Radiohead - Hail to the Thief (2003)

Alternatieve titel: The Gloaming

Label: Parlophone

1. 2 + 2 = 5. (The Lukewarm.) (3:19)
  2. Sit Down. Stand Up. (Snakes & Ladders.) (4:20)
  3. Sail to the Moon. (Brush the Cobwebs Out of the Sky.) (4:18)
  4. Backdrifts. (Honeymoon Is Over.) (5:22)
  5. Go to Sleep. (Little Man Being Erased.) (3:21)
  6. Where I End and You Begin. (The Sky Is Falling In.) (4:29)
  7. We Suck Young Blood. (Your Time Is Up.) (4:56)
  8. The Gloaming. (Softly Open Our Mouths in the Cold.) (3:32)
  9. There There. (The Boney King of Nowhere.) (5:23)
  10. I Will. (No Man's Land.) (1:59)
  11. A Punchup at a Wedding. (No No No No No No No No.) (4:57)
  12. Myxomatosis. (Judge, Jury & Executioner.) (3:52)
  13. Scatterbrain. (As Dead as Leaves.) (3:21)
  14. A Wolf at the Door. (It Girl. Rag Doll.) (3:21)
  15. Paperbag Writer * (3:58)
  16. Where Bluebirds Fly * (4:31)
  17. I Am Citizen Insane * (3:33)
  18. Fog (Again) [Live] * (2:18)
  19. Gagging Order * (3:36)
  20. I Am a Wicked Child * (3:06)
  21. Remyxomatosis [Cristian Vogel Rmx] * (5:10)
  22. There There [First Demo] * (7:45)
  23. Skttrbrain [Four Tet Rmx] * (4:25)
  24. I Will [Los Angeles Version] * (2:23)
  25. Sail to the Moon. (Jo Whiley Show - 28 / 05 / 03) * (4:11)
  26. 2+2=5 [Live at Earls Court, London, 26 / 11 / 03] * (3:35)
  27. Go to Sleep. (Zane Lowe - 08 / 12 / 03) * (3:32)
avatar van thetinderstick
Ik ben het volkomen eens met Beitel, HTTT klinkt inderdaad als een compromisplaat tussen het traditionele en het elektronische werk. Sommige nummers zijn fantastisch (There There, The Gloaming, Where I End And You Begin, Myxomatosis) maar anderen zijn wat matiger voor Radiohead maatstaven (2+2=5(een favoriet van velen maar ik vind het wat geforceerd overkomen), Sail To The Moon, Backdrifts, We Suck Young Blood). Dit album vind ik daarom verre van slecht, maar ietwat wisselvallig voor Radiohead.

avatar van douwens
ZERO schreef:
Sommige groepen mogen eigenlijk gewoon nooit een best of uitbrengen. Radiohead is voor mij één van die groepen. Hun albums hebben elk een eigen sfeer en eigenlijk hebben ze gewoon té veel goede nummers om een best of te maken.

Nu ja, als ze er toch ooit een uitbrengen, lijkt de kans me nihil dat ik hem koop. Een groep die hooguit een handvol mindere nummers heeft, moet geen best of uitbrengen.

Je maakt een goed punt denk ik. Een album van een band als Radiohead moet je als geheel zien. Ga je nummers los van elkaar op een schijfje plaatsen dan doet dat afbraak aan de muziek en de totale thematiek per album waarvan de afzonderlijke nummers deelgenoot zijn.
Anderzijds zou het misschien wel een leuk contrast geven in de ontwikkelingen die de band heeft doorgemaakt.
Maar nee, ik ben geen voorstander van best offs en al helemaal niet van goede bands.

avatar van corn1holio1
douwens schreef:

Ik ben anders wel een voorstander van goede bands...

EVANSHEWSON
Ik herbeluisterde hem deze week, en ik ben niet vrolijk door dit plaatje vol geneuzel, vol navelstaarderij, ik hoorde haast geen frisse songs vol melodie passeren, ik kan hier niet veel mee, neen, dan liever The Bends of Ok Computer, dit is hier maar erg middelmatig zulle!

*** (ik verlaag dus met een halfje)

avatar van rien
Ik vind het nog steeds Radiohead's beste album

thetinderstick schreef:
HTTT klinkt inderdaad als een compromisplaat tussen het traditionele en het elektronische werk. Sommige nummers zijn fantastisch maar anderen zijn wat matiger voor Radiohead maatstaven

En zo is het!

