Radiohead - Pablo Honey (1993)

Label: Parlophone

1. You (3:27)
  2. Creep (3:55)
  3. How Do You? (2:11)
  4. Stop Whispering (5:25)
  5. Thinking About You (2:41)
  6. Anyone Can Play Guitar (3:38)
  7. Ripcord (3:09)
  8. Vegetable (3:12)
  9. Prove Yourself (2:25)
  10. I Can't (4:13)
  11. Lurgee (3:07)
  12. Blow Out (4:41)
  13. Prove Yourself [Demo] * (2:33)
  14. Stupid Car [Demo] * (2:36)
  15. You [Demo] * (3:24)
  16. Thinking About You [Demo] * (2:16)
  17. Inside My Head * (3:11)
  18. Million Dollar Question * (3:16)
  19. Yes I Am * (4:26)
  20. Blow Out [Remix] * (4:19)
  21. Inside My Head [Live] * (3:06)
  22. Creep [Acoustic / Live] * (4:19)
  23. Vegetable [Live] * (3:09)
  24. Killer Cars * (2:15)
  25. Faithless the Wonder Boy * (4:14)
  26. Coke Babies * (3:00)
  27. Pop is Dead * (2:13)
  28. Banana Co. [Acoustic] * (2:27)
  29. Ripcord [Live] * (3:15)
  30. Stop Whispering [US Version] * (4:11)
  31. Prove Yourself [BBC Radio 1 Evening Session] * (2:28)
  32. Creep [BBC Radio 1 Evening Session] * (4:02)
  33. I Can't [BBC Radio 1 Evening Session] * (3:55)
  34. Nothing Touches Me [BBC Radio 1 Evening Session] * (3:50)
avatar van Jazper
Dit is toch wel een erg zwak plaatje hoor. Erg vlak allemaal.

eazyfan
nouja de enige van hun reduliere albums die niet in de top250 staat

Vreven
Creep is natuurlijk een klassieker. Maar de rest vind ik allemaal maar gemiddeld, al zijn er een paar uitschieters, Thinking about you bijvoorbeeld. Voor de rest zeker geen slecht album, maar er is zoveel beters gemaakt.

Creep is geweldig....

avatar van smash016
Ja, het klinkt allemaal een beetje semi-geïnteresseerd, en toen werd Creep een hit, en toen gingen ze bij The Bends pas echt vol aan de bak... gelukkig maar.

smash016 schreef:
Ja, het klinkt allemaal een beetje semi-geïnteresseerd, ............

semi-geinteresseerd??

Verklaar je nader.

avatar van mic
mic
Echt een *** plaat. Het waait maar door...
Gelukig ging dat later allemaal een stuk beter.

mic schreef:
Echt een *** plaat. Het waait maar door...
Gelukig ging dat later allemaal een stuk beter.

Misschien spreek ik voorbarig en ken je het album langer dan dat ik het ken

Maar hoe kun je 13 jaar later nog een serieuze reactie geven op een debuut album van een band.
Wat ik bedoel, je zou de album meer moeten waarderen rekening houden met de tijd dat hij is uitgebracht.
Niet veel bands hebben de macht, "tijdloze albums"(bah ik haat cliché's) uit te brengen.
Ik heb dit album heel wat jaren geleden gekocht. Toen (te) veel gedraaid, daarom kan ik hem nu nog rustig opzetten en hem helemaal afluisteren. Ik vind hem niet meer zo geniaal als in het begin. Maar zeker erg goed.

Om even een rare verglijking erin te gooien, ik denk niet dat ik arctic monkeys volgend jaar nog luister

cheers

Guus

avatar van smash016
Held schreef:
semi-geinteresseerd?? Verklaar je nader.

Nou, latere albums laten zien dat Radiohead tot veel beter werk in staat is. Dit was hun debuut, volgens mij verwachtten ze zelf niet dat ze ooit iets zouden gaan bereiken met hun muziek.

smash016 schreef:

Ok, dan begrijp ik beter wat je bedoelt. Kan me er ook wel een beetje in vinden, maar ik denk dat het niet zozeer met interesse als wel met durf te maken heeft.
Ik denk dat Radiohead bij het maken van dit album nog niet de durf had om de muziek te maken waar ze later toe in staat bleken te zijn. Ik vind het juist wel mooi om te zien dat een band zich ontwikkelt van een nogal rechttoe-rechtaan rock-album, tot de unieke eigen sound op hun latere albums. Dat maakt voor mij het debuut-album niet minder waard. Integendeel, vanuit historisch perspectief (jawel!) juist extra boeiend.

