Radiohead - OK Computer (1997)

Label: Parlophone

1. Airbag (4:44)
  2. Paranoid Android (6:23)
  3. Subterranean Homesick Alien (4:27)
  4. Exit Music (For a Film) (4:24)
  5. Let Down (4:59)
  6. Karma Police (4:21)
  7. Fitter Happier (1:57)
  8. Electioneering (3:50)
  9. Climbing Up the Walls (4:45)
  10. No Surprises (3:48)
  11. Lucky (4:19)
  12. The Tourist (5:24)
  13. Polyethylene (Parts 1 & 2) * (4:23)
  14. Pearly * (3:37)
  15. A Reminder * (3:53)
  16. Melatonin * (2:09)
  17. Meeting in the Aisle * (3:09)
  18. Lull * (2:29)
  19. Climbing Up the Walls [Zero 7 Mix] * (5:19)
  20. Climbing Up the Walls [Fila Brazillia Mix] * (6:25)
  21. Palo Alto * (3:44)
  22. How I Made My Millions * (3:09)
  23. Airbag [Live in Berlin] * (4:49)
  24. Lucky [Live in Florence] * (4:36)
  25. No Surprises [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (3:58)
  26. Climbing Up the Walls [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (4:21)
  27. Exit Music (For a Film) [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97] * (4:35)
  28. I Promise * (3:59)
  29. Man of War * (4:29)
  30. Lift * (4:06)
avatar van Gyzzz
Hoewel dit in principe behoorlijk ver van mijn muzieksmaak afligt, kan ik dit (na zo'n 5 luisterbeurten) inmiddels goed waarderen. Eerst vond ik het erg weinig, maar ik wilde het allemaal graag toch nog wat kansen geven, en ik ben er nog niet helemaal uit wat ik het ga geven. Toch zit er minstens 3,5* in.

Alleen het middenstuk(van Exit Music tot en met Electioneering) vind ik een stukje minder. Ik zal nog maar even wachten met stemmen, maar vooralsnog is het 4* voor de eerste 3 nummers, 2,5* voor het middenstuk, en weer 4* voor het eind.

Ik kan me daar iets bij voorstellen. Blijven proberen, komt goed.

Dit album op 1 in de top 250 beetje overdreven

Zoals elk album wel overdreven is om daar te staan

J Casablancas
Dit album op 1 in de top 250 beetje overdreven

Gelukkig heb je je mening goed beargumenteert!

Nee he. Hier ook al. Er is een topic " meest overgewaardeerd album" voor.

avatar van HiLL
De wat?

Marcel²
ik weet wel een album die er voor mijn had mogen staan,maar begrijp het niet verkeert OK Computer is wel apart voor mij en dat zal altijd wel zo blijven

avatar van mathias

For God's sake marcel, daar komt AROBTTH hopelijk nooit terecht

Marcel²
Zou je denken ze liggen wel erg dicht bij elkaar.
Heb nou OK Computer aan staan ga wel kwijfelen moet ik eerlijk zeggen

avatar van mathias
ja ik weet het. Alleen ben ik er nog niet achtergekomen hoe zoiets in godsnaam mogelijk is

Marcel²
Misschien heb je gelijk ik luister heel veel albums altijd en het is de beste tot nu toe die ik gehoort heb maar ik heb de laatste tijd wat meer prachtige albums ontdekt dus misschien kom ik er wel eens achter

J Casablancas schreef:

Gelukkig heb je je mening goed beargumenteert!

avatar van ZERO
Gyzzz schreef:

Dat je Let Down en Fitter Happier minder vind kan ik nog wel begrijpen. Maar Exit Music, Karma Police en Electioneering vind ik toch wel echte pareltjes hoor.
Karma Police en Electioneering waren eigenlijk voor mij de twee nummers die samen met Paranoid Android er na één luisterbeurt al uitschoten. Exit Music duurt inderdaad wel wat langer. Blijven luisteren!

avatar van SilverGun
ZERO schreef:
Let Down

Voor mij juist één van de allerbeste nummers van het album. Het "You know where you are" stuk op het einde van het nummer, is het mooiste dat ik ooit heb gehoord van Yorke.

avatar van Nicolage Rico
SilverGun schreef:

Inderdaad! "Let down" is zelfs één van de beste nummers ooit gemaakt, vind ik. Bij mij staat dit nummer zeker in de top 10 beste nummers ooit.

