Radiohead - OK Computer (1997)

Label: Parlophone

1. Airbag (4:44)
  2. Paranoid Android (6:23)
  3. Subterranean Homesick Alien (4:27)
  4. Exit Music (For a Film) (4:24)
  5. Let Down (4:59)
  6. Karma Police (4:21)
  7. Fitter Happier (1:57)
  8. Electioneering (3:50)
  9. Climbing Up the Walls (4:45)
  10. No Surprises (3:48)
  11. Lucky (4:19)
  12. The Tourist (5:24)
  13. Polyethylene (Parts 1 & 2) * (4:23)
  14. Pearly * (3:37)
  15. A Reminder * (3:53)
  16. Melatonin * (2:09)
  17. Meeting in the Aisle * (3:09)
  18. Lull * (2:29)
  19. Climbing Up the Walls [Zero 7 Mix] * (5:19)
  20. Climbing Up the Walls [Fila Brazillia Mix] * (6:25)
  21. Palo Alto * (3:44)
  22. How I Made My Millions * (3:09)
  23. Airbag [Live in Berlin] * (4:49)
  24. Lucky [Live in Florence] * (4:36)
  25. No Surprises [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (3:58)
  26. Climbing Up the Walls [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (4:21)
  27. Exit Music (For a Film) [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97] * (4:35)
  28. I Promise * (3:59)
  29. Man of War * (4:29)
  30. Lift * (4:06)
avatar van Gajarigon
Fianosther schreef:
vertelt iemand mij waarom ik deze plaat helemaal geweldig vind maar bandjes zoals muse en coldplay eigenlijk helemaal nietzo boeiend vind?

4,5* voor ok computer

Dit is origineler.

avatar van HiLL
Dit is origineler dan Coldplay dat sowieso, maar Muse klinkt mij toch vrij origineel op bepaalde momenten..of is dat voor mij zo?

avatar van Music4ever
HiLL schreef:

Nee hoor.
Ik vind Muse ook origineel op bepaalde momenten, bijvoorbeeld de overgang in het nummer 'New Born' klinkt erg verrasend/origineel.

avatar van Darkshines
Het beste Radiohead album. Alle nummers passen binnen het verhaal. Dit was destijds een geheel nieuwe stijl.
Wat Radiohead daarna ging doen was verrassend.
Verrassend goed zelfs!

avatar van Darkshines
Music4ever schreef:

Nee hoor.

Muse legt meer Rock en klassiek in hun liedjes. Waar Radiohead meer elecktronisch en ballad-achtige nummers maakt op OK C tenminste

avatar van timing
Fianosther schreef:

Ik deel je ervaring. Altijd een gevaarlijk onderwerp om een volgend bericht op een messageboard te smijten, maar laat ik vooropgesteld zeggen: ieder zijn eigen meug.

Persoonlijk heb ik nog steeds de mening dat Radiohead baanbrekend werk verricht heeft en dat Coldplay en Muse daar op voortborduren.
Waar ik meteen bij zeg dat ze zeer zeker een eigen sound hebben gecreeerd, maar die naar mijn mening toch (analytisch gezien) afgeleid is van OK Computer en vooral The Bends.

Laat ik stellen (hopelijk kun je me volgen) dat elke band een eigen context creeert waarin hun nummers passen. Die is bij Radiohead (op OK Computer in ieder geval) breder dan bij Muse of Coldplay. Hoewel Coldplay met Parachutes ook een breed platform neerlegde, is het daarna toch iets meer een trucje geworden (helemaal op X&Y), wat ik bij bijna alle albums van Muse ook voel. Ik wil daar nog wel aan toevoegen dat ik vind dat hoe experimenteel Radiohead ook bezig was op Kid A en Amnesiac, het uiteindelijk niet voor een veel bredere context zorgde.
Herken je daar iets in?