Davez
Deze nummers lijken allemaal erg op elkaar. Maar dit album is gewoonweg een must omdat creep erop staat. Anyone can play guitar is ook wel fijn.

avatar van Tsjo-Wi
vond dit album eerst ook maar oppervlakkig en saai, maar na een paar luisterbeurten klinkt ie eigenlijk verassend goed! Creep is een goed nummer, thinking about you en anyone can play guitar zijn ook mooi, en nummers 10, 11 en 12 zijn mijn favorieten
stem verhoogd naar 3,5

avatar van Saldek
Toen ik dit album voor 't eerst hoorde was ik meteen 'verkocht'. Heb 'm jarenlang op slechts een tape gehad, maar besloot 'm uiteindelijk maar gewoon te kopen. Dat was wel goeie actie. Ik vind dit gewoon een zeer lekker album. Wel ben ik ondertussen nieuwsgierig naar z'n latere werk. Wat ik ervan gehoord heb klinkt het echt heel anders, en als ik het goed heb zit 't nog goed immekaar ook. Voor deze 4.

Saldek schreef:

Er gaat een wereld voor je open Saldek

Guuske schreef:

cheers

Guus

Zeg, Radiohead fans: natuurlijk kan je na 13 jaar een reactie op een plaat geven, zeker als je 'm voor het eerst hoort. Je kan 'm dan in die tijd plaatsen of niet: hoe beoordeel je 'm nu?

En over de arctic monkeys: die draai ik zeker volgend jaar en dit album misschien.

Ik weet het niet.

Ik luister bijvoorbeeld zelden tot nooit naar the beatles of naar pink floyd. terwijl dat toch de échte tijdloze albums zijn. Ik ga daar geen reactie op geven omdat dat naar mijn mening niet tijdrelevant is, wat ik bedoel ik zou er waarschijnlijk niks aan vinden. Neem de ramones neem sex pistols en verglijk ze met greenday of the offspring. Volgens mij gewoon niet mogelijk
Arctic Monkeys or whatever van de laatste tijd, zal ik over een tijd niet meer luisteren. Terwijl het nu nog goed klinkt. En dan noem me maar lekker een radiohead fan, maar dat heb ik met placebo muse ook. Het is heel moeilijk dat "tijdloze"album te maken. En dat is dit ook niet. Maar hier luister ik tot nu toe nog steeds graag naar.

avatar van sinterklaas

fredpit

1,0

ja dat is pas feestmuziek!!

DonDijk
fredpit schreef:

ja dat is pas feestmuziek!!

Laurora
hahaha ...

avatar van Ploppesteksel

1,0

Ik kan alleen oordelen over 'Creep' en dat is helemaal geen zielig liedje. Wereldhit

EVANSHEWSON

1,0

Tja, vind er ook niet veel aan.

Bovendien vind ik CREEP, hoe goed ook, een geval van

PLAGIAAT !

En wel van THE AIR THAT I BREATHE van THE HOLLIES !

Luister maar eens goed naar daar waar het refrein gaat beginnen,

ik ga dan spontaan verder met SOMETIMES, All I Need is the Air that I breathe...

Vind dit geval VEEL DUIDELIJKER dan dat van George Harrison destijds met My Sweet Lord.
Ik vind CREEP stukken méér lijken op THE AIR THAT I BREATHE dan dat My Sweet Lord leek op He's So Fine van The Chiffons !

Wie denkt daar nog zo over ?????

xx

Enfin, afgezien van Creep is dit album mij hooguit 2 sterren waard !

Sheplays
Creep is wel een favoriet van mij mede om de reden die EVANSHEWSON beschrijft. Plagiaat is het niet, het is erkend gepikt.

avatar van pjh1967
Anyone Can Play Guitar is toch ook niet slecht, vind em beter dan Creep. Verder vind ik Pablo Honey niet slecht voor een debuut, maar vergeleken bij The Bends en OK Computer, tja dat is andere koek. 2.5*

avatar van starsailor
wat een negativiteit over dit album.
Prima debuutalbum en was toendertijd gewoon een steengoede plaat die mede het eind van het shoegazerstijdperk inluidde.

Natuurlijk staat hij in schril contrast met The Bends en OK Computer maar je moet dingen wel in het juiste perspectief blijven bekijken.
Stop Whispering en Blow Out zijn echt knallers.

Nog altijd beter dan de laatste 3 'briljante' albums....4.5 ster!!

avatar van timhardt
starsailor schreef:
wat een negativiteit over dit album.

Stop Whispering en Blow Out zijn echt knallers.

Nog altijd beter dan de laatste 3 'briljante' albums....4.5 ster!!

hear, hear!

Ja, dat gezeur over dit album altijd.... en dan wel massaal dat klootloze gedoe van wat ze nu doen de hemel in prijzen...

Dit vind ik gewoon een lekkere plaat. Geen hoogstandje, maar op zich niks op aan te merken. Blow Out, Anyone Can Play Guitar en Creep zijn heerlijke voorbodes van The Bends en de rest klinkt voor mij ook niet verkeerd.

3,5.

1,0

Wat doet Korn's Issues dan in je top 10?

Ploppesteksel schreef:

I am a Creep
I am a weirdo
What the hell am I doing here
I don't belong here.

Nee, valt inderdaad best mee, qua zieligheid

avatar van Rayaccos
Goed album met onder andere:

* blow
* you
* creep
* stop whispering
* anyone canplay guitar
* prove yourself

Het is natuurlijk niet zo goed als the bends, maar dit komt wel al aardig dicht bij dat niveau in de buurt!