avatar van IMPULS
Is ondertussen wel veel geschreven over dit album. Is goed, verdient ie ook.
De kille break met "Fitter Happier" is een vernuftig moment op de CD, waardoor je de warmte en emotie van een aantal nummers erna nog intenser gaat beleven.
Hoog vakmanschap, maar op 1 of andere manier ook wel iets van de magie kwijtgeraakt door de jaren.

avatar van andré
IMPULS schreef:

Oftewel: hoe je de slechtste track van het album in het positieve weet te trekken, knap hoor

Hoezo zo negatief over Fitter Happier? Het is overduidelijk geen echte song, maar het heeft wat mij betreft een heerlijke doffe piano en een geweldige tekst. De tekst van Fitter Happier verwoord nu eens echt duidelijk de thematiek van de Radiohead nummers. Nooit eerder of later was Yorke zo concreet over zijn visie op een album. Fitter Happier past gewoon perfect op OK Computer en maakt het verschil tussen een geweldig album en een bijna perfect album, althans voor mij!

Ace
Ik ben het met Andre eens; sterk staaltje 'ok-computer-verheerlijking'

avatar van The Scientist
Ik ben het dan weer met Fugu eens, er is ook andere muziek dan alleen maar normale rocknummers (die wel erg mooi zijn trouwens). Ik vind niet dat Fitter Happier geen muziek is. En dat dit niet in je smaak valt ok, maar dat wil nog niet zeggen dat het geen waardevolle toevoeging kan zijn aan OK Computer.
Fitter Happier is eens wat anders op deze plaat, net zoals Radiohead met Kid A een andere kant op gaat, en waarom wordt Fitter Happier dan afgekraakt en Kid A opgehemeld voor de vernieuwing?
(Kid A is een prachtplaat hoor, begrijp me niet verkeerd, maar ik zie zowel Kid A als Fitter Happier als vernieuwing)

avatar van HiLL
Maar Fittier vergelijken met Kid A gaat mij weer te ver. (één nummer met een heel album)

avatar van IMPULS
andré schreef:

Was niet van plan met die opmerking "Ok Computer te verheerlijken" of "de slechtste track in positieve te trekken".
Ik heb het over de functie van 'Fitter Happier", niet over de kwaliteit. Het nummer staat centraal in de tracklist. Het zet je terug op aarde, na allerlei reizen uit/in de geest van Dhr. T. Yorke.
Vraag: moet een nummer per se 'goed' zijn om een belangrijke rol op een CD te kunnen vervullen ? Waarom zou het niet gewoon de rol van een statement kunnen hebben ?

Mijn antwoord: de belangrijkste rol van een liedje op en album is " aantrekkingskracht" . Fitter trekt mij niet aan, doet me niks (irriteert me zelfs niet). De rest van OKC doet dat wel. Daarom 5 sterren. Meer dan 80% is m.i. geweldig. Daar ligt mijn norm. En die zal voor iedereen anders zijn.

Fugu schreef:

Juist, tekstueel toch echt wel het hoogtepunt, waar ik bij momenten echt wel een traan voor laat. Sorry...
( --> Will never cry in public... )

Electro_
Ik doe heel erg m'n best, maar de klik is er nog steeds niet. Maar ik zal hem nog wel wat vaker luisteren want als dit 'Het Beste Album Ooit' word genoemd, moet ik er toch ook wel íets leuk van vinden.

avatar van SilverGun
Wat een wazige theorieën over Fitter Happier zeg... Voor mij gewoon een prachtig nummer met dat sfeervolle geratel en die repetitieve "Pentagon"-sample, aangedreven door een warme, emotionele piano in contrast met die kille, bedroevende text-to-speech stem.

avatar van SiSsY bOY
"warme, emotionele piano" haha, yeah right

Toine Rorije
SiSsY bOY schreef:
"warme, emotionele piano" haha, yeah right

Ja vind ik wel, zeker door het contrast met de computer-voorlees-stem. En verder vind ik dat we er niet een al te groot punt van moeten maken, kijk voor de grap maar eens op de achterkant van je cd-doosje waar ze in de tracklist Fitter Happier hebben weggestopt. Daar zijn de haakjes rond Nice Dream niks bij

Electro_
Fitter Happier is op dit moment het enige uit O.K. Computer dat ik erg kan waarderen. En misschien hoor je hier hem wat concreter dingen zeggen omdat hij het niet zelf inspreekt. Het is hier toch een speech synthesizer. Misschien dat dat makkelijker was voor hem.