Radiohead - Hail to the Thief (2003)

Alternatieve titel: The Gloaming

Label: Parlophone

1. 2 + 2 = 5. (The Lukewarm.) (3:19)
  2. Sit Down. Stand Up. (Snakes & Ladders.) (4:20)
  3. Sail to the Moon. (Brush the Cobwebs Out of the Sky.) (4:18)
  4. Backdrifts. (Honeymoon Is Over.) (5:22)
  5. Go to Sleep. (Little Man Being Erased.) (3:21)
  6. Where I End and You Begin. (The Sky Is Falling In.) (4:29)
  7. We Suck Young Blood. (Your Time Is Up.) (4:56)
  8. The Gloaming. (Softly Open Our Mouths in the Cold.) (3:32)
  9. There There. (The Boney King of Nowhere.) (5:23)
  10. I Will. (No Man's Land.) (1:59)
  11. A Punchup at a Wedding. (No No No No No No No No.) (4:57)
  12. Myxomatosis. (Judge, Jury & Executioner.) (3:52)
  13. Scatterbrain. (As Dead as Leaves.) (3:21)
  14. A Wolf at the Door. (It Girl. Rag Doll.) (3:21)
  15. Paperbag Writer * (3:58)
  16. Where Bluebirds Fly * (4:31)
  17. I Am Citizen Insane * (3:33)
  18. Fog (Again) [Live] * (2:18)
  19. Gagging Order * (3:36)
  20. I Am a Wicked Child * (3:06)
  21. Remyxomatosis [Cristian Vogel Rmx] * (5:10)
  22. There There [First Demo] * (7:45)
  23. Skttrbrain [Four Tet Rmx] * (4:25)
  24. I Will [Los Angeles Version] * (2:23)
  25. Sail to the Moon. (Jo Whiley Show - 28 / 05 / 03) * (4:11)
  26. 2+2=5 [Live at Earls Court, London, 26 / 11 / 03] * (3:35)
  27. Go to Sleep. (Zane Lowe - 08 / 12 / 03) * (3:32)
Maandag gekocht, even beluisterd en besloten dat ik hier niet midden in een schoolweek mee kon beginnen.

Vanaf vrijdag gebruik ik mijn CD-speler als hoes.

2+2=5, zeer goeie opener, heerlijk nummer.

Sit Down, Stand Up, geweldige opbouw en dan

The Raindrops, The Raindrops

Sail to the moon, gewoon wonderschoon.

Vervolgen een aantal nummers waar ik (nog) geen climax in hoor, of in ieder geval niet de climax die ik van Radiohead een beetje gewend ben. Er mist iets of ik moet de nummers nog gaan waarderen/mooi vinden.

There There, klinkt opeens als een keerpunt van het album, de nummers hebben weer een climax, een gestalte (behalve 'I Will', maar die duurt nog geen 2min.).

I Will, hoort dus nog in de catogorie nummers waar ik (nog) geen climax in hoor.

A Punchup at a Wedding, Myxomatosis en Scatterbrain, niet mijn favorieten, maar Radiohead zoals ik het het liefst hoor. Niet de meest speciale nummers, maar de ingrediënten zijn aanwezig en dat is hier genoeg.

A Wolf at the Door, prachtig, wonderschoon, puur luistergenot.

Het geluid van het totale album bevalt me wel, eigenlijk nog meer dan op TB, OKC en Kid A

4,5* eigenlijk 5*, maar de nummers 4 t/m 8 kan ik nog niet helemaal aarden.

Jesse schreef:

maar de nummers 4 t/m 8 kan ik nog niet helemaal aarden.

Daar zitten juist 2 van mijn favoriete nummers: Go to Sleep en Where I End and You Begin .
Nog maar een paar keer luisteren dan

Nog maar een paar keer luisteren dan

Gaat zeker gebeuren. Ik heb zelfs het gevoel dat ik deze binnenkort op 5* ga zetten en beter ga vinden dan Kid A (mijn nr. 2). Maar daar is het nu nog iets te vroeg voor.

2 + 2 = 5, voor mij is het nog altijd 4, ondanks Yorke me even deet twijvelen . Wel een van de beste van dit album.

Jesse schreef:

Sit Down, Stand Up, geweldige opbouw en dan

The Raindrops, The Raindrops

Sail to the Moon

Kan ik niet echt onder woorden brengen, het blijft gewoon wonderschoon, waarom weet ik niet.

Blackdrifts

We're dameged goods, What the hell
We got nothing more to lose

Niet het beste nummer, maar wel de Radiohead zoals Radiohead van mij moet klinken.

Go to sleep

... Over my dead body
... Over my dead body
... OVer my dead body

En dat is nog maar het begin van het nummer, .

Where I end and you begin

Het heeft hier even geduurt tot het kwartje gevallen was, maar er zullen geen leugens meer zijn, stiekem mijn favoriet.

