Elbow - The Take Off and Landing of Everything (2014)

Label: Fiction

1. This Blue World (7:12)
  2. Charge (5:17)
  3. Fly Boy Blue / Lunette (6:22)
  4. New York Morning (5:26)
  5. Real Life (Angel) (6:46)
  6. Honey Sun (4:44)
  7. My Sad Captains (5:59)
  8. Colour Fields (3:37)
  9. The Take Off and Landing of Everything (7:14)
  10. The Blanket of Night (4:14)

Elbow perform The Blanket of the Night ? exclusive video clip | Music | theguardian.com

Dit vind ik dan weer helemaal niets. Saai voortkabbelend liedje, geen climax, niets bijzonders. .Nummer wat zo op hun vorige plaat had kunnen staan.

ThereThere
Thnx SOAD for de link, wat een prachtig nr. !!!!

avatar van brain75
Inderdaad. Bedankt voor die link! Een mooi ingetogen nummer die na een keer beluisteren al aardig blijft hangen.

Tot nu toe ben ik meest onder de indruk van Fly boy blue/Lunette: kan niet wachten om die in fatsoenlijke geluidskwaliteit door mijn kamer te laten schallen.

Ook ik heb het album in de pre-order staan....nog maar een paar nachten slapen

Ik ben het helemaal met ThereThere en Brain75 eens. Het is echt heel erg mooi (ingetogen).

Nic27 schreef:

Ik heb hem inmiddels drie maal beluisterd. En dit is een pareltje volgens mij.

avatar van DirkM
Ja, zeker een mooi nummer. Toch ben ik op basis van de previews en tot dusver gehoorde nummers een beetje bang dat Elbow heeft verzuimd een paar stevigere nummers te schrijven. Precies die balans tussen de kleine liedjes en de meer bombastische rockzijde van Elbow vond ik op Build a Rocket Boys! teveel overhellen in de richting van het minimalistische. Als daar te weinig pittigs tegenover staat, wordt het mij iets te saai, zoals ergens halverwege die plaat ook gebeurt. En dat terwijl die afwisseling op eerdere albums juist zo sterk is.

avatar van brain75
Ik ben het daar helemaal mee eens. Ik heb op die website van The Guardian wel stukjes van elk nummer voorbij horen komen, maar eigenlijk weet je dan nog niks. Bij een hoop stukjes dacht ik nog: dat is wel erg rustig. Maar als je dan een recensie leest van het album blijkt dat die stukjes niet representatief zijn voor het gehele nummer.

We kunnen maar 1 ding doen: wachten tot vrijdag

avatar van DirkM
Klopt! Maar voorpret is ook pret . Je moet toch wat met dat gevoel van verwachting. Daarnaast heb ik al vier van de tien nummers gehoord, dus helemaal uit de lucht gegrepen is mijn angst niet. Naast Fly Boy Blue en New York Morning, nu dus ook de akoestische versies van The Blanket of Night en My Sad Captains die op Spotify staan.

En om daar dan nog wat aan toe te voegen: bij BBC vind je live-opnames van een aantal nummers. Nieuw zijn Charge Elbow (rond 11:00) en Real Life (rond 24:00).

avatar van brain75
Waar halen jullie toch allemaal die links vandaan? Wel helemaal top: weer 2 nummers gescoord!

Tja, ballads kun je Charge en Real Life niet noemen. Maar je hebt wel gelijk dat een track zoals Grounds for Divorce of Leaders of the Free World mist. Ze kunnen heerlijk losgaan als ze willen...

avatar van jellecomicgek72
Het word nu wel wel tijd deze een keertje lekt hoor..

avatar van DirkM
Ik volg Elbow gewoon op Facebook, dus krijg die links simpelweg in mijn nieuwsoverzicht. Moet zeggen dat het inderdaad verbazingwekkend te noemen is dat TTOaLoE (weer zo'n lange naam!) nog niet gelekt is.

avatar van Mark17
De Amerikanen kunnen het album streamen op iTunes. Bron

Dus gewoon even qua iTunes store veranderen en je kunt het voorbeluisteren. Al neemt het wel wat van de 'magie' op deze wijze weg.