Een kleine gebruiksaanwijzing in het verlengde hiervan, voor mensen die Radiohead t/m Ok Computer waardeerden en In Rainbows weer goed vinden:

- luister vooral niet naar de Even nummers, behalve 10 en 14: dit zijn irritante techno-experimentele tracks die nooit op de cd hadden mogen komen; bij In Rainbows staan ze er ook niet meer tussen.

- luister vooral wel naar de Oneven nummers: daar zitten een paar prachtige tracks tussen: mooie muziek maar met vreemde teksten (verder alles goed Tom?!)

Gemiddeld kom ik dan uit op 3,0*
Conclusie: volkomen belachelijk dat dit album van Radiohead in de top 250 staat. Op een deel van deze cd hoor je hoe goed de hele cd had kunnen zijn. De laatste cd In Rainbows laat wat dat betreft mooi zien dat een deel van HTTT mislukt is.

Feeder
Wel vreemd dat ik ieder nummer ongelofelijk goed vind, dat zal dan wel aan mij liggen zeker?

AFTP
Hier gingen ze weer terug richting de Rock kant een lijn die zich doortrekt op In Rainbows. Ik vind het niet heel geslaag het tweede deel in onder de maar voor Radiohead begrippen, maar toch niet slecht.

Feeder schreef:

Dan hoor jij volgens mij niet bij de groep die Radiohead waardeerde t/m Ok Computer en In Rainbows mooi vindt.

avatar van Jochempie
Sinds In Rainbows ben ik Radiohead nog meer gaan waarderen en ook nog meer gaan luisteren, en ik heb nu toch de knoop doorgehakt en deze 5 sterren gegeven. Sinds ik een jaar of 16 was en pas echt goed in allerlei muziek geinterreseerd begon te raken luisterde ik al sporadische naar Radiohead. Eigenlijk alleen maar de singels van Ok Pc en Creep. Maar toen ontdekte ik deze plaat en begon Radiohead steeds beter te vinden, maar eigenlijk vooral hun andere platen. Toch herontdekte ik HTTT steeds vaker en vond em steeds beter. En het is eigenlijk niet zo dat nu pas echt het kwartje gevallen is, het is gewoon dat ik me besef dat het raar is dat ik deze niet al op 5 sterren had staan.

Feeder
west schreef:

Eigenlijk wel, de enige albums die ik net iets minder vind(maar dan ook echt net) zijn Pablo Honey en Amnesiac. De rest is van begin tot einde weergaloos

Larsch
Beste Radiohead-album na OK Computer (voor mij). Hier staan de sterkste nummers van de band op. Ik vind eigenlijk elk nummer op zijn eigen manier geweldig. Met name There There, nondeju wat een song. Het is misschien niet echt een geheel, maar in dit geval boeit me dat niet zo. Hail to the Thief!

avatar van theodor
Dit album zie ik als een samenraapsel van alle voorgaande albums
in een irakwar sfeertje... t enigste vernieuwende is hier misschien dat laptops als instrument worden aangeuid.
Donkere zenuwachtige plaat met misschien een paar nummers teveel... toch hierop een paar van hun mooiste nummers:

2+2=5
sit down. stand up
go to sleep
where i end and you begin
there there

de eerste radiohead plaat met voor mij een overschot aan nummers dat had ik niet bij Ok Comp, Kid of Rainbows (amnesiac zie ik toch als Kid B voor liefhebbers -maar die plaat was wel zo vreemd dat je bleef luisteren...).

Geen musthave radiohead album maar wel een paar pareltjes

avatar van The Scientist
Vind dit juist het sterkste Radiohead-album, lekkere afwisseling en heerlijke songs.. Wolf at the Door, Where I End and You Begin, 2+2=5, There There en Scatterbrain

(toevallig net opstaan)

avatar van douwens
Ik vind dit niet het beste album, maar met Scatterbrain, Where I end and you begin en 2+2=5 bevat dit album drie van Radiohead's beste nummers in mijn beleving. In de breedte vind ik dit album ook beter dan Kid A en zeker Amnesiac.
Hoewel, Everything in it's right place en How to dissapear completely zijn natuurlijk briljant en stijgen op eenzame hoogte boven de rest van Kid A uit. Hopend hiermee niet de woede van de Kid A/ Amnesiac aanhangers op de hals te hebben gehaald hehe.

