Bløf - Blauwe Ruis (2002)

Rock / Pop
Label: EMI

1. Weggaan (4:43)
  2. Blauwe Ruis (4:24)
  3. Meer van Jou (4:26)
  4. Dichterbij Dan Ooit (4:19)
  5. Vrij (3:22)
  6. Mooie Dag (4:34)
  7. Diamanten (3:41)
  8. Nieuwe Maan (3:50)
  9. Vraag Me Niet (3:20)
  10. Luchtbel (4:30)
  11. Terug (4:39)
  12. Vrienden (5:18)
  13. Ouverture [Live] * (2:50)
  14. Niets Dan Dit [Live] * (4:13)
  15. Blauwe Ruis [Live] * (4:38)
  16. Dansen aan Zee [Live] * (4:37)
  17. Ze Is Er Niet [Live] * (3:52)
  18. Halverwege [Live] * (4:27)
  19. Streep Mijn Naam Maar Weg [Live] * (3:30)
  20. Aan de Kust [Live] * (4:26)
  21. Mooie Dag [Live] * (4:54)
  22. Harder Dan Ik Hebben Kan [Live] * (5:16)
  23. Meer van Jou [Live] * (7:07)
  24. Liefs Uit Londen [Live] * (4:38)
  25. Dichterbij Dan Ooit [Live] * (7:03)
  26. Reprise: Meer van Jou [Live] * (1:50)
avatar van bertus99
Ik word altijd zo vrolijk van deze muziek. Dat is ook een verdienste hoor. Laat de teksten dan maar eens een beetje wazig op pseudo-poëtisch wezen. Het is gewoon een erg goeie band en de muziek is professioneel en heel fijn om te horen. Dat vind ik en ik ben een ouwe lul vergeleken met de meeste Blof-fans. Ben eens met mijn dochter van (toen) 15 naar een concert van ze geweest en we hebben er allebei veel plezier van gehad.

avatar van Reijersen
Blof is toch wel één van de Nederlandse popbands die nog kwaliteit brengt. Vooral Pascal Jakobsen is een uitermate sterke zanger. Dit is dus het eerste album na de dood van de drummer (Chris Goethe?) Dat merk je toch wel aardig in de teksten. Vind Blof hier ook wat donkerder en een stuk meer rock. Sterk werkje.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Reijersen schreef:
de drummer (Chris Goethe?) Dat merk je toch wel aardig in de teksten.

Chris Götte

Overigens vind ik bovenstaande wel een van de fraaiere freudiaanse verschrijvingen van de laatste tijd.

Vind dit een prachtig album, terwijl ik absoluut geen Blof fan ben. Muzikaal zijn ze verder dan op de vorige albums terwijl de teksten hier nog niet onbegrijpelijk zijn, dat is pas vanaf het album hierna. Er zit ook genoeg emotie in (door de dood van de drummer) maar niet weer zo overdreven veel als in Omarm. Dit is Blof zoals ze moeten klinken, maar ik denk dat ze niet snel nog een album als dit zullen afleveren.

Favoriete tracks zijn Blauwe ruis en Meer van jou.

Inderdaad een heel knap album met enkele pakkende nummers die duidelijk verwijzen naar dood van hun drummer. Zowel tekstueel als muzikaal een sterk album, in mijn ogen samen met Omarm hun beste.

bikkel
Ook ik ben geen Blof fan,maar dit is een hele goede plaat.Heel geladen en met gemeende emotie geschreven en vertolkt.De tragische dood van drummer Chris is de rode draad op Blauwe Ruis.Het is dan ook een somber album maar zijn dat vaak niet de mooiste platen?
Elk nummer is op zijn eigen manier raak.Het titelnummer,de krachtige opener weggaan,het ingetogen Mooie dag en de kwelling in de afsluiter vrienden.
Ik ben het met Steveolution eens,het lijkt me ook onwaarschijnlijk dat Blof nog zo'n album maakt.
Het behoort wat mij betreft tot 1 van de betere albums in de geschiedenis van de nederlandse popmuziek.

pretfrit
Heeft een duidelijke lading meegekregen, somber en vol emotie Je hoort hoe een hechte (ondanks nieuwe drummer) en volwassen band op een oprechte en krachtige manier omgaat met de dood van een vriend.

Beste Blof !...nederpopklassieker

Een album waar de emotie van afspat. Ongeloof, verdriet, pijn, woede, berusting. Het is allemaal zowel in de teksten als in de muziek terug te horen en dat maakt dit album tot een indrukwekkend monument voor de overleden drummer Chris.

Ik ken weinigen die in staat zijn om dit soort gebeurtenissen op een dergelijke smaakvolle, niet sentimentele, manier op een album vast te leggen.

avatar van bertus99
De laatste bijdragen lezend over Blauwe Ruis denk ik dat ik me maar nog eens moet gaan afvragen waarom ik eerder schreef dat ik altijd zo vrolijk wordt van deze muziek. Zo te lezen is het allemaal niet zo vrolijk bedoeld. En toch werkt het bij mij zo.........

rodneyVL
Musicmeter, oh musicmeter..ik neem je soms niet echt serieus meer hoor....:)

Belachelijk gemiddelde voor een Briljante plaat vol met briljante nummers! Ik ben het er mee eens dat de emotie hoogtij viert op dit album, en dat trekt me met name. Ik vind "Luchtbel" daarbij een waanzinnige uitschieter.

avatar van beruk
Beste plaat van blof. Veel gitaar af en toe echt rocken en ook nog sterke teksten vandaar 4,5

avatar van Gatver
Hetzelfde als bij Watermakers, niet echt leuk. Behalve de bekende songs (2, 5, 6)

Kadafi
Dichterbij dan ooit, zo'n goed nummer is dat. Ritmisch perfect en een zeer aardige tekst. Ook mooie dag is een van mijn favorieten.

