Radiohead - Kid A (2000)

Rock / Electronic
Label: Parlophone

1. Everything in Its Right Place (4:11)
  2. Kid A (4:44)
  3. The National Anthem (5:51)
  4. How to Disappear Completely (5:56)
  5. Treefingers (3:42)
  6. Optimistic (5:16)
  7. In Limbo (3:31)
  8. Idioteque (5:09)
  9. Morning Bell (4:35)
  10. Motion Picture Soundtrack (7:01)
  11. Everything in Its Right Place [BBC Radio One Evening Session - 15/11/00] * (6:04)
  12. How to Disappear Completely [BBC Radio One Evening Session - 15/11/00] * (6:37)
  13. Idioteque [BBC Radio One Evening Session - 15/11/00] * (4:12)
  14. The National Anthem [BBC Radio One Evening Session - 15/11/00] * (4:43)
  15. Optimistic [Lamacq Live in Concert: Victoria Park, Warrington, England - 02/10/00] * (4:39)
  16. Morning Bell [Live at Canal+ Studios, Paris] * (4:25)
  17. The National Anthem [Live at Canal+ Studios, Paris] * (5:01)
  18. How to Disappear Completely [Live at Canal+ Studios, Paris] * (5:56)
  19. In Limbo [Live at Canal+ Studios, Paris] * (4:42)
  20. Idioteque [Live at Canal+ Studios, Paris] * (4:12)
  21. Everything in Its Right Place [Live at Canal+ Studios, Paris] * (6:42)
  22. Motion Picture Soundtrack [Live at Canal+ Studios, Paris] * (3:54)
  23. True Love Waits [Live in Oslo] * (5:04)
JustaRascal
Heerlijk album dit, gisteravond toen ik met vrienden was wel 2.5 keer gedraaid.

Feeder
Dus je bent eens ergens in de helft gestopt met luisteren?

Hun dieptepunt. Na het absoluut briljante the Bends en het bijzondere OK Computer komen ze met dit experiment aanzetten.
Wat mij verbaasd is dat er dan allerlei mensen hun best gaan doen om dit mooi te vinden.

Gelukkig is hun muzikale wraak zoet met In Rainbows. Gelukkig weer echte muziek. Aan de andere kant irritatie dat ze eerst dit moesten maken. Ze konden en kunnen veel beter.

DonDijk
Eén van de hoogtepunten van Radiohead, deze prachtige cd. Heb niet erg mn best hoeven te doen om dit mooi te vinden. Een welverdiende 4.0.

JustaRascal
Feeder schreef:
Dus je bent eens ergens in de helft gestopt met luisteren?

Ja, de gastheer wilde slapen .

bladwijzer
Feeder schreef:

avatar van Cloud
west schreef:

Ik vond dit eerst verschrikkelijk om aan te horen, ik vond OK Computer net een beetje leuk worden en ik downloade deze cd en ik kon alleen het bass stukje van National Anthem waarderen, maar nu kan ik me helemaal laten verdwijnen in deze cd. Radiohead is live bij nummers van Kid A ook het meest intensief aan het spelen.

wcs
Na veel kritiek op deze cd heb ik lang gewacht om deze te kopen maar na het horen van idioteque heb ik het er destijds toch op gewaagd en ik vond hem meteen geniaal : hij is inderdaad een experiment maar dan wel een heel geslaagd. Ik heb ook nooit speciaal geprobeerd om deze goed te vinden, de sfeer die ze oproepen is er een waarin je kunt verdwijnen en trekt me gewoon erg aan. Ik vind hem dan ook veruit hun beste en zeker beter dan in rainbows

Kid A(cid)
Leonard91 schreef:
Prachtig, even wennen na het rockwerk van Radiohead gewend te zijn, maar dit vind ik misschien nóg wel beter. Heerlijk ontspannen muziek waar je lekker bij weg kunt zweven.

Ontspannen zou ik het niet willen noemen. Het is meer verstolde waanzin...

