Radiohead - OK Computer (1997)

Label: Parlophone

1. Airbag (4:44)
  2. Paranoid Android (6:23)
  3. Subterranean Homesick Alien (4:27)
  4. Exit Music (For a Film) (4:24)
  5. Let Down (4:59)
  6. Karma Police (4:21)
  7. Fitter Happier (1:57)
  8. Electioneering (3:50)
  9. Climbing Up the Walls (4:45)
  10. No Surprises (3:48)
  11. Lucky (4:19)
  12. The Tourist (5:24)
  13. Polyethylene (Parts 1 & 2) * (4:23)
  14. Pearly * (3:37)
  15. A Reminder * (3:53)
  16. Melatonin * (2:09)
  17. Meeting in the Aisle * (3:09)
  18. Lull * (2:29)
  19. Climbing Up the Walls [Zero 7 Mix] * (5:19)
  20. Climbing Up the Walls [Fila Brazillia Mix] * (6:25)
  21. Palo Alto * (3:44)
  22. How I Made My Millions * (3:09)
  23. Airbag [Live in Berlin] * (4:49)
  24. Lucky [Live in Florence] * (4:36)
  25. No Surprises [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (3:58)
  26. Climbing Up the Walls [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (4:21)
  27. Exit Music (For a Film) [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97] * (4:35)
  28. I Promise * (3:59)
  29. Man of War * (4:29)
  30. Lift * (4:06)
avatar van De Daniël
Geheel eens met aletheia.

avatar van rien
aletheia schreef:
Nou ja, dat van die doelgroep was een geintje. Kan bijvoorbeeld andere platen uit die tijd nog wel goed horen, maar deze niet.

Ben sowieso nooit echt Radioheadfan geweest. Vond ze toen en nu te bedacht klinken. Wat mij betreft hebben de platen van Suede of Manic Street Preachers de tand des tijds beter doorstaan. Radiohead klinkt te cynisch en lamlendig. Vitaliteit, dat is wat er ontbreekt.

Oke man, begrijp je nu wat beter

Ik ben geen Radiohead fan, al hebben ze een paar nummers gemaakt die ik erg mooi vind. Street Sprit vind ik een van de beste nummers ooit, maar die staat hier niet op. Ik snap de hoge positie niet, al begrijp ik wel dat dit album in de top 250 staat, maar ik zou eerder denken aan plaats 100 ofzo.

avatar van henk_loos
Blackadder, ik begrijp wat je bedoelt.. Ik had hetzelfde toen ik dit album voor het eerst hoorde... dit is toch nét even iets anders dan de voorganger.. Maar hoe vaker ik dit album ging luisteren, hoe beter ik het ging vinden.. Nu (een aantal jaren later) is het mijn favoriete plaat ooit! Maar ja, het blijft een kwestie van smaak.. De stem van Thom is bijvoorbeeld al een typisch geval van 'love it or hate it'.. daarbij komt ook nog eens de kilte en vervreemding die op het album te vinden is..
Ik zou zeggen... leg hem toch nog maar een paar keer in de cd-lade!

Hunter

avatar van Thomzic
lees de bijna 3000 berichten op je gemak even door en gij zult vinden.

avatar van corn1holio1
Hunter schreef:
Ik vind het vrij saai.

Zo saai dat je het maar een 0.5 waard vindt?

Joy
Thomzic schreef:
lees de bijna 3000 berichten op je gemak even door en gij zult vinden.

sniet gezegd, pakt het je niet dan pakt het je niet en daar veranderen 3000 berichten niets aan

nicoot
Voor mij was dit een echte groeiplaat. Heeft eerst 2 jaar in de kast doorgebracht, werd daarna beluisterd to the bone en nu weer een jaar in de kast. Een tijdloze klassieker, maar voel nu niet meteen de drang om ze nog vaak te beluisteren. Ik heb het voorlopig wel gehad. Maar zeer veel aan gehad wanneer ik ze wel beluisterde.

nicoot schreef:

Geen tijdloze klassieker dus!

Dat 'ie tijdloos is, betekent, in mijn ogen althans, dat 'ie over 10 en 20 jaar nog door mensen zal worden gewaardeerd; niet dat 'ie 10 à 20 jaar aan één stuk door dient te worden beluisterd.

avatar van De Daniël
Hunter schreef:
Ik vind het vrij saai.

Eens, alleen niet zo eens dat ik er ook 0,5 voor wil geven. Er zit zeker wel enige kwaliteit in, maar ik word dat gewijl van Yorke snel zat.

nicoot
Karl schreef:

@ Floater:
Dat bedoelde ik. En ik ben maar één luisteraar hé. Ik had het op het volledige mensdom

Ik snap hem!