Father McKenzie
Hans Brouwer schreef:
Wat is dit toch een ondergewaardeerde band zeg. Pas probeerde ik op een zwarte markt deze en nog een andere cd van Blof te verkopen. Aan het eind van de dag was ik nagenoeg uitverkocht, alleen die cd's van Blof lagen nog op het kleedje. En ik had ze in de loop van de dag nog wel afgeprijsd.......!!

Op bezoek bij Nederlanse vrienden heeft men mij deze plaat in de maag trachten te splitsen... maar ik heb hier geen voeling mee, totaal niet. Er is ontzettend veel goede muziek gemaakt in Nederland, maar deze muziek voel ik totaal niet aan, ik kan hier niets mee. En zeker niet als men het mij tracht op te dringen.

DonDijk
Foute vrienden heb je Umoja van deze band vind ik persoonlijk nog wél goed aan te horen, mischien moet je die eens proberen?

Father McKenzie
DonDijk schreef:

Ik denk niet dat het foute vrienden zijn, door de band zijn het grote jazzliefhebbers, maar de vrouw durft wel daarbuiten eens een apart boontje hebben voor rare Nederlandse bands; Eerder heeft ze me ook eens een héél weekend geterroriseerd met De Kast, ook al zo'n band waar ik onmogelijk warm kon voor lopen... voor de rest zijn het hele lieve en aardige vrienden, uit Arnhem, notabene!

avatar van LDeVries
ik vindt dit het beste album van Blof.

avatar van rkdev
Blauwe ruis (nummer) is schitterend, en van Mooie Dag blijf ik elke keer kippevel krijgen.

Zonder twijfel het beste album van deze sympathieke Zeeuwen.
Ik durf zelfs te stellen dat dit een van de betere popalbums uit de vaderlandse geschiedenis is.

Muzikaak klopt alles, en de teksten gaan door hart en ziel.

Blauw Ruis, Mooie Dag, Dichterbij Dan Ooit, Diamanten...het zijn eigenlijk allemaal diamantjes.

Erg mooi is de dvd met het Metropole Orkest. Die aanzwellende strijkers bij Blauwe Ruis...

avatar van rkdev
Klopt sebas, helemaal mee eens !

avatar van vin13
Dankzij mijn moeder ken ik al hun albums en ik ben er zelfs naar toe geweest, stappen met je moeder. Veel gekker moet het niet worden.
Volgende keer eens vragen of ze mee gaat naar AC/DC.

avatar van RWLover
Heb afgelopen maandag 'Weggaan' drie keer live mogen horen, en dat blijft toch een briljant nummer. Dit is misschien toch wel mijn favoriete Blof-plaat, gewoon vanwege de lekkere maar vooral ook ontzettend goeie muziek. Briljant!

4.5*

avatar van John Frusciante
Ik vind dit het beste album van Blof. Ik houd niet echt van Nederlandse muziek, maar Blof kan mij altijd wel bekoren. Pascal Jakobsen heeft een hele mooie stem.

avatar van musician
Vooral de opening, het eerste gedeelte van de cd, vind ik sterk.

Vanaf Diamanten tot en met Terug doet het mij dan weer minder. En dat is jammer, want ik zou Blöf zonder te verblikken of te verblozen de beste Nederlandse groep van de afgelopen 10 jaar durven noemen.

Ik hou toch wel van het meer stevige werk van het type zoals de titelsong (één van de beste Blöf-nummers ooit), in de ballads vind ik ze minder, soms tot op het saaie af.

Per saldo laat Blauwe Ruis echter een meer dan goede indruk achter. Een hele verademing ten opzichte van veel ander Nederlandstalig werk dat is uitgebracht..........

avatar van bikkel2
Op bepaalde andere albums van de groep vind ik de ballads vaak ook wat gezapig , maar hier past het allemaal in het plaatje .
Mooie Dag is een meesterwerkje . broeierige sfeer en een geweldige tekst . Tekstueel is dit ook hun beste werk .
Compliment aan bassist en tekstschrijver Peter Slager .

Mooi! Gelaagd, intens, krachtig. De tweede helft vind ik goed (3,5 a 4,0*), de eerste helft is voor mij uitmuntend (4,5*). Afgerond dus een 4*-album.

avatar van Joeri_000
The G. Daar kan ik me wel in vinden. Eerste 6 nummers zijn prachtig en daarna kakt ie beetje in ... Wat ik met name zo mooi vind, is de hoes

avatar van bikkel2
Het middenstuk is inderdaad iets minder , maar de finale is dan weer groots . Vrienden is een geweldig beladen song . En ondanks dat het middenstuk wat gezapiger is , vind ik de liedjes zeer acceptabel . Met voorsprong hun beste plaat .

De beste van Blof. Vooral dankzij die mooie hits, zoals het prachtige 'Mooie Dag'.

avatar van Rogyros
bertus99 schreef:

Ik vind juist dat Peter Slager geweldige teksten schrijft. Hij is in mijn ogen een van de betere dichters van Nederland. Natuurlijk is lang niet alles goed, maar hij heeft prachtige pareltjes geschreven. Mooie dag is daar een van. En helemaal schitterend is 'Streep mijn naam maar weg'. Staat op een ander album maar toch. Voor mij is dit helemaal niet pseudo poëtisch, maar gewoon mooi poëtisch.