AFTP
Wat een album, heerlijk electronische muziek gemixt met rcok. En Yorke op zijn best veel mooie teksten op o.a., optimistic, The National Anthem. Hoe de muziek in elkaar zit is echt top Radioheads beste.

avatar van DikkeDarm
Hoogtepunten?Ik heb A Kid aangeschaft en er is in mijn beleving niets aan. Er zit werkelijk geen stukje dynamiek in deze cd en kan mij niet voorstellen dat je dit goed vindt (op fans na dan) 1 ster voor dit prutswerk. Rock/Electronic nou haal Rock er maar af. Ik blijf maar hangen bij OK PC & The Bends..misschien ligt het wel aan mij en moet ik gewoon niets beters van deze band verwachten.

WernerGSF
ik ben toch echt geen Radiohead-fan, maar ik vind dit dus echt wel goed.

wcs
@ DikkeDarm : Ik denk dat juist vele fans zijn afgehaakt en ze met deze een nieuw publiek hebben aangeboord, veel van mijn vrienden zijn gek van the bends en ok computer maar hebben een hekel aan deze.

0,5
Luister dan wat vaker naar je vrienden

wcs
Geen denken aan, je mag ze hebben want blijkbaar heb je hun muzieksmaak

Nu ik toch het oudere Radiohead werk weer boven haal dan deze ook maar. Dit zal dus ook zo'n anderhalf jaar geleden zijn dat ik deze voor het laatst hoorde en ik moet zeggen dat het er een stuk beter op geworden is. Er zijn nog steeds nummers die me niet kunnen boeien maar dat is in vergelijking met vroeger nu wel duidelijk de minderheid.
Treefingers en de titeltrack dat zal het zowat zijn denk ik. De beste nummers zijn Optimistic, How to Dissapear Completely en Motion Picture Soundtrack.

Laat het voordeel van de twijfel gelden en ik kom op een gewone 3,5* uit.

0,5
't is net als met moderne kunst: het maakt niet uit hoe stupide & slecht het is, er is altijd wel weer een groep die er zich mee wil onderscheiden. Veel plezier in jullie zgn. avant-garde rationele fake wereld, die alleen kan bestaan door de uitwassen van onze welvaartsmaatschappij. Maar een ding is zeker dit k.talbum zal de tand des tijds zeker niet doorstaan, daarmee aangevend wat voor opportunisten jullie zijn (om jullie niet van erger te betichten).

Omdat jij het niet mooi vindt, is het blijkbaar ook voor anderen niet mogelijk dit oprecht mooi te vinden? Je slaat wel een beetje door, Hans...

wcs
waarom hebben de niet-fans van dit album een probleem om te accepteren dat er andere mensen zijn die dit wel leuk vinden?
ik vind dit gewoon goed en dat heeft nu eens niets met avant-garde te zien

_2M
hanzie28 schreef:

Je lijkt net een gefrustreerde puber die zich even wil afzetten tegen hetgeen wat populair is. Het accepteren van andermans smaak is blijkbaar erg moeilijk. Kun je niet op een normale manier laten zien dat je dit album niks vind?

DonDijk
Helemaal mee eens. Heel raar stukje van Hanzie.

_2M schreef:

Is dit album populair? Eerder omstreden, lijkt me. Een andermans smaak zal me jeuken. Wel meeloperij. En dan richt jij je op de vorm. Een inhoudelijke reactie is blijkbaar teveel gevraagd.

Feeder
Chill the Bill hans

0,5
Ja, ik ga wel ff een saffie paffen.

Beitel
hanzie28 schreef:

Jouw bericht vraagt wel om zo'n commentaar. Je maakt de fans van dit album uit voor opportunisten zonder in te gaan op het album zelf. Lekker dan.

Ikzelf (en vele anderen) vinden het gewoon een prachtig album. Dat avant-gardisme (wat hier best meevalt, Radiohead is uiteindelijk maar een popbandje en mocht wat dat betreft zelfs hier wat meer durf hebben) zorgt voor gewoonweg prachtige, angstaanjagende nummers. Precies datgene dat ik zoek in de muziek, in plaats van dezelfde standaard popnummers. Het mooie aan avant-garde is ook dat het met die durf voor echte vooruitgang zorgt. Het kan misschien te ver doorschieten, maar zulke extremen heb je vaak nodig. En hierbij ben ik zelfs van mening dat het ook een bijzonder geslaagd experiment is, prachtig toch?

