Radiohead - OK Computer (1997)

Label: Parlophone

1. Airbag (4:44)
  2. Paranoid Android (6:23)
  3. Subterranean Homesick Alien (4:27)
  4. Exit Music (For a Film) (4:24)
  5. Let Down (4:59)
  6. Karma Police (4:21)
  7. Fitter Happier (1:57)
  8. Electioneering (3:50)
  9. Climbing Up the Walls (4:45)
  10. No Surprises (3:48)
  11. Lucky (4:19)
  12. The Tourist (5:24)
  13. Polyethylene (Parts 1 & 2) * (4:23)
  14. Pearly * (3:37)
  15. A Reminder * (3:53)
  16. Melatonin * (2:09)
  17. Meeting in the Aisle * (3:09)
  18. Lull * (2:29)
  19. Climbing Up the Walls [Zero 7 Mix] * (5:19)
  20. Climbing Up the Walls [Fila Brazillia Mix] * (6:25)
  21. Palo Alto * (3:44)
  22. How I Made My Millions * (3:09)
  23. Airbag [Live in Berlin] * (4:49)
  24. Lucky [Live in Florence] * (4:36)
  25. No Surprises [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (3:58)
  26. Climbing Up the Walls [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (4:21)
  27. Exit Music (For a Film) [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97] * (4:35)
  28. I Promise * (3:59)
  29. Man of War * (4:29)
  30. Lift * (4:06)
avatar van trebremmit
Mjuman schreef:

Dat lijkt me inderdaad zwaar afzien - pinksteren: zonnetje, Gui Boratto of andere Kompakt-sound en dan een koel drankje erbij - andere kant van het spectrum.

Was in 96 toen maakt Boratto nog geen muziek volgens mij. Radiohead ook niet, maar dat is meer smaak.

avatar van Mjuman
ArthurDZ schreef:
*Pakt Arrie's nootjes af zodat hij de trol niet langer kan voederen*

Da's iig beter dan de trol zijn nootjes afpakken, want dan klinkt zijn geluid alleen maar hoger en storender

xrockerx schreef:
Exact maar hij noemt wat klassiekers (gek dat er niets bij zit post 2010 geloof ik) die hij beter vind maar om dan een overgangs plaat (die zeker goed is) hun magnum opus te noemen terwijl die 2 erna echt nagenoeg perfectie nastreven...

Maargoed OK COMPUTER...fantastische plaat....hoe zo'n aparte plaat met skits en dergelijk toch wereldwijd zo gewaardeerd wordt...ik ga vnvnd naar een listening session van OK COMPUTER op een of ander extreem goed hifi systeem in het donker in Amsterdam...zin om deze weer tot me te laten komen

Nou XrockerX dit vind ik nou echt humor....je maakt een opmerking dat er bij mijn klassiekers niets post 2010 zit (in mijn fav. album toptien alhier Leonard Cohen - You want it darker) ik kijk in jouw favoriete album lijst en zie NIETS uit de 21e eeuw, allemaal (veel goede) oude albums....

EN ja, jij bent blijkbaar van de Spirit Of Eden - school, dat snap ik en het is ook een buitengewoon indrukwekkend en gaaf album, maar als ik moet kiezen wat ik vaker opzet van die superieure Engelse groep dan is het toch The Colour of Spring. Ook omdat ik Living in Another World een van de meest swingende tracks ever vind.

En natuurlijk mag je mijn mening diskwalificeren, het is een persoonlijke smaak wat Gaucho al aangeeft en daar is iedereen vrij in. Ik ben zelf graag oorspronkelijk in mijn keuzes.

avatar van cosmic kid
cosmic kid (moderator)
Er valt weinig lijn nog in bovenstaande gesprekken te ontdekken. Mag het weer over het album gaan? Anders voel ik me genoodzaakt te gaan bezemen

avatar van xrockerx
Roxy6 schreef:

Een voorkeur hebben is prima maar "the colour of spring" een magnum opus van de band vinden...dat is het gewoon niet!

En de plaat na 2010 die je kiest is wel weer van een artiest met zijn zwaartepunt in de 60/70s.....verder is Muse echt kitsch en zelfs aids voor mijn oren

Verder ieder zijn mening hoor

avatar van Roxy6
wat fijn dat jij dat voor anderen bepaald xrockerx, waarvan acte.

Leonard Cohen had zeker ook zijn zwaartepunt in de laatste 10 jaar van zijn carrière, met de laatste drie albums.

Nu over naar de wens van de moderator:

OK computer is een mooi en goed album, niets minder, maar ook niets meer.

avatar van Hans Brouwer
Roxy6 schreef:
OK computer is een mooi en goed album, niets minder, maar ook niets meer.
En als je "OK Computer" zou moeten waarderen tussen 0 en 5 sterren?

