Radiohead - Hail to the Thief (2003)

Alternatieve titel: The Gloaming

Label: Parlophone

1. 2 + 2 = 5. (The Lukewarm.) (3:19)
  2. Sit Down. Stand Up. (Snakes & Ladders.) (4:20)
  3. Sail to the Moon. (Brush the Cobwebs Out of the Sky.) (4:18)
  4. Backdrifts. (Honeymoon Is Over.) (5:22)
  5. Go to Sleep. (Little Man Being Erased.) (3:21)
  6. Where I End and You Begin. (The Sky Is Falling In.) (4:29)
  7. We Suck Young Blood. (Your Time Is Up.) (4:56)
  8. The Gloaming. (Softly Open Our Mouths in the Cold.) (3:32)
  9. There There. (The Boney King of Nowhere.) (5:23)
  10. I Will. (No Man's Land.) (1:59)
  11. A Punchup at a Wedding. (No No No No No No No No.) (4:57)
  12. Myxomatosis. (Judge, Jury & Executioner.) (3:52)
  13. Scatterbrain. (As Dead as Leaves.) (3:21)
  14. A Wolf at the Door. (It Girl. Rag Doll.) (3:21)
  15. Paperbag Writer * (3:58)
  16. Where Bluebirds Fly * (4:31)
  17. I Am Citizen Insane * (3:33)
  18. Fog (Again) [Live] * (2:18)
  19. Gagging Order * (3:36)
  20. I Am a Wicked Child * (3:06)
  21. Remyxomatosis [Cristian Vogel Rmx] * (5:10)
  22. There There [First Demo] * (7:45)
  23. Skttrbrain [Four Tet Rmx] * (4:25)
  24. I Will [Los Angeles Version] * (2:23)
  25. Sail to the Moon. (Jo Whiley Show - 28 / 05 / 03) * (4:11)
  26. 2+2=5 [Live at Earls Court, London, 26 / 11 / 03] * (3:35)
  27. Go to Sleep. (Zane Lowe - 08 / 12 / 03) * (3:32)
een van de beste live versies van 2+2=5. Gewoon een brilliant nummer! Iedere keer als Yorke 'It's the devil's way now' hoor zingen krijg ik kippenvel

Naar mijn mening begon Radiohead met Pablo Honey uiterst matig. Ik kon deze muziek niet echt een plekje geven, mijn interesse lag ook nog steeds iets meer op andere vlakken. Tot ik een optreden van Radiohead zag op Bevrijdingspop in Haarlem, waar ik destijds op school zat. Dat vond ik een enorm interessant optreden, waarbij als laatste Creep werd gespeeld waardoor ik pas in de gaten kreeg dat ik naar Radiohead stond te kijken. Die week meteen richting de platenzaak om The Bends aan te schaffen. Naar mijn mening nog steeds hun beste album. Op de voet gevolgd door OKC. In mijn beleving allebei juweeltjes in mijn veel te beperkte collectie. Kid A stond op het punt van uitkomen toen ik Radiohead ging bekijken in een tent in het Goffertpark in Nijmegen. Toen begon mij al een vreemd gevoel te bekruipen. " Ga ik de volgende cd wel zo goed vinden?".
Antwoord: neen. Kid A kon mij niet zo pakken als de twee voorgaande albums. Geeft niets, kan gebeuren, het kan niet altijd raak zijn. Vervolgens Amnesiac. Nog minder raak. Verdorie zeg, wat zijn die mannen aan het doen? Allerlei zenuwachtige riedeltjes, Yorke die er een hobby van maakt om zo vals als een kraai te gaan zingen. Hou nou op zeg, doe gewoon waar je goed in bent, denk ik dan. Tenslotte, n.a.v. positieve recensies, Hail to the Thief gevraagd voor mijn verjaardag. (ik durfde er gewoon geen geld meer voor neer te leggen, bang als ik was voor een volgende zeperd) En een zeperd is het geworden. Radiohead is voor mij afgegleden naar een niveau, waarbij veel te ingewikkeld wordt gezocht naar de juiste richting. En die is zo simpel. Soms hoef je wiel niet uit te vinden. Het wiel staat al jaren in de kast. Doekje erover en je bent weer waar ik je graag wil zien, als een lekkere gitaarband met een zanger die bij vlagen fantastisch kan uithalen, maar dat helaas tot een minimum heeft beperkt.
Eeuwig zonde.

avatar van HiLL
Apart, met deze cd grijpt Radiohead nou juist alle middelen aan om fans van OKC en Kid A tevreden te stellen. Conclusie is een album wat minder electronica bevat dan Kid A omdat het hier en daar gewoon lekker rockt. Ik vind deze plaat zelf stukken beter dan Kid A.

