Radiohead - OK Computer (1997)

Label: Parlophone

1. Airbag (4:44)
  2. Paranoid Android (6:23)
  3. Subterranean Homesick Alien (4:27)
  4. Exit Music (For a Film) (4:24)
  5. Let Down (4:59)
  6. Karma Police (4:21)
  7. Fitter Happier (1:57)
  8. Electioneering (3:50)
  9. Climbing Up the Walls (4:45)
  10. No Surprises (3:48)
  11. Lucky (4:19)
  12. The Tourist (5:24)
  13. Polyethylene (Parts 1 & 2) * (4:23)
  14. Pearly * (3:37)
  15. A Reminder * (3:53)
  16. Melatonin * (2:09)
  17. Meeting in the Aisle * (3:09)
  18. Lull * (2:29)
  19. Climbing Up the Walls [Zero 7 Mix] * (5:19)
  20. Climbing Up the Walls [Fila Brazillia Mix] * (6:25)
  21. Palo Alto * (3:44)
  22. How I Made My Millions * (3:09)
  23. Airbag [Live in Berlin] * (4:49)
  24. Lucky [Live in Florence] * (4:36)
  25. No Surprises [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (3:58)
  26. Climbing Up the Walls [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (4:21)
  27. Exit Music (For a Film) [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97] * (4:35)
  28. I Promise * (3:59)
  29. Man of War * (4:29)
  30. Lift * (4:06)
avatar van jacobz
Ik heb wel eens gehoord dat Radiohead te veel emotie in zijn muziek stopt... Maar helemaal geen emotie? Jij bent echt de eerste volgens mij

jellecomicgek72 schreef:
Nou als hier geen emotie, passie en energie inzit weet ik het ook niet meer hoor...

Ach, het zal wel een robot zijn of zo.

rarekwabbus schreef:
Ach, het zal wel een robot zijn of zo.

Zeker een Paranoid Android.

sierrra schreef:
Zeker een Paranoid Android.

Precies!

poontan64
Nogal wat los gemaakt, blijkt; ok, ok - ieder z'n meug. Ben ook geen fan van bijv. The Beatles terwijl bij wijze van ''moral majority'' 99 procent vind dat dit DE band van de vorige eeuw is..... Bullshit dus!

Ik had de nr. 1 positie in de top 250-of-all-time-albums logischer gevonden wanneer het ook in het jaar 1997 het nr.1 album was geweest.... - nee dus, ..... slechts nr.11 op basis van waardering (moet dit forum misschien maar eens mee beginnen; tja, waar blijft OK Computer dan - ik weet het wel zo ongeveer..... niet bij de eerste 250 albums. (Dank U (Geen dank!))

avatar van Fathead
poontan64 schreef:

Het zit u hoog! Klimt u ook al tegen de muren op?

avatar van Lakai
poontan64 schreef:

Brengt wat los omdat je een opmerkelijke opmerking maakt.
Dat je het niks vindt, dat kan..Ieder inderdaad zijn meug. Maar dat de muziek geen emotie bevat, is een opmerkelijke opmerking.

Bedenk trouwens ook bij je top-ranking, dat minder aantal stemmen voor een album extremere scores met zich mee kunnen brengen.
Dat OK Computer voor zóvelen (3000+ stemmen) zo hoog staat maakt hem een terechte topper, als we het al hebben over algemene toplijsten.

poontan64 schreef:

Ik vind je argumenten weinig steekhoudend. Ik begrijp niet zo goed waarom the Beatles erbij gehaald worden, en wat daar dan bullshit aan is. En dat OK Computer niet in de top 250 komt heeft inderdaad ook te maken met de ratio. Als slechts 3 mensen stemmen op een album, maar wel allemaal tussen de 4 en 5 sterren, komt het hoog te staan, terwijl het misschien helemaal niet zo heel breed gewaardeerd wordt.

Ik denk dat de beste conclusie vooralsnog gewoon is dat dit album het niet doet voor jou, omdat het niet past bij je smaak. Even goede vrienden

poontan64
Albums waar weinig op gestemd wordt is voor fijnproevers.....; albums waar veel op gestemd wordt is voor de minder kritische en minder fijnbesnaarden onder ons..... dus de massa die de andere massa aan het twijfelen brengt...... duidelijker & hermetischer kan ik het niet brengen. Voor nu & later wijd ik me aan de kwaliteitsmuziek die er genoeg voor handen is. Vaarwel.....

avatar van sierrra
Wat een onzin. Vaarwel...

avatar van Zoute Popcorn
poontan64 schreef:
Wat vind ik dit een bullshit zeg! Het slaat helemaal nergens op. Hoe kan je dit nou zeggen terwijl je zojuist Coldplay met AROBTTH een 4,5* gaf.. Verder heb ik geen zin meer om dieper op deze onzin in te gaan.

avatar van Don Cappuccino
poontan64 schreef:

Dit is echt de grootste lulkoek die ik in lange tijd heb gelezen op deze site. Is Lateralus van Tool een makkelijke plaat dan? De nummers van OK Computer liggen goed in het gehoor maar ze zitten erg complex in elkaar.

