Beck verwierf bekendheid in de jaren negentig met zijn hitsingle Loser maar begon daarna pas serieus aan de weg te timmeren met albums als Odelay en Sea Change. Als multi-instrumentalist begon hij albums te maken in de meest uiteenlopende genres zoals folk, indie, hip-hop en alternative rock. Morning Phase is het eerste album sinds 2008 en een vervolg op het akoestische en indrukwekkende Sea Change uit 2002. In dezelfde stijl wordt je meegevoerd in de emoties en eenzaamheid van de teksten.
Het album opent met de rustige klanken van het instrumentale Cycle, een sfeervolle introductie die zich toewerkt naar Morning. De klanken die je meevoeren in dit nummer zijn van ongekende schoonheid. De rust in de stem van Beck voert je mee in een tocht in de morgen onderweg naar de zonsondergang aan het einde van de dag. De instrumentatie zit goed in elkaar en brengt vloeiende overgangen met zich mee. Heart is a Drum is een indrukwekkend nummer vol emotie en een neergaande spiraal in het leven. De akoestische klanken worden aangevuld met een drumritme en piano die door het nummer heen verweven zijn. Het vervolg met Say Goodbye is van dezelfde schoonheid en een afscheid om nooit te vergeten. De woorden die je gebruikt om afscheid te nemen uitgedrukt in je lichaamstaal. Melodieus en vol met invloeden zoals de banjo en akoestische gitaar. Net als je denkt dat het niveau niet meer omhoog kan komt Blue Moon voorbij. Pure poëzie in zijn breekbaarste vorm. Beck zingt alles op een rustige en meeslepende toon die emoties oproept en waarbij de klanken van de muziek van vertragingen naar versnellingen gaan. Riedeltjes die de teksten extra nadruk geven en in het refrein de stem van Beck alleen laat horen.
“I’m so tired of being alone
These penitent walls are all I’ve known
Songbird calling across the water
Inside my silent asylum
Oh don’t leave me on my own
Left me standing all alone
Cut me down to size so I can fit inside
Lies that will divide us both in time”
Het vervolg met Unforgiven is wat donkerder qua geluid en past precies bij de sfeer van het nummer. Struinend door de nacht wachtend op iemand die nooit meer terug zal keren. De hoge stem van Beck legt nadruk op de woorden die het belangrijkste zijn uit het nummer. Met Wave lijk je tussen een orkest te zitten, de muziek heeft zoveel impact dat het uit een speelfilm lijkt te komen. De spanning wordt opgevoerd en de pijn van de eenzaamheid is voelbaar. Don’t Let It Go vormt een weg terug uit de diepte waarin je bent gezakt en fleurt je wat op als je het niet meer zitten. De zoete klanken keren terug en worden voornamelijk door de akoestische gitaar en piano gevormd.
“These are some faults we found
Hollowed out from the years
Don’t let them wear you out
Don’t let them turn your mind inside out
Don’t let it go
Don’t let it go away
Don’t let it go
Don’t let it go away
You don’t have to let it go away“
Blackbird Chain gaat over in een wat steviger ritme maar bevat opnieuw een tekst die je raakt. Vooral het refrein is erg mooi met de echoënde stem bij het zingen van “My blackbird chain”. Ritmes worden afgewisseld met instrumentale gedeeltes waarbij met name de strijkers en piano goed samen gaan. Phase vormt een tussenpauze die verder gaat zoals het begin met Morning. De fase laat een overgang zien uit de treurnis en moet je weer terugbrengen op de grond. Keer je rug om naar het verleden met Turn Away. Het nummer heeft wat weg van de stijl van Simon & Garfunkel, rustig en zacht in de stemming. Een klein orkest met strijkers brengt de melodieën op gang. Country Down is een puur country nummer die je meeneemt door landschappen, met de mondharmonica past het precies in het plaatje. Met afsluiter Waking Light wordt je teruggevoerd naar de morgen na de lange en moeizame tocht uit het dal en het donker. Alles komt samen in het nummer, aan het begin aangezet door de klanken van een triangel wordt het volume versterkt door drums en de klanken van een orkest. Een schitterend einde van een album dat een totaal geheel vormt in verhaal en instrumentatie.
“When the memory leaves you
Somewhere you can’t make it home
When the morning comes to meet you
Open your eyes with waking light”
Na zes jaar geen album uitgebracht te hebben laat Beck een comeback zien van ongekende klasse. De schoonheid van de nummers worden gevormd door de perfecte combinatie van melodieën van instrumenten en de zachte en hoge stem van Beck. De teksten roepen emotie op en voeren je langs een weg van eenzaamheid, pijn terug uit een diep dal. Het dal waar je uit klimt en waarbij je aan het einde van de donkere tunnel de lichtstralen van de opkomende zon ziet komen. Vroeg in het jaar 2014 wordt de lat voor dit jaar heel hoog gelegd met Morning Phase. Wil iemand dit album dit jaar nog overtreffen dan moet deze artiest van goede huize komen.
Afkomstig van
Platendraaier.