Beck - Morning Phase (2014)

Label: Capitol

1. Cycle (0:39)
  2. Morning (5:19)
  3. Heart Is a Drum (4:31)
  4. Say Goodbye (3:29)
  5. Blue Moon (4:02)
  6. Unforgiven (4:34)
  7. Wave (3:40)
  8. Don't Let It Go (3:09)
  9. Blackbird Chain (4:26)
  10. Phase (1:07)
  11. Turn Away (3:05)
  12. Country Down (4:00)
  13. Waking Light (5:00)
Cured
Vakkundig gemaakt album met mooie liedjes, maar ik mis spanning en wordt er niet zo door geprikkeld. Gewoon lekker luisterbaar, maar dat is het dan wat mij betreft ook wel.

avatar van cornstars
lekker loom en lui. Sea Change was veel venijniger, veel meer teleurstelling. Dus bij melancholie: Sea Change, bij kopje thee in de ochtend: deze.

avatar van shaadiq haynes
RoyDeSmet schreef:
Ik was op het nummer 'loser' na totaal niet bekend met deze Beck en dacht zelfs tot voor kort dat Beck en Jeff Beck dezelfde persoon waren. Het moge duidelijk zijn dat ik me ook niet zo in Jeff Beck en zijn muziek heb verdiept.

Loser

avatar van bawimeko
Waardering is gestaag gegroeid en vooral op vinyl klinkt deze majestueus en subtiel tegelijk. Erg mooie plaat!

Ik kende Beck alleen maar van zijn hits, dus dit album heeft me wel heel erg plezierig verrast. Wat een schitterend album. Mooi!

avatar van davevr
Ik ben, in tegenstelling tot veel van mijn vrienden nooit fan geweest van hem. Het kan me allemaal niet bekoren, goed gemaakt dat wel. Maar dat beetje extra ontbrak. Nu, deze vind ik dus de beste tot nu toe. Heerlijk rustige california-songs, een typische plaat waarvan ik opeens merk dat ik die al jaren opzet terwijl die hoger genoteerde minder opgezet worden. En, zelf bassist zijnde, wat een baslijnen. Sober en warm, wie is die man?

avatar van Lura
Aanstaande zondag te zien in 2 meter sessies op Fox om 22:40 uur.

avatar van WoNa
Beck is al 23 jaar actief als "recording artist" en tot op heden had ik niets gehoord waardoor ik dacht: "Hier ga ik eens naar luisteren". Waarom wel naar Morning phase? Ik kan het je niet echt zeggen. Het begint bij de recensie die ik las in, ik meen, NRC. Vanaf dat moment werd ik totaal verrast door een prachtige plaat. Objectief gezien gebeurt er vrij weinig op de deze laag tot midden tempo plaat, maar de manier waarop dit gebeurt, is fantastisch. Er zitten zoveel laagjes in de instrumentatie dat er telkens wel weer iets nieuws te ontdekken valt. Of ik iets gemist heb in het verleden? Dat hoeft niet, want Beck heeft zeer veel en zeer verschillende muziek gemaakt. Toch heb ik 'Sea change', de plaat waar steeds naar wordt verwezen in het kader van Morning phase, maar eens klaar gelegd voor beluistering.

Voor een volledig verslag, kun je hier op de pagina van WoNo Magazine terecht.

WoNa

avatar van Lars Muziek.
Dit is de allereerste keer dat ik in aanmerking kom met de artiest Beck, daarvoor had ik nog nooit gehoord van de artiest (schaam je! )
Maar nu ik éénmaal een paar keer dit album heb zit luisteren, weet ik genoeg!
Wat een geweldige muziek, prachtige stem en instrumentaal ook prachtige gespeeld.
Tot nu toe mijn favorieten nummers 'Wave' 'Country Down' en de afsluiter 'Walking Light'

Yann Samsa
Weer Beck, weer bwek.

avatar van Lura
Yann Samsa schreef:
Weer Beck, weer bwek.

avatar van Cor
Cor
Wow! Echt een mooie plaat van Beck. Bijna pastorale plaat, in een mooie mix van folk en westcoast-jaren'70 invloed. Album uit één stuk, waarin Beck zijn liefdesverdriet wegzet in zijn sfeerbeelden van de morgenstond. Ik vind het mooi, met de magistrale eindsong 'Walking Light' als geweldige apotheose.

avatar van spinout
Jaren 70 achtig, ja. Maar ook saai, saai, saai. Gaap.

avatar van henrico
Tja, wel mooi. Maar verrassend wordt het nergens. Het is vooral saai.

avatar van sinusfiction
Een plaat waar ik aanvankelijk niet enthousiast over was (ook ik viel in de saai-valkuil), maar toch bleef opzetten als achtergrond muziek. Inmiddels is ie goed binnengekomen en draai ik 'em ook graag op de voorgrond. Gewoon goede kwaliteitsmuziek.

