Michael Jackson - Dangerous (1991)

Pop / Electronic
Label: Epic

1. Jam (5:39)

met Heavy D

2. Why You Wanna Trip on Me (5:24)
  3. In the Closet (6:32)
  4. She Drives Me Wild (3:42)
  5. Remember the Time (4:00)
  6. Can't Let Her Get Away (5:01)
  7. Heal the World (6:25)
  8. Black or White (4:16)

met Bill Bottrell

9. Who Is It (6:35)
  10. Give in to Me (5:29)
  11. Will You Be There (7:41)
  12. Keep the Faith (5:57)
  13. Gone Too Soon (3:22)
  14. Dangerous (6:57)
Brunniepoo schreef:

je hebt een hoop werk gemaakt van je onderbouwing dus het is met enige terughoudendheid dat ik je vraag om aan te geven wat er volgens jou dan zo nieuw is aan de 'style' van mj...

Dat MJ hier op zijn best is, daar kan ik me redelijk in vinden, dat hij op zijn hoogtepunt zou staan dat lijkt me sterk. Volgens mij gold hij hier al als een begaafde maar zeer excentrieke mafketel en haalde dit album bij lange na niet de verkoopcijfers van de twee voorgangers (en in Nederland niet eens één nummer-1 hit).

vergelijk zijn nummers maar eens voor dangerous met de liedjes in dangerous, of wil jij zeggen dat thriller heel erg op in the closet lijkt...
ik zal zijn hoogtepunt in die jaar vertellen:
alle concerten uitverkocht, duurste concerten aller tijden.
deze album bracht meer op dan bad en meer op dan de albums die hierna kwamen.
en in de dangerous tijd kwamen er meer poppen en t-shirts etc. van mj dus dat bracht ook heel veel op.
ik snap niet wat je met dat mafketel gedeelte bedoelt??
commerciele liedjes worden nummer 1 geen liedjes als give in to me of who is it, dat soort liedjes worden nummer 1 in je hart.

ik hoop dat ik het zo goed duidelijk hebt gemaakt.

Xibalba
Brunniepoo schreef:
Nou, hij kwam op veel momenten toch echt erg naief en wereldvreemd over hoor. Voor mij rechtvaardigen veel van die acties de kwalificatie 'mafketel', en die acties werden misschien breed uitgemeten in The Sun enzo, zal best, maar de acties waren er natuurlijk wel.

Dit is precies wat ik bedoel. Welke acties waren er in die tijd? 9 van de 10 verhalen konden ze niet bewijzen. Er is een hetze geweest, valt niet te ontkennen. Heeft MJ foute keuzes gemaakt, Ja zeker wel. Was hij naief en wereldvreemd? Ja zeker wel. Maar de meeste verhalen kan je gewoon met een flinke korrel zout nemen. [Dat was in het 2e interview met Bashir ook erg goed te zien. Hoop zinnen verknipt, niet complete citaten laten zien] Maar goed we dwalen af, terug naar de Muziek.

Brunniepoo schreef:
De kritiek op Nederland is wat flauw, Bad leverde namelijk wel drie nummer 1-hits op. Overigens had Bad ook in de VS veel meer nummer 1-hits

Vind ik wel meevallen, maar van Thriller kwamen er hier ook maar twee nr. 1 hits. Bedoel er mee te zeggen dat het mij helemaal niets zegt als iets hier geen nr. 1 wordt. Kijk liever naar het complete geheel [de Wereld] Los daarvan zegt een nummer 1 hit mij niet dat iets van kwaliteit is [zie Jan Smit, Guus Meeuwis & Frans Bauer]

avatar van Brunniepoo
kingofmusic schreef:

Nee, maar Black or White lijkt ook niet op Will you be there, dus...