Dat er af en toe een nummer verschijnt en dat je een preview hoort van de nummers die op het album verschijnen zie ik ook wel als voorpret, vergelijkbaar met een voorprogramma van een concert. Dit neemt uiteraard niet weg dat ik het fijn zal vinden als ik het album vandaag of morgen op het internet kan traceren;-) Ik heb gelezen dat de titel van de plaat te maken heeft met life events die je mee maakt in het leven. Het starten en beëindigen van een relatie, vriendschappen etc.

De teksten voor deze nieuwe plaat zijn voor een deel geïnspireerd door teksten van Shakespaere's. Overigens vind ik de teksten van Elbow vaak een pluspunt, omdat het beeldend geschreven is. Op basis van datgene wat ik gehoord heb denk ik dat er veel te genieten valt voor mensen die kunnen genieten van (kleine) tempo-wisselingen, nuances en details. Mijn verwachting is dat het een plaat gaat worden die je of heel goed vind of waarvan je snel tabak hebt.

Te weinig uitbundige tracks, te veel voortkabbelen etc. Ik zelf vind dat niet erg, op voorwaarde dat het album niet te makkelijk is. Daarmee wil ik de wat meer uitbundige nummers niet te kort doen. Ook daar kan ik vaak enorm van genieten. We hebben het nog steeds over Elbow. De mooiste platen zijn (vind ik zelf) de platen waarbij je een beetje je best moet doen, omdat de teksten niet te voor de hand liggend zijn, omdat er veel te horen en daarmee te ontdekken is. We moeten het voor nu doen met slechts een paar tracks en wat korte fragmenten. Op basis daarvan kan ik natuurlijk geen conclusies trekken, maar je kan er al wel een beetje een richting uit afleiden. Een richting die mij wel bevalt. We wachten het af.

avatar van DirkM
Ondertussen ook een paar reviews gelezen. De meeste recensenten geven 4/5*, de enige recensie die echt negatief (2/5*) is deze van The Skinny.

avatar van jellecomicgek72
Is ie gelekt aan de stem te zien? Waar??

jellecomicgek72 schreef:
Is ie gelekt aan de stem te zien? Waar??

Volgens mij niet hoor maar ik dacht dat coldwarkids in een platenzaak werkt en die zullen wel promo's hebben inmiddels lijkt me zo.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Deze nieuwe worp van Elbow staat bovenaan mijn lijstje van aan te schaffen platen, was het maar alvast weekend ben razend nieuwsgierig

aERodynamIC schreef:

Aha, op die manier..

(verwijderd)
Plaat is al verschenen in de USA iTunes store, met andere woorden al te beluisteren. Eerste reactie aangenaam maar ook nog nergens op-veer-momentjes. Staat buiten kijf dat het weer helemaal mooie liedjes zijn, maar ze hadden iets meer mogen kriebelen.

avatar van Gerben61
Wat verwachten jullie. Gaat dit album rotatielijst komende maand ruim aanvoeren.

avatar van oceanvolta
Gerben61 schreef:

Dat denk ik wel ja

Op de één of andere manier heb ik niet echt een enorm warme liefdesband met Elbow en dat schrijf ik bij elk album weer als intro. Begint uiteraard een beetje saai te worden van mijn kant en dat woord 'saai' heeft er misschien ook van alles mee te maken.

Elbow klinkt soms gewoon wat verveeld in mijn oren en het kost altijd moeite om op gang te komen met ze. Het is nu al niet anders.
The Take Off and Landing of Everything laat niet veel nieuws horen, kabbelt rustig voort en zal ongetwijfeld na meerdere draaibeurten nog een klein beetje van z'n schoonheid prijsgeven aan mij maar meer dan een halfje erbij (of eraf) zal het niet worden.
Misschien te degelijk, ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat ik dit echt elke keer weer heb en dat mag ook best wonderlijk heten natuurlijk.

