J Dilla - Donuts (2006)

6. Stop (1:39)
  7. People (1:24)
  8. The Diff'rence (1:52)
  9. Mash (1:31)
  10. Time: The Donut of the Heart (1:38)
  11. Glazed (1:21)
  12. Airworks (1:43)
  13. Lightworks (1:55)
  14. Stepson of the Clapper (1:03)
  15. The Twister (Huh, What) (1:16)
  16. One Eleven (1:11)
  17. Two Can Win (1:47)
  18. Don't Cry (1:59)
  19. Anti-American Graffiti (1:53)
  20. Geek Down (1:19)
  26. The Factory (1:23)
  27. U-Love (1:00)
  28. Hi. (1:16)
  29. Bye. (1:27)
  30. Last Donut of the Night (1:39)
  31. Welcome to the Show (1:12)
avatar van Jeroen (JJ)
Gekkenhuis schreef:
Klopt inderdaad ja, alleen is Madlib een heel stuk genialer dan Dilla

Ik vind zelf dat "Donuts" het beste bewijs is dat Dilla juist genialer is dan Madlib (niets negatiefs over Madlib want deze man heeft na Dilla het meest te bieden qua producties), Donuts is een album wat altijd goed blijft. Deze man heeft zoveel invloed gehad op hip-hop en velen hebben het niet eens in de gaten, check de opkomst van Detroit, voorheen met SV, ATCQ, JayLib & zoveel meer, altijd fris, divers, funky & innovatief maar vooral echte zware beats met een feeling zoals niemand ze leverd. Maar Madlib is ook geniaal

avatar van Kos
Kos
Weer eens beluisterd maar ik voel hem toch niet zo als anderen hier. Beats, samples, gehele productie, allemaal net niet.
Al helemaal niet 'dik'. Vooral erg gefabriceerd als 'zie mij eens origineel zijn' maar ook op technisch gebied is het niet helemaal wat je van hem mag verwachten. Sommige overgangen en cuts lopen gewoon echt niet lekker.

avatar van GarnalenPeller
Al die nummertjes zijn zo fucking catchy jesus christus die blijven écht in je hoofd zitten, goed gedaan.
De mooiste vind ik Anti-American Grafitti, dat snaarinstrumentje is zo helder en prachtig na dat sampletje op het begin.

avatar van j.b.b.l
Als je naar dit album luistert dan realiseer je pas hoe groot het verlies is van J Dilla voor Hip-Hop fans en Hip-Hop zelf,wat een producties zijn het toch.

avatar van gweah
Is dit de laatste klassieke hip-hop LP die is uitgebracht?
Het is i.i.g. de meeste recente die ik vijf sterren kan geven.
Bijna al deze tracks klinken mij al als classics in de oren. Hoeveel zijn er al opnieuw gebruikt door artiesten?

Daarover gesproken, tip: check Assorted Donuts: A Tribute To J Dilla om je favoriete MCs deze beats te horen rippen (veelal al bekende vocalen en tracks waaronder die twee van Ghost's Fishscale, en o.a. Jay-Z's "Song Cry", Mos Def's "Ms. Fat Booty" en B.I.G's "Things Done Changed" worden van een Donut beat voorzien.
Maar een mics omver blazend M.O.P. over de "Thunder" beat is het checken alleen al waard.

avatar van MAS
MAS
Is dit een intstrumentaal hiphop album?

Relax
Mwah, het is niet echt hiphop achtig, maar het is wel instrumentaal en inelkaar gezet als een hiphop beat moet zijn.

De drums zijn alleen niet zo hard als je zou verwachten bij een beat van rappers.

gweah schreef:
Is dit de laatste klassieke hip-hop LP die is uitgebracht?
Het is i.i.g. de meeste recente die ik vijf sterren kan geven.

Vooral Song Cry van Jay-Z op een Dilla beat.

avatar van hiphopisntdead
Sjemig.
Hoe ga je hier nou 6 favoriete tracks uit kiezen

Maarten||
Ik mag Jay Dee zijn samples, maar ook wat hij er mee doet is prachtig.