En je ongeloofwaardigheid wordt alleen maar groter als ik 4,5*-beoordelingen zie voor Ten van Pearl Jam en A Rush Of Blood To The Head van Coldplay. Ook heel veel stemmen. Het lijkt wel alsof je het naar anderen wil schuiven omdat je het album slecht vindt.

avatar van kobe bryant fan
Ja, volledig mee eens.
Ook technisch is Radiohead bij momenten niet altijd even simpel, Paranoid Android op gitaar lerevn bv. kost je toch wel wat tijd hoor.

poontan64 schreef:

Ah, het aloude 'ik vind er niets aan, dus de rest heeft er geen verstand van'-argument.
Was alweer even geleden dat ik die ergens tegen kwam. Vaarwel.

Jav-
Haha, hoe snobbig wil je het hebben. Koekenbakker.

avatar van rarekwabbus
Die snapt het leven niet hoor

avatar van bennerd
herman schreef:

Was alweer even geleden dat ik die ergens tegen kwam. Vaarwel.

En dan natuurlijk stemmen op Joy Division, Kyuss, Motörhead, Jimi Hendrix, The Doors en Wolfmother. Het gaat de laatste tijd slecht met de elitaire muziekwereld

avatar van Leptop
Kreeg even een Steven Mo gevoel toen ik deze pagina las met de Poontan64 berichten. Hoewel, Mr. Mo gaf dan 0,5* en hier zijn 2* gegeven. Valt allemaal nog wel mee.
Hup! Verder ermee. OK?

poontan64
Got my finger on the trigger....... mooi, mooi.......:-) Nu word ik pas echt serieus, voorgaande van mijn kant over ok-c niet oprecht gemeend, maar ik kan de brede score van dit album als nr.1 van de top niet begrijpen. Dat bijv Pink Floyd en Pearl Jam hoog scoren en ook Nirvana kan ik invoelen. Ik kan modernere muziek echt wel waarderen. Bijv. Interpol, Wolfmother, Coldplay, Porcupine Tree, Qotsa, etc. Maar Radiohead (& bijv The Beatles) is voor mij echt een volledig raadsel. De virtuositeit kan ik er niet in ontdekken, sorry, sorry, sorry!!!

avatar van Leptop
Serieuze discussie op deze manier; fijn!

Ik denk het wel te snappen want zowel Radiohead als The Beatles kunnen mij wel bekoren (ieder op hun manier). Muziek is en blijft een persoonlijk iets, dat vooral op de emotie speelt, hetgeen wel blijkt uit de vele reacties alhier.
Ik heb echt goede muziek wel eens vertaald als muziek die ervoor zorgt dat de eigenfrequentie van de ziel wordt geraakt. Je wordt er week van, of heel vrolijk of heel enthousiast of er komt een enorme hoeveelheid adrenaline vrij. Hoe het ook zij, het is een gevoelskwestie en iets persoonlijks, want ieders eigenfrequentie ligt ergens anders. Als je muziek puur analytisch benadert en die mensen zijn er ook (in het verleden heb ik mijn geluidsinstallatie altijd puur analytisch benaderd qua luisteren), dan word je behoorlijk ongelukkig is mijn stelling. In ieder geval is er dan altijd wel iets mis met de muziek. Dat pad heb ik dan ook verlaten wat betreft de installaties; bij muziek heeft het bij mij gelukkig nooit gespeeld.

Ik denk in jouw geval dat de klanken van Radiohead ver van je eigenfrequentie liggen. Welnu, niks mis mee. Ieder zijn mening toch?

poontan64 schreef:
Ik kan modernere muziek echt wel waarderen. Bijv. Interpol, Wolfmother, Coldplay, Porcupine Tree, Qotsa, etc. Maar Radiohead (& bijv The Beatles) is voor mij echt een volledig raadsel. De virtuositeit kan ik er niet in ontdekken.