Hij heeft zijn geluid weer wat ge-update, zoals hij dit op elk nieuwe album heeft gedaan, maar ik heb er nooit echt een wezenlijk nieuwe stijl in gehoord eigenlijk, al is het alleen al door de grote verscheidenheid aan nummers op dit album.

avatar van kingofmusic
de beats zijn anders, de zang-style is anders en zijn kleding-style is ook anders...met dangerous ging mj naar een andere niveau, een niveau die geen enkele artiest ooi zou halen (thriller/bad-niveau is ook nog nooit gehaald).

avatar van UmindC
Dit vind ik niet echt heel erg bovenmaats hoor.

avatar van kingofmusic
wat vind je niet heel erg bovenmaats?

avatar van UmindC
Dit album, daar ging dit topic dacht ik over.

avatar van fluidvirgo
kingofmusic schreef:

Een niveau qua populariteit, misschien? Hoewel zijn periode Thriller nooit geëvenaard is. Ik vind dit album niet zijn beste (Off the Wall en Thriller zijn toch echt beter), laat staan dat ik van een niveau kan spreken dat geen enkele artiest ooit gehaald heeft of zou kunnen halen.

avatar van kingofmusic
ooh ok, ieder zijn eigen smaak-style-mening toch...

Davez
Wat betreft de verkoopcijfers van deze plaat is het absoluut niet mis. Volgens lijstjes op het internet gevonden staat deze net als Thriller en Bad in de top 30 van best verkkochte platen aller tijden. Sommige bronnen beweren zelfs dat Dangerous meer als Bad verkocht werd.

Kwa hits klopt het dat Dangerous niet kan tippen aan Thriller en Bad maar dat is denk ik te wijten aan de nieuwe stijl die Mj hier voor zichzelf ontwikkelde. Hij ging aggresiever zingen, creerde hardere beats en er kwamen ook wat kritische teksten aan te pas (luister naar Jam).

Deze totaal andere sound werd niet zo vlotjes opgepikt door de radio wat resulteerde in mindere singles verkoop ( op uitzondering van de toegankelijke nummers black or white, remember the time en heal the world natuurlijk)

Wat mij betreft gaat het hier om het beste MJ werk, een vernieuwende sound die ook 20 jaar later nog superfris in het gehoor ligt. Voor zover ik er verstand van heb, heb ik over de jaren heen veel nummers gehoord die beinvloed zijn door deze plaat.

avatar van rudiger
Davez schreef:

Wat mij betreft gaat het hier om het beste MJ werk,

ja daar kan ik mij helemaal in vinden en ik vind deze zelfs beter dan Thriller , Bad en Off The Wall .
ook de meest veelzijdigste plaat van michael .
5 sterren en niet minder .

avatar van ThePrinceOfPop
Jam: een lekkere start met een nieuwe MJ. Tijdens de dangerous tous is het nummer nog leuker om ernaar te luisteren.

Why you wanna trip on me: wat een lekkere nummer is dit.

In the closet: dit lied verteld gewoon de kwaliteit van het hele album.

She drives me wild: gewoon een hele goede nummer.

Remember the time: 1 van de slechtste nummers van MJ, als je het zonder de clip ernaar luisterd is er niks aan.

Can't let her get away: gewoon een redelijke nummer, niet slecht en ook niet super.

Heal the world: gewoon prachtig.

Black or white: leuke clip, een knappe MJ en een hele goede nummer.

Who is it: 1 van de beste nummers van MJ. Met een hele mooie clip, met hele mooie camera-werk. Jammer dat het in die tijd niet zoveel aandacht kreeg.

Give in to me: na Dirty Diana alweer een lekkere harde rock/pop nummer van MJ. Niet zo perfect als Dirty Diana, maar alsnog een perfecte rock/pop nummer.

Will you be there: gewoon goed.

Keep the faith: prachtige nummer, met een hele mooie zang van MJ.

Gone too soon: gewoon prachtig/gevoelig.

Dangerous: een hele goede afsluiting voor een hele goede album. Na Bad de beste album van MJ.

avatar van Darkzone
Dit album heeft toch 4 top 3 singles opgeleverd (Black or White, Remember The Time, Give In To Me en grootste hit van het album, en tevens 8e van de 9 singles van dit album, Will You Be There), net als Thriller en Bad dit deden. Dat er dan geen #1-hit bijzit doet niks af aan de populariteit van MJ begin jaren 90.

Dit album is zelfs het onafgebroken langst genoteerde album van MJ in ons land (116 weken geloof ik, tegen 102 en 100 voor Bad en Thriller.
En zijn populariteit werd met het album HIStory alleen maar groter, getuige de evenaring van zijn grootste hit in Nederland (was Ben) met You Are Not Alone.