Ik vind het altijd zo moeilijk om te kiezen welk Radiohead-album ik het mooist vind. Deze staat in m'n top 10 en als ik alle albums zo eens naast elkaar leg, denk ik dat dit toch inderdaad wel het beste album is.
Het ligt natuurlijk ook aan stemming, maar hier staan echt van die nummers op die ik altijd kan 'aanhoren', zoals nummer 1.

avatar van Petterson
2+2=5 en A Wolf at the Door, behoren, naar mijn bescheiden mening tot het beste wat Radiohead door de jaren heen gemaakt heeft.

avatar van ZERO
Hail to the thief is altijd zo'n beetje het Radioheadalbum geweest dat ik niet echt kon doorgronden. Bij momenten geniaal, maar bij momenten ook saai. Nu heb ik hem gisteren gekocht en sindsdien al één keer beluisterd en ik moet zeggen: een miskoop is het zeker niet.

Ik heb zelfs de indruk dat de quotering gaat stijgen, maar dat zal de toekomst uitwijzen... (momenteel: 3.5*)

Laurora
Mijn wenkbrouw gaat steeds verder omhoog.

DonDijk
deze cd verdient niks meer en minder dan een mooie plek in mijn top 10

Laurora
DonDijk schreef:
deze cd verdient niks meer en minder dan een mooie plek in mijn top 10

(maar ik wist dit natuurlijk al van je)

avatar van Wizzy
Goed album, beter dan de voorganger Amnesiac. 2+2=5 en There There zijn mijn favo nummers hiervan. Live is There There erg mooi om te zien want dan gaan de mannen van Radiohead met 2 grote trommels op het podium staan...

Laat ik deze ook eens proberen. Myxomatosis vind ik een erg donker nummer maar het heeft wel wat.

avatar van StuF
soms verliest een band zijn kracht na de creatieve beginjaren, maar radiohead doet het andersom; dit album vind ik het beste tot nu toe!

iemand enig idee wanneer het nieuwe album eraan komt?

avatar van Ghans
ja, ze zijn nu bezig de geschreven nummers te repeteren en uit te werken, dan kiezen welke nummer sop het album komen en dan nog opnemen ... naar verwachting najaar 2007.
Zie ook www.atease.com

Ook zo gelachen om de top 2000 van Radio 2 ... waar staat het eerste Radiohead-nummer?

@rayman: mooi he, ik vind PabloHoney en The Bends helemaal niets, voor mij begon Radiohead bij OK Computer en verder .....

avatar van dvdschaaf
[ ik vind PabloHoney en The Bends helemaal niets, voor mij begon Radiohead bij OK Computer en verder .....[/quote]

Da's op z'n minst interessant...
Ben je toevallig toen pas naar Radiohead gaan luisteren?
Een heleboel mensen 'proberen' na OK Computer ook de eerste twee en die vallen dan misschien iets tegen. The bends is voor mij gelijkwaardig aan OK PC en met Pablo Honey ben ik begonnen, dus stukje emotionele waarde. Ik moest juist eerst wennen aan de albums na OK PC, en dat is me nu gelukt. Alle nummers op een mp3 en opeens is in de file staan niet zo erg meer!!( )

Erik Pruysen
Kan niet zoveel met dit album...heb het vele malen beluisterd en na al die keren waren er slechts een paar nummers die ik goed vind. OK Computer en The Bends vind ik geweldig, maar dit en de vorige twee zijn net wat te vaag voor mij.

Een groot aantal nummers op deze cd vind ik zelfs vervelend: the gloaming bv. vind ik helemaal niets. Nummers als scatterbrain and we suck young blood (are you hungry?) begonnen me snel te vervelen.

@dvdschaaf:
nee, maar toen was RH "gewoon" een gitaarbandje, de zoveelste, en met OKC werden ze een band met een eigen gezicht
maar opmerkelijk is het wel, aangezien ik bij 9 van de 10 bands ook blijf hangen aan het eerste album, en de rest vervolgens altijd afweeg aan de eerste en minder vind....

