Radiohead - The Bends (1995)

Label: Parlophone

1. Planet Telex (4:18)
  2. The Bends (4:06)
  3. High and Dry (4:17)
  4. Fake Plastic Trees (4:50)
  5. Bones (3:08)
  6. [Nice Dream] (3:53)
  7. Just (3:54)
  8. My Iron Lung (4:36)
  9. Bulletproof..I Wish I Was (3:28)
  10. Black Star (4:07)
  11. Sulk (3:42)
  12. Street Spirit (Fade Out) (4:14)
  13. The Trickster * (4:42)
  14. Punchdrunk Lovesick Singalong * (4:41)
  15. Lozenge of Love * (2:16)
  16. Lewis (Mistreated) * (3:20)
  17. Permanent Daylight * (2:49)
  18. You Never Wash Up After Yourself * (1:45)
  19. Maquiladora * (3:27)
  20. Killer Cars * (3:03)
  21. India Rubber * (3:26)
  22. How Can You Be Sure? * (4:21)
  23. Fake Plastic Trees [Acoustic] * (4:42)
  24. Bullet Proof..I Wish I Was [Acoustic] * (3:35)
  25. Street Spirit (Fade Out) [Acoustic] * (4:26)
  26. Talk Show Host * (4:41)
  27. Bishop's Robes * (3:25)
  28. Banana Co. * (2:22)
  29. Molasses * (2:28)
  30. Just [BBC Radio One Session - 14 / 09 / 94] * (3:46)
  31. Maquiladora [BBC Radio One Session - 14 / 09 / 94] * (3:30)
  32. Street Spirit [Fade Out) (BBC Radio One Session - 14 / 09 / 94] * (4:22)
  33. Bones [BBC Radio One Session - 14 / 09 / 94] * (3:03)
  34. Fake Plastic Trees [Live] * (5:27)
  35. Blow Out [Live] * (5:40)
  36. Bones [Live] * (3:16)
  37. You [Live] * (3:59)
  38. High and Dry [Live] * (4:27)
douwens schreef:

Vanzelfsprekend had ik het begrepen hehe, mierenneuken is ook een vak natuurlijk haha

Zeker

Kevin-Raphaëll
fake plastic trees blijft al jaren het hoogtepunt van dit album

althans voor mij

schitterend

avatar van Joy4ever
Stem verhoogd naar 5*-en. Het sterke aan dit album vind ik dat hij nooit verveeld. Elke draaibeurt blijft hij ijzersterk. Met recht een klein meesterwerk van de heren.

Kevin-Raphaëll
héél terecht joy4ever

avatar van douwens
Kevin-Raphaëll schreef:
héél terecht joy4ever

Ik zou zelfs verder willen gaan he Gertje, héél héél héél erg terecht.
Voor mij persoonlijk dan ook het ware meesterwerk van Radiohead.

Ook ik bekroonde the Bends dan ook met een panklare 5.

avatar van dix
dix
ongekunsteld, fris, lekker light in vergelijking met de loodzware kost van wat erna kwam ...

wellicht niet de beste maar zeker de leukste.

avatar van Benjammin'
Wat een prachtige plaat. Op sommige punten zelfs beter dan Ok Computer.

avatar van rien

rien schreef:
Als je kijkt naar hun eerdere album Pablo Honey is deze wel heel lelijk hehehe

Het beste album met de lelijkste hoes... Boeiend. Ik vind Pablo Honey ook spuuglelijk eigenlijk... Eigenlijk zijn alleen Ok Computer en In Rainbows mooi...

avatar van HiLL
Louis2703 schreef:

Ik vind HTTT een mooie hoes hebben.

avatar van rien
Louis2703 schreef:

Hehehe, het boeit ook niet hoor.
Ik dacht misschien hebben ze met achterliggende gedachten voor deze hoes gekozen

avatar van carero
Lang niet meer naar dit album geluisterd, maar het blijft natuurlijk wel een meesterwerk, vooral Streer Spirit vind ik prachtig. Dit album krijgt van mij een meer dan verdiende 4*.

avatar van Freggel
Werkelijk briljant album, met afstand het beste werk van de beste heren...of de nieuwe plaat hierbij in de buurt kan komen? Ik betwijfel het, en ik zie dat ie nog op 4,5* stond, dat wordt een mooie (hele dikke) 5*

rien schreef:
Als je kijkt naar hun eerdere album Pablo Honey is deze wel heel lelijk hehehe

"The Bends" is iets wat je krijgt als je duikt en dan te snel weer naar de oppervlakte gaat. Ik weet niet precies wat het inhoudt, maar de cover beeld iemand af die dus The Bends krijgt.

avatar van Benjammin'
Wat is dit mooi. Geweldig.