We suck young blood

Op het eerste gehoor het dieptepunt van het album, dat zich naar verloop van tijd (voor mij in ieder geval wel) ontpopt tot het meest verschurende nummer van het album. Het mag dan wel niet het beste nummer zijn our veins are thin, our rivers poisoned maakt dit meer dan goed

The Gloaming

When the wall bend
With you breathing

...
Should be ringing

Een nummer dat me bij vorige luiterbeurten ongemerkt voorbijging, waarom weet ik niet, het klinkt gewoon goed het klinkt gewoon ... geweldig (in 1 woord)

There There

Springt er voor mij duidelijk bovenuit, het klinkt ook (op een positieve manier) anders dan de rest 5,5* voor dit nummer alleen al.

I Will

Een smetje op het album, van mij krijgt dit nummer die naam niet ondanks ik het het ook niet het beste vind. Eigenlijk vind ik het wel een mooi voorzetje voor "A punchup at a wedding"

A Wolf at the Door
Prachtig, wonderschoon, puur luistergenot.

Kortom een geweldig album, klinkt in zijn geheel als het beste van RH, verdient een dikke 5 en plek in m'n top10

avatar van SirNoodle
Behoorlijk album, meeste staat hierboven wel al. Daarom speciale aandacht voor prachtige hoes,

Klein formaat - groot formaat, het blijft echt iets waar je naartoe kan blijven kijken.

avatar van jtsterkenburg
Check mijn filmpje die ik heb gemaakt voor sail to the moon, wat mij betreft het mooiste nummer dat RH heeft gemaakt: http://www.youtube.com/watch?v=YkpaJ6FAfZI

Feeder
jtsterkenburg schreef:

What the fuck ? Heb jij dat gemaakt ? Prachtig ! Werkelijk héél mooi !

Sail to the moon is mss niet het beste nummer van Radiohead maar het komt toch enorm in de buurt.

avatar van Nightrider
Feeder schreef:

What the fuck ? Heb jij dat gemaakt ? Prachtig ! Werkelijk héél mooi !

Jullie hebben duidelijk de Radiohead KO niet gevolgd, anders zouden jullie dergelijke uitspraken niet durven doen!

Feeder

Niet gevolgd zeg je ?

Ik woon op musicmeter

waarom niet?

Nightrider schreef:

Ja en die is gewonnen door Exit Music . Naar mijn mening staan er op deze cd al 7 betere nummers

Tsjo-Wi schreef:

Niet eens Paranoid Android? Of Street Spirit?

avatar van ZERO
Nightrider schreef:

Ik denk dat veel Radioheadliefhebbers het met mij eens zijn als ik zeg dat 2+2=5 VS Sail to the moon VS Planet Telex één van de zwaarste lotingen was. Wat mij betreft drie van de betere Radioheadnummers. Zo'n KO hangt altijd hard van een loting af hé...

Voor mij is Sail to the moon ook zeker één van de drie beste nummers op dit album!

Louis2703 schreef:

Niet eens Paranoid Android? Of Street Spirit?

Halve finalist en verliezend finalist... De vier nummers die in de halve finale stonden, leken me terecht. Hoewel ik persoonlijk How to Disappear Completely het beste Radioheadnummers vind!

Top album. Verveelt niet. De nummers onderling verschillen erg veel, maar allen goed, zo niet geniaal.

Nooit een keer

maar wel bijna!

avatar van bloempje24

bloempje24 schreef:

Beste herhalingsoefening van Radiohead. Punt.

Ik zie dit eerder als een album waarbij alle goede elementen van alle vorige albums met elkaar samenvloeien om op die manier tot het perfecte Radiohead album te komen. Geen herhaling dus, maar een ontwikkeling. Punt.

Laurora
Misschien moeten we het erop houden dat iedereen dit album iets VINDT i.p.v. dat dit album iets IS.

Edit; en Tjo-Wi, het blijft een heerlijk album, dat is zeker!

HiLL schreef:

Nooit een keer?

Nee, nooit een keer zal dit het beste album van Radiohead zijn voor mij

Tsjo-Wi schreef:

Nou, nou, moet die punt er de hele tijd bij om een statement kracht bij te zetten?

bloempje24 schreef:

herhaling waarvan precies?

avatar van miak
Er gaat bij mij een halve ster af.
Het zijn allemaal goede songs, maar ze hangen niet echt samen. Ook vind ik de lengte een minpunt.
Maar hij komt dan nog steeds uit om een mooie 4.

[quote]miak schreef:
Ook vind ik de lengte een minpunt.
[quote]

Te lang of te kort?

miak schreef:
Er gaat bij mij een halve ster af.
Maar hij komt dan nog steeds uit om een mooie 4.

Bij mij stijgt ie een halfje naar 3,5*
Door There There en Sit Up Stand Up.

(verwijderd)
Voor mij het beste Radiohead-album. De nadruk ligt weer op de prachtige teksten, en de verhalen die verteld worden. De muziek is hier beter dan op welk-album-dan-ook in staat de boodschap een emotionele waarde mee te geven.

Een topplaat. Niet zo deprimerend en beklemmend als Kid A en Amnesiac, maar wel emotioneel, gefrustreerd en machteloos.