Radiohead - Hail to the Thief (2003)

Alternatieve titel: The Gloaming

Label: Parlophone

1. 2 + 2 = 5. (The Lukewarm.) (3:19)
  2. Sit Down. Stand Up. (Snakes & Ladders.) (4:20)
  3. Sail to the Moon. (Brush the Cobwebs Out of the Sky.) (4:18)
  4. Backdrifts. (Honeymoon Is Over.) (5:22)
  5. Go to Sleep. (Little Man Being Erased.) (3:21)
  6. Where I End and You Begin. (The Sky Is Falling In.) (4:29)
  7. We Suck Young Blood. (Your Time Is Up.) (4:56)
  8. The Gloaming. (Softly Open Our Mouths in the Cold.) (3:32)
  9. There There. (The Boney King of Nowhere.) (5:23)
  10. I Will. (No Man's Land.) (1:59)
  11. A Punchup at a Wedding. (No No No No No No No No.) (4:57)
  12. Myxomatosis. (Judge, Jury & Executioner.) (3:52)
  13. Scatterbrain. (As Dead as Leaves.) (3:21)
  14. A Wolf at the Door. (It Girl. Rag Doll.) (3:21)
  15. Paperbag Writer * (3:58)
  16. Where Bluebirds Fly * (4:31)
  17. I Am Citizen Insane * (3:33)
  18. Fog (Again) [Live] * (2:18)
  19. Gagging Order * (3:36)
  20. I Am a Wicked Child * (3:06)
  21. Remyxomatosis [Cristian Vogel Rmx] * (5:10)
  22. There There [First Demo] * (7:45)
  23. Skttrbrain [Four Tet Rmx] * (4:25)
  24. I Will [Los Angeles Version] * (2:23)
  25. Sail to the Moon. (Jo Whiley Show - 28 / 05 / 03) * (4:11)
  26. 2+2=5 [Live at Earls Court, London, 26 / 11 / 03] * (3:35)
  27. Go to Sleep. (Zane Lowe - 08 / 12 / 03) * (3:32)
avatar van Monnakkies
zat hem laatst weer te luisteren.
wat een schitterende plaat toch eigenlijk!

avatar van Wimisdehipster
Absoluut hun beste album voor mij. Qua sfeer en qua consistentie vind ik dit geweldig. Creepy, paranoïde nummers die ik vooral 's nachts goed tot hun recht vind komen. Alsof iets je in het donker achtervolgt en soms opeens tevoorschijn komt, om vervolgens weer in het donker te verdwijnen. Vooral die uitbarsting in We Suck Young Blood (Your Time Is Up) is geniaal gedaan.

Favorieten aanwijzen gaat een beetje moeilijk hier, denk niet dat ik die keuze kan maken.

jonas-dewaele
Wimisdehipster schreef:

Eindelijk iemand die mijn mening deelt, inderdaad beste album van Radiohead!

avatar van ShocknSurprise
Sail to the Moon!

avatar van hoi123
1000e stem!

Ontopic: Redelijk goed album van Radiohead, vond de voorganger en de opvolger toch beter. Toch 3,5,* die voor het grootste deel komt door de eerste helft van de cd.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Het enige album van Radiohead welke ik totaal nog niet ken, ik heb de plaat te leen dus ga deze dit weekende eens beluisteren.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Vooralsnog blijf ik albums als In Rainbows, Ok Computer & The Bends beter vinden.
Maar wat niet is kan nog komen.
Er zijn wel 2 nummers die er voor mij na enkele luisterbeurten uit springen:There There & A Punchup At A Wedding.
Geweldige nummers!!

avatar van de1337k1ng!
Ik was in het begin best wel fan van dit album, maar bij nader inzien vind ik the Bends en OK computer toch wel beter. De rockende Radiohead ligt mij toch net ietsje meer

avatar van shylaa
Wát een ongelooflijk geniale eindsong heeft dit album! Ik beluisterde het altijd wel, maar het drong precies niet tot me door. Tot ik het gisteren per ongeluk op repeat liet staan...
Waarschijnlijk het beste nummer van deze plaat, met een kleine voorsprong op Where I end and you begin.

avatar van DirkM
Mee eens! Overigens geïnspireerd door het nog genialere Beatles-nummer I Want You (She's So Heavy). Goede muziek is niet tijdsgebonden.

avatar van shylaa
Nu ben ik het zeker: beste album van Radiohead!

avatar van TEQUILA SUNRISE
Tja het kan verkeren: zo vind je een band zwaar overroepen en zo wil je met terugwerkende kracht graag geheel hun collectie beluisteren.
Dit is wat mij dus is overkomen.
Mooie plaat met enkele uitschieters zoals Sit Down Stand Up, Sail To The Moon, There There & A Punchup At A Wedding.
Ik heb trouwens een speciale editie te leen van dit album met bonus CD ( o.a demo" s ,remixen en live versies ) & een DVD.
Prefereer overigens wel het drietal In Rainbows / The Bends / OK Computer boven deze plaat.

Jaren niet opgestaan, maar wat een plaat, wat een plaat..Tijdloos. Maar hoe kan het ook anders..dit is radiohead! Het beste in popmuziek.

ShocknSurprise schreef:
Sail to the Moon!

Passende smiley, daar komt een mens zijn maaginhoud inderdaad spontaan weer terug van boven.

avatar van sierrra
Morinfen schreef:

Ooit van watertanden gehoord?

avatar van johanfcu
We Suck Young Blood, ook weer zo'n lekker nummer. Hypnotiserend goed is dat zeg.

avatar van meneer
Heb Radiohead vanaf OK ! Computer. door de jaren heen tot mij door laten dringen. Amnesiac en Kid A bewonderd, The Bends leren waarderen en volledig uit mijn dak gegaan toen ik In Rainbows aanschafte.