Nu mag je het kutmuziek vinden, ik kan dat best begrijpen. Maar die generalisatie die jij tentoonspreidde is hier gewoon niet op z'n plaats.

_2M
Is dit album populair?

903 stemmen | gemiddelde 3,89.

hanzie28 schreef:
Een andermans smaak zal me jeuken.

Moeilijk te geloven, gezien je offensieve bericht.

Wel meeloperij.

Wie beschuldig je van meeloperij?

hanzie28 schreef:
En dan richt jij je op de vorm.

Precies, het is maar muziek. Bedoelt om van te genieten. Als het je niet ligt, waarom laat je het dan niet linksliggen? Ik vroeg het me bij Parachutes ook al af.

hanzie28 schreef:
Een inhoudelijke reactie is blijkbaar teveel gevraagd.

Jouw bericht leek eerder op een poging om even te rellen, dan om een inhoudelijke discussie uit te lokken.

Beitel schreef:

Het mooie aan avant-garde is ook dat het met die durf voor echte vooruitgang zorgt. [..]

Gel.l van de bovenste plank. Vernieuwing/vooruitgang wordt m.n veroorzaakt door verbetering van bestaande "processen" waarbij nieuwe invloeden/ideeen, vaak gejat, toegevoegd worden. Vgl. bijv. de stijl van Van Gogh, die het pointisme van de Chinezen jatte en op eigen manier toepaste. Idemdito voor de ontwikkellingen in de popmuziek, wellicht m.u.v. de punk. Avant-gardisme zoals Radiohead hier tentoonspreidt is pure zelfbevrediging en zal zeer waarschijnlijk tot geen enkele vernieuwing leiden, zoals met de meeste avant-garde en daarmee is het puur opportunisme.

Beitel
Stiekem hé, valt dat avant-gardisme van Kid A best mee. Het neemt elementen van electronische muziek die het toepast op pop/rock, samen met wat klassieke muziek en jazz. Optimistic is zelfs een nummer dat zo op OK Computer had kunnen staan en de tweede helft van het album is ook eigenlijk nog vrij goed te behappen.

Dat is mijn punt: jouw gezeik op avant-garde snijdt vaak wel hout, maar dit album heeft er weinig mee te maken. Daarvoor is Radiohead nog teveel een popbandje en zijn de muzikanten te getalenteerd. Het is misschien zelfbevrediging, maar ze bevredigen ook mijn behoeftes, dat niks te maken heeft met opportunisme.

avatar van rien
hanzie28 schreef:

Uuuuuhm.. okee, verder nog meer poep te melden??

Dit soort album's blijven juist als een huis staan door de jaren heen, het is juist het toegankelijkere geluid wat vervangt word door een nieuw geluid.
Op zichzelf staande muziek blijft 9/10x als een huis staan.

Kijk eens bv naar films.
Het zijn de cult-werken waar je na 20 a 30 jaar nog steeds een hoop van hoort en over 20 jaar zijn het nog steeds toppers!
Kijk eens hoeveel mensen bv A Clockwork Orange nog kopen of 2001: A Space Oddesey, niet echt gemakkelijke films als je het mij vraagt.
En vaak zijn de blockbusters degene die vergeten worden.

Eerlijk gezegd weet ik zeker dat dit album niet vergeten word en nog alle kansen heeft om met de jaren nog veel meer waardering te krijgen.

Trouwens, zo experimenteel is dit album ook weer niet.
Het is alleen een stap in de goede richting wat rock betreft.

Jij kan het blijkelijk niet hebben dat er mensen zijn die dit wel waarderen, kerel je bent 28 toch? Dan moet ik je echt zeggen dat jij degene bent die in een fake wereld leeft.

0,5
Nee, ik ben 41. Leef ik nu ineens niet meer in een fakewereld en jij wel? En ik kan het best hebben als mensen dit waarderen alleen neem ik hun smaak niet serieus. En begin nu maar lekker over Queen te zeiken...