Golden Earring - Moontan (1973)

Label: Polydor

1. Candy's Going Bad (6:12)
  2. Are You Receiving Me (9:31)
  3. Suzy Lunacy (Mental Rock) (4:24)
  4. Radar Love (6:23)
  5. Just Like Vince Taylor (4:33)
  6. The Vanilla Queen (9:16)
  7. Big Tree, Blue Sea [1973 Version] * (8:12)
  8. Candy’s Going Bad [Single Version] * (2:52)
  9. Radar Love [Single Version] * (3:45)
  10. The Song Is Over * (4:52)
  11. Instant Poetry * (5:08)
  12. From Heaven, from Hell [1974 Version] * (6:05)
  13. Vanilla Queen [Early Version] * (10:03)
  14. Radar Love [Basic Track] * (6:27)
  15. The Song Is Over [Basic Track] * (5:14)
  16. Are You Receiving Me [Basic Track] * (9:30)
  17. Candy’s Going Bad [Rough Mix] * (4:06)
  18. Vanilla Queen Part 1 [Rough Mix] * (5:36)
  19. Just Like Vince Taylor [Alternate Mix] * (4:27)
  20. Big Tree, Blue Sea Part 1 [Rough Mix] * (3:14)
  21. Radar Love [Instrumental Mono Mix] * (6:30)
De Earring in hun 1e glorietijd. Ik had destijds de lp waar "Just like Vince Taylor" op stond, die ik op deze persing mis.

avatar van Hans Brouwer
Het allerbeste Earring album. 4,5 punt.

luked45 schreef:

Klopt.

Moet zijn (en ik tik over van het cd hoesje) :
1 Candy's going bad (6:12)
2 Are you receiving me (9:31)
3 Suzy Lunacy (4:24)
4 Radar Love (6:23)
5. Just like Vince Taylor (4:33)
6. The Vanilla Queen (9:16)

Totale speeltijd: 40:28 minuten

Marcel²
Moontan heb ik gisteren geluisterd bij Musicstore, en ik moet zeggen dat het geweldig klonk. Geld was op , anders had ik deze zeker gekocht.

Marcel Jongeneel schreef:

Marcel, is jouw bank- of girorekening ook al rood gekleurd? En de maand is pas begonnen!

Groeten, Hans

Are you receiving me en Radar Love zijn topnummers! Alleen voor die 2 nummers durf ik wel 5 sterren te geven. Maar nou de rest nog wat beter leren kennen van dit album....

avatar van the viking
Een van de allerbeste albums van de Golden Earring mijn inziens !

the viking schreef:
Een van de allerbeste albums van de Golden Earring mijn inziens !

The Earring is een leuk Nederlands bandje. De cd Moontan is echter weergaloos goed. The Earring hebben na Moontan nog aardige platen uitgebracht maar Moontan is hun onbetwiste hoogtepunt!

(ik ga mezelf herhalen zie ik, maar ja het kan niet vaak genoeg gezegd worden )

avatar van Saldek
Hm...., hoe voorkeuren kunnen verschillen... Dit vind ik echt een waanzinnig album van ze. Maar hoofdzakelijk omdat ik 'Candy's going bad' en 'Are you receiving me' zo f****** geniaal vind. 'Radar love' en het adembenemende 'Vanilla queen' zijn ook echte 'must-listens', maar na het horen van de versies op het eerste livealbum vielen de studioversies bij mij in het niet. Dat betekent echter niet dat ik 'm tegen vind vallen. Integendeel: de muziek is goed uitgedacht en er is veel aandacht aan besteed. Sterk werk van de Earring.

beaster1256
beste plaat van de earring , met radar love als beste nederlandse single ever , ook candy en vanilla zijn zeer goed , en niet vergeten just like vince taylor , prachtige plaat

fredpit
Ik was nog vergeten hierop te stemmen...Ik schaam me diep. Vanilla queen, Candy.... en natuurlijk NL klassieker bij uitstek Radar Love...deze nummers staan ook op het uitstekende Live album.