Dit staat zeker in mijn top 5 albums aller tijden alhoewel het voornamelijk een instrumentaal albums is.
Het lijkt wel alsof J Dilla het beste uit allerhande (vooral soul) muziek heeft gepuurd net als je een bouillon of kruiden gebruikt als basis om een gerecht te maken. Ongelooflijk dat deze tracks meestal maar een minuut duren. Soms moet dat niet meer zijn ...

Lievelings nummers:
- Time: The Donuts of the heart -> die kreun samples komen die uit een porno film of zo ?
- One eleven
- Two can win
- Dilla says go
- Last donut of the night

Ah ja het is een geheel waarin elke track zijn plaats heeft.

Relax
Ik vind het wel een lekker album, maar kan er vaak niet de hiphop invinden, de drums missen te vaak daarvoor.
Sample gebruik daarentegen zijn briljant.

avatar van Donuts!
Best album ever!!!

Hands Down!

R.I.P. Dilla!

Relax
Gister nog is beluisterd terwijl ik zelf bezig was met crate diggin'.

Pffshh wat een classic is dit album, gelijk in de top 10.

Relax
Wat ik trouwens niet snap... Outro aan het begin en Welcome To The Show aan het einde.. ?

avatar van GarnalenPeller
Eigenzinnigheid van Dilla.

Improvision
Het album heet ook Donuts, misschien om de Donut rond te maken dat hij eindigt waar hij begint of zo?

Relax
Lol diep gezocht, kan maar zo zijn.
Ik snap het wel als mensen dit album vaker aanzetten na elkaar net als een 2de donut eten.

avatar van Niek
Weet wel dat dit album drie uur op repeat kan staan zonder dat je dat echt doorhebt..

avatar van Modder-Eter
Vandaag oa. dit album maar weer de hele dag draaien.

Relax schreef:
Lol diep gezocht, kan maar zo zijn.

De dag daarna had ik 5 donuts gegeten.. letterlijk.

gwx
Ik zit nog heel erg te twijfelen tussen 4 en 4,5. Het merendeel van de nummers is mij erg sterk, maar er staan ook wat missers op de plaat. Of het genoeg missers zijn voor een 4? Daar kom ik later op terug.

avatar van John Doe
Relax schreef:
In sommige films wordt zoiets ook gedaan.

Wat ik vind van Donuts: lekkere dromerige korte stukjes met veel soul en geklooi met samples. Helaas vind ik de helft van de nummers nog niet helemaal geweldig, maar het blijft constant wel een lekkere brei. Nummertjes die ik absoluut fantastisch vind zijn bijvoorbeeld The Diff'rence, Two Can Win en Welcome to the Show.

Een aanrader voor mensen die dit mooi vinden is trouwens de deephouse van Moodymann en Theo Parrish.

John Doe schreef:
In sommige films wordt zoiets ook gedaan.

Maar daar krijg ik woede aanvallen van.
Zo'n lange credit lijst aan het begin terwijl je gewoon lekker die film wilt gaan zien.

avatar van Raul
Heerlijk soulful album door een legendarische hiphop producer die helaas veel te vroeg is doodgegaan
Dilla heeft zoveel dope dingen gemaakt, die man is zeker 1 van m'n favoriete producers.

Slum Village was ook heerlijk en die Common tracks waaraan hij heeft meegewerkt...

4 sterren.

EPMD
Ik vind dit album niet eens waard om op te stemmen, het is gewoon een heel slecht album. En die Jay Dee is een zeer overschatte producer. Ik heb de beats allemaal beluisterd en er zitten geen drums in en dat is gewoon saai. Het is toch een hip hop album en een als er geen drums in zitten is het gewoon saai.

EPMD schreef:

Als je verwacht had om hier snoeiharde boom-bap aan te treffen kom je natuurlijk bedrogen uit...

Misschien is zijn oudere werk wat meer voor je.

RedLightCityBoy
Of gewoon blijven proberen! doet Don't Cry je echt niks EPMD? kan ik me haast niet voorstellen.

avatar van Pooiertje
EPMD schreef:

Je houd toch wel van soul?

EPMD
Ja natuurlijk houd ik wel van soul. Ik ga het echt nog wel een keertje luisteren en misschien helpt het dan.