Beck - Morning Phase (2014)

Label: Capitol

1. Cycle (0:39)
  2. Morning (5:19)
  3. Heart Is a Drum (4:31)
  4. Say Goodbye (3:29)
  5. Blue Moon (4:02)
  6. Unforgiven (4:34)
  7. Wave (3:40)
  8. Don't Let It Go (3:09)
  9. Blackbird Chain (4:26)
  10. Phase (1:07)
  11. Turn Away (3:05)
  12. Country Down (4:00)
  13. Waking Light (5:00)
Preview van "Blue Moon", de nieuwe single: YouTube - Beck - Cutting "Morning Phase"

avatar van zamozen
Jezus hier kijk ik naar uit.

Blue Moon kan je nu downloaden op iTunes. Het nummer staat ook al op Spotify.

mooi

beaster1256
op cd wow 9,99 euro !

Nog maar twee keer geluisterd maar ik kan nu al vrij zeker zeggen: dikke topper!

Dat dit de opvolger van Sea Change zou zijn is duidelijk geen promopraat. De cover verwijst er al nadrukkelijk naar en de typische Sea Change sound is hier heel erg aanwezig op een aantal nummers. Naarmate de plaat vordert hoor je steeds meer een eigen geluid ontstaan. Beck liet al weten dat hij wilde tonen hoe hijzelf en de muzikanten met wie hij Sea Change heeft opgenomen op persoonlijk en muzikaal vlak zijn geëvolueerd en die evolutie hoor je inderdaad ook letterlijk in de loop van de plaat. Mooi.

avatar van Savant
Net de nieuwe pindakaas van Beck geproefd en gelijk de volle pot besteld. Op vinyl, want dan krijg je er als snelle beslisser nog lekkere singletjes bij ook.

avatar van Arrie
Hmm, interessant. Sea Change is m'n favoriete Beckplaat dus goed om te horen dat ie nu in die stijl verder gaat.

Prachtig tintelend nieuw album van Beck. Geen spannende fratsen maar de warme gloed die we ook kennen van Sea Change. Dat is gewoon niet verkeerd.

Hij liet even op zich wachten met nieuw werk maar Morning Phase mag er zijn!

zaaf
Haha, album van het jaar reeds in januari bekend. Wat een schoonheid!

avatar van Norrage
Het moet nog even bezinken. Deze stijl van Beck is niet mijn favoriete Beck stijl (laat hem maar lekker rocken met electronicainvloeden). Sea Change vind ik eigenlijk maar een beetje een zeik-album, maar wel heel mooi (ook gewoon 4 sterren hoor). Maar bv de toch wat intensere sound die hij bijvoorbeeld op Blue Moon gebruikt maakt dit wel machtig mooi. Nog veel luisterbeurten nodig voordat de ware aard van dit album naar boven komt, denk ik

avatar van Lura
Het laatste album wat ik van Beck hoorde was Odelay. Wat een aangename verrassing, dit album!!!

Dan heb je nog wel wat meer mooie plaatjes van de man voor de boeg

avatar van Lura
Misschien dat ik Sea change nog wel eens ga beluisteren in de toekomst.

avatar van overmars89
Zo wat is dit een prachtig album geworden, zeg! Toen ik het album voor het eerst hoorde vond ik de muziek al mooi maar pakte het me nog niet echt. Maar bij de 3e, 4e luisterbeurt ben ik helemaal verkocht. Vanaf Say Goodbye geen zwakke track meer te vinden op het album en droom ik heerlijk weg in de fijne stem van Beck. De verschillende lagen in de nummers zijn echt goed uitgewerkt, waardoor ik helemaal wegdroom in het muziek met als hoogtepunten de nummers Wave & Turn Away.

avatar van Norrage
Wordt bij mij ook elke luisterbeurt beter. Maar vind het 2e deel van het album wel heel wat zwakker dan deel 1.

avatar van dix
dix
Dat is Beck niet, dat is Kurt Cobain.

zaaf schreef:
Haha, album van het jaar reeds in januari bekend. Wat een schoonheid!

Dat lijkt me nog wat vroeg, Zaaf. Maar het is zondermeer een prachtig album. Zelf vind ik muziekjaar 2014 een stuk veelbelovender beginnen dan 2013. Dit jaar toch al een stuk of 7 topalbums gehoord.

zaaf
Is wel wat offtopic, maar ik vond 2013 een heel erg goed muzikaal jaar. Of dat ook zo vroeg startte weet ik niet meer.... Ik kom over 2014 iig nog niet aan 7 topalbums.