Ghans schreef:
@dvdschaaf:

Kan ik inkomen

avatar van Ghans
maarre Hail to the Thief dan maar ..... goed he!!!!!!! Met Sail to the Moon als absoluut hoogtepunt ... het ultieme " laat-me" gevoel

Goed dan.

Radiohead - Hail To The Thief

Ik had The Bends en Ok Computer al van Radiohead en die vind ik allebei geweldig. In tegenstelling tot The Bends en in mindere mate Ok Computer is dit een CD waar ik in het begin erg aan moet wennen, het is toch wel een stuk elektronischer. Ik heb gekozen om dit album te pindakazen en niet Kid A omdat dat toch wel een heel grote stap zou zijn van mijn normale alternative Rock zoals op The Bends en Ok Computer. Dus kwam ik op de tussenvorm Hail To The Thief uit.
Ik begon met luisteren bij, het begin. 2+2 = 5. Niet de Radiohead zoals ik die kende bleek. Niet dat het slecht was, alleen het greep me niet zoals eerdere nummers. Sit down. Stand Up. Leuk nummer maar het grijpt me nog minder als de opener.
Sail To The Moon, weer niet de oude Radiohead, wel vernieuwend en een prachtig nummer. Is ook een van mijn favorieten van deze CD.
Dan komt er een hele berg nummer waar weinig soeps tussen zit voor mijn gevoel, tot: There There. In een woord geweldig, prachtig nummer beetje duister, luidt ook het deel van de CD in met de mooiste en duisterste nummers die ik van Radiohead heb gehoord met als hoogtepunt Myxomatosis. Mijn grote favoriet van deze verder gemiddelde CD.
Kom ik tot de conclusie dat Radiohead hier niet zijn vroegere niveau mee haalt zoals op TB en OKC. Jammer maar desalniettemin toch 3,5 sterren. Vooral voor Sail To the Moon, There There en Myxomatosis wat gewoon weer toppers zijn zoals ik ze gewend ben van Radiohead. Maar toch ook omdat het weer een heel andere stijl is, ik zag bij Kid A dat het electronic was. En eerder las ik hier dat dit een beetje een compromis tussen KA en OKC is, goed geprobeert, niet helemaal mijn stijl maar toch leuk dat ze het doen.

avatar van Jeanneman
De meeste nummers springen er niet echt uit, maar als het geheel vind ik dit een erg sterk album.

avatar van aphexfreak
Van 3.5 naar 5 * en een plaatsje in mijn top 10 omdat het gewoon een ongelooflijke groeier is en ik alle nummers ondertussen kan meebleren

Louis2703 schreef:
Goed dan.

Radiohead - Hail To The Thief

Ik kan me inbeelden dat dit een moeilijke stap is na The Bends en OK Computer. Voor mij was het zelfs na Kid A en Amnesiac (ik heb ze chronologisch leren kennen) een zware brok. De drie nummers die jij noemt waren (samen met 2+2=5) ook meteen mijn favorieten. Maar geef dit album de tijd om te groeien. Dat zal hij wel doen, wees maar gerust!

En oha ja: als Radioheadliefhebber moet je Kid A toch zeker proberen hoor!

ZERO schreef:

En oha ja: als Radioheadliefhebber moet je Kid A toch zeker proberen hoor!

I will try!

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Zijn Kid-A en Hail To the Thief een beetje met The Bends te vergelijken, of meer OK computer?

avatar van dvdschaaf
Meer met OK Computer, vind ik, maar dan nog wat experimenteler

avatar van ZERO
Als je echt MOET vergelijken, ligt HTTT dichter bij OK Computer dan Kid A. Kid A is toch een stukje elektronischer dan HTTT.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
ZERO schreef:

Oke, bedankt heren voor het reageren. Ik moet dit album zelf maar eens gaan kopen. Nu weet ik in ieder geval in welke richting ik dit Radiohead album moet zoeken!

Heb de special edition voor 5 euro op de kop getikt.

avatar van everto
goeie kans dat er bij een volgende update van mijn top10 4 radioheadalbums staan, deze en amnesiac erbij!! dit is ook weer zo'n donders goed album. die gasten weten echt wat muziek maken is
het volgende album van ze wanneer komt die eigelijk uit, was dat 2007 of 8?

Feeder
everto schreef:
het volgende album van ze wanneer komt die eigelijk uit, was dat 2007 of 8?

En de beste van Radiohead zou niet in jouw top tien staan ?
(Kid A )