Ik vind dit een heel goed album, van begin tot eind, maar het is wat meer aardser dan zijn voorgaande werk. Het bevat wat meer "recente" muziek (She Drives Me Wild, Can't Let Her Get Away). Niet alles is meer typisch-Michael.

avatar van fluidvirgo
Darkzone schreef:

Ik vind dit album ondanks de veranderde sound (geen Quincy meer) nog steeds "typisch Michael." "Niet-typisch Michael" (op de verkeerde manier) vinden we bij zijn nieuwe kraker samen met koning van de autotune Akon...

fluidvirgo schreef:
samen met koning van de autotune Akon...

Koning van autotune is T-pain

madonnagirl3
Dangerous is een album met een minder tijdloze sound als Thriller. Ik vind Bad ook minder tijdloos, maar toch is Bad mijn favo.

avatar van KILLERBEE99
Ik zelf wilde me meer verdiepen in Michael Jackson muziek, ik was begonnen met Michael uit 2010. De gebruiker ThePrinceOfPop had me aangeraden om dit of HIStory te luisteren. Omdat hip-hop mijn smaak is, en hier toch wel een paar rap stukjes voorbijkomen. Dat heb ik nu dus gedaan, het klinkt wel beter dan Michael, maar echt super veel beter nauw ook weer niet.

Het album begint lekker met Jam waar ook gelijk een rap stukje van Heavy D verbij komt, dit nummer is ook een van m'n faveriet van het album. Ook een lekkere beat.

Dan het 2de nummer zakt al gelijk in kwalitijd, een beat die me maar blijft irriteren. Het 3de, 4de, 5de en 6de nummer presies hetzelf. Maar bij het 4de nummer komt wel weer een rap stukje voorbij. Dat vind ik dan wel weer leuk. Michael Jackson doet het wel oke. Het gezang op "Remember The Time" is wel leuk

Het 7de nummer "Heal The World" is mischien een van de weinige niet-rap nummers of nummers waar geen rap in voor komt, die ik wel leuk vind. Dit is ook een van mijn faveriet.

Het 8de nummer "Black Or White"... Jah dat is gewoon een nummer. Wat een beat zeg Ook leuk dat er weer een rap stukje voorbij komt. En Michael Jackson doet het geweldig, wat een power heeft dat nummer zeg, voor mijn zeker het beste nummer van het album.

Dan komen we bij "Who Is It", dit is wel een oke nummer.

"Give In To Me" vind ik niet echt mooi, te veel herie denk ik.

"Will You Be There" vind ik saai "Keep The Faith"ook. "Gone Too Soon"klinkt al helemaal nergens na, val er van in slaap. Bij "Dangerous" komt de beat me weer irriteren.

Ok wat ik niet goed vind is het irritante gekreun/geschreeuw/andere geluidjes van Michael Jackson. Op sommige nummers is het wel mooi, maar bij een hoop ook weer niet.

Dit is toch wel beter dan "Michael", mar veel beter nu ook weer niet.

avatar van Angelo
KILLERBEE99 schreef:
"Will You Be There" vind ik saai.

You've got to be kidding, right? Dat vind ik juist één van zijn mooiste nummers. Maar als jij echt alleen hiphop mooi vindt, dan vraag ik me af of een album van Michael Jackson überhaupt bij jou in de smaak valt, MJ en hiphop vallen namelijk niet bepaald samen in één adem te noemen...

Ezechiël²
Ik denk dat Killerbee zich beter kan onthouden van stemmen. Hij heeft al meerdere malen aangegeven dat 'zang' niet zijn ding is. Dan is het op zijn minst erg vreemd dat hij Michael Jackson albums gaat luisteren. Bij Michael draait het uiteraard boven alles om zang. Dus vraag mij af hoe objectief je dan een album luistert Killerbee? Als je van tevoren al weet dat je niet van 'zang' houd. Je bent overigens de eerste in mijn hele leven, en ook de eerste van alles reacties die ik ooit op Internet heb gelezen die zegt dat hij niet van 'zang' houd. Dat is iets wat ik echt nog nooit heb meegemaakt/gehoord. Maar dat geheel terzijde.