Smaken mogen dan verschillen, deze smaakt ons allebei klaarblijkelijk uitstekend. Benieuwd wat je van de oudere zusterplaat vindt...

avatar van Lura
Die ga ik nog een keer beluisteren, maar op dit moment vliegen me teveel mooie nieuwe releases om de oren.

avatar van Norrage
Het is nog niet echt officieel uit ofzo, maar goed, laten we maar zeggen dat ik een review-cd heb gekregen om alvast te reviewen:

Beck. De muzikale duizendpoot heeft gebracht waar vele, vele fans op gewacht hebben. Voor het eerst sinds Sea Change (2002!) weer een akoestisch folk-album, dat iedereen zal hypnotiseren. Je moet er maar van houden, deze Beck-variant. Je zou de Beck-fans daarom ook in 4 groepen kunnen opdelen: Een aanzienlijk deel van de Beck fans is fan door zijn ongelooflijke muzikale vindingrijkheid en zijn gebruik van elektronica, en vindt Sea Change maar een saai album waarmee hij zijn potentie niet benut (groep 1). Een ander deel van de fans houdt van de lekkere rock van Guero, of het door Danger Mouse (daar is ie weer) bijgestane Modern Guilt, en vindt albums als Odelay en Mellow Gold misschien wel revolutionaire, maar geen tijdloze albums (groep 2, dat ben ik, trouwens). Een kleiner deel waardeert en houdt van Sea Change, en van niks anders van Beck (groep 3). Maar het grootste deel van de fans waardeert alle kanten van Beck, zelfs als ze het niet leuk vinden (groep 4, en daar hoor ik eigenlijk ook wel bij). Want zo is zijn status, als een soort van hedendaagse Bach. Alles wat hij uitbrengt is op een of andere manier goud. En ook Morning Phase blijkt dat gewoon weer te zijn.

Wat heet. Dit is Sea Change, maar misschien wel beter. Het is veelzijdiger (Sea Change was mooi, maar mijns inziens saai en te lang), hij gebruikt schitterend zijn piano en drums (Sea Change was vooral gitaar) en het album klinkt weer net zo vol als altijd en is waanzinnig intens. Beck stopt echt zijn ziel in dit album, en het lijkt wel alsof hij er gewoon 12 jaar aan gewerkt heeft sinds Sea Change. Eerste single Blue Moon viel paar weken terug al meteen al met de deur in huis. Het klonk als Sea Change (dit is echt de een na laatste keer dat ik de vergelijking maak), maar het is beïnvloed door een onheilspellend bijna elektronisch galmende drum en is gewoon ontzettend spannend. Verder zit het album aan elkaar met tempo-versnellingen en verrassingen, zoals alleen Beck dat kan. Toch missen we wel wat. Beck heeft een mooie stem, maar wel een stem die na verloop van tijd gaat vervelen en op dit soort albums kan hij er niet zoveel mee experimenteren. De meeste nummers slepen een beetje te lang door, hij gebruikt zijn koortjes een beetje te vaak, en het tempo is ondanks de tempo-wisselingen net een tikkeltje te laag. Een up-tempo nummer tussendoor, als Blue Moon poogt te doen, zou het album naar epische status kunnen brengen. Zoals het nu eindigt, met Beck in country-modus (inclusief harmonica en steel guitar) op Country Down en met (een wel heel goed geplaatste) afsluiter (inclusief triangels, elektrische gitaar en die heerlijke dreigende drums) Waking Light, blijf je achter met het lege gevoel dat er meer had ingezeten.

Ik val dus in de door mij omschreven tweede groep van fans, en ben niet bepaald een fan van Sea Change. Maar Morning Phase raakt toch wel een snaar, is heel wat minder zeurderig dan Sea Change (daar is die laatste vergelijking) en heeft vast nog wel heel wat tijd nodig voordat de sluimerende genialiteit zich aan mij en iedereen openbaart. Voor nu rest mij de ondankbare taak om er toch al sterren aan te geven. Vier. Omdat het toch wel heel erg goed is. En omdat het Beck is.
Pat-sounds: Album Beck - Morning Phase (2014) - pat-sounds.blogspot.nl

avatar van David B
Wat een onzin om 4 sterren te geven 'omdat het beck is'.

Verder heb ik bijna nooit zoveel onzinnige informatie in 1 recensie gelezen:
- Wat is de toegevoegde waarde van het categoriseren van beck fans?
- "het album zit aan elkaar met tempo-versnellingen en verrassingen"
- "hij gebruikt zijn koortjes een beetje te vaak'
- "Een up-tempo nummer tussendoor, als Blue Moon poogt te doen, zou het album naar epische status kunnen brengen".

Kom op hee.. Ik zeg overigens dat ik bijna nooit zoveel onzinnige onformatie in 1 recensie gelezen heb, omdat ik onlangs in een recensie over temples' album sun structures zo mogelijk nog meer onzin las. Deze recensie kwam, wellicht toevallig, ook van pat sounds.

Ik heb deze cd eenmaal beluisterd en vind hem prachtig!

avatar van Norrage
Hoi David, bedankt voor je kritiek hoor. Maar begrijp je dat het een soort nuance is? Niks feitelijks hoor, ik vond het leuk om het juist te categoriseren, want zo zie ik het Beck imperium. Als je het daar mee oneens bent, dan mag dat. Is een mening he Maar ik kan me voorstellen dat die eerste alinea wat raar kan overkomen.

