Radiohead - The Bends (1995)

Label: Parlophone

1. Planet Telex (4:18)
  2. The Bends (4:06)
  3. High and Dry (4:17)
  4. Fake Plastic Trees (4:50)
  5. Bones (3:08)
  6. [Nice Dream] (3:53)
  7. Just (3:54)
  8. My Iron Lung (4:36)
  9. Bulletproof..I Wish I Was (3:28)
  10. Black Star (4:07)
  11. Sulk (3:42)
  12. Street Spirit (Fade Out) (4:14)
  13. The Trickster * (4:42)
  14. Punchdrunk Lovesick Singalong * (4:41)
  15. Lozenge of Love * (2:16)
  16. Lewis (Mistreated) * (3:20)
  17. Permanent Daylight * (2:49)
  18. You Never Wash Up After Yourself * (1:45)
  19. Maquiladora * (3:27)
  20. Killer Cars * (3:03)
  21. India Rubber * (3:26)
  22. How Can You Be Sure? * (4:21)
  23. Fake Plastic Trees [Acoustic] * (4:42)
  24. Bullet Proof..I Wish I Was [Acoustic] * (3:35)
  25. Street Spirit (Fade Out) [Acoustic] * (4:26)
  26. Talk Show Host * (4:41)
  27. Bishop's Robes * (3:25)
  28. Banana Co. * (2:22)
  29. Molasses * (2:28)
  30. Just [BBC Radio One Session - 14 / 09 / 94] * (3:46)
  31. Maquiladora [BBC Radio One Session - 14 / 09 / 94] * (3:30)
  32. Street Spirit [Fade Out) (BBC Radio One Session - 14 / 09 / 94] * (4:22)
  33. Bones [BBC Radio One Session - 14 / 09 / 94] * (3:03)
  34. Fake Plastic Trees [Live] * (5:27)
  35. Blow Out [Live] * (5:40)
  36. Bones [Live] * (3:16)
  37. You [Live] * (3:59)
  38. High and Dry [Live] * (4:27)
voltazy
ZERO schreef:

Vandaag The Bends gekocht! Onder het motto 'Save the best for last' is mijn Radioheadcollectie nu compleet!

Beter dan OK Computer en samen met Kid A het beste wat Radiohead gemaakt heeft, enige misser is Street Spirit.

Ataronchronon schreef:
Street Spirit een misser? Sorry, maar dat kan ik moeilijk begrijpen. Leg eens uit waarom dat een minder nummer zou zijn dan, want ik hoor alleen maar genialiteit (en depressiviteit) in dat nummer.

ik vind zijn stem minder mooi op dat nummer, het gitaarriedeltje doet me niets, en dan ook nog dat FAAAAAAAAADEEE OUUUUTTT AGGAAAIIN. Genialiteit hoor ik er allerminst in ( dat hoor ik sowieso zelden in Radiohead ).

Oke.
Zelf vind ik het gitaarriedeltje (om maar met jouw woorden te spreken) erg mooi, het laat me altijd weten dat we (en me we bedoel ik uiteraard mezelf) bij het einde van het album zijn aangekomen en we met een knaller afsluiten. Vind het ook heerlijk om Faaaaaaadee oooouuuuut agaaaaain mee te brullen op dat moment.
Maar goed, dat hoeft natuurlijk niet zo voor iedereen te zijn.

Oke.
Maar goed, dat hoeft natuurlijk niet zo voor iedereen te zijn.

Heerlijk...

avatar van dvdschaaf
Ataronchronon schreef:
[ik vind het allerminst een knaller, ja: een knaller van een natte scheet. Zo zonde, als ze Fade Out hadden weggelaten had ik ze nog een halfje meer gegeven.

Shit Happens !!

DonDijk
Street Spirit

Laurora
DonDijk schreef:
Street Spirit

avatar van Tsjo-Wi
Daar begrijp ik dus ook echt de ballen van. Zonder Street Spirit is dit album een ster minder waard.

avatar van BlueVelvet
Eens. Zoals Zachery Glass al schreef in het eerste bericht bij dit album:
een plaat die met zo'n nummer, met zo'n tekst, afsluit...kan bijna niet beter:

Immerse your soul in love

so true

avatar van aerogp1
The Bends verveelt minder snel dan OK Computer al vond ik OK Computer in eerste instantie wel beter. Ook deed het wat meer met me. Nu vind ik OK computer toch iets te bombastisch. Dit maakt dat het album eerder verveelt.

The Bends is daarentegen minder toegankelijk en wat ingetogener. Dat zorgt er wel voor dat het een echte groeier is. Op dit moment vind hem beter dan OK....

avatar van korenbloem
voor mij mooiste album van radio head.

avatar van Joy4ever
korenbloem schreef:
voor mij mooiste album van radio head.

avatar van henk_loos
Geniale plaat van het geniale Radiohead. Ik kan niet zeggen dat dit mn favoriete cd is (dat is dan toch OK), maar wat een juweeltjes zijn op deze plaat te vinden. Klapper is toch wel Street spirit, die tilt de hele cd nog iets hoger. Verder is natuurlijk Fake Plastic Trees ook wel errrug mooi..
Een klassieker..