Dat je dit soort albums gaat luisteren vanwege de Featurings is het helemaal vreemd. Aangezien die maar 25 seconden op een track van 6 minuten ofzo voorkomen. Ook bijzonder dat een hoop beats je gaan irriteren terwijl je fan van 2Pac bent. Dat is vaak (bij veel Hip-Hop overigens) 4 minuten lang één lange ééntonige trip. Het nummer wat dan weer het meest uit de buurt van Hip-Hop ligt vind je dan weer het beste (Heal the World). En dat is dan weer mooizingerij van de bovenste plank. Ik kan je helaas niet volgen KillerBee Als je objectief zou stemmen, zou je op dit soort albums niet stemmen. En op alle overige albums waar op gezongen wordt.

Ben het niet vaak met Angelo is maar Will You Be There behoort inderdaad tot Michael Jacksons beste nummers. Saai kan je dat nummer echt niet noemen, er zit enorm veel variatie in, zowel qua zang als muzikaal.

ps. faveriet is geen woord, dat schrijf je als Favoriet.
kwalitijd schrijf je met een T dus Kwaliteit.

Een typ foutje in de snelheid kan gebeuren, maar faveriet komt iets van drie keer voorbij in je post.

avatar van rudiger
Will You Be There vind ik 1 van de mooiste Jackson songs zoals dit album het meest veelzijdige is van Michael . Geweldig Jackson album en de beste vind ik persoonlijk , ja vind hem zelfs beter dan Thriller .

avatar van KILLERBEE99
Een verdere uitleg:
Ik vind grootst gedeelte alleen hip-hop mooi, maar er zijn natuurlijk wel uitzonderingen. Zoals "Don't Stop Till You Get Enough" van Michael Jackson en bijvoorbeeld "Het Dorp" van Wim Sonneveld. Maar in hip-hop zelf zijn natuurlijk ook mindere of slechte nummers.

Er zijn wel mooie gezongen nummers, maar een nummer waar alleen maar in gezongen wordt... Ik ben er over het algemeen geen fan van... Maar gezongen nummers samen met een rapper pakt heel vaak voor mij wel goed uit. Ik vind in de meeste gezongen nummers geen spanning zitten, zoals ik die spanning in hip-hop voel.

Ik ben Michael Jackson gaan luisteren, om is eens iets anders te horen dan hip-hop, een andere genre... Iets nieuws, iet's anders... Waarom zou dit niet mogen of kunnen als ik "Don't Stop Till You Get Enough" zo'n geweldig nummer vind...

Hoe moet ik van te voren weten dat een rapper maar 25 seconden mee doet? Voor hetzelfde geld deed ie 3 minuten van de 6 mee. Op dit album komen wat rapper langs, dan kan ik iets horen waar ik fan van ben en toch iets nieuws proeven in de muziek wereld.

De beats irriteren me niet omdat het telkens hetzelfde is, maar de beats irriteren me omdat ze niet mooi gemaakt zijn. Als je er naar luistert hoor je telkens zo'n... Ja hoe moet ik het noemen... Een soort van "poef" muziek gaat verder "poef", miziek gaat verder "poef" enz... Die "poef" vind ik niet mooi gedaan.

En het beste nummer is niet "Heal the Word" maar "Black or White", dat is het beste nummer voor mij van dit album. Maar "Heal the World" is ook mooi gedaan. Een van mijn weinige niet-hip-hop nummers of nummers waar geen hip-hop te ontdekken is dat ik mooi vind.

Misschien als ik het over een tijd overnieuw luister, dat ik het dan toch iets leuker vind.

Sorry van mijn niet-zo goed nederlands

Ezechiël²
KILLERBEE99 schreef:

Ik denk dat je mij niet goed begrepen hebt, natuurlijk mag je wel naar Michael Jackson luisteren (dat moedig ik alleen maar aan). Het ging meer om eerder gedane uitspraken van jou, dat je niet van zang hield. Daarom vond ik het vreemd dat je dan MJ ging luisteren. Nu heb je het wat beter uitgelegd en is er uiteraard ook wat meer begrip.

Daar denk ik echt compleet het tegenovergestelde van, neem nu alleen al die beat (wat Michael's Beatbox is) van Who Is It. Fenomenaal!

