Radiohead - Kid A (2000)

Rock / Electronic
Label: Parlophone

1. Everything in Its Right Place (4:11)
  2. Kid A (4:44)
  3. The National Anthem (5:51)
  4. How to Disappear Completely (5:56)
  5. Treefingers (3:42)
  6. Optimistic (5:16)
  7. In Limbo (3:31)
  8. Idioteque (5:09)
  9. Morning Bell (4:35)
  10. Motion Picture Soundtrack (7:01)
  11. Everything in Its Right Place [BBC Radio One Evening Session - 15/11/00] * (6:04)
  12. How to Disappear Completely [BBC Radio One Evening Session - 15/11/00] * (6:37)
  13. Idioteque [BBC Radio One Evening Session - 15/11/00] * (4:12)
  14. The National Anthem [BBC Radio One Evening Session - 15/11/00] * (4:43)
  15. Optimistic [Lamacq Live in Concert: Victoria Park, Warrington, England - 02/10/00] * (4:39)
  16. Morning Bell [Live at Canal+ Studios, Paris] * (4:25)
  17. The National Anthem [Live at Canal+ Studios, Paris] * (5:01)
  18. How to Disappear Completely [Live at Canal+ Studios, Paris] * (5:56)
  19. In Limbo [Live at Canal+ Studios, Paris] * (4:42)
  20. Idioteque [Live at Canal+ Studios, Paris] * (4:12)
  21. Everything in Its Right Place [Live at Canal+ Studios, Paris] * (6:42)
  22. Motion Picture Soundtrack [Live at Canal+ Studios, Paris] * (3:54)
  23. True Love Waits [Live in Oslo] * (5:04)
avatar van xalibertofislak
Rustig Hans, het is nergens voor nodig mensen aan te vallen vanwege hun muzieksmaak. En wat heeft je laatste zin met de discussie te maken? Ik, en ik denk de meesten hier met mij, heb er helemaal geen behoefte aan Queen at te zeiken, zeker niet op een discussietopic van Radiohead.

Wat Kid A betreft, het is één van de eerste cd's die ik ooit gekocht heb en als ik na de eerste keer beluisteren direct gestemd zou hebben, zou ik waarschijnlijk op 1,5 ster uitgekomen zijn. Iets wat voor mij nu onvoorstelbaar is. Voor mij niet het beste werk van Radiohead, maar evengoed 4* waard.

thejazzscène
hanzie28 schreef:
Nee, ik ben 41. Leef ik nu ineens niet meer in een fakewereld en jij wel? En ik kan het best hebben als mensen dit waarderen alleen neem ik hun smaak niet serieus.

"What you know, you can't explain. But you feel it. You felt it your entired life. Like a splinter in your mind drivin' you mad. It is this feeling that brought you to me.
Do you know what I'm talking about? Do you want to know what it is?"

Hanzy, avant-garde is maar een woord.

voltazy
hanzie28 schreef:

wat doe je dan op een muziekforum? of waarom meng je je überhaupt in een discussie bij dit album?

ga lekker op boksen om je agressie kwijt te raken

avatar van dix
dix
hanzie28 schreef:
't is net als met moderne kunst: het maakt niet uit hoe stupide & slecht het is, er is altijd wel weer een groep die er zich mee wil onderscheiden.

In die zin onderscheidt moderne kunst zich dus niet van mainstream.

hanzie28 schreef:
Maar een ding is zeker dit k.talbum zal de tand des tijds zeker niet doorstaan, daarmee aangevend wat voor opportunisten jullie zijn (om jullie niet van erger te betichten).

Ik vind het jammer dat je het zo op de man speelt en zo weinig respect toont voor de oprechte mening van mensen die dit wel mooi vinden. Je wel erg felle toon lijkt me nergens voor nodig, eerlijk gezegd.

Er bestaat een behoorlijke traditie van electronische muziek waar mensen graag naar luisteren. Sommigen daarvan zitten in een bandje (Radiohead) en hebben geprobeerd een mooie plaat daarvan te maken. Dat het jouw smaak niet is, betekent niet meteen dat het inferieure muziek is of dat de mensen die er naar luisteren opportunisten of wat dan ook zijn. Voor sommigen is Kid A een meesterwerk, voor anderen onbegrijpelijk geneuzel en voor weer anderen schaamteloos jatwerk van bv. Autechre. Dat is allemaal prima, maar ga daar alsjeblieft geen persoonlijke waardeoordelen aan ophangen.

avatar van orbit
Ik zou eerder Aphex Twin noemen, en ja, het is een combinatie van jat- en leenwerk, maar goed gedaan. Radiohead bewijst hier (en op hun andere platen ook min of meer) dat je van oude dingen toch een fris, eigen geluid kunt maken. Alhoewel ik al hun platen rijkelijk overschat vind. Maar lang niet zo overschat als andere platen in de top10/top20

Ja, Aphex Twin zeker ook. Maar leg Idioteque eens naast Second Bad Vilbel van Autechre... vind de gelijkenissen best groot.

