volgens Musicmeter het beste album en dat was dan ook de rede dat ik het een kans gegeven heb. Allereerst is het gewoon terecht dat dit album op nummer 1 staat, het heeft veel luisteraars gegrepen en volgens mijn bronnen is het album een inspiratiebron voor rockacts die hierna kwamen; waarvoor respect.

Persoonlijk is het album geen favoriet voor mij, alleraardigst vind ik het echter wel. Met name als het om de instrumentale gaat kan ik er van genieten. Er zitten prachtige gitaarstukken bij, de verassende elementen zoals de bliepjes op Let Me Down en het geluid dat wegsterft op Karma Police hebben duidelijk een toegevoegde waarde. Daarnaast klinkt het geluid van alle instrumentale bij elkaar heerlijk vol.

Dan de zang, hier ben ik minder verzot op omdat het mij niet geheel ligt; jammer want de zang bevat toch wel de nodige variatie (hoogte en laagte). Dat ik het ooit nog wel kan waarderen zit er dik in, maar voorlopig moet ik er nog erg aan wennen. Mijn favoriete nummer is nu Fitter Happier; een nummer waar inderdaad niet in gezongen maar gesproken worden. Hier zit een heerlijke spanning in en bovendien vind ik het lyricaal in orde.

De teksten zijn sowieso van een acceptabel niveau; alhoewel ik het soms wat aan de vage kant vind. Een voorbeeld daarvan is: “Up above aliens hover making home movies for the folks back home. Of all these weird creatures who lock up their spirits. Drill holes in themselves and live for their secrets.” afkomstig van het nummer Subterranean Homesick Alien. Kwalijk kan ik het de heren natuurlijk niet nemen, want de titel voorspelt al een vage lyriek, het is gewoon niet mijn stijl qua tekst.

Al met al is OK Computer mij zeker niet tegengevallen, met name de instrumentale zitten uitstekend in elkaar. Wat de mannen van Radiohead met dit schijfje bereikt hebben is groots en daar heb ik dan ook niks dan lof voor. Dat het persoonlijk niet mijn favoriet is komt met name door de zang die ik nog niet voel; dit kan met een aantal luisterbeurten veranderen. Voor nu geef ik OK Computer een ruime voldoende, aangezien het dat zeker verdient, na een aantal extra luisterbeurten bekijk ik of ik het album nog ga verhogen.

avatar van Gyzzz
Tof, ik heb ook altijd gevonden dat Fitter Happier hier volkomen onterecht als filler afgedaan werd, terwijl het juist zo'n sterk intermezzo is.

avatar van Hansjepansje
Erg sterk album. Ik vind vooral de sfeer die het album over weet te brengen heel erg sterk. Alle songs vormen duidelijk een geheel, en in dat kader is een track als 'Fitter Happier' zeker geen filler, want dat intermezzo bepaalt zeker voor een groot stuk het gevoel dat deze plaat oproept. Ook technisch mag deze plaat er absoluut zijn, met een extra vermelding voor het uitstekende gitaarwerk.

Favoriete track is wat mij betreft Exit Music(For A Film), een van de meest depressieve platen die ik ken. Geweldig mooie opbouw en een fantastische climax.

Desondanks vind ik dit album toch een tikkeltje overschat. Het mist nog net dat tikkeltje genialiteit die andere platen wel hebben. Vage omschrijving misschien, maar het is nogal moeilijk uit te leggen.

Al bij al wordt de eerste stem die ik hier uitdeel een van 4 sterren.

avatar van Yamato
Hij sloeg laatst eindelijk bij me aan. Ik wist dat het er ooit eens van moest komen, ik moet hem al minstens twintig keer in zijn geheel geluisterd hebben en ik vond hem altijd goed maar ik had gewoon het idee dat ik iets miste. En opeens klikte het, nu pas waardeer ik hem in zijn volle glorie. Geniaal!

avatar van discipline
Ik kan dit album nog steeds niet in z'n geheel beoordelen wat een lastig in te komen album is dit toch! maar zoals Yamato zou het er toch eens van moeten komen dus ik blijf het proberen geniale nummers zijn paranoid android en karma police wat een pracht nummers!

avatar van Niek
discipline schreef:
ik blijf het proberen!
Je doet je nickname in ieder geval eer aan.

haveman
Respect voor MuMers als Rhythm & Poetry, discipline en Niek.