Sorry van mijn niet-zo goed nederlands
Geen probleem, alleen een woordje als faveriet (favoriet) kwam zo vaak voor dat het me opviel. Maar goed mijn berichten zullen ook wel niet foutloos zijn.

Killerbee apart dat de nummers die jij niks vind juist mijn favorieten van het album zijn . Ik vind Give In To Me juist het meeste perfecte nummer dit ik tot nu toe in mijn leven gehoord hebt. Ook het nummer Why You Wanna Trip On Me wil ik even vermelden, vooral het begin van het nummer vind ik prachtig gedaan. Zo zie je maar hoe erg smaken verschillen vooral in muziek valt me dat erg op.

Ik vind eigenlijk ook dat je beter niet kunt stemmen op MJ cd's, zoals Ezechiel (wat is jou rating voor dit album eigenlijk) schreef draait het bij Michael geheel om zang. Ik moet er wel bij zeggen dat ik het heel goed van je vind dat je ook andere muziek stylen wil gaan luisteren!!

Hij heeft al het recht van de wereld om te stemmen. Hij heeft de moeite genomen om het album te beluisteren en een duidelijke reactie gegeven.

Ik word ook niet blij van 5* voor dit wisselvallige album, maar daar lig ik verder ook niet wakker van.

avatar van ThePrinceOfPop
Niemand zei ook dat hij geen recht had. Ze geven hem alleen een tip .

Ik heb inderdaad niet gezegd dat hij niet mag stemmen. Het is voor sommige mensen (waaronder ik dat geef ik eerlijk toe) moeilijk te accepteren dat jij zelf een album helemaal fantastich vind en andere mensen waardeloos. Er zullen nu vast mensen denken' wat doe je dan op een site zoals musicmeter?'. Nou ik vind het wel interessant om te weten wat anderen vinden. Waarom je het album wisselvallig vind is mij dan ook een raadsel, jou kennende heb je goede argumenten maar toch...

avatar van King of Dust
Een van zijn beste albums. Het kent toch wel wat minpuntjes. Het album begint goed, maar ik vind de manier waarop de zang in de eerste nummers gemixt is een beetje irritant. Het klinkt soms zo blikkerig/ingehouden en dan opeens is er een refrein dat veel harder gezongen wordt. Bij She Drives Me Wild heb ik dat het ergste. In die nummers vind ik de achtergrondgeluiden (dichtslaande deuren, brekend glas) ook een beetje hinderlijk. Na die 4 nummers (die verder helemaal niet slecht zijn) wordt het album echt goed. Van Remember The Time t/m einde vind ik het album bijna helemaal fantastisch. Maar dan, Gone Too Soon. Echt zo'n nummer waarvan ik denk 'moest dat nou'? Ik vind dat nummer echt een zeiknummer wat van de kwaliteit alleen maar afdoet. Gelukkig eindigt het album met het fenomenale Dangerous wat die ene echte misser weer helemaal goed maakt voor mij. Favorieten zijn Who Is It? Will You Be There? en Keep The Faith.

Visionary
Gone Too Soon een zeiknummer? Ongelofelijk! Dat is toch geen misser te noemen? Ik vind het persoonlijk echt een parel van een song, die rond zijn dood pas echt op waarde werd geschat. Het nummer is opgedragen aan Ryan White, die overleed aan Aids en een vriend van Michael. Michael zong het nummer tijdens de eerste inauguratie van president Bill Clinton, waarbij hij het belang onderstreepte van onderzoek naar een geneesmiddel tegen Aids. (Als antwoord op je vraag 'Moet dat nou?) Ik begrijp dat het je persoonlijke smaak is, maar ik kan mij er echt niet in vinden.

avatar van ThePrinceOfPop
Ik ook niet . Het is een parel van een song en het is ongelofelijk prachtig gezongen door MJ.

MindRuler
Ik herinner me dat ik dit album ooit op tape had gekocht, in een tijd dat ik nog niet bezeten was van andere muiziekgenres. Het was enkel Michael Jackson wat de klok sloeg.
Give in to Me kan ik vandaag de dag nog steeds smaken, en niet alleen vanwege de Slash-solo. Om eerlijk te zijn, heb ik dat soort nummers altijd het beste gevonden.(Beat It, Dirty Diana)