Het maakt verder ook niet zoveel uit, natuurlijk.

avatar van douwens
dix schreef:
In die zin onderscheidt moderne kunst zich dus niet van mainstream.

En daarmee hebben jullie beide zelfs een punt haha.

Over dit album, persoonlijke niet mijn favoriet. Bevat wel twee van Radioheads allerbeste nr's, How to disapear completely en Everything in it's right place. Deze nummers maken dit album voor mij de moeite waard. De rest hangt wat mij betreft ver onder het niveau van genoemde tracks. Maar ach, ik ben er dan ook een van het Ok Computer en the Bends werk.
Maar goed op zich is er niks mis met innovatie in de eigen muziekstijl. Ze hadden ook eindeloos kunnen proberen te teren op voorgaand werk. Dat deden ze niet en dat maakt ze anderzijds juist weer zo een bijzondere band, daarvoor hulde.

avatar van dix
dix
't is juist de getoonde lef op Kid A die ik wel kan waarderen. dat een en ander niet zonder hele of halve mislukkingen gepaard gaat neem ik dan voor lief.

menig band zou na zo'n succes als OK Computer kiezen voor consolideren van de successtatus, wat meestal dus behaagzieke muziek oplevert.

avatar van orbit
@ herman: AFX is alleen wat eerder met dat soort beats begonnen dan Autechre dat deed. Autechre is toch lange tijd de wat tragere ambient broer gebleven van AFX. Beide zullen ongetwijfeld inspiratiebronnen zijn voor Yorke, zoals hij het hele warp oeuvre heeft gememoriseerd denk ik

Wat dat betreft heeft Tool ook een interessante link aangeboord met de act Lustmord, helaas nog niet terug te vinden in hun muziek

Tool en Lustmord? Grappig, die link had ik nooit gelegd.

avatar van orbit
Lustmord heeft de intro en outro verzorgd van een nummer op de nieuwe Tool plaat en heeft verscheidene nummer van Tool herbewerkt en daar is een hele nieuwe reeks dvds van verschenen:
Eén van die nummers

Het is best aardig qua resultaat. Mogen ze wat meer mee doen op hun reguliere platen me dunkt

JustaRascal
Bestaan er nog meer bands met de sound van dit album?

avatar van Cloud
Dit is echt het beste album ever!
Ik kijk nu een live-optreden die geheel anders is dan ik voorheen heb gezien. Andere versies van Idiotique en The National Anthem, waar Thom Yorke echt helemaal gaat flippen.

Dat van Tool en Lustmord klinkt heel apart, lijkt wel als het iets toevoegt, hmm

Raar dat ik blijkbaar een van de weinige ben die In Limbo als een van de favoriete nummers heeft aangegeven.
Dat nummer kan ik veel meer waarderen dan bijvoorbeeld HTDC.

avatar van Zandkuiken
Fenomenale opvolger van OK Computer, waarmee Radiohead voor mij bewijst dat ze toch een klasse apart zijn. Voorlopig geef ik nog de voorkeur aan de huidige nummer 1 in de top 250, maar het is een nek-aan-nekrace. Het probleem voor deze plaat is dat ik een aantal nummers ervan al in de energiekere live-uitvoering van I Might Be Wrong: Live Recordings heb gehoord, die me beter bevalt dan de afstandelijke toon die op Kid A aanwezig is.
Kid A loopt over van de pareltjes, maar als ik één favoriet moet aanduiden, is het toch Idioteque.
Sommige mensen denken blijkbaar dat je dit album niet goed kán vinden, en dat je gewoon wat interessant wilt doen als je zegt dat je deze muziek wel kan smaken. Hoewel ik soms ook niet kan begrijpen waarom mensen bepaalde platen goed vinden, denk ik niet dat iemand de loftrompet gaat steken over een album enkel en alleen omwille van de reputatie ervan. Soms moet je waarschijnlijk gewoon aanvaarden dat anderen er oprecht van genieten, maar het niet jouw cup of tea is.