Radiohead en The Beatles zijn in mijn ogen toch een stuk meer virtuoos dan de rest van de groepen die je opnoemt. Het kan zijn dat een groep/artiest je ding niet is maar je kunt toch moeilijk ontkennen dat ze niet virtuoos zijn. Misschien moet je The Beatles eens meer in het tijdsbeeld plaatsen waarin zij populair waren. Is er van Radiohead echt helemaal niets dat je kunt waarderen? Ze hebben albums met vele veschillende soorten muziek gemaakt, daar moet toch wel iets van je gading tussen zitten.

avatar van freakey
sierrra schreef:

Radiohead (en Beatles), virtuozer dan Porcupine Tree en QUOTSA???? Neuh... volgens mij moet je ook geen discussie over virtuositeit voeren bij Radiohead, want speltechniek is hier helemaal niet van belang...

Ik snap de nummer 1 positie van dit album ook niet helemaal.
Dit is ook het favoriete album van Leo Blokhuis.
Misschien daalt hij nu wel in waardering; nu ik dit bekend heb gemaakt.

avatar van Fathead
Ik snap het wel. Het album komt uit 1997 en staat voor mij zo'n beetje symbool voor dat tijdperk; de kennismaking met albummuziek. En elke keer als ik hem draai (zeg maar een keer in de anderhalve maand) verbaas ik me weer over de kwaliteit ervan. Sterker: meestal springt er dan weer een ander nummer uit waarbij ik opveer. Een album dat bestaat uit prachtige popsongs, maar dan omlijst met originaliteit en creativiteit. En het album dat wat mij betreft hét anthem van de nineties herbergt: Paranoid Android.

Topalbum dus.

Fathead schreef:

Topalbum dus.

Juist!

avatar van Ronald5150
Het heeft even geduurd voordat "OK Computer" en ik vriendjes zijn geworden. In het begin viel het kwartje maar niet. Ik ergerde me mateloos aan de in mijn ogen overbodige productionele details. Maar gaandeweg groeide mijn waardering voor "OK Computer". Op de een of andere manier viel alles op zijn plek en klonk het geheel bijzonder functioneel in mijn oren. Alles wat ik hoor draagt bij aan de impact van het liedje. Daarnaast is alles met ongelooflijke passie en emotie ingezongen en gespeeld. Laat ik ook eerlijk zijn: ik ben geen fan van Radiohead, sterker nog: er zijn veel albums van Radiohead die me totaal niet interesseren of waar ik me zelfs aan irriteer. Maar "The Bends" en "OK Computer" zijn daarop een uitzondering. Radiohead heeft altijd al een eigenzinnige kijk op muziek gehad. Dat waardeer ik. Soms pakt het naar mijn persoonlijke smaak goed uit en soms ook niet. Maar "OK Computer" vind ik intrigerende luisterervaring, waarbij met name de wat kleinere liedjes, bijvoorbeeld "No Surprises" mijn voorkeur genieten. "OK Computer" is voor mij een echte groeiplaat, maar die het wachten uiteindelijk meer dan waard is.

avatar van Zoute Popcorn
Ronald5150 schreef:
Ik kan mij zo ontzettend in je mening vinden. The Bends was direct raak. Terwijl OK Computer voor mij ook een echte groeier is gebleken. Het overige repertoire ligt mij helaas minder. Maar een volgend album ga ik zeker een kans geven

avatar van jellecomicgek72
Beste album ooit gemaakt. Punt

avatar van Floater
Heb je ze allemaal beluisterd dan?

avatar van Joost83
Had aanvankelijk niks tegen Radiohead en dit album. Sterker nog, ik vond het best een goede plaat. Ik luister hem alleen nooit meer. In mijn ogen is het wel erg hoog gewaardeerd. Ik snap gewoon niet de hype die voornamelijk door dit album rondom Radiohead is ontstaan. Het ging me op mijn wereldreis een aantal jaar geleden dan ook tegenstaan dat iedereen, maar dan ook iedereen Radiohead en specifiek dit album helemaal het einde vond en dat terwijl ze vaak niet konden beargumenteren waarom laat staan dat ze konden vertellen met welk nummer OK computer begint en eindigt. Niemand van diezelfde mensen kende bijvoorbeeld Eels met de albums 'Beautiful Freak' en 'Electro- Shock Blues'. Uit dezelfde tijd en op bepaalde vlakken best te vergelijken met elkaar. Het is in mijn ogen een feit dat mensen er graag mee te koop lopen Radiohead en OK Computer goed te vinden. Ik zeg tegen die mensen, verleg je aandacht en luister bijvoorbeeld eens naar Eels, Nick Cave & the Bad Seeds, Mark Lanegan, Tindersticks en The National. Stuk voor stuk hebben zij naar mijn mening veel mooiere platen gemaakt dan Radiohead met OK Computer.