Toch ben ik zeer benieuwd of dit album over 10 à 20 jaar nog hoge ogen gooit en of het dan ook jonge mensen nog aanspreekt...

avatar van corn1holio1
Dat doet het toch nog na 12 jaar. Ik denk eerlijk gezegd dat dit album weinig aan kracht zal moeten inboeten de volgende 12 jaar. Ik heb zelfs de indruk dat het album alleen maar populairder geworden is de afgelopen jaren.

avatar van Smiechtel
Inderdaad. 12 jaar is een behoorlijk lange tijd, maar het album is zeker nog actueel. Zelf besef ik zelden dat dit meesterwerkje in de jaren 90 is gemaakt als ik hem luister.

avatar van dix
dix
De vraag is zo onderhand wie er met zijn bijdrage bovenaan de 100e page bij OKComputer mag prijken. Volgens mij maak ik een kans.

avatar van ZERO
Ik denk toch wel dat dit album nog vele jaren als 'tijdloos' bestempeld zal worden. Tenzij we natuurlijk het doemscenario uit 'We will rock you' (de musical) meemaken en rock verbannen wordt...

avatar van progressive
Dit is niet tijdloos, maar tijdverspilling helaas
Is mij net wat te saai en te zeikerig.

avatar van Smiechtel
Gefeliciteerd met het 1e bericht op de 1e pagina 100, progressive!

avatar van barrett
Hehe, het zit er allesinds bijna aan te komen om het eerste bericht op de 100ste pagina van een album te zijn.

Bewijs toch ook dat het zo'n top album is...

Smiechtel schreef:

Vind ik wel meevallen hoor, 12 jaar. Ik herinner me dat iedereen in de jaren 80 The Alan Parson Project zo geweldig vond. Wie heeft het nu nog over The Alan Parsons Project?

avatar van Smiechtel
Ik zette Eye in the Sky laatst nog op tijdens het eten

avatar van dix
dix
zal ik proberen jou een plezier te doen, Smiechtel ?

Doe dat!

haveman
Samen met The Doors en The Cure de enige band die voor mij minstens 3x een 5 stemmen album hebben afgeleverd.

De laatste jaren wel gezakt van de 2e plaats in mijn top 10 naar de 6e plaats. Inmiddels zijn de eerste 7 plaatsen in mijn top 10 zeker van een plaatsje. Voor de laatste 3 plaatsen komen ongeveer 30 albums in aanmerking.

On topic: Hoewel ik de eerste 2 tracks zeer kan waarderen begint het feest voor mij pas echt bij Subterranean Homesick Alien. Dit stukje tekst is voor mij een van de hoogtepunten van het album:

"I wish that they'd swoop down in a country lane
Late at night when I'm driving
Take me on board their beautiful ship
Show me the world as I'd love to see it

I'd tell all my friends
But they'd never believe
They'd think that I'd finally lost it completely".

Het enige minpunt van Exit Music is dat het ook echt exit music had moeten zijn.

Let Down is een nummer dat je altijd hard kan draaien. De buren zullen slechts vragen of jij hebt aangebeld of je verzoeken om het alsjeblieft nog een keer te draaien.

Hoewel dit album één groot hoogtepunt is komt voor mij de volgende echte klapper met Climbing Up The Walls. Daar wil ik nog een klein stukje van citeren:

"So lock the kids up safe tonight
And shut the eyes in the cupboard.
I've got the smell of a local man
Who's got the loneliest feeling".

No Surprises zorgt zeker niet voor een verrassing, maar is wat mij betreft tijdloos en zou in alle eindjaarslijstjes moeten staan.

Wat mij betreft had Lucky het laatste nummer mogen zijn. Daar is de cirkel rond .... toch? Op ieder ander album van een willekeurige band zou The Tourist oneindig geroemd worden. Maar dit is niet zomaar een album:

Dit is OK COMPUTER van RADIOHEAD.

avatar van Mjuman
'k heb 'em net nog eens gedraaid en ik moet dat eigenlijk niet meer doen - life sucks ! Ik word hier triester van dan van Unknown Pleasures en Closer na elkaar te horen. Kamillethee met worteltjestaart i.p.v. van een fijn stukje roquefort met een lekkere tawny.

Mjuman needs something stronger now!

avatar van barrett
Voor mijn part bestaan er idd sterkere albums dan deze... Echte toppers zijn dan wel Paranoid Android en Airbag... Na verloop van tijd wordt de muziek althans toch wat te dromerig msh...

Natuurlijk wel geniale teksten als je ze er op na neemt...

avatar van palomanp
Super album, je moet er wel voor in de stemming zijn.

Een van de beste albums ooit gemaakt!

avatar van rsca800
haveman schreef:

Dit is OK COMPUTER van RADIOHEAD.

Hier ben ik het totaal mee eens.