WernerGSF
ik heb dit album een tijdje geleden gedownload, opgezet, maar het was niks dus ik stopte snel.
nu heb ik m gewoon weer opgezet, en het klinkt echt vet.
misschien dat ik Hail to the Thief binnekort ga kopen

avatar van Leonard91
Ken hier eigenlijk nog niet zoveel van, maar wil mijn radioheadcollectie binnekort toch eens uit gaan breiden met dit album en Amnesiac, The Gloaming vind ik alvast prachtig.

avatar van T.A.
The Scientist schreef:

Agree, deze plaat heeft sinds vandaag de eer om op nummer 1 in mijn top 10 te staan. Hail to the thief heeft Ok Computer verstoten van die plek. De geweldige rock- (there there, 2+2=5, Myxamatosis) en rustige nummers (Sit down Stand up, Sail to the moon, Scatterbrain) doen niet voor elkaar onder.

avatar van Tegid.mzk
666 stemmen!

Wel een goed album. Ik vond het eerst toch wel weer heel erg wennen, maar ieder nummer wordt steeds beter. Sail to the moon vind ik heel goed. En Scatterbrain (een wat minder bekend en geliefd nummer, naar mijn idee) noem ik ook maar even als een heel goed nummer.

Eerste indruk van dit album vind ik niet geweldig, maar daar moet je doorheenprikken. Het is mijn ogen ook niet bepaald een toegankelijk album, maar dat terzijde. Na een paar luisterbeurten kan ik niet anders dan laaiend enthiousiast zijn. Stuk voor stuk heerlijk gedurfde, experimentele nummers. 5*

avatar van Leonard91
Toen ik dit de eerste keer hoorde dacht ik: Oh nee, dit is nog veel slechter dan Emnesiac. Maar na een paar luisterbeurten begin ik dit al steeds mooier te vinden, dit zou ik weleens het beste radiohead-album kunnen vinden. Nog even geen stem.

avatar van Leonard91
Ik ben eruit! Radiohead is de beste band ooit, ik vind het bijna jammer dat ik alweer 5 sterren geef aan een Radiohead plaat geef.
En In Rainbows staat nog op een 4,5 wat ook nog omhoog kan.
Ze hebben hier een mooie balans tussen electronica en rock gevonden, eerst vond ik het nog een beetje onsamenhangend maar na meerdere luisterbeurten blijkt daar niks van waar te zijn.
Dit vind ik de beste van Radiohead, en als ik binnenkort een top10 samenstel zal hij heel hoog te vinden zijn. Ik vind alle nummers behalve 12 & 13 subliem, die zijn gewoon heel goed. Ik ben bang dat ik een beetje op een Radiohead-fanboy begin te lijken, gelukkig heb ik Amnesiac nog op een 3,5 en Pablo Honey nog lager.
Een 5* voor dit magistrale album.

DonDijk
Nu weer aan het luisteren, blijf dit toch Radiohead's finest vinden.

Sven Bersee
En nog altijd kan ik niet begrijpen dat velen dat vinden. Ik vind deze echt stukken minder dan OK Computer, In Rainbows en The Bends. Zitten een aantal parels tussen, maar ik kom (nog) niet verder dan 3,5.

DonDijk
Zal waarschijnlijk wel verschil van smaak zijn ofzo..

avatar van Leonard91
Dat denk ik ook, Ok Computer, The Bends en In Rainbows zijn toch de Radiohead platen waar de minste elektronische invloeden in verwerkt zijn.
Deze heeft dat al een stuk minder dan bijvoorbeeld Kid A, maar een nummer als "The Gloaming" kun je moeilijk niet elektronisch noemen.

WernerGSF
DonDijk schreef:
Zal waarschijnlijk wel verschil van smaak zijn ofzo..

vind ik wel erg makkelik hoor, om het daar op af te schuiven..

Gsus
There There klonk goed op Last.fm

Misschien binnenkort is even halen.

haveman
Samen met OK voor mij het beste Radiohead album.

Where I End & The Gloaming moet ik gewoon hard draaien.

Beste album ooit gemaakt..
doet OK computer klinken als tweederangs gitaar getokkel..
geniaal en briljant tegelijk. elk nummer weer..
YUM!