Nicci
Dat zei je 6 oktober ook al

avatar van Jazper
Wel consistent dan

avatar van Freggel
Hoe subliem dit album ook is, ik weigerde er meer dan 15/20 euro voor neer te tellen, zoals de vraagprijs op veel plaatsen is.
Vandaag voor 6 euro opgepikt!! happy happy!!

Nicci schreef:
Dat zei je 6 oktober ook al

Oh, jij bent die fan van Radiohead toch?

Na het vele luistere nvan In Rainbows is dit toch weer een zeer mooi album. Het lijkt wel of ik na In Rainbows (dat ook prachtig is) deze nog meer ga waarderen! De afstand van deze plaat op mijn nummer 2 wordt almaar groter.

Nicci
Jazper schreef:
Wel consistent dan

inderdaad: zou vreemd zijn als er ineens "kloteplaat" stond.

tracks 3,4 en 7en 2 zet ik wel eens op soms ..maar verder..

erg jammer van dat kutrefreintje van ''the bends'' overigens..

avatar van the viking
Voor mij nog altijd verreweg het beste album van Radiohead. Het kattengejank van Yorke die als een rode lijn door het latere werk loopt (vooral na OK Computer) is hier gelukkig nog minimaal. Fake Plastic Trees en vooral Street Spirit zijn nummers van een ongekend niveau

avatar van Alicia
the viking schreef:

Jij zegt, wat ik denk. "Fake Plastic Trees" is zeker een heel mooi nummer. De track "Street Spirit (Fade Out)" vormt een geweldige afsluiter van The Bends.
Wat mijn oortjes betreft, bevat ook het laatste album (In Rainbows) van Radiohead wat de zang betreft, ook weer enkele goed aanhoorbare songs.

avatar van DikkeDarm
Had hem al een paar jaar liggen op de plank nooit eens goed beluisterd maar hier stijgt Radiohead boven zichzelf uit in ieder geval beter dan IR en OK PC.

avatar van Chronos85
Favoriete nummers zijn natuurlijk Street Spirit en My Iron Lung maar ook Sulk hoort bij één van de beste nummers naar mijn idee. Dit nummer wordt naar mijn idee vaak ondergewaard. Tekstueel is het misschien niet het meest inventief maar het nummer is erg relaxed en is het stemgeluid van Thom op z'n best!

JayJay
Schandalig. Altijd Radiohead stug genegeerd, niet in de laatste plaats omdat de band die met OK Computer allertijdenlijstjes aanvoert bij de vleet alleen maar tegen zou kunnen vallen.

Hoe ver kun je ernaast zitten! Dit album is een juweel!

Dit album luistert weg als het beginpunt de evolutie van alles wat nu de boventoon voert in muziekland. Coldplay, Athlete, Starsailor, de bombastische rock van Muse, de dramatiek van Editors...

Het missende puzzelstukje: 5* en een nieuwe nr. 1 in mijn album top 10.

Beitel
JayJay schreef:

Hoe ver kun je ernaast zitten! Dit album is een juweel!

Het missende puzzelstukje: 5* en een nieuwe nr. 1 in mijn album top 10.

Dan staat je nog wat te wachten bij OK Computer. De vraag of het daadwerkelijk een 'beste album aller tijden' is blijft nog maar de vraag, maar in vergelijking met dit is het grootser, krachtiger, sfeervoller, intenser.

The Bends is wat voor (vrijwel) elke andere band het beste werk is. OK Computer is het meesterwerk dat maar zelden langskomt.

Beitel schreef:

Voor mij is dat dus net iets andersom. Ik heb liever dat wat minder gepolijste Radiohead op dit album dan Radiohead op de albums OK Computer en In Rainbows.

avatar van douwens
Louis2703 schreef:

Ik vind Ok Computer het tweede meesterwerk van Radiohead na the Bends. Dat album heeft voor mij wat meer, het bevat geen enkel niemendalletje. Ok Computer heeft dat wel in de vorm van met name Fitter Happier, wat mij persoonlijk weinig doet.
Daarbij vind ik Street spirit (fade out) en Fake Plastic Trees de allerbeste nr's van Radiohead, dat wel tesamen met Karma Police en Paranoid Android, die uiteraard op Ok Computer staan.

Ok Computer heeft misschien net wat meer absolute topnummers, namelijk ook nog No suprises en Exit Music (for a film). Maar in de breedte vind ik het minder, met nummers als Climbing up the walls en the Tourist bijvoorbeeld, bevat het meer skippers voor mij. The Bends heeft die geen.

Het nieuwe album bevalt mij juist wel weer goed, het is wat instrumentaler, wat bij mij de voorkeur geniet boven de elektronica die de boventoon voerde op eerder werk als Amnesiac en Kid A.
Kortom, the Bends is hun best album in mijn persoonlijke beleving, vooral doordat het in de breedte het meest imponeert.