Bløf - Blauwe Ruis (2002)

Rock / Pop
Label: EMI

1. Weggaan (4:43)
  2. Blauwe Ruis (4:24)
  3. Meer van Jou (4:26)
  4. Dichterbij Dan Ooit (4:19)
  5. Vrij (3:22)
  6. Mooie Dag (4:34)
  7. Diamanten (3:41)
  8. Nieuwe Maan (3:50)
  9. Vraag Me Niet (3:20)
  10. Luchtbel (4:30)
  11. Terug (4:39)
  12. Vrienden (5:18)
  13. Ouverture [Live] * (2:50)
  14. Niets Dan Dit [Live] * (4:13)
  15. Blauwe Ruis [Live] * (4:38)
  16. Dansen aan Zee [Live] * (4:37)
  17. Ze Is Er Niet [Live] * (3:52)
  18. Halverwege [Live] * (4:27)
  19. Streep Mijn Naam Maar Weg [Live] * (3:30)
  20. Aan de Kust [Live] * (4:26)
  21. Mooie Dag [Live] * (4:54)
  22. Harder Dan Ik Hebben Kan [Live] * (5:16)
  23. Meer van Jou [Live] * (7:07)
  24. Liefs Uit Londen [Live] * (4:38)
  25. Dichterbij Dan Ooit [Live] * (7:03)
  26. Reprise: Meer van Jou [Live] * (1:50)
avatar van titan
titan (crew)
Ik ben geen groot liefhebber van deze band, maar Mooie dag is toch wel mooi een absolute Nederpopklassieker.

Mee eens, ik houd eigenlijk niet echt van Nederpop maar Mooie dag is gewoon een geweldig nummer.

avatar van HammerHead
Ik houd ook totaal niet van Nederpop. Blof en De Dijk kan ik echter wel waarderen. Het is in ieder geval een stuk beter dan Van dik Hout of Acda en de Munnik of de afgrijselijke combinatie van die twee (poema's toch?).

avatar van ChrisX
Dit is eigenlijk het eerste Blof album dat mij over de volle lengte weet te boeien. De voorgangers Boven en Watermakers bevatten een paar ontzettend mooie nummers maar op een of andere manier pakken ze me als albums niet helemaal. De nummers zijn qua geluid me te eenvormig.

Op Blauwe Ruis echter word er op subtiele wijze geexperimenteerd (voor Blof begrippen dan) en is er een grotere variatie aan klanken. Daardoor gaat het album mij als geheel niet vervelen.

En tja.. Peter Slager is wel een van de beste tekstschrijvers hier in Nederland met soms verrassend mooie en poetische vondsten.

JonnieBrasco
ChrisX schreef:

Waar heeft hij het eigenlijk over als hij zingt: "Schoenen zijn gejat, maar ik hoef niet meer naar buiten want er is nog wel wat"? Het zal wel weer zijn bedoeling zijn om mijn fantasie te prikkelen.

avatar van ChrisX
Tja, die regel vind ik ook wel een heel erg vreemde, maar euh dat nummer staat niet op Blauwe Ruis

avatar van Jordy
JonnieBrasco schreef:

Schoenen zijn gejat, maar ik hoef niet meer naar buiten want er is nog wel wat

Wat een dramatische zin, ik heb nog nooit zo met plaatsvervangende schaamte naar een nummer geluisterd als toen ik dat voor het eerst hoorde.

avatar van Kos
Kos
Ik vind dat er wel vaak van dat soort teksten bij Blof te horen zijn. Zogenaamd poetisch, maar meestal slaan ze gewoon nergens op.

Misschien bedoelt hij wel dat z'n drank nog niet op is en dat het daarom niet boeit dat z'n schoenen gejat zijn. Omdat hij geen nieuwe drank hoeft te halen

Ik bedoel maar, weet jij veel...

avatar van Tommeh
Wij hebben thuis een flinke discussie gehad over die zin, daarom heb ik de orginele tekst ff opgezocht:

"Someone stole my shoes, but there's a couple of bananas and a bottle of booze"

Ik ben geen liedjesschrijver, maar ik vind dit wel erg belabberd vertaald...

Ok het is een vertaling, dat wist ik niet (hoewel ik wel aardig in de richting zat )

avatar van fish
Waar komt die originele Engelse zin dan vandaan, eigenlijk?
Pure nieusgierigheid, want geef niks om Blof.
Elke keer dat ik 'waar de mensen onbewust zin in mosselfeesten krijgen' hoor, moet ik lachen. Heel erg bewust lachen!

Fish, the counting crows. Blof heeft nu een nummer met hen samen die gedeeltelijk engels en gedeeltelijk nederlands is. Volgens mij vooral omdat die kerel van blof zo "geweldig" engels spreekt

Opvallend dat dit album, en eigenlijk Blof in het algemeen, op deze site niet erg gewaardeerd wordt. Qua muziek staan ze in Nederland toch op vrij eenzame hoogte, vind ik.
Op dit album zijn Weggaan, Dichterbij dan ooit en vooral Mooie dag bijzonder sterk.