Hip Hop liefhebbers die ook andere dingen proberen.

Daar kunnen veel van die oude rock liefhebbers nog wat van leren!

avatar van Niek
Je moet wat als je bijna alle hiphopplaten die je wil al op je plank hebt staan..

avatar van lowieke
Hoor het wel vaker dat Radiohead wel populair is onder Hip Hop liefhebbers. Props voor NIek en Rhytm en Discipline inderdaad.

avatar van MJ_DA_MAN
Ken dit album al een aantal jaren (nadat ik als beginnende hiphopper dit in de Top 250 op nummer 1 zag staan), maar heb het altijd wel een goede plaat gevonden. Heb hier ook nog een aantal andere Radiohead-platen liggen (Amnesiac ken ik ook al vrij lang), moet ik ook nog eens beluisteren. Gewoon een prima band, klaar

avatar van jellorum
Vreemd dit is helemaal geen slechte plaat, een goede zelfs, toch ligt hij nu al een jaar of 3,4 bij mijn zus in de kast...en nog steeds geen behoefte gehad in een luisterbeurt...

Tzal zijn dat er meer interessante muziek is dan deze...
Nu ik Yo La Tengo aan t beluisteren ben vraag ik me toch af waarom laatstgenoemde tot een bestaan in de rand gedoemd is en dat deze band iedereen een muzikaal orgasme bezorgt..

Vind trouwens The Bends toch een stukje beter dan deze..

avatar van T.A.
lowieke schreef:

Ook props voor mij, ik luister ook andere dingen. Props, dom woord eigenlijk.

nicoot
Een viertal jaar geleden gekocht, 2 jaar later pas echt beluisterd, omdat de plaat me bij de eerste luisterbeurten niet echt raakte. Heb ik m'n mening even herzien zeg twee jaar geleden! Wat een prachtplaat: Paranoid Android als torenhoge topper, maar eigenlijk staat de helft van de cd minstens op even hoog niveau. Ook het weinig aangevinkte The Tourist vind ik echt een nummer om bij weg te dromen. Ik begrijp de bedoeling van Fitter Happier niet, maar bij Radiohead moet je waarschijnlijk niet te actief naar verklaringen zoeken

Naast deze rockplaat kan ik ook Amnesiac en Kid A, die toch iets elektronischer getint zijn, enorm appreciëren. Radiohead heeft zoveel facetten, wat getuigt van enorm veel kunde en talent. En ze blijven gaan.

avatar van T.A.
nicoot schreef:
Heb ik m'n mening even herzien zeg twee jaar geleden! Wat een prachtplaat: Paranoid Android als torenhoge topper.

Tot nu toe was paranoid ook altijd mijn favoriet, wat een emotie zeg.
Maar sinds kort is The tourist mijn favoriet, allemachtig allemachtig. Luister dat nummer maar eens in een slechte bui.

T.A. schreef:

Ook props voor mij, ik luister ook andere dingen. Props, dom woord eigenlijk.

Haha, inderdaad:P.

Hou zelf ook echt van aaaaaalles...

avatar van lowieke
Ik vind trouwens fitter happier wel echt verschrikkelijk...kan er echt niks mee.

Las ergens dat iemand vind dat het de sfeer bepaalt, mischien wel maar hij duurt veel te lang

avatar van Arrie
Ik vind hem wel wat hebben, er zit een bepaalde spanning in... En dan die tekst erbij. Als los nummer zou ik hem niet luisteren, maar ik vind het echt een onderdeel van OK Computer.

stuart
Ik kan me zowel in Lowieke als Arrie wel ongeveer vinden wat betreft Fitter Happier.

avatar van discipline
wat verschrikkelijk moeilijk om hier een oordeel voor te geven maar hier komt ie toch een dikke 3,5 en kan zeker nog groeien voornamelijk nummers als karma police en paranoid android komt het cijfer wat ik nu geef de rest kan me nog niet helemaal bekoren climbing up the walls is trouwens ook echt een meesterwerk net zo goed als de 2 bovengenoemde nummers

avatar van MAS
MAS
Hmm als dit de nummer 1 is op MUME ga ik heb toch maar een beluisteren...