Stem verhoogt naar 5*; een CD met alleen maar topnummers!

Karl schreef:
Stem verhoogt naar 5*; een CD met alleen maar topnummers!

Dat had ik al gedaan. Maar. The Bends heeft van mij nu toch de hoofdprijs gekregen. De nummer 1 positie in mijn top 10. Na lang nadenken over mijn nummer 1 en 2, is er uiteindelijk uitgekomen, dat dit album alleen maar goede nummers bevat. Parachutes ook, maar toch zitten daar ook minder goede noten tussen. Hier heb ik ze niet ontdekt.

En dan te bedenken dat ik dit album eerst een tijdje in de winkel heb laten liggen omdat de hoes me niet aanstond. Daar hebben we dan toch een minpunt. Uiteindelijk heb ik me over mijn aversie heengezet en dit album gekocht. Het was me al vrij snel duidelijk dat dit album in ieder geval 4,5* verdiende en een hoge positie in mijn top 10, dat werd dus de 2e plek. Ik luisterde de CD steeds vaker en steeds meer, steeds als de eerste noot van Planet Telex inzette dacht ik: "Wat een geweldig begin alleen al." En toen moest de rest nog komen. Maar ik kon me er toen nog niet toe zetten om deze prachtplaat een 5* te geven. Ik dacht toen: "Alleen mijn nummer 1 zal een 5* album zijn, alleen de nummer 1 is perfect."
Ik heb dit een tijdje zo aangekeken, en ben uiteindelijk overstag gegaan nadat ook Street Spirit (Fade Out) mij helemaal in zijn greep had, en ik helemaal betovert werd.
Het hele album was SS(FO) al voorgegaan, maar toen ik dit nummer begreep was het alsof het album echt af was. Het 2e perfecte album was gekomen. Hierna raakte ik helemaal in de ban van Just, dat geweldige begin met die drums. En dan de droge zang van Yorke erachteraan (Holy Cow zingend). Heerlijk, een nummer waar je helemaal vrolijk van wordt. Toen kwamen er een heeele hoop andere albums de kop op steken waardoor ik weinig aan het luisteren van The Bends toekwam. Wel vond ik dat ik mijn nummer 1 zeker moest blijven luisteren, dus Parachutes zakte nooit in waarde. Precies zo'n album dat alleen maar beter wordt en nooit gaat vervelen. Dacht ik. Totdat ik vorige week dit CD'tje weer in mijn nieuwe stereo wierp. Ik wist gelijk weer hoe het hele album klonk. Elke noot was blijven hangen, geen enkele uitgezonderd. De tekst van Just kende ik weer van voor naar achter en Street Spirit (Fade Out) zette mij ertoe om het album steeds maar weer te draaien. Ik dacht er voor het eerst over na om mijn nummer 1 en 2 om te wisselen. Ik zou van beide albums een nieuwe rescensie schrijven. Maar tijdens het schrijven van Parachutes raakte ik meer en meer overtuigt dat dat het beste album was en bleef voor mij.

Maar uiteindelijk is het allemaal goedgekomen en is The Bends, mijn favoriete album geworden.

avatar van Joy4ever
Mooie recensie Louis The Bends heeft ook voor mij iets magisch. Van begin tot eind een heerlijk album. Geen moeilijk gedoe, gewoon mooie muziek. Thom Yorke zingt hier niet zo zeurderig als op het veelgeprezen OKC. Er valt veel te genieten op the Bends 4.5*.

(verwijderd)
The Bends is nu toch echt het album dat me het minste aanspreekt. De 'nieuwe' Radiohead vind ik simpelweg veel beter dan de oude. Maar als ik hier de berichten lees, zal ik hem toch nog eens een kansje geven, vandaag

Feeder
(verwijderd) schreef:

avatar van douwens
Ik vind dit het beste Radiohead album, beter dan Ok Computer doordat het in de breedte naar mijn mening meer goede nr's herbergt. Een 4

douwens schreef:

Inderdaad, hier valt geen enkel nummer uit de toon.

EVANSHEWSON
High and dry, Street Spirit en Nice Dream zijn mijn favorieten op dit erg gevarieerde album.
Misschien net zo sterk als OK COMPUTER ????
4 sterren jawel !

(verwijderd)
Sorry, ik vind dit niet mooi. Ik ben een enorme Radiohead-fan, maar in mijn lijstje bungelt The Bends toch echt op de 1-na laatste plaats (Pablo Honey onderaan). Street Spirit en FPT zijn natuurlijk helemaal fantastisch, maar nummers als Just en My Iron Lung vind ik gewoon niet tof/spannend.

Toch 3*, maar zeker niet mijn favoriete RH

avatar van HiLL
Pablo vind je dus het beste?

HiLL schreef:
Pablo vind je dus het beste?

Ehh, ik bedoel dus onderaan ..

*gaat zich schamen, en als de wiederweerga editten*

avatar van HiLL
Ik denk al die moet even langs de dokter

wat mij betreft het beste album van radiohead. Echte mooie liedjes in balans met de freaky gitaar en briljante zang. Ik dacht destijds dat "freak " een fout nummer van een nog foutere band was... I was wrong

Kid A(cid)
Creep. Was je al weer verkeerd xD