Jezus wat is The National Anthem toch goed, echt briljant! Ik had echt nooit gedacht dat ik dat geblaas op het einde nog mooi ging vinden. De rest is overgens ook echt top

avatar van Leonard91
Ook al is het niet meteen het orgineelste radiohead cdtje, na hem nog maar eens beluisterd te hebben werd ik plotseling overvallen door zijn schoonheid. Ik vind het bijna slecht dat dit al mijn derde 5* wordt voor een Radiohead album. Maar het is gewoon zo mooi, alle nummers hebben een prachtige sfeer om zich heen, alleen duurde het wel even voordat ik dat zag. Radiohead is gewoon een ijzersterke band omdat ze zichzelf blijven vernieuwen en toch gewoon superplaten blijven maken, je hoort steeds net wat andere muziek maar wel altijd met het radioheadsmaakje eroverheen.
Een 5*

avatar van Ernie
Wow, Wat is dit . Meer kan er op dit moment echt niet uit over dit plaatje. Het is zo een totaal ander geluid dan ik van Radiohead gewoon ben, maar dit zal aan mij liggen ook want ik heb enkel the bends, OK Computer en de laatse, In Rainbows, liggen van hen. Ik ga nog niet direct stemmen want dat zou volgens mij een verkeerde reactie kunnen zijn. Ga dit plaatje eerst een keer of 10 goed beluisteren en dan kom ik wel eens terug met mijn bevindingen hierover.
Maar nogmaals : Wow, wat is dit

WernerGSF
goed spul

avatar van Gert P
1,0
@ Leonard91: Is geloof mij derde 2,5 is totaal mijn smaak niet en vind het zelfs niet eens goed.
Ze zijn een sterk overgewaardeerde groep helaas.
Ieder zijn smaak maar verder dan 1 cd van hun zal ik niet aanschaffen.

Mephistory
Everything in its right place, geweldig nummer!!

wcs
beste radioheadnummer ooit

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Geachte Gert P, niet ten nadele van jou bedoelt hoor, maar misschien is Radiohead toch meer een band die de muziekliefhebbers van deze tijd aanspreekt. Met 53 jaren jong behoor je niet meer tot de jongsten van deze site, en misschien is Radiohead wel een band die toch min of meer een generatiekloof in muzieksmaakt opent. Hiermee wil ik niet zeggen dat je niet van muziek van hedentendage kan houden, maar wellicht is dit een reden dat je niets aan de band Radiohead vind.

avatar van Gert P
1,0
Nou hou wel van hedendaagse muziek hoor, als je goed in mijn verzameling kijkt gaat dat van Rush tot Dead can dance en this mortal coil ook Buffalo Tom ed. zijn in mijn bezit en the bends van Radiohead.
Maar wat niet goed is voor mij dat is slecht zo simpel als wat., vind ze gewoon zwaar ovegewaardeerd.

0,5
Zeker dit album.

avatar van Fatboyslim
Toen ik radiohead toch echt leerde kennen, ging ik OK computer erg waarderen en kreeg ik later ook waardering voor Kid A, geweldig album, net wat electronischer en daar hou ik ook wel van.
Stuk voor stuk mooie nummers, met o.a. prachtige ambient nummers ertussen!
En het kan dat je het een overgewaardeerd band vind maar dat blijft een mening, dit vond ik namelijk ook maar dat is verleden tijd, hoe beter ik ze ken hoe beter ik ze vind.

avatar van Blue88
Ik blijf Kid A een hemels nummer vinden...

ps. Ik vind Hanzie zijn opmerkingen wel schattig.

Gert P, die bands die je daar noemt kun je natuurlijk niet echt actueel meer noemen.

avatar van Carolaah
Hm ik kan me prima voorstellen wat mensen bedoelen met 'zeikerig' als we het over Radiohead hebben.
Aangezien ik dat zelf ook wel eens evenaar met deze band.

Hun muziek vind ik over het algemeen geweldig en ik ben dan ook wel een aanhanger van deze band, maar af en toe vind ik het soms ook wat té, net iets te langdradig en zweverig en haast zeikerig.
Dat voor sommige mensen de drempel wat lager ligt om iets als zeikerig te bestempelen, daar kan ik ook weinig aan doen.

Hetzelfde geld voor Muse, ik snap best dat mensen sommige nummers zeikerig vinden. Als je 'Absolution' hoort.. tja,.. ik vind het wel mooi, maar het is tegen zeikerig aan. 'T is maar net wat je het meest waardeerd.

Terug naar Radiohead, Kid A.. ik heb er zelfs een Radiohead trui van, dit meer omdat er geen trui van 'The bends' te krijgen was haha. Daarnaast is 'het logo' van Kid A wel gaver. De cd iets minder.
Alhoewel, toen ik deze cd voor het eerst hoorde vond ik het maar niks, te zweverig en ja, ook ik vond het wat zeikerig, maar na vaker luisteren is mijn mening veranderd. Kid A is mooi gemaakt, niet echt orgineel in geluid, maar toch wel indrukwekkend soms.

Al zal ik deze cd nooit vaak opzetten, daarvoor is het wat te, hm ja hoe zal ik het zeggen, 'te zwaar?' 'te 'saai' of iets dergelijks.. gewoon geen dagelijkse kost dus.. Desalniettemin, een 3,5 omdat ik er toch niet echt over uit ben wat ik er nou van vind. Misschien in de toekomst een 4