Natuurlijk is die context maar net hoe dat je persoonlijk bevalt, dus ik bedoel niet te zeggen dat het een beter is dan het ander!

Ik las dat Coldplay met "X&Y" een album wou maken dat handelt over grote levensvragen. Ik herken dit wel in enkele nummers, maar in meer dan de helft van de nummers blijft deze verwijzing mij toch onduidelijk. "Parachutes" daarentegen is een echt geheel. De nummers scheppen op het 1ste zicht een pessimistisch beeld, maar omhelzen je daarna met een zekere troost, zeggend: komaan, everything's not lost! Het album klinkt ook veel coherenter dan "X&Y". Wat Radiohead betreft zijn zowel "The Bends" als "OK Computer" zeer coherente albums, wat van de albums die erna kwamen toch veel minder gezegd kan worden.

avatar van luc011190
De enige cd die ik elke dag kan luisteren. Deze cd lijkt wel gemaakt door profesoren of mensen die hun hele leven muziek hebben gestudeerd. Dit album zit zo geweldig maar tegelijkertijd zo gecompliseerd in elkaar. Karma Police is de absolute topper, Paranoid Android is de beste is de soort die ze zelf hebben gecreëert, Lucky is mooi en gevoelig en dan die gitaar in Electionering, daar kunnen de mannen van Pistolen en Rozen wel een puntje aan zuigen.

Wat_Jij_Wil
Nah, Climbing Up the Walls gaat te ver: de moerasachtige, lugubere sfeer waarmee het begint; de uitbouw van de muziek en de kracht waarmee Yorke subtiel zijn stem uitbouwt; de opbouw naar de te intense instrumentele climax met de bezwerende drums en de grijprake synths; en dan nog het vooruitzicht van nog een climax met in de hoofdrol Yorke op zijn intenst; dat laat me geheel wazig achter; bizar geniaal en naast There There mijn favoriete Radiohead nummer.

avatar van Backdrifter
Darkshines schreef:
Wat Radiohead daarna ging doen was verrassend.
Verrassend goed zelfs!

Volledig eens met darkshines! Dit album klopt van voor tot achter. Ik snap niet dat er nog steeds mensen op deze aarde zijn die Pablo honey een goed album kunnen vinden nadat ze dit hebben gehoort, hierbij is Pablo honey toch werkelijk nergens meer! Dit album staat als een huis, niet alleen voor radiohead maar ik denk voor de hele muzikale wereld!

avatar van SilverGun
Op #1 in de Top-100 beste albums allertijden van Q magazine. In hetzelfde nummer een making-of van OK Computer waarin beschreven wordt hoe het album tot stand is gekomen.

SilverGun schreef:

Wel, vertel op. Leuke anekdotes???

JonnieBrasco
Ik heb geen zin om 23 pagina's terug te bladeren om te kijken of ik ooit al eens iets gepost had bij dit erg, erg goede album. Wel heb ik zin om te vermelden dat ik een plaat uit hetzelfde jaar, uit hetzelfde grote land heb gevonden die OK Computer in zijn briljantie evenaart. Hij heet Young Team. Als je beide albums maar vaak genoeg hebt gehoord, weet je dat dat er op Ok Computer geen enkel nummer staat dat zo sterk is als Tracy.
(Dit was een tip dus. )

avatar van gemaster
JonnieBrasco schreef:

Daar is de functie 'Zoek bericht' voor.

JonnieBrasco schreef:
(Dit was een tip dus. )

Kan hier helemaal in meegaan. Twee fantastische albums, met Tracy als allermooiste nummer.