Dat geldt ook voor de rest. Dat gaat over de meningen van de recensent he. Ik vind dat het er veel spannende tempo-wisselingen inzitten, hij zijn koortjes te vaak gebruikt, en dat het allemaal wat traag is. Ik heb album ondertussen 8 keer geluisterd ofzo, en dat is wat ik hoor. Dat je het er niet mee eens bent, betekent niet dat het 'onwaar' is, toch?
Als dat allemaal wat anders was geweest, had ik het album een hogere rating gegeven. Ik vind het een 7.5 waard. Om dat te vertalen in een 3.5 of een 4 is lastig, dus heb ik dat in een 4 vertaald dankzij het feit dat Beck Beck is. Nu wat duidelijker?

En die andere recensie, was toevallig van de andere recensent op ons blog Kennelijk deel je onze meningen niet

avatar van David B
Het gaat me niet zozeer om de meningen, meer om de wijze van opschrijven. Dat geldt ook voor het stukje van de andere recensent.

avatar van Norrage
Leg eens nader uit dan? Wij zijn ook lerende Brengen we het teveel als feiten bijvoorbeeld? Dat kan ik me nog wel ergens voorstellen.

avatar van David B
eeehhh, nou ja ik wil niet lullig over komen, maar een aantal dingetjes dan:

- Je begint met "een album dat iedereen zal hypnotiseren." volgende zin begint met "Je moet er maar van houden". Beetje vreemde overgang.
- Volgende zin "Je zou de Beck-fans daarom ook in 4 groepen kunnen opdelen". Kan je Beck fans in 4 groepen verdelen omdat je maar van zijn folkmuziek moet houden?
- Het door Danger Mouse bijgestane Modern Guilt impliceert dat het album zelf bijgestaan wordt door Danger Mouse, wat een beetje vreemd klinkt.
- "groep 2, dat ben ik trouwens", suggereert dat jij geen individu bent maar een groep

En dat is dan de eerste alinea.

Verder kan ik de volgende zinnen niet echt met elkaar rijmen:
in het begin: "Alles wat hij uitbrengt is op een of andere manier goud. En ook Morning Phase blijkt dat gewoon weer te zijn." Maar dan later: "blijf je achter met het lege gevoel dat er meer had ingezeten." Vind je m nu wel of niet goed?

Zelfde geldt voor Sea change. Eerst zeg je dat dit album goud is, Sea change of misschien zelfs beter. Met andere woorden, Sea Change is ook goud. Daarna schrijf je echter "ben niet bepaald een fan van Sea Change", suggererend dat je het maar niks vindt.

Nogmaals, wil niet te zuur over komen. Ik vind het wel een enthousiast geschreven stuk en dat is alleen maar goed.

avatar van Norrage
Hah, point taken. Je hebt wel gelijk ik probeer heel vaak objectieve meningen en subjectieve meningen te combineren. Dat zal ik eens wat beter proberen te doen. Veel dingen zijn goud, en kan ik respecteren als zijnde heel goed, maar vind ze dat zelf niet. Ik heb deze discussie al heeeel vaak moeten houden. Misschien moet ik er eens wat aan doen

avatar van Lura
Norrage, ik ben blij dat je de moeite neemt om je enthousiasme om te zetten in een recensie! En recensies schrijven moet je leren, net als met alles. Maar ga vooral door. Persoonlijk lees ik liever recensies, dan af en toe die eindeloze discussies waar je een punthoofd van krijgt. Want men kan nog zoveel over een album discussiëren, het blijft altijd een kwestie van smaak. En smaken verschillen. Recensies daarentegen kunnen mensen eventueel enthousiast maken om naar iets te gaan luisteren en daar dan hun eigen mening over te gaan vormen.

avatar van Broem
Keep on THE good work Norrage Ik lees je recensies graag en zoals met alle recensies bepaal ik zelf de waarde. Het is jouw mening en voor mij weer een stuk(je) context. Netjes gereageerd overigens op het commentaar. Deden dat maar meer MuMe users. Vriendelijkheid kent weinig tekst ( uhhh)

Wat een onzin van David B. Ik vond de recensie van Norrage leuk om te lezen. Prima als we discussie hebben over of een plaat goed is of niet en waar hem dat in zit. Je kunt daarover van mening verschillen. Echter, de manier waarop Norrage dit doet komt betweterig over. Op zijn recensies valt ook genoeg op af te dingen, vanaf mijn point of view. Maar laten we dat niet doen. Laten we het over de inhoud hebben in plaats van over de stijl, techniek en kwaliteit van de recensie. Een recensie is voor een deel ook gevoel natuurlijk, geen wiskunde. Het kwam uit het hart en daarmee is het waardevol.