Regelmatig ander werk van ze beluisterd, maar Ik vind - persoonlijk - dat je Radiohead niet zomaar even kan consumeren.. Je moet het ondergaan en daar de tijd voor nemen.. Al duurt het weken of maanden, elke cd is een parel aan een groeiende ketting..

Had " Hail " al wel eens een paar keer beluisterd, maar bewaard voor wanneer de tijd daar rijp voor zou zijn...

En dat moment kwam dus een paar weken geleden..

Wat kan ik anders doen dan deze muziek volledig in mij op te laten gaan... Muzikale Genialiteit schuurt aan de gevoelige snaren in mij die achter elkaar beroerd worden..

Hoogtepunt ? Mijn " Play " toets van mijn i-pod want die wordt steeds ingedrukt...

Wanneer komen ze weer eens naar NL ? Sta ik vooraan, naast de meesten van jullie denk ik..

sierrra schreef:

Ooit van watertanden gehoord?

Ooit al van ironie gehoord?

@ meneer: Als je maar hard genoeg wilt, vind je elke muziek tof

avatar van Daan0
meneer schreef:
Wanneer komen ze weer eens naar NL?

Als het goed is zijn ze nu met een nieuw album bezig en wellicht komen ze daarmee ook naar Nederland. Verder zal Thom het ook druk hebben met Atoms for Peace.

avatar van sierrra
Morinfen schreef:

Ooit al van ironie gehoord?

Dus die 2,0 is ook ironie.

avatar van Leander1991
johanfcu schreef:

Ja dat vind ik ook, raar maar waar heeft dit maar 3 stemmen bij de statistieken. sit down. stand up en there there vind ik dit ook een van de sterkste nummers

avatar van DirkM
Op 18 augustus 2009 schreef ik:
DirkM schreef:
T/m We Suck Young Blood kan dit album me nog wel grijpen, maar daarna wordt het iets teveel van hetzelfde.

Ook moet ik zeggen dat de onrustige sfeer me niet zo ligt, soms lijkt het wel of de muziek me naar de keel vliegt en de lucht uit mijn strot knijpt. Een beklemmend gevoel wekt deze Radiohead bij me op, meer dan hun andere albums. Het lukt me steeds meer om ook dit album te waarderen, maar echt vallen wil het kwartje nog niet.

Klik! Eindelijk valt ie op zijn plaats. Het heeft even geduurd. Waarschijnlijk meer dan anderhalf jaar. De verhouding tussen 'Hail' en mij was weleens moeizaam. Vaak weggelegd, vaak niet afgeluisterd. Veel bliepjes, onpersoonlijke nummers, het bleef op afstand.

Gelukkig heb ik nu het licht gezien, of beter gezegd: gehoord . De individuele nummers blijken van grote klasse en de krachtige sfeer die Radiohead op Hail to the Thief neer weet te zetten, maakt het bijna tot een concept-album. Ik vind het onderhand al beter dan Amnesiac geloof ik, terwijl ik die toch ook goed kan pruimen. Ongelofelijk dat een band zoveel kwalitatief sterke albums (zes!) kan maken.

Hail to Radiohead!

Skinny Fists
Ik maakte kennis met Radiohead d.m.v. In Rainbows. Schijtbroekend goed album is dat. Is dit een goede plaat om mee verder te gaan?

avatar van Music4ever
Nou Radiohead is typisch zo'n band die niet te plaatsen valt, ieder album heeft zijn eigen stijl en werkelijk niets lijkt op elkaar. Vind alleen Kid A persoonlijk iets uit de toon vallen omdat die behoorlijk elektronisch is. Als je In Rainbows goed vind is denk ik The Bends een goed album om mee verder te gaan omdat die iets toegankelijker is dan deze. Maar alles van Radiohead is m.i. de moeite waard om te luisteren omdat er overal pareltjes op te vinden zijn en ze zichzelf steeds uitdagen om nieuwe dingen te maken.
Maar probeer eerst The Bends maar eens, heerlijk rock-achtig album.

avatar van de1337k1ng!
Ik kan alleen maar aanraden alles van Radiohead te beluisteren. Zolang je geen hekel hebt aan Rock of elektronische elementen in Rick kan het eigenlijk niet tegen vallen. In Rainbows is misschien wel het meest gemiddelde album van Radiohead in de zin van een gelijke balans tussen rock en elektronica.

Ik persoonlijk prefereer The Bends boven alle andere albums omdat ik de puur rockende Radiohead het beste kan verteren, maar alle andere albums zijn in principe sterk.

avatar van Eveningguard
Goed dan, halfje erbij. De kwaliteit is niet constant, maar het geheel is erg goed.

avatar van T.A.
Ik had dit een half jaar of langer niet opgezet. Dat doe ik altijd, om de liefde fris te houden.
Nu dus weer beluisterd: ongelofelijk wat een gevoel, ik raak dus helemaal in een trip.
Vergelijkbaar met Thom Yorke bij een optreden, maar dan ik alleen, in mijn kamer.

Neem geen drugs, luister radiohead.

avatar van chevy93
Ik heb wel zin om weer eens een Radiohead-album te beluisteren. The Bends vond ik goed, OK Computer vond ik aardig met wat uitschieters, maar ook wat missers. The King of Limbs scoort een voldoende vanwege het constante niveau en het gebrek aan echte missers.

Is dit logischerwijs het volgende album? (Ik heb het meestal niet zo op electronic)

avatar van Eveningguard
Je bent dus wel wat Radiohead gewend. Is iets ontoegankelijker dan de door jou genoemde.