Vreven
Niet mijn absolute favoriet. Toch wel een terechte nummer 1. Echte uitschieters naar mijn mening zijn Exit music, Paranoid Android en Climbing up the walls. Vooral de schreeuw aan het einde van het laatste nummer is geweldig.

avatar van The Scientist
Vreven schreef:

Eerst maar even het off-topic deel, jééémig, is het in ofzo tegenwoordig om jezelf naar matige voetballers te vernoemen. We hebben de Toine Rorije net gehad en nu dit..... :S En dan geen goede voetballers, nee, vooral geen Bergkamp of Robben.... maar Vreven

Ook wil ik nog even zeggen dat ik het helemaal met JonnieBrasco hierboven eens ben... probeer Young Team van Mogwai eens. Een veel te onderbelicht album uit hetzelfde jaar als dit album...

Inhoudelijjk wil ik zeggen dat je het bij het rechte eind hebt . Voor mij zijn ook dat de beste nummers samen met Lucky. Vooral dat moment in Exit Music (For a Film) waar de drums er licht in komen (eerst alleen bekkentje) en die lekkere electronische bas erin knalt, heerlijk .

Zelf vind ik wel Hail To The Thief net iets beter dan deze, daar klinkt het allemaal nog iets gevarieerder vind ik... Desondanks vind ik de bovengenoemde nummers de sterkste Radiohead-nummers, maar ik vind die nummers samen het Subterranean Homesick Alien en Karma Police de enige interessante nummers hierop, terwijl ik op HTTT alles heel mooi vind.

Ik vind het wel leuk, die voetbalnamen. Rorije en Vreven zijn toch wel cultvoetballers, net als Rzasa.

Toine Rorije
nee, dan een coldplaynummer *kuch*

Maar even ontopic; niet te missen plaatje is dit
Die mogwai tip heb ik ook maar even ter hande genomen en dat is inderdaad ook al niet verkeerd.

avatar van gemaster
herman schreef:

Het is wachten op René en Willy van de Kerkhof.

avatar van psychonaatje
gemaster schreef:
Het is wachten op René en Willy van de Kerkhof.

En Berry van Aerle.

avatar van The Scientist
wat zou er gebeuren als er nu een echte voetballer hier komt en zijn eigen naam gaat gebruiken

on topic, The Tourist valt me net ook weer mee, nu ik hem luister, toch lastig, afwegingen maken met dit album.

dutch2
Zouden ze op voetbalsites allemaal bekende musici als nickname gebruiken?

Lijkt me wel cool.

weinig bijzonder als je het mij vraagt

Het is van voor mijn tijd,

misschien daarom

voorlopig een *3,5

3,5 is niet eens slecht. Maar je moet deze cd veel vaker horen, wil je er een echt oordeel over geven. Na 1 x vond ik het ook niks. Pas na 10, 20 x luisteren begon ik het goed te vinden. Daarna is deze cd zelfs in mijn top 10 komen te staan en ik vind ik dit echt een waanzinnige cd.

Ace
Tja, Ok Computer.... Wat moet ik erover zeggen? Het is een prachtig album en ongeveer iedereen heeft het hier in zijn top-10 staan, gezien de top-100 notering. Hoewel ik het erg goed vind en er vaak naar luister moet het kwartje met de opdruk geniaal nog vallen, denk ik. Als het ooit nog valt, want ik heb het album al ontelbare keren geluisterd... Nee, het is mooi maar ik geniet toch een stuk meer van een album als The Bends. 4*

Electro_
Ik heb hem vandaag eindelijk gekocht (Erg, ik weet het). Nouja, net als meerderen hier vind ik hem na 1 keer luisteren niet zo super speciaal en al helemaal geen dikke nummer één aller tijden! Maar ik zal hem nog wat vaker luisteren en dan mijn "definitieve" beoordeling geven. (Tussen aanhalingstekens omdat het een groeiplaat zou zijn ).

avatar van HiLL
Electro_ schreef:

Lekker bezig!
En geef de plaat inderdaad de kans. Gaat goed komen!

avatar van Fianosther
Ik heb 'em ook nietzo lang geleden gekocht en ik kan niks anders zeggen dat ik 'em helemaal geweldig vind. Van 4,5* naar 5 * en naar plaats 7 in mn top 10!