En de teksten? Tja, bij nederlandstalig luistert het allemaal wat nauwer dan bij engelstalige nummers. Blof balanceert op het randje van literair en hoogdravend. Maar een gekke engelse zin valt niet op maar hier verschijnen hele discussies over één zin over gejatte schoenen, die niet eens op dit album staat. En bovendien, de zin geeft in essentie hetzelfde weer als de originele engelse zin, dus geen probleem wat mij betreft.

En last but not least, live is Blof nog beter!

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Held schreef:

Vrij eenzaam dan, aangezien Boudewijn de Groot voor mij nog een eind hoger staat.

Overigens vind ik dit best een goed plaatje. Heb hem nu 3* gegeven, maar groei is goed mogelijk.

avatar van Hans Brouwer
Wat is dit toch een ondergewaardeerde band zeg. Pas probeerde ik op een zwarte markt deze en nog een andere cd van Blof te verkopen. Aan het eind van de dag was ik nagenoeg uitverkocht, alleen die cd's van Blof lagen nog op het kleedje. En ik had ze in de loop van de dag nog wel afgeprijsd.......!!

DonDijk
vond hem iets tegenvallen, tekstueel zeker. daarom een 2.5

shappy1010
Blof is op deze forum idd wel erg ondergewaardeerd. Vooropgesteld ik heb maar 2 cd's van ze, ga niet naar concerten en ben echt geen "fan" maar vind Blof without a doubt de beste NL band allertijden, hun sound is echt UNIEK, dit is geen reggae bandje als Doe Maar of Pearl Jam wannabees Kane, noem mij maar eens internationaal een band die muzikaal zo klinkt als Blof....Blof staat echt op eenzame hoogte in de Nederlandse muziekgeschiedenis wat mij betreft.

avatar van animalkrullie
Ben het gedeeltelijk met je eens shappy.
Deze band heeft een eigen geluid en is live zelfs zeer goed te noemen.

avatar van james_cameron
De beste cd van de band tot nu toe. Vrijwel alle nummers zijn mooi, de teksten serieuzer (en meer somber) dan normaal en het geheel is geweldig ingezongen. De emotie en het verdriet spatten eraf.

Marcel²
Ik had alle albums van Blof, maar nu heeft mijn vader ze. Ik vind het wel goed, maar kon ze toch wel missen eigenlijk. Op dit album vind ik Mooi Dag wel heel mooi.

Bij deze CD zit een bonus CD bij mij. Live met het Metropool orkest. Hierop is ook Mooie Dag heel mooi. Voor de rest heeft die CD een heel slechte geluidskwaliteit. Voor de gewone CD 3*

fredpit
Blof is net op tv,en ik kom tot de ontdekking dat ik nog niet op mijn favoriete ned. band heb gestemd.

Dit is in mijn ogen de fijnste....prachtige teksten die mij wel aanspreken. Ik verbaas me ook over de stemgemiddelde hier.

Typisch hollands...afgeven op alles uit eigen land.Belgen gaan daar toch anders mee om, Kan me herinneren dat de Scene en Trockener Kecks ook eerst in Belgie zijn ontdekt.

Who care's...?.Ik kan in iedergeval mateloos genieten van de muziek van deze band.

DonDijk
live zijn ze niet slecht, het is allemaal heel degelijk.
maar met umoja hebben ze bij mij pas serieus over hun laten nadenken.hey, ze proberen iets nieuws!leuk!
deze cd: 2.5

uilenei
Ik vind Blauwe Ruis een aardig album met een paar sterke uitschieters, maar niet meer dan dat. Ook zeker niet de beste nl.talige band. Boudewijn de Groot, de Dijk en Frank Boeijen staan voor mij toch hoger in de pikorde

avatar van cosmic kid
cosmic kid (moderator)
Net zoals zo velen verbaas ik me over de lage gemiddelden van Blof in zijn algemeenheid en deze cd in het bijzonder.

Dit is 1 van de sterkste nederlandstalige cd's die ik ken. De emotie en passie zijn duidelijk voelbaar. De muziek is mooi vol en volwassen, de stem van Paskal klinkt zelfverzekerder en breekbaarder dan ooit tevoren, en er is een mooi evenwicht op deze cd tussen de ruigere nummers, de rustige nummers en prettige niemendalletjes.

1 minpuntje zijn de teksten: soms erg mooi, maar ook vaak te hoogdravend en te abstract. Sterkste nummers vind ik "Dichterbij dan ooit" , "Mooie Dag" en "Vrienden"

Een dikverdiende 3,5 *

fastpulseboy
echt? ik vind k3 nog beter...

avatar van cosmic kid
cosmic kid (moderator)
Is niet op te maken uit je top 10 en meest recente stemmen......

avatar van Paap_Floyd
Dit is wel de beste plaat van Blof.

Social_Mask
Goede plaat. Nederpop (Nedermuziek eigenlijk) is niks voor mij. Maar dit klinkt toch nog wel goed. Mooie dag, Dichterbij Dan Ooit en Vrienden vind ik erg goed.

Kos schreef:

Heb ik ook een aantal keer gemerkt.