Staat allemaal ook in bovenstaand stukjes.....maar een beetje aandacht voor dit album (39 stemmen ) kan geen kwaad.

EVANSHEWSON
Wie zijn dat, Golden Earring ? Nooit van gehoord !
Neen, effe serieus, de Earring is jullie Nationale Rocktrots en dit is ZEER TERECHT !
Beste Engelstalige Nederlandse band ever, en deze plaat is misschien wel hun beste; De beste rocksong uit Nederland ever staat hier op, Radar Love blijft na een dikke dertig jaar nog steeds onverwoestbaar, verder staan er nog prima songs op deze plaat die we in het jeugdhuis hadden, ik moet hem dringend eens terugvinden op cd ! 4.5 sterren !

Golden Earring was in de jaren zeventig (toen ik een tiener was) mijn favoriete groep. Hoe vaak heb ik "Back home" niet op een bezemsteel voor de spiegel gespeeld, denkend dat ik George Kooymans was! Ik had (en heb) alles van de Earring, en geloof me: jullie hebben allemaal gelijk: een beter album dan "Moontan" hebben George, Barry, Rinus en Cesar niet gemaakt. Jammer dat ze daarna hun internationale doorbraak niet hebben kunnen bevestigen.

EVANSHEWSON
spartak schreef:

Ik word vaak 's morges wakker en droom dan gewoon door dat ik NOG STEEDS
GEORGE KOOYMANS was.

Soms droom ik dat ik Barry Hay was !

En als ik de sukkels van de Rode Duivels tenwoordig bezigzie iets doen wat voetbal moet voorstellen, dan wou ik dat ik
CESAR ZUIDERWIJK was en er eens goed kon op meppen !!!!

Inderdaad mensen een geniaal album met stuk voor stuk prachtige nummers, maar ik vind Vanilla Queen toch egt het hoogtepunt van dit album, het is tevens ook mijn favoriete Earring nummer! En elk jaar is het weer feest als ze komen op treden, die lui blijven geweldige optredens geven terwijl ze toch zowat met een rolator op het podium komen

Ik geef dit meesterwerk een 4,5 ster

avatar van Peter88
Blijft het hooogtepunt van de Golden Earring. Met name Vanilla Queen is een erg goed nummer.

avatar van rudiger
ik ken hier 2 nummers van , dus vind ik niet genoeg om te stemmen.
wat ik wel weet is dat dit de beste band van ons kikkerlandje is ( of was) , wat een carriere en pracht songs hebben deze mannen gebracht .

avatar van Peter88
Rudiger, hij ligt voor minder dan een tientje in de winkel, dus voor het geld hoef je hem niet te laten liggen

Sheplays
Ik heb nooit gedacht dat ik één van de heren was, zoals sommige users een paar posts hier beneden, maar ik vind dit toch wel de allerbeste band van Nederlandse bodem. Hier een betere clip van Radar Love want dat is mijn favoriet van Moontan tesamen met Vanilla Queen.

Als erkende zeurpiet moet ik toch even kwijt, dat de solo van Are you receiving me veel te lang duurt. Arme Rinus, moet dezelfde drie (eigenlijk twee) noten ik weet niet hoe vaak herhalen .... Dat bederft een verder prachtige compositie en maakt, dat ik niet verder dan 4,5 ster kom.
Vanilla Queen is één van de best gecomponeerde popliedjes ook. Na al die jaren ben ik er nog steeds niet helemaal achter, hoe het precies in elkaar zit. Candy's going bad heeft een fantastische riff. Golden Earring speelt het wat langzamer dan Iron Maiden later, maar dat vind ik geheel op zijn plaats.
Radar Love laat weer eens zien, hoe men met eenvoudige middelen geleidelijk de spanning weet op te bouwen, die in het refrein tot ontlading komt.