Het is allemaal weer mooi en vertrouwd Elbow maar meer ook niet voor mij. Elbow is gewoon een vaste riedel geworden: even zeuren over de rare band die ik er mee heb, concluderen dat het wat saaiig is en dan uiteindelijk toch nog wel goede zaken met ze doen waardoor de opvolger ongetwijfeld weer eenzelfde behandeling krijgt. Ook wel eens fijn om van die zekerheden in het (muzikale) leven te hebben

Voorlopige favorietje? Titelnummer The Take Off and Landing of Everything.

avatar van jellecomicgek72
Ik heb het album nu zojuist as we speak gehoord en heb er een beetje gemengde gevoelens bij. Staan een paar hele mooie nummers op. Fly Boy Blue / Lunette en New York Morning had ik de afgelopen 2 maanden helemaal grijs gedraait dus m'n verwachtingen waren ook uiterst hooggespannen. Vooral Fly Boy Blue / Lunette met dat prachtige laatste gedeelte.. Moet gek lopen wil dat nummer niet in m'n top10 belanden van nummers uit 2014. Ik dacht dus vooraf dat de rest van de nummers net zo zouden klinken als dat nummer want dan had ik meteen het 5 sterren knopje aangevinkt. Helaas is dat niet helemaal het geval merk ik nu al zo na 1x luisteren. Sommige nummers kabbelen inderdaad een beetje voort, dat je denkt; wanneer gaan ze nou echt los? En vaak blijft dat uit helaas.. Ook vind ik sommige nummers een beetje geforceerd overkomen waardoor het luisteren wat onaangenamer word. Ik mis dat geluid wat ze op The Seldom Seen Kid wel hadden en waarbij echt alle nummers meteen bleven hangen mede ook door de refreinen in de nummers. Maargoed dat was ook een album van epische proporties.

Nu heb ik het album pas 1x beluisterd maar ik nu al wel een redelijk beeld van het album en had mijn verwachtingen iets te hoog ingezet waardoor het na zo'n eerste luisterbeurt toch wat tegenvalt. Dat kan wel degelijk nog veranderen want het is duidelijk te merken dat Elbow met dit album een andere weg is ingeslagen en of ik dat ga liken of niet, ja dat is vraag 2... Het kan ook zijn dat het me morgen of over een paar dagen opeens wel pakt maar nu vind ik het toch wat teleurstellend. Kan ook komen omdat het laat is.. Zal hem de komende tijd wel zeker vaker gaan draaien. Stem geef ik morgen of in de loop van de week wel, vind ik het nu te laat voor en een album als dit kun je naar mijn mening moeilijk in 1 luisterbeurt beoordelen, daar zit het echt te 'vol' voor.

Zoals ik al zei; mixed feelings tot nu toe dus...

Hij is gelekt zie ik. Voor de mensen die geen USA account van Itunes hebben, zoals ik. Ik ben heel erg benieuwd naar deze plaat. Gelijk maar even luisteren;-)

Ik ga hem zo even binnenhalen. Ben ook best bang voor het voortkabbelende en dat de singles de uitschieters zijn.

avatar van JVT
JVT
Het eerste deel van het album bevalt me het best. Vooral Charge vind ik een fantastisch nummer!
Maar ik heb het album pas een paar keer beluisterd dus er kan nog veel veranderen.

avatar van Screenager
De songs die ik reeds gehoord heb laten alvast weer het allerbeste vermoeden. Ik kijk er naar uit om dit album in huis te hebben en helemaal grijs te draaien. Zeker afsluiter The Blanket Of Night is prachtige, ingetogen schoonheid.

Een Elbow-album moet je hoedanook altijd wat tijd gunnen om het in je hoofd te laten nestelen. Meestal vind ik het de eerste keer ook niet meteen overweldigend, maar na een aantal luisterbeurten verandert dat volledig.

avatar van Don Cappuccino
Tijdens de eerste luisterbeurt hetzelfde gevoel als bij de eerste luisterbeurt van Build A Rocket Boys!: saai. De mannen hebben nu echt een ingetogen plaat afgeleverd die duidelijk meer tijd nodig heeft. De voorganger staat inmiddels op 4,5* bij mij, wat gaat er met deze gebeuren?