Radiohead - OK Computer (1997)

Label: Parlophone

1. Airbag (4:44)
  2. Paranoid Android (6:23)
  3. Subterranean Homesick Alien (4:27)
  4. Exit Music (For a Film) (4:24)
  5. Let Down (4:59)
  6. Karma Police (4:21)
  7. Fitter Happier (1:57)
  8. Electioneering (3:50)
  9. Climbing Up the Walls (4:45)
  10. No Surprises (3:48)
  11. Lucky (4:19)
  12. The Tourist (5:24)
  13. Polyethylene (Parts 1 & 2) * (4:23)
  14. Pearly * (3:37)
  15. A Reminder * (3:53)
  16. Melatonin * (2:09)
  17. Meeting in the Aisle * (3:09)
  18. Lull * (2:29)
  19. Climbing Up the Walls [Zero 7 Mix] * (5:19)
  20. Climbing Up the Walls [Fila Brazillia Mix] * (6:25)
  21. Palo Alto * (3:44)
  22. How I Made My Millions * (3:09)
  23. Airbag [Live in Berlin] * (4:49)
  24. Lucky [Live in Florence] * (4:36)
  25. No Surprises [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (3:58)
  26. Climbing Up the Walls [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (4:21)
  27. Exit Music (For a Film) [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97] * (4:35)
  28. I Promise * (3:59)
  29. Man of War * (4:29)
  30. Lift * (4:06)
avatar van Gloeilamp
Wat een geweldig nummer is Let Down toch, het tweede gedeelte vind ik mooiste moment van de plaat, kippenvel!

avatar van Timo-otje
Klopt , als het nummer hervat wordt door Thom. You know, you know where you are with. En dan die 2e stem erbij , genieten.

avatar van Gloeilamp
Dat stuk bedoel ik inderdaad, prachtig moment!

avatar van sierrra
Timo-otje schreef:

Altijd al een van mijn favoriete nummers van OK Computer geweest. Juweeltje!

avatar van joostfesten
Bij het uitkomen van het album voelde het al als een tijdloos album. Inmiddels heeft het bewezen dat te zijn. Hier komen de heren niet meer bovenuit vrees ik.

avatar van The Eraser
joostfesten schreef:

oh jawel In Rainbows en Hail To Thief(hier zullen veel het niet mee eens zijn wass ) zijn nog net een tikkeltje beter dan dit eveens fantastische album

avatar van Eveningguard
Alleen In Rainbows overtreft 'm.

avatar van Timo-otje
Vind ze nagenoeg gelijk aan elkaar, maar vanwege de boodschap en de dezelfde depressieve ondertoon in elk nummer geef ik de voorkeur hieraan omdat het een beter geheel is daardoor vind ik.

avatar van sierrra
Geef mij OK Computer maar. In Rainbows vind ik lang niet zo spannend als dit album. Waar OK Computer album echt een bepaalde sfeer neerzet vind ik In Rainbows meer een verzameling mooie songs.

avatar van Booyo
Prachtig album natuurlijk van Radiohead, een meesterwerk van de bovenste plank. Knappe is dat het album één groot geheel vormt, die je als een golf over je heen kan laten komen, maar dat (vijwel alle) nummers ook los van elkaar schitterend zijn.

Maar door dat vrijwel alle heb ik mijn beoordeling toch met een halfje verlaagt. Dit komt door het tweetal Fitter Happier en Electioneering. Laatstgenoemde vind ik gewoon echt geen goed nummer, en van Fitter Happier snap ik niet echt de toegevoegde waarde. Valt het gewoon onder het mom van experimenteren, of zit er nog een boodschap achter?

avatar van Eveningguard
Zou je iets als Fitter Happier zo zwaar laten meetellen in je score? Ik zie het niet echt als een nummer. Meer een soort rustpunt of een brug naar het volgende nummer. Best prettig als je het mij vraagt.

avatar van Booyo
Nee ik heb mijn score vooral door Electioneering verlaagt. Fitter Happier is binnen het geheel zeker niet storend namelijk, echter vind ik het ook niet echt een toevoeging.

avatar van kobe bryant fan
Electioneering is een van mijn favorieten.
Het brengt ook wat evenwicht in de plaat zo is Electioneering een vrolijk klinkende track met snelle gitaren enzo en dan heb je tracks zoals: Subterranean Homesick Alien voor het wat tragere deel.

avatar van vork666
Hmja, ik vind Electioneering ook echt een stuk minder. Aardig nummer, maar een beetje standaard vergeleken met de rest van het album.

avatar van Timo-otje
Ja , als je het vergelijkt met de andere tracks klinkt het inderdaad minder bijzonder. Neemt niet weg dat dit ook gewoon een goede track .