Pieter Paal
Dit is gewoon het beste Golden Earring album, geen twijfel mogelijk.

LocoHermano
Prima album natuurlijk, maar ik vind het nog immer verbazingwekkend dat de Earring door velen nog steeds beschouwd wordt als de beste Nederlandse band ever, zo ook hier. Outsiders, Bintangs, Q65, Cuby, Livin Blues en Shocking Blue maakten naar mijn mening veel leukere muziek. Maar ja, ik ben blijkbaar een van de weinigen die er zo over denkt.

avatar van Corporal Clegg
LocoHermano schreef:

En wat te denken van Solution en L-Quin ?

Maar ja, Nederland is gewoon te klein en wordt door al het buitenlandse geweld vaak vergeten.
Eigenlijk schandalig maar ik heb dit album maar zojuist "ontdekt" Radar love kende ik natuurlijk allang maar de rest nog niet.
Ook de Lp "Eight Miles High" kende ik en is een juweeltje.
Ik weet zeker als dit Album destijds in Amerika was uitgebracht (en zeker met die hoes) dat dit door één of ander beroemd magazine tot legendariststettetete album OOIT. Was uitgeroepen. We hebben hier te namelijk te maken met een perfecte mix van ruige stones, velourse Jethro Tull en beschaafde Beatles.... en nog wat ?

avatar van ricardo
Corporal Clegg schreef:

En wat te denken van Solution en L-Quin ?

Ook de Lp "Eight Miles High" kende ik en is een juweeltje.
corporal clegg wil je een nog beter album van earring dan deze,dan is het live album uit 1977 een nog betere keuze dan deze,kun je gelijk horen waar ze in 1977 voor stonden,vooral She flies on strange wings en vanilla queen klinken live nog beter dan de al meer dan fantastische studio versie

avatar van vin13
Beste plaat met songs die stuk voor stuk goed zijn. Just like Vince Taylor beste nummer wat ze ooit hebben uitgebracht en Radar Love een mooie klassieker met goede tekst. Andere platen van de Earring vind ik vaak gemiddeld en deze is echt een uitschieter.
Ze hebben wel de luxe van 2 goede zangers,maar ik heb altijd gevoeld dat ze beter kunnen als band.

avatar van Obscure Thing
nou toch maar gekocht,

en mijn angst dat nederlandse bands geen goeie engelstalige muziek kunnen maken is dus voledig ongegrond!
Heerlijk album met Are you receiving me, Radar Love en The Vanilla Queen als beste nummers. The Vanilla Queen doet me ook een beetje aan zep denken, war een goed punt is natuurlijk!

avatar van ricardo
Nu nog even het live album uit 1977 van The Earring kopen,want dat album is m.i nog een stukje beter dan deze en knalt nog meer uit de boxen dan deze Obscure Thing.De meeste nummers van dit album staan ook op live 1977.

toch maar de volle mep, 5 sterretjes!

Een paar dagen geleden speelde ik met een vriend Guitar Hero: Rocks the 80's. En wat vonden we daarop: Radar Love, as made famous by Golden Earring. Ik weet nog dat mijn vriend zei: "Wát een nummer! Dat is veel te goed om in de jaren '80 te zijn gemaakt." Surf je even op MusicMeter, en wat blijkt...

bikkel
Goed uitgedachte Earingschijf.De liedjes mochten nog wat langer duren toendertijd en de groep maakt daar goed gebruik van.
beetje mystieke plaat toch wel, al zijn rockers als(just like) Vince Taylor en Radar Love ook niet weg te denken.
Ga eens na; Men zag meer brood in (just like)Vince Taylor als A-Kant van het singeltje i.p.v Radar Love.Oei oei,bijna net zo'n foute gedachte om Bohemian Rapsody van Queen niet op single uit te brengen.
Nummers als Vanilla Queen en Are you receiving me zijn eveneens zeer fraai.
Feitelijk vind ik als studioplaat alleen Contraband aardig in de buurt komen van Moontain.