avatar van Madjack71
How i wish, how i wish you where here..... Deze klassieker van Pink Floyd waait als een muze door heel het album heen. Elk nummer lijkt daar wel op de e.o.a wijze daar aan te refereren. Zelfs de zang van Beck heeft veel weg van Gilmour op deze broeierige plaat. Mooi gearrangeerd, prima gezongen en Beck weet de sfeer door heel het album vast te houden. Ik ben er niet meteen helemaal door gepakt, maar zou voor mij wel eens een groeiplaat kunnen zijn. Dus deze komt nog wel een paar keer voorbij, om dan misschien toch op vinyl in huis te halen. Heb nooit echt veel met Beck gehad, maar dit spreekt mij wel aan.

avatar van laurahuyb
Bij momenten Simon & Garfunkel sfeertje. (bv Turn Away)
Heel wat verschillende invloeden te horen en een gevarieerd album.

avatar van Madjack71
..meerdere keren voorbij laten komen, maar zo'n start als bij Morning komt nergens meer terug. ..de sfeer kabbelt mij te rustig verder en een nummer a la Neil Young Country Down met harmonica en al, gaat toch wat anoniem voorbij, er ligt voor mij te weinig karakter in de stem van Beck. ..redelijk begin, maar halverwege zakt het toch danig in.

avatar van Shelter
Ik vind um echt vet, het is een geheel nieuwe stijl van Becks kant maar ik vind het wel wat hebben.
Vooral het warme geluid maar toch ietwat melancholische sfeer is een mooie combinatie.
Het eerste deel is wel beduidend beter dan het tweede, maar het is niet super storend.
Ik vind het overigens wel echt een groei plaat, toen ik hem kocht vond ik het 3* waard en was ik enigszins teleurgesteld maar na vele luisterbeurten op mijn mp3 speler vond ik hem steeds beter klinken. Deze CD met een redelijke player en headset (zelf heb ik Cowon D20 met Sennheisers), dan hoor je echt een rijk geluid. Mijn favoriet by far is overigens Heart Is A Drum 4*

avatar van John Doe
Shelter schreef:
Hoezo een geheel nieuwe stijl? Sea Change nog nooit gehoord? Dan is het wat snel oordelend getypt. Volgens Beck zelf is dit ook een soort toevoeging daaraan.

Sea Change wordt trouwens zeker niet overtroffen naar mijn mening. Goede zaak vind ik het wel dat hij terug die muzikale kant op is gegaan. En een leuk concept zit hierin over in fases fris/opnieuw ergens in geloven.

avatar van Shelter
Sea Change is van 12 jaar geleden, dus ja voor mij was het nogal verrassend dit ineens.
Niet bepaald snel oordelend lijkt mij, maar goed jij had dit album al bij lange na zien aankomen.

Magistrale cd, ik kijk er al naar uit op 10 september in Vorst - Nationaal.

Wat een geweldige beleving dit album zeg!

Alles klopt hieraan.
Heb hem eens 's ochtends geluisterd(zoals de bedoeling was, dacht ik) met koptelefoon op en alle nummers zijn zo mooi. Allemaal hebben ze een rustig karakter, wat op het eerste gezicht nogal saai lijkt, maar dat was het zeker niet.

Er zitten zoveel mooie melodieen in en alle instrumenten zijn zo zorgvuldig overal aan toegevoegd en Beck's stem klinkt zo vol en mooi, echt productioneel is het prachtig gedaan. Ik heb wel persoonlijke favorieten, maar het beste is om gewoon dit album vaak te luisteren voor de volledige ervaring die je hierbij hebt! Vandaar dat ik mijn stem meteen ga verhogen, omdat er geen een minder goed nummer op staat, het plaatje klopt perfect. Kan hier niet veel meer aan toevoegen.

avatar van HugovdBos
Shelter schreef:

Het is geen nieuwe stijl van Becks kant aangezien het deels een vervolg is op het album Sea Change uit 2002. Het akoestische Sea Change bevat dezelfde emotionele diepgang en sferen die bij Morning Phase naar boven komen. Aan te raden om dit album ook te luisteren aangezien je Morning Phase een goed album vindt.

Prachtige plaat, ga ik aanschaffen op vinyl maar dan is ie wel erg duur dus ik wacht nog even.
Vooral Morning is zo mooi.

HugovdBos schreef:

Zal ik zeker eens doen dan, thnx voor de tip

Cured
Ik mag dit graag luisteren. Ik vind het bijv. muzikaal/qua sfeer interessanter als een wat vergelijkbaar album als Ashes & Fire van Ryan Adams bijv.

avatar van Shelter
Ik moet zeggen dat ik Passenger ook steeds beter ga vinden, die ligt ook in dit straatje

avatar van Linius
We gaan nou toch niet Passenger vergelijken met deze parel van Beck hè?

avatar van Shelter
het ligt in het straatje sorry hoor
Ik vind zowel Passenger, Beck als Ryan Adams goed te doen.
Passenger is niet alleen "Let Her Go" hoor lol