3.5 Hans (een zeven)

avatar van mjk87
N.a.v. het vijfde lustrum is er een aardig samengesteld boekje uitgekomen: OK Computer: Het Album, Radiohead en de Wereld in 1997 - Leo Blokhuis e.a. (2022) - BoekMeter.nl. Het ene stuk is beter dan het andere, maar ik krijg vooral weer zin het oeuvre van Radiohead weer eens op te zetten.

avatar van Robje1968
"OK Computer" vormde mijn echt uitgebreide kennismaking met Radiohead.
Misschien dat ik daarom ook wel een voorkeur heb voor dit album, maar toendertijd blies het mij zowat omver.

Wat een aparte en prachtige muziek en gaat nog steeds niet vervelen.

avatar van Jasper'sLament
Na een decennia lange weerstand tegen deze band, zonder hun muziek te kennen maar omdat mijn irritante broer er constant mee liep te pochen, heb ik deze week voor het eerst dit album gehoord. 5 keer inmiddels.
Het is inderdaad een prachtig album zonder skips en vol groeimomenten.
4,5 sterren voorlopig.

avatar van Jasper'sLament
Ik sla mezelf voor mijn hoofd dat ik dit zo lang op de negeerlijst heb gezet. Ik durf dit wel een volle 5 sterren te geven inmiddels. Ken het album nog maar kort maar heb er al zoveel mooie momenten mee gehad.
Blame the weather. 5 sterren omdat elk nummer geweldig is.

wavanbuuren
De Musicmeter smaakpolitie zal je dankbaar zijn.

avatar van Jasper'sLament
De smaakpolitie interesseert me geen reet, dit is een 5 sterren album voor mij. Dit album heeft me de zomer door geholpen en ik ben er nog lang niet klaar mee.

wavanbuuren
Geniet er van Jasper.

avatar van cosmic kid
cosmic kid (moderator)
Off-topic berichten verwijderd

Wat een mijlpaal blijft dit toch... Maar de platen die erna kwamen zijn eigenlijk interessanter, door het overvloedige ge-experimenteer.

Maar deze klopt gewoon als een bus, van begin tot eind.

avatar van Chameleon Day
Vergeleken met wat hierna kwam....een beetje gewoontjes inderdaad. Beetje standaard Radiohead-rock. Weinig boeiend.

Chameleon Day schreef:

Nee, niet gewoontjes, hier waren ze al aan het experimenteren. Maar je bent het hopelijk wel met me eens dat wat hierna kwam nog veel meer in het teken van het experiment stond?

avatar van Chameleon Day
Je mist de cynische ondertoon van mijn bericht? Uiteraard ben ik het met je eens!

avatar van Premonition
Het werd hierna alleen maar beter. Dit album is imo overschat.

Chameleon Day schreef:

Wauw, wat een experimenteel cynisme!

Premonition schreef:
Het werd hierna alleen maar beter. Dit album is imo overschat.

En nog een cynicus...

Imo niet overschat. Het album in zijn geheel vind ik een kunstwerk. Wat ik probeerde te zeggen: OKC is een mijlpaal in de muziekhistorie, maar wat Radiohead hierna maakte is zoveel gewaagder en experimenteler dat de periode na OKC eigenlijk interessanter is. Ze vonden zichzelf meerdere malen opnieuw uit, zonder hun identiteit te verliezen. Echt knap!

En vergeet HTTT niet. Ik weet dat een vergelijking mank gaat, maar als ik even mag: als OKC Radioheads 'Sgt. Pepper's' zou zijn, dan is HTTT in mijn optiek toch wel hun 'White Album'.

avatar van Premonition
Dan beschouw ik In Rainbows maar als hun Revolver

Nee, In Rainbows is meer dan een vuurwapen; meer een hartenveroveraar.

avatar van Juul1998B
Ben ik de enige die subterranean homesick alien het allerbeste nummer vind op dit album?
Petitie om dit nummer op 1 te laten komen

avatar van Venceremos
Volgens de statistieken gingen 244 u voor.

dj@
ik heb deze cd pas een half jaar in m’n bezit (oeps …); vind het een ongelofelijk goede plaat. dikke vijf sterren!

avatar van Yield
Vandaag het album afgewaardeerd. In 1997 vond ik dit kunst, vandaag trek ik de stem van Tom Yorke niet meer. Sommige tracks zijn op het zeikerige af. Maar er blijft genoeg moois over voor een ruime voldoende.

Kalamitsi
Vandaag afgestoft en gedraaid. Tevergeefs. Dit album heeft bij mij de tand des tijds niet doorstaan. Alleen Paranoid Android vind ik nog te pruimen. De rest? Pathetisch gekweel. Geef mij maar The Bends.