avatar van Eveningguard
Ik vind zo'n simpele rocker wel lekker tussen al de zwaardere nummers.

avatar van sinterklaas
Ook een plaat die we al meer dan 10 jaar in bezit hebben. Me vader kocht toen voornamelijk de cd's en zo ook deze wat ik toch niet altijd echt kon waarderen en ik was ook niet echt een Radiohead gek. Mede omdat ik de muziek verkeerd opvatte en het vaak erg down vond klinken. Ook omdat ik OK Computer al tig keer hoorde. Maar nu zijn de meningen natuurlijk veranderd

Want OK Computer is een dijk van een plaat. Het openingsnummer mag weer typisch Yorke's werk zijn met zijn wanhopige zang maar ik vond het nog best wel een zomers nummertje. Paranoid Android was ook fantastisch en lekker rustig en subtiel, vooral die refrein met die gitaarspel klonk erg goed en tegen het einde gaat de beuk er in. Homesick Alien vond ik weer erg aan de depresieve kant. Exit Music is ook weer rustig gezongen maar klinkt ook rauwerig. Let Down is ook niet echt een vrolijk nummer maar de gitaarspel was wel goed. Karma Police vond ik de beste nummer van de plaat. Heerlijk opbeurend nummertje waarbij de klanken ook gewoon allemaal kloppen, het 2de helft is ook fantastisch en neemt wat gas toe. Filtier Happier is een luguber, grauw nummertje, zonder muziek, maar wel met een donkere nieuws-stem en onheilspellende pianoklanken. Ik waande me met dat nummer een beetje door de grauwe industriegebieden in de Oostblok. Nummer 8 gaat er ook weer lekker ruig aan toe wat rock betreft en vergeleken met vele nummers. En 9 is ook een onheilspellend nummertje. Dat drumspel vond ik uit de kunst en dan die wanhoop en chaos aan het einde. Heerlijk. No Suprises was ook weer zo'n zelfmoord nummer maar wel mooi uiteraard. Lucky was ook bijzonder, zeker met dat piepende onheilspellende geluidje op de achtergrond en dan het laatste nummer: vond ik een behoorlijk zwaar nummer eerlijk gezegt.

Maar zeker een hele goede plaat. Depresief, opgewekt, donker en Yorke zijn stem blijft fantastisch.

ClassicRocker
Zo'n beetje elk denkbare emotie passeert op dit de album vrijwel onovertroffen gemusiceerd de revue. Ik draaide net Paranoid Android nog even. Mijn God!

avatar van chevy93
Ik weet niet waar ik het moet plaatsen, maar doe het maar hier: www.dumpert.nl - Radiohead - Paranoid Android

Ik vind hem goed gelukt!

avatar van The Eraser
amai, en nog geen klein beetje, fantastisch concept

avatar van Arrie
Heel cool gedaan!

avatar van Gloeilamp
Erg mooi gedaan inderdaad!

avatar van niels94
Knap ja Mooi gemaakt.

avatar van jellecomicgek72
Mooi inderdaad. Ook leuk ge-edit

avatar van kobe bryant fan
Inderdaad zeer leuk!

ClassicRocker
De vrouwelijke vocalen in kwestie doen afbreuk aan het nummer maar grosso modo is dit (zowel door de muzikanten als door de editor(s)) best knap gedaan. Vier sterren.

0,5
Ik heb OK Computer een keer of vijftien geluisterd omdat ik vond dat ik dit album een kans moest geven. Het wordt tenslotte niet voor niets zo opgehemeld, redeneerde ik.

Na die vijftien luisterbeurten begrijp ik nog steeds niet wat iedereen er zo geweldig aan vindt. Dit is zonder twijfel het meest overschatte album aller tijden. Inferieur spel, zeurderige en irritante zang, ontstemde instrumenten (de gitaar is in een aantal nummers echt vals!), rammelende timing, weinig bijzondere composities. En dit moet zo'n beetje het beste album ooit gemaakt zijn?

Pardon?

Een halve ster voor de moeite.

avatar van Eveningguard
Dit is niet het beste album allertijden, dit is het album die de meeste mensen kunnen waarderen. Daarom staat ie zo hoog.

avatar van Arrie
ShredderSepp is een Toto-fan? Je bespreekt het allemaal namelijk zo technisch.

avatar van Eveningguard
Meneer is een Radiohead hater en zocht negatieve reviews van de albums. Zo kwam hij aan op MM, waar OK Computer erg hoog gewaardeerd wordt. Dat kon natuurlijk niet, daar moest nog een haatstem bij! Dus melde hij zich aan om eens lekker naam te gaan maken op de site en vervolgens